Waarom is mijn kat ineens zo schichtig? 8 redenen!

De meeste mensen hebben de term ‘enge kat’ gehoord. Sommige katten zijn van nature verlegen en timide en zullen sneller bang zijn. Anderen zijn misschien rustiger en zelfverzekerder, maar zullen nog steeds schichtig momenten hebben.

Snel overzicht

01

Katten kunnen schichtig worden als gevolg van pijn en letsel, medische aandoeningen, ouderdom en veranderingen in hun omgeving en routine.

02

Het is belangrijk om niet aan te nemen dat schichtigheid gewoon een gedragsprobleem is, omdat veel medische problemen ervoor kunnen zorgen dat katten met angst reageren of zich verstoppen.

03

Als u begrijpt waarom uw kat schichtig is geworden, kunt u positieve veranderingen aanbrengen om hun welzijn te verbeteren.

Als je hebt gemerkt dat je kat ineens schichtig is geworden, vraag je je waarschijnlijk af waarom dat zo is en wat je eraan kunt doen. Lees verder om meer te weten te komen over enkele van de redenen achter deze gedragsverandering.

#1 Plotselinge schrik

Springen bij een luid of onverwacht zicht of geluid is een normale reactie voor katten.

Je kat kan plotseling schichtig worden door een plotselinge schrik. Dit is een van de meer voor de hand liggende antwoorden. Een onverwacht of hard geluid, zoals het dichtslaan van een deur of een kopje dat op de grond valt, kan uw kat bang maken.

De meeste katten zullen hier snel van herstellen. Een toch al angstige kat kan bang zijn voor plotselinge bewegingen naar hen toe, zoals je hand die uitsteekt om ze te aaien. Als ze in het verleden negatieve ervaringen hebben gehad, zullen ze eerder in paniek reageren.

Lees ook: 7 geluiden die katten haten die je moet vermijden

#2 Pijn of letsel

Een kat met pijn kan zich verstoppen en interactie met de rest van het gezin vermijden.

Katten zijn zowel roofdier- als prooidieren. Wanneer ze gewond zijn of pijn hebben, plaatst dit hen in een kwetsbare positie. Om zichzelf te beschermen en zichzelf veilig te houden, zal hun “vluchtinstinct” in werking treden. Ze zullen wegrennen en zich verzetten tegen elke sociale interactie door zich te verstoppen.

Als uw kat op zoek is naar gebieden uit de buurt van mensen en andere huisdieren in huis, houd dan een oogje in het zeil voor andere tekenen van pijn en ongemak. Je kunt proberen ze te controleren op tekenen van duidelijk letsel als ze het toestaan.

Wees voorzichtig, want ze kunnen uithalen als ze worden aangeraakt hun pijn verhoogt of als ze pijn verwachten. Als u zich zorgen maakt, neem dan contact op met uw dierenarts, omdat tekenen van pijn bij katten subtiel kunnen zijn.

Lees ook: Wat kun je een kat geven voor pijn? 6 door dierenarts aanbevolen opties

#3 Ziekte of aandoening

Ziekte kan ervoor zorgen dat katten zich heel anders gedragen dan ze gewoonlijk doen.

Net als bij pijn of verwondingen, kunnen katten angstiger en prikkelbaarder worden als ze onwel zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem. Naast verhoogde schichtigheid zijn andere gedragsveranderingen die u bij een zieke kat kunt zien:

Als u deze tekenen bij uw kat ziet, kunt u er het beste niet van uitgaan dat uw kat alleen gedragsproblemen heeft. Een bezoek aan uw dierenarts is belangrijk om medische oorzaken uit te sluiten.

Lees ook: 10 oorzaken van agressie bij katten en hoe te helpen

#4 Veranderingen in hun omgeving

Katten kunnen schichtig of overstuur handelen wanneer hun routine of thuisomgeving wordt verstoord.

Katten kunnen ongelooflijk bijzondere dieren zijn. Ze houden zich liever aan dezelfde routine en gewoonten en kunnen gestrest raken door eventuele veranderingen.

Als u naar een nieuw huis bent verhuisd, heeft uw kat tijd nodig om zich aan te passen aan zijn nieuwe omgeving. Overweeg om ze in eerste instantie toegang te geven tot slechts één kamer. Zodra hun zelfvertrouwen is gegroeid, kunt u de ruimte die voor hen toegankelijk is vergroten.

