Hoe te wandelen met een kat – 10 belangrijke tips

De kans is groot dat de meeste van de bijna 32 miljoen huiskatten in de Verenigde Staten hun leven binnenshuis doorbrengen. Statistieken tonen aan dat 68% van de Amerikanen hun huisdieren geen toegang tot de buitenlucht geeft in vergelijking met 90% van de inwoners van het Verenigd Koninkrijk. De mensen die het meest geneigd zijn om hun katten buiten te laten, zijn 46 jaar of ouder. Een manier waarop velen ervoor kunnen kiezen om hun huisdieren welkome mentale stimulatie te bieden, is door met hen te wandelen.

Lichaamsbeweging is een uitstekende manier om een goede gezondheid voor u en uw kat te ondersteunen. Er zijn echter verschillende dingen die u moet weten voordat u de paden op gaat om het een leuke en veilige ervaring voor u beiden te maken.

Kattenkogelverdeler 1

De 10 belangrijke tips voor hoe te wandelen met een kat

1. Aanvullende vaccinaties voor buitenkatten

kattenvaccinatie
Afbeelding credit: bmf-foto.de, Shutterstock

Alle katten moeten vier kernvaccinaties krijgen, waaronder hondsdolheid en katachtige panleukopenie (FPL). Andere niet-kernopties bestaan voor huisdieren met een hoger risico op ziekten waaraan ze kunnen worden blootgesteld. Als u uw kat mee wilt nemen op wandelafstand, raden we u ten zeerste aan om de zorgbehoeften van uw huisdier met uw dierenarts te bespreken, gezien het verhoogde risico op blootstelling door naar buiten te gaan.

Andere vaccins die uw dierenarts kan aanbevelen, zijn onder meer het kattenleukemiecomplex en de kattenchlamydiose.

thematische pauze

2. Vlooien- en tekenpreventie – een must-have

het toepassen van vlooienbehandeling op kat
Afbeelding Credit: Csaba Deli, Shutterstock

Als uw kat zelfs voor korte periodes naar buiten gaat, is het een no-brainer om uw huisdier op een vlo en teken te zetten. Het is geen kwestie van als uw kat zal besmet raken, maar wanneer. Je gaat waarschijnlijk wandelen wanneer dit ongedierte het meest voorkomt. Vergeet niet dat vlooien niet op je kat blijven zitten als je eenmaal thuis bent. Ze zullen waarschijnlijk elke plaats besmetten waar uw huisdier rondloopt.

Vergeet niet dat sommige teken de ziekte van Lyme kunnen dragen, waardoor een gebrek aan preventie een ernstige bedreiging vormt voor de gezondheid van uw gezin. Dat geldt met name als u in het noordoosten of de bovenste midwest woont, die de hoogste incidentiecijfers in het land hebben.

thematische pauze

3. Leiband met een harnas

bengaalse kat die aan de lijn loopt, oefening
Afbeelding credit: Amerigo_images, Shutterstock

Tenzij je een zeer gehoorzame kat hebt, kun je waarschijnlijk beter je kat aan de lijn doen terwijl je op pad bent. Iets kan uw huisdier bang maken en ervoor zorgen dat het van u wegloopt. Je pad kan er een kruisen met een hond die niet zo dol is op katachtigen. Natuurlijk kunnen er nog veel meer dingen gebeuren, waardoor het beveiligen van uw kat de veiligste optie is. We raden u aan om uw huisdier thuis en tijdens wandelingen in de omgeving te laten wennen aan de nieuwe routine.

thematische pauze

4. Reizende vervoerder

kat in een groene kattenmand
Afbeelding Credit: Helen, Pexels

Je zult je kat ongetwijfeld in een reismand naar de auto vervoeren. Je zou kunnen overwegen om een opvouwbare te kopen die je in je rugzak kunt stoppen om dezelfde redenen waarom we voorstellen om je huisdier aan de lijn te doen. Het is een uitstekende manier om je kat droog te houden voor het geval het regent. Als het pad te druk is, heeft je kat tenminste de beveiliging van vier muren eromheen om zijn stress te verlichten.

thematische pauze

5. Halsband met een ID-tag of chippen

dierenarts scannen microchip op schildpad kat
Afbeelding Credit: Evgeniy Kalinovskiy, Shutterstock

Alleen al de gedachte dat er iets met onze kostbare katten gebeurt, slaat angst in ons hart. Het is een reden waarom we nooit zouden overwegen om enig huisdier zonder enige identificatie, of het nu een ID-tag met contactgegevens is of chippen. Als uw kat een vriendelijk dier is, zal iemand het waarschijnlijk vinden en contact met u opnemen als de middelen bestaan om dit te doen.

thematische pauze

6. Slimme planning

Google Map afbeelding op telefoon
Image Credit: henry perks, Unsplash

Het plannen van je reis is altijd een slim idee. Het is echter vooral belangrijk als het de eerste keer is dat je kat op pad is. Kies er indien mogelijk voor om over een minder druk pad te wandelen. Uw huisdier zal immers op sensorische overbelasting zijn met de nieuwe ervaring.

Ongetwijfeld is je doel om het zo leuk en stressvrij mogelijk te maken. Neem contact op met het park dat u wilt bezoeken voor suggesties over waar u kunt wandelen.

thematische pauze

7. GPS-tracking

kat draagt gps halsband
Afbeelding Credit: Nils Jacob, Shutterstock

Als wandelen een normaal iets voor jou en yonze kat, zou u kunnen overwegen om een GPS-tracker voor uw huisdier te kopen. Je zult de gemoedsrust hebben om te weten dat je je katachtige metgezel snel kunt vinden als deze van het pad af zou gaan. Nogmaals, we raden u aan om uw kat te laten wennen aan het dragen van het apparaat voordat hij naar de trailhead gaat.

thematische pauze

8. Wegwerp kattenbak

kat op een wegwerp kattenbak
Afbeelding Credit: Mr.Piya Meena, Shutterstock

Als je een uitgebreide wandeling gaat maken, vind je een wegwerp kattenbak bij de hand, vooral als je van plan bent om te kamperen. Het zal gemakkelijker zijn om na je huisdier op te ruimen. Het minimaliseert ook de tijd dat uw kat door de borstel dwaalt op zoek naar een geschikte plek om zijn zaken te doen.

thematische pauze

9. Houd het koel

kat drinkt water
Afbeelding Credit: AltamashUrooj, Shutterstock

Het is noodzakelijk om water en een reisbak voor uw kat mee te nemen. Je huisdier zal ook dorst krijgen op het pad. Hoewel katachtigen niet zoveel drinken als honden, hebben ze nog steeds af en toe een pauze nodig om uit te rusten, vooral als het terrein ruw is. We raden ook een klein zeil aan voor een geïmproviseerde aanleunplek voor uw huisdier, zodat het indien nodig uit de zon kan komen.

thematische pauze

10. Praktijk

kat met harnas en riem in het park
Afbeelding Credit: Laura Sanchez-Ubanell, Shutterstock

Het is goed om thuis te oefenen voordat je naar buiten gaat voor je eerste grote avontuur. Laat uw huisdier wennen aan het harnas en de riem. Je kunt ook overwegen om je kat een paar ritjes mee te nemen in de auto, zodat die ervaring minder traumatisch is. Dan kun je beginnen met een wandeling op bekend terrein in de buurt. Deze generale repetitie zal je helpen je routine te verfijnen voordat je naar een nieuwe plek gaat.

thematische pauze

Bonustip: neem een EHBO-kit mee

EHBO-kit

Terwijl u probeert alle basissen voor uw huisdier te dekken, vergeet dan niet om voor uzelf te zorgen. We raden u aan een EHBO-kit met medicijnen voor u en uw kat in te pakken. Een vrij verkrijgbare antibiotische zalf kan zorgen voor kleine snijwonden en schaafwonden die op het pad kunnen optreden. Vergeet niet om ook een tube cortisonecrème in je tas te doen!

kattenpootverdeler

Conclusie

Wandelen met je kat is een lonende manier om van het buitenleven te genieten en een welkome mentale stimulatie voor jou en je huisdier te bieden. Het biedt ook een uitstekende hechtingservaring en biedt een leuke manier om gezond te blijven met fysieke activiteit. Een beetje voorbereiding en planning voordat je op reis gaat, zal je wandeling een bevredigende tijd voor jullie beiden maken.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Grusho Anna, Shutterstock