10 manieren waarop uw kat met u communiceert

meisje zoent kat aan neus

Kattencommunicatie is een fascinerend onderwerp, deels omdat het zo anders is dan menselijke communicatie. Ondanks het domesticatieproces dat meer dan 10.000 jaar geleden plaatsvond, worstelen veel katteneigenaren nog steeds om erachter te komen wat hun katachtige huisdieren hen precies proberen te vertellen.

Snel overzicht

01

Ondanks lange domesticatie behouden katten veel wilde eigenschappen en zijn de methoden van kattencommunicatie niet veel veranderd.

02

Katten kunnen communiceren met behulp van lichaamstaal en houding, vocalisaties, geur en aanraking.

03

Aandacht besteden aan subtiele veranderingen in het gedrag en de signalen van uw kat kan helpen begrijpen wat ze u proberen te vertellen over hun behoeften en hun gemoedstoestand.

We zijn misschien niet in staat om “kat te spreken”, maar er zijn nog steeds manieren om de betekenissen van onze katten te interpreteren door middel van lichaamstaal, vocalisaties, geur en aanraking. Wil je het verschil weten tussen kattenvocalisaties zoals een miauw en een tjilp? Of wat katten doen door hun kop tegen ons aan te stoten? Lees verder voor een uitleg over 10 manieren waarop huiskatten met ons communiceren.

Lees ook: 7 veel voorkomende kattenvocalisaties en wat ze betekenen

De evolutie van katten

mooi kitten met moeder, ras scottish-fold

Katten communiceren voornamelijk door lichaamstaal en houding, geurmarkering en vocalisatie.

De huiskatten die we kennen en waar we tegenwoordig van houden als onze huisdieren, zijn afkomstig van Afrikaanse wilde katten. Genetische analyse heeft aangetoond dat onze katten vandaag de dag afstammelingen zijn van degenen die duizenden jaren geleden in Egypte leefden. De wilde katten, Felis sylvestris lybica, zijn er nog steeds – en zien er ongeveer hetzelfde uit als onze huisdieren nog steeds doen.

Menselijke interactie heeft katten enigszins getemd en gewend aan onze manieren, en ze plukken zeker enkele voordelen van domesticatie, zoals overvloedig voedsel, bescherming tegen roofdieren en slecht weer, en toegang tot medische zorg. Katten behouden echter nog steeds veel van de wilde instincten die bij hun voorouders worden gezien – en deze eigenschappen komen vooral voor bij wilde katten.

Kattencommunicatie heeft veel kenmerken van die vroege katten behouden, met een afhankelijkheid van lichaamstaal en houding, geurmarkering en vocalisatie. Katten hebben ook een lange geschiedenis van het gebruik van feromonen om berichten achter te laten voor zichzelf en andere katten.

Lees ook: Hoe markeren katten hun territorium?

Lichaamstaal

Laten we onze 10 kattencommunicatiestrategieën beginnen door te kijken naar lichaamstaal.

#1 Houding

tabby kat liggend op de grond

Als je kat languit is, met zijn buik zichtbaar, voelt hij zich heel ontspannen.

Een snelle blik op een kat kan al veel aanwijzingen geven over wat ze je proberen te vertellen. Een gehurkte, gebogen kat laat je weten dat ze angstig of defensief zijn. Strekken, rollen en op hun rug liggen duiden op veel meer ontspanning en tevredenheid.

Lees ook: 10 bewezen manieren om je kat te laten zien dat je van haar houdt

#2 Staart positie

Vrouw die thuis aan het bureau zit en haar mooie kat knuffelt

Een rechtop gehouden staart met een ronding aan de punt als een vraagteken is in een speelse bui.

Het zal je misschien verbazen om te weten dat je veel kunt leren door simpelweg naar de staart van je kat te kijken. Katten kunnen een vriendelijke begroeting tonen door je met hun staart recht omhoog te benaderen (bonuspunten als het trilt!), of nieuwsgierigheid aangeven met een half opgeheven staart.

Pas daarentegen op voor de sjorrende, opgeblazen staart. Een kat die angstig of defensief is, kan zijn staart tussen zijn achterpoten stoppen, vaak gepaard met een ineengedoken houding.