Katten kunnen ook worden beïnvloed door veranderingen in het huis waarvan we misschien niet verwachten dat ze er last van hebben. Misschien heb je de meubels in je woonkamer herschikt of heb je hun kattenbak verplaatst naar een andere kamer in huis.

Als dingen niet gaan zoals je kat gewend is, kan dit leiden tot een opeenhoping van stress en angst. Als je kat schichtig is geworden, denk dan aan eventuele veranderingen die zijn opgetreden. Houd er rekening mee dat iets “kleins” in onze ogen een grote impact kan hebben op uw kat.

Lees ook: Katten verhuizen naar een nieuw huis: een stapsgewijze handleiding

#5 Nieuw huisdier in huis

Katten kunnen reageren met opwinding of angst wanneer u voor het eerst een nieuw huisdier mee naar huis neemt.

Misschien heb je een nieuw huisdier mee naar huis genomen en geprobeerd wat introducties te doen. Of het nu een nieuwe kat of een hond is, het is normaal als uw kat niet meteen warmloopt voor zijn nieuwe metgezel.

Katten zijn territoriale dieren en kunnen zich bedreigd voelen als een nieuw huisdier hun ‘grasmat’ betreedt. Het zal duren tijd en geduld om goede relaties tussen hen op te bouwen, zodat uw kat meer gesetteld en comfortabel wordt.

Lees ook: Hoe krijg je een hond en kat om zich te binden

#6 Nieuwe mensen in huis

Nieuwe mensen in huis kunnen katten nerveus maken, vooral als ze al verlegen zijn.

Als je gasten in huis hebt die voor een kort bezoek komen of voor een langere tijd verblijven, kan dit voor sommige katten overweldigend zijn. Het is vooral stressvol voor verlegen katten – ze hebben meer tijd nodig om vertrouwd te raken met nieuwe mensen.

Geef je kat alle ruimte. In plaats van hen interactie op te dringen, geef ze de ruimte om deel te nemen wanneer ze zich daar prettig bij voelen.

Lees ook: Waarom sist mijn kat naar mijn partner?

#7 Nieuwe baby in huis

Het kan enige tijd duren voordat katten wennen aan de geluiden en geuren van een nieuwe baby en zich aanpassen aan een ander niveau van aandacht dan ze gewend zijn te krijgen.

Het hebben van een pasgeboren baby in huis kan stressvol zijn voor uw kat, omdat ze moeten wennen aan alle nieuwe bezienswaardigheden, geluiden en geuren. Het huilen en schreeuwen van een baby kan katten bang maken en ze de andere kant op laten vluchten.

Om de angst van uw kat te verlichten, probeert u zijn normale routine zoveel mogelijk te volgen en te zorgen voor voldoende veilige en rustige rust- of schuilplaatsen. En tot slot, zorg ervoor dat je zoveel mogelijk tijd besteedt aan interactie en spelen met je kat, zodat ze nog steeds je aandacht krijgen.

Lees ook: Top 10 tips om katten en baby’s te helpen met elkaar om te gaan

#8 Ouderdom

Als u merkt dat uw oudere kat plotseling schichtig is geworden, breng hem dan binnen voor een veterinair onderzoek om zijn gehoor, gezichtsvermogen en algehele gezondheid te controleren.

Helaas, naarmate katten ouder worden, zien we onvermijdelijk een afname van hun algemene gezondheid. Veel voorkomende medische aandoeningen bij oudere katten zijn Hyperthyreoïdie, chronische nierziekte, diabetes, en Artrose. Deze leiden tot verhoogde stress en angst, waardoor ze schichtig kunnen worden. Het is vooral belangrijk om de jaarlijkse welzijnscontroles met uw dierenarts bij te houden naarmate uw kat ouder wordt voor vroege detectie van gezondheidsproblemen.

Het gezichtsvermogen en het gehoor van uw oudere kat kunnen ook verslechteren, wat ertoe kan leiden dat ze gemakkelijker schrikken, zelfs als ze eerder geen bijzonder schichtige kat waren. U kunt hen helpen door het meubilair op dezelfde plaats te houden en harde geluiden te minimaliseren. Vermijd het maken van plotselinge bewegingen om hen heen, vooral als je dicht bij hen bent, maar ze je aanwezigheid nog niet hebben opgemerkt.

Oude katten kunnen ook het cognitieve disfunctiesyndroom krijgen, waarvan je misschien hebt gehoord dat het kattendementie is. Dit veroorzaakt een afname van hun cognitieve vaardigheden, wat hun bewustzijn, geheugen en reactievermogen beïnvloedt. Het kan leiden tot verhoogde angst en rusteloosheid, dus je merkt misschien dat je oudere kat schichtig wordt. Andere tekenen van cognitieve disfunctie zijn:

Lees ook: Waarom is mijn kat zo wanhopig op zoek naar aandacht? Top 10 Redenen

Laatste gedachten

Inzicht in de oorzaak van het schichtig gedrag van uw kat kan u helpen alles op te lossen waar hij last van kan hebben.

Zoals u nu weet, zijn er veel redenen waarom uw kat plotseling schichtig is geworden. Het is volkomen normaal dat uw kat wordt opgeschrikt door een plotselinge schrik en dat hij er snel van zal herstellen.

Als uw kat echter angstiger wordt, is het belangrijk om te overwegen of er iets meer aan de hand is. Uw dierenarts kan controleren op pijn, letsel of ziekte. Als deze zijn uitgesloten, moet rekening worden gehouden met de omgeving en routine van uw kat.

Door de stressoren te begrijpen die van invloed zijn op het dagelijks leven van uw kat, kunt u deze minimaliseren of elimineren om hun algehele welzijn te verbeteren.

Lees ook: 8 manieren om een bange en angstige kat te helpen zelfverzekerd te zijn

Veelgestelde vragen

Waarom wordt mijn kat schichtiger?

Er zijn veel redenen waarom een kat misschien schichtig wordt. De belangrijkste oorzaken om uit te sluiten zijn pijn, letsel en ziekte. Als uw kat ziek is en zich onwel voelt, kan dit leiden tot stress, angst en prikkelbaarheid.

Als uw dierenarts medische aandoeningen heeft uitgesloten, overweeg dan of er veranderingen zijn opgetreden in de omgeving en routine van uw kat. Katten zijn gevoelige wezens en veranderingen waarvan we misschien denken dat ze klein zijn, zoals meubels die worden verplaatst, kunnen ze angstig en angstig maken. Zodra u potentiële stressoren hebt geïdentificeerd, kunt u manieren vinden om ze te minimaliseren of ervan af te komen.

Hoe weet je of een kat getraumatiseerd is?

Eerdere traumatic ervaringen en mishandeling kunnen leiden tot chronische stress en angstig gedrag. Een kat die lijdt aan chronische stress zal vaker en overdreven angstreacties vertonen. Ze kunnen het grootste deel van hun tijd doorbrengen met zich te verstoppen en lijken meer gespannen en waakzaam. Ze kunnen een verlaagde hoofd- en lichaamshouding hebben, waarbij alle voeten de grond raken, oren platgedrukt en staart dichtgestopt. Ze zullen minder geneigd zijn om te communiceren en te spelen.

Zal mijn kat ooit ophouden schichtig te zijn?

Als uw kat meestal gelukkig en zelfverzekerd is, maar plotseling schichtig is geworden, sluit dan eerst pijn, letsel en ziekte uit. Identificeer en beheer ook eventuele veranderingen in hun omgeving en routine om de tevredenheid en het vertrouwen van uw kat te herstellen.

Angstige katten die altijd schichtige persoonlijkheden hebben gehad, vereisen management op langere termijn. Het minimaliseren van triggers en stressoren is de sleutel tot het verminderen van hun angst. Het gebruik van feromonen in sprays of diffusers is geweldig voor het bevorderen van rust.

Meer ernstige gevallen kunnen baat hebben bij het uitproberen van angstmedicijnen, zoals begeleid door een dierenarts. Er is geen garantie dat uw kat helemaal zal stoppen met schichtig te zijn, maar u kunt stappen ondernemen om het te minimaliseren.

Bronnen weergeven

Atkinson, T. (2018). Praktisch kattengedrag. Oxfordshire, Verenigd Koninkrijk: CAB International