Hoe weet je of een zogende kat weer zwanger is? – 7 tekenen om naar te zoeken

Katachtigen zijn extreem vruchtbare dieren, met vrouwtjes die het hele jaar door om de 2-3 weken loopsheid kunnen ervaren. Dat komt neer op meerdere mogelijkheden voor uw kat om zwanger te worden! Maar wat als je kat net kittens heeft gehad; ze zullen toch niet te snel in de hitte raken en weer zwanger worden, toch?

Verkeerd! Zelfs als uw katachtige metgezel net een nestje heeft gehad, zelfs als het zich nog in de borstvoedingsfase bevindt, kan uw kat absoluut opnieuw zwanger worden. Hittes kunnen binnen een paar weken na het afleveren van een nest optreden, dus het is niet ongebruikelijk dat zogende katten zwanger worden.

Dus, hoe kun je zien of je zogende kat weer zwanger is? Er zijn een handvol tekenen waar je naar kunt zoeken die je kunnen vertellen of je kat misschien verwacht of niet. Neem hieronder een kijkje!

3 katten gezichtsverdeler

Hoe te vertellen of een zogende kat opnieuw zwanger is

1. Eetlust veranderingen

Perzische kat die droogvoer eet
Afbeelding Credit: Patrick Foto, Shutterstock

Een manier om erachter te komen of uw kat mogelijk opnieuw zwanger is, is door aandacht te besteden aan zijn eetlust. Sommige katachtigen zullen weigeren te eten als ze zwanger zijn, terwijl anderen in de loop van de zwangerschap steeds meer zullen eten. En sommige katten zullen al vroeg ochtendmisselijkheid ontwikkelen (hoewel dit zeldzaam is), dus als je merkt dat je kat ’s ochtends overgeeft en daardoor niet zoveel eet tijdens het zogen, kan dat de reden zijn.

thematische pauze

2. Gedragsveranderingen

kat bijt in de hand van de vrouw
Afbeelding credit: Luis Echeverri Urrea, Shutterstock

Je kunt ook naar het gedrag van je kat kijken om te zien of het onlangs is veranderd. Net als bij mensen eist zwangerschap een tol van onze katachtige vrienden, wat ertoe kan leiden dat ze meer slapen of niet gemotiveerd zijn om veel te bewegen. Je kat kan ook aanhankelijker worden tijdens de zwangerschap en extra aandacht van je willen. Of je kat kan de andere kant op gaan en agressiever worden dan normaal. Deze veranderingen zijn klein, maar als je een combinatie ervan opmerkt, kan dit een teken van zwangerschap zijn.

thematische pauze

3. Tepel kleur

Een zwangere Donskoy Sphinx kat slapen
Afbeelding credit: Azovsky, Shutterstock

De tepels van je kat zullen in de loop van de zwangerschap een paar keer veranderen, maar in de eerste paar weken zal de grootste verandering de tepel zijn (of rozer van kleur worden en groter dan normaal). Omdat de tepels van een zogende kat al gezwollen zijn, zal de grootte van de tepel niet veel helpen bij het bepalen van de zwangerschap, maar als de tepel rozer is dan normaal, kan uw huisdier weer in verwachting zijn.

thematische pauze

4. Opgezwollen buik

Zwangere witte kat
Afbeelding Credit: Boy77, Shutterstock

Dit teken van zwangerschap zal pas na 4-5 weken verschijnen, maar een opgezwollen buik is zeker een signaal dat uw kat verwacht. Op dit punt in de zwangerschap zullen de aankomende kittens van uw kat voldoende gegroeid zijn om de buik te verlengen. Natuurlijk kan het gewoon zijn dat uw kat is aangekomen sinds het voeden, maar u kunt proberen te bepalen of het gewichtstoename is of kittens met het volgende teken.

thematische pauze

5. Op gevoel

katteneigenaar buik wrijft over haar kat
Afbeelding Credit: Anna Hoychuk, Shutterstock

Als je kat een opgezwollen buik heeft, maar je weet niet zeker of het zwangerschap is of gewoon gewichtstoename, voel dan de buik! Door zachtjes op de buik van uw kat te drukken, kunt u rond voelen voor elk hard oppervlak dat erop kan wijzen dat er een foetus (of meerdere) is. Natuurlijk is dit niet de meest nauwkeurige manier om te zien of uw kat zwanger is, maar het kan een goede indicatie zijn.

thematische pauze

6. Gewichtstoename

zwangere kat-pixabay2
Afbeelding Credit: abubibolabu, Pixabay

Dit gaat samen met de opgezwollen buik en, hoewel het een teken van zwangerschap kan zijn, kan het ook gewoon een onderdeel zijn van normale gewichtstoename voor zogende katten. Maar tijdens de zwangerschap zal een kat 2-4 pond aankomen (wat niet veel klinkt, maar een hoeveelheid is die zeker merkbaar is bij katten!). Als u ziet dat uw huisdier is aangekomen tijdens het geven van borstvoeding, controleer dan op een opgezwollen buik en voel rond om te zien of u harde oppervlakken kunt vinden die op zwangerschap zouden wijzen.

thematische pauze

7. Echografie & X-Stralen

dierenarts die kat onderzoekt in röntgenkamer
Afbeelding Credit: PRESSLAB, Shutterstock

Tot slot, als u vermoedt dat uw zogende kat opnieuw zwanger is, is de absoluut beste manier om het zeker te weten door hem naar de dierenarts te brengen voor een echografie of röntgenfoto’s. Een ultrasound kan ongeveer 16 dagen na het begin van een zwangerschap worden gedaan, terwijl röntgenfoto’s ongeveer 42 dagen kunnen worden gemaakt. De echografie kan u zeker vertellen of uw kat zwanger is, terwijl de röntgenfoto’s u meer kunnen vertellen over de grootte van het nest.

kattenpootverdeler

Conclusie

Katachtigen zijn ongelooflijk vruchtbaar, dus het is niet ongebruikelijk dat zogende katten snel weer zwanger worden. Als u vermoedt dat uw zogende kat zwanger is, zijn er verschillende tekenen die u kunt zoeken die aangeven dat hij in verwachting is, zoals gewichtstoename, roze tepels en eetlust- en gedragsveranderingen. De beste manier om het zeker te weten, is echter met een bezoek aan de dierenarts.

En de beste manier om meerlingzwangerschappen bij je poes te voorkomen is natuurlijk door ze te steriliseren. Dit voorkomt niet alleen hordes kittens (hoe schattig ze ook zijn), maar het biedt je kat ook een schat aan gezondheidsvoordelen!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: iarecottonstudio, Shutterstock