Lees ook: Wat de staart van je kat je kan vertellen

#3 Gezichtsuitdrukking

Schattige gemberkat slaapt in het bed

Kijk naar de positie van de oren, snorharen en ogen van je kat om erachter te komen hoe ze zich voelen.

Kattenliefhebbers zullen weten dat de uitdrukking van een kat hun innerlijke gevoelens kan onthullen. Bekijk de oren, snorharen en ogen van je kat om hun humeur te peilen. Afgeplatte oren tegen het hoofd zijn een teken van angst, terwijl oren die rechtop worden gehouden alert zijn. Pas op voor oren die naar buiten draaien – dit kan een teken van agressie zijn. Evenzo kunnen snorharen die uitwaaieren en stijf worden gehouden een signaal zijn dat de stemming van uw kat niet helemaal aangenaam is.

Oogcontact en pupilgrootte worden beide gebruikt als subtiele communicatiesignalen bij katachtigen. Staart je kat je wel eens aan terwijl hij lang en langzaam knippert? Studies hebben aangetoond dat het een kattenequivalent is van zeggen “Ik hou van je”, dus voel de warme fuzzies! Direct, ontbloot oogcontact, echter, naast een gespannen lichaam posture, duidt op een uitdaging en potentiële agressie.

Lees ook: 10 bewezen manieren om je kat te laten zien dat je van haar houdt

Vocalisaties

Als mensen zijn we duidelijk bekend met vocale communicatie, omdat het onze belangrijkste methode is om onze gevoelens, onze behoeften en onze standpunten aan onze leeftijdsgenoten aan te geven. Maar kunnen we kat leren spreken? Hier zijn enkele veel voorkomende kattengeluiden om op te letten.

#4 Miauw

Schots kitten in de armen van het meisje

Volwassen katten miauwen alleen naar mensen, nooit naar andere katten, maar kittens zullen miauwen naar hun moeder.

Studies hebben aangetoond dat katten miauwen naar hun eigenaren, maar niet naar elkaar – het is een zeer mensgericht geluid. Kittens miauwen naar hun moeders, maar volwassen katten miauwen niet naar elkaar. De miauw wordt vaak gebruikt als begroeting, of wanneer de kat iets wil zoals eten of aandacht.

Lees ook: 10 redenen waarom je kat ’s nachts niet stopt met miauwen

#5 Spinnen en trillen

vrouw die thuis met kat speelt

Hoewel katten soms spinnen als ze pijn hebben, betekent deze vocalisatie meestal dat een kat zich tevreden voelt.

Katten spinnen meestal als ze tevreden en gelukkig zijn. Ze gebruiken ook geluiden zoals spinnen, trillen of chirruping als een groet aan een gebonden persoon.

Lees ook: Kat tjilpt: wat is het en wat betekent het?

#6 Sissen en jodelen

een gekke kat en de hand van de eigenaar die hem probeert te aaien

Let altijd op het geluid van een grom of gesis door je kat wat ruimte te geven.

Katten kunnen ook meer negatieve emoties vertonen via hun vocalisaties. Sissen en grommen duiden beide op angst of woede en kunnen voorlopers zijn van fysieke agressie. Jodelen kan ook duiden op agressie en wordt ook gebruikt door zowel mannelijke als vrouwelijke katten rond paringsbijeenkomsten.

Lees ook: Aaiagressie bij katten: wat het is & hoe het te stoppen

Geur

Het reukzintuig van een kat is veel beter dan het onze en kan een complexe rol spelen in het gedrag van dieren.

#7 Feromonen

witte donzige kat die het gezicht van de vrouw aanraakt met zijn poot

Katten hebben geurklieren op hun poten, kin, voorhoofd, achterkant en staart.

Katten gebruiken feromonen – chemische boodschappen die vrijkomen uit geurklieren – op talloze manieren. Feromonen kunnen wijzen op veiligheid en tevredenheid, territoriale markering, potentiële seksuele partners en informatie over andere katten.

Mensen kunnen geen feromonen detecteren, maar ze kunnen nog steeds worden gebruikt in de communicatie tussen mens en kat. Wanneer uