Kun je katten menselijke antibiotica geven?

Het is een heel typisch scenario voor elke kattenouder. Je denkt dat je kat een infectie kan hebben en je hebt wat overgebleven amoxicilline die je eigen arts je heeft voorgeschreven in je medicijnkastje. Je merkt dat je je afvraagt: “Kun je katten menselijke antibiotica geven?”

Als het werkt, kan het een stressvolle en dure dierenartsafspraak besparen. Maar je weet niet zeker of het veilig is om te doen. In dit artikel zullen we bespreken hoe antibiotica worden gekozen, veel voorkomende menselijke antibiotica die voor katten worden gebruikt en de mogelijke gevolgen van het onjuist gebruik van een menselijk antibioticum op een kat.

Over antibiotica voor katten: hoe ze werken

kat die naar de camera kijkt die de stethoscoop van de dierenarts vasthoudt

Het voorschrijven van het juiste antibioticum aan uw kat kan lastig zijn en kan het beste worden overgelaten aan het oordeel van een dierenarts.

Voordat we kunnen antwoorden of het goed is om katten menselijke antibiotica te geven, is het erg belangrijk om te begrijpen wat antibiotica doen en hoe ze werken. Het is ook belangrijk om te begrijpen hoe en waarom dierenartsen bepaalde kiezen.

Over het algemeen doden antibiotica alleen bacteriën. Ze doden geen virussen of schimmelorganismen.

Bij het doden van bacteriën gebruiken antibiotica een van de twee algemene mechanismen: ze doden bacteriën op basis van een bepaalde doseringsconcentratie of doden ze op basis van hoe lang ze in het lichaam aanwezig zijn.

Antibiotica hebben allemaal verschillende mechanismen die ze gebruiken om bacteriën te doden. Sommige bacteriën kunnen niet worden beïnvloed door bepaalde antibiotica.

Antibiotica moeten ook door het lichaam worden opgenomen en de locatie bereiken waar bacteriën een infectie veroorzaken. Er zijn echter enkele delen van het lichaam die resistent zijn tegen antibioticapenetratie.

Wanneer dierenartsen antibiotica kiezen, worden al deze factoren in overweging genomen. Er zijn bepaalde soorten bacteriën die meer kans hebben om delen van het lichaam te bewonen, zoals de urinewegen, mond of luchtwegen. Als uw kat bijvoorbeeld een bevestigde urineweginfectie heeft, weet uw dierenarts welke soorten antibiotica het beste werken om de blaas binnen te dringen en goede concentraties in de urine te bereiken.

Veel bacteriën hebben ook het vermogen om zich aan te passen en zichzelf te veranderen om resistent te worden tegen de effecten van een antibioticum. Dit is de reden waarom een antibioticum mogelijk niet werkt. In deze gevallen kan de dierenarts een bacteriekweekmonster verkrijgen om te verifiëren welk type bacterie aanwezig is. Dit geeft dan aan welk antibioticum het beste tegenwerkt.

Lees ook: Bacteriële infecties bij katten: oorzaken, symptomen, & Behandeling

Wat doen antibiotica voor katten?

zieke kat die in tapijt slaapt

Hoewel antibiotica nodig kunnen zijn als uw kat een bacteriële infectie heeft, zijn ze mogelijk niet de juiste behandeling voor welke aandoening uw kat ook heeft.

Op enkele uitzonderingen na doden antibiotica alleen bacteriën, wat betekent dat ze niet geschikt zijn om te gebruiken in andere gevallen van ziekte. Dit geldt vooral voor virale infecties, die veel voorkomen bij katten en tekenen kunnen vertonen die lijken op een bacteriële infectie.

Het kan erg moeilijk zijn om te weten of uw kat een bacteriële infectie heeft door uw kat thuis te observeren. Er zijn veel tekenen en symptomen die kunnen worden geassocieerd met bacteriële infectie, maar kunnen ook worden geassocieerd met andere soorten infecties of niet-infectieuze oorzaken.

Koortsen zijn goede voorbeelden. Koorts is een niet-specifieke bevinding en kan tal van onderliggende oorzaken hebben, niet alleen gerelateerd aan bacteriële infectie. Koorts kan worden gezien met virale infecties, letsel of ontsteking overal in het lichaam. Antibiotica zijn mogelijk niet geschikt om te gebruiken voor veel van deze oorzaken.

Veel mensen kunnen ook ten onrechte aannemen dat hun kat koorts heeft, alleen op basis van tekenen van lethargie, een slechte eetlust, verberggedrag en de kat die zich “warm” voelt.

Een ander goed voorbeeld is een kat die plotseling tekenen vertoont van frequent urineren, persen en slecht gebruik van de kattenbak. Veel mensen kunnen dan onmiddellijk geloven dat hun kat een urineweginfectie (UTI) heeft. Maar katten kunnen tekenen van ongepast urineren vertonen als gevolg van gedragsoorzaken zoals stress, territoriaal markeringsgedrag, steriele / niet-infectieuze blaasontsteking, urinekristallen en blaasstenen.

Als een antibioticum in een ander geval dan een urineweginfectie wordt gebruikt, wordt de werkelijke ziekte van de kat niet behandeld, waardoor deze kan verergeren. Onnodig gebruik van een antibioticum kan ook leiden tot een verhoogd risico op resistentie en zal in de toekomst niet werken voor een daadwerkelijke infectie.

Om een antibioticum te gebruiken, moet er een duidelijke diagnose zijn van de aandoening die wordt behandeld. Er moet op zijn minst een hoog vermoeden van de aandoening zijn op basis van het aanwezige bewijsmateriaal. Het verzamelen van bewijsmateriaal en het begrijpen of een antibioticum geïndiceerd is, moet aan een dierenarts worden overgelaten’s discretie.

Lees ook: Hoe een kat te stoppen met plassen op het tapijt

Welke soorten menselijke antibiotica zijn veilig voor katten?

kat kijken tijdens het slapen in tapijt vloer

Het gebruik van een antibioticum dat niet geschikt is voor uw kat kan leiden tot ongewenste bijwerkingen.

Elk medicijn kan het potentieel hebben voor ongewenste bijwerkingen. Deze omvatten braken, diarree en anderen. Dit kan zelfs gebeuren wanneer een antibioticum dat door de FDA is goedgekeurd voor gebruik bij katten wordt gebruikt voor de behandeling.

Er zijn antibiotica die niet door de FDA zijn goedgekeurd en op een off-label manier worden gebruikt. Deze kunnen nog steeds veilig worden gebruikt door dierenartsen bij doses die zijn bestudeerd.

Het risico op bijwerkingen is veel hoger als het antibioticum dat wordt gebruikt helemaal niet is geïndiceerd voor gebruik bij katten.

Het is erg belangrijk om te begrijpen dat er antibiotica worden gebruikt bij mensen die niet bij katten worden gebruikt, net zoals er kattenmedicijnen zijn die niet voor mensen worden gebruikt. Meestal is dit gerelateerd aan verschillen in hoe katten en mensen bepaalde medicijnen metaboliseren en uit hun lichaam verwijderen.

Een goed voorbeeld is de fluoroquinolonklasse van antibiotica. Pradofloxacine (Veraflox) is door de FDA goedgekeurd voor gebruik bij katten. Een naaste neef, marbofloxacine (Zeniquin), kan off-label worden gebruikt voor de behandeling van Katten. Geen van deze heeft een menselijke generieke versies en wordt alleen gebruikt in de diergeneeskunde.

Omgekeerd is ciprofloxacine, ook een fluoroquinolon, een breedspectrumantibioticum dat aan mensen wordt voorgeschreven. Over het algemeen wordt ciprofloxacine niet voorgeschreven voor katten omdat ze het niet goed metaboliseren en het is veel minder effectief in vergelijking met zijn vergelijkbare landgenoten.

Het gebruik van een ongepast antibioticum kan leiden tot slechte bijwerkingen en zelfs toxische effecten als de kat de medicatie niet goed kan metaboliseren en elimineren. Zelfs als er geen bijwerkingen optreden, kan het gebruik van het verkeerde antibioticum voor een infectie ervoor zorgen dat een infectie aanhoudt of verergert. Het zal ook bijdragen aan antibioticaresistentie.

Lees ook: 15 menselijke voedingsmiddelen die giftig zijn voor katten

Wat zijn veilige menselijke antibiotica doseringen voor katten?

kat die naar het capsulegeneesmiddel kijkt

Het doseringsverschil van vergelijkbare antibiotica tussen mensen en katten kan enorm zijn vanwege grootte en metabole verschillen.

Antibiotica zijn er in verschillende doseringsgroottes, meestal uitgedrukt als milligrammen. Bij huisdieren kan de dosering behoorlijk variëren. Doses worden meestal berekend op basis van het gewicht van de kat in kilogrammen.

Katten zijn uiteraard aanzienlijk kleiner dan mensen. Een dosis van een antibioticum dat je thuis hebt, is veel te hoog voor je kat om te nemen. Alleen al het geven van, laten we zeggen, 500 mg amoxicilline, een enkele dosis die u zou kunnen nemen, is meerdere malen de doseringshoeveelheid die nodig is voor een typische kat van 10 pond. Dit zal in plaats daarvan waarschijnlijk ongewenste bijwerkingen veroorzaken, vooral spijsverteringsstoornissen.

De doseringsgrootte van een antibioticum is ook niet noodzakelijkerwijs uniform tussen verschillende indicaties voor het gebruik ervan. Een dosis voor een luchtweginfectie kan variëren van een dosis voor een urineweginfectie of huidinfectie.

Maar het is niet alleen de doseringsgrootte die ertoe doet. De frequentie van het doseringsschema verandert ook afhankelijk van de indicatie. Sommige antibiotica zelf worden slechts één keer per dag gedoseerd, terwijl andere twee keer per dag worden gegeven.

Maar zelfs tussen indicaties voor gebruik kan de doseringsfrequentie tussen het geven van elke 24, 12 of 8 uur verschillen. Als u slechts één keer per dag een enkele dosis geeft voor een aandoening waarvoor het drie keer per dag moet worden gegeven, behandelt u de infectie niet goed. In feite zou je bijdragen aan antibioticaresistentie.

De enige dosis van een menselijk antibioticum die veilig is om voor uw kat te gebruiken, is er een die uw dierenarts voorschrijft.

Lees ook: Hoe onderhuidse vloeistoffen aan een kat te geven?

Conclusie

kat staand met laserspeelgoed

Hoewel er enkele menselijke antibiotica zijn die veilig zijn om aan katten te geven, moet u uw kat nooit een antibioticum geven dat door uw eigen arts aan u is voorgeschreven. Het is mogelijk niet het juiste type antibioticum, de instructies kunnen verschillen en de dosis is waarschijnlijk veel hoger dan wat veilig is voor uw kat om te nemen.

Als u zich zorgen maakt dat uw kat een infectie heeft, laat uw kat dan onderzoeken door uw dierenarts. Stel de kennis van uw dierenarts uit over welke antibioticakeuze het meest geschikt is, afhankelijk van de situatie van uw kat.

Het is misschien mogelijk om het recept van uw kat naar uw reguliere apotheek te laten bellen. Dit is echter alleen mogelijk als er een generiek menselijk equivalent is en de dosering overeenkomt. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat sommige antibiotica die in de diergeneeskunde worden gebruikt, niet bij mensen worden gebruikt. Deze zijn alleen verkrijgbaar bij het kantoor van uw dierenarts.

Lees ook: Amoxicilline voor katten: dosering, veiligheid & bijwerkingen

Veelgestelde vragen

Kan ik menselijk amoxicilline gebruiken voor mijn kat?

Humaan amoxicilline kan bij katten worden gebruikt, maar alleen als het in de juiste dosering en frequentie door uw dierenarts wordt voorgeschreven. U mag uw kat niet uw eigen amoxicilline geven die aan u is voorgeschreven. De dosering is waarschijnlijk ongepast en de instructies op het etiket zullen anders zijn dan wat uw kat nodig heeft.

Welke antibiotica zijn veilig voor katten?

Er zijn verschillende antibiotica die veilig zijn voor katten, waaronder amoxicilline, amoxicilline-clavulaanzuur, clindamycine, cefalexine en trimethoprim sulfa. Ze zijn echter alleen veilig te gebruiken wanneer de juiste dosis op de juiste frequentie en voor de juiste conditie wordt gegeven. Het nemen van deze beslissingen is de verantwoordelijkheid van de dierenarts van uw kat.

Kan ik mijn kat 500 mg amoxicilline geven?

Nee, u moet uw kat geen 500 mg amoxicilline geven. Naast het feit dat het een veel te hoge dosis is en meer kans heeft om alleen maar te leiden tot ongewenste bijwerkingen, is dit misschien niet het juiste antibioticum voor de infectie die uw kat heeft. Het kan ook zijn dat uw kat geen bacteriële infectie heeft of helemaal geen antibiotica nodig heeft. Uw dierenarts moet degene zijn die bepaalt welk type ziekte uw kat heeft en of antibiotica nodig zijn.

Hoeveel amoxicilline geef je een kat?

Het antwoord is de dosis die uw dierenarts voor uw kat voorschrijft. Als uw kat geen amoxicilline heeft voorgeschreven door een dierenarts voor een bacteriële infectie, mag deze niet worden gegeven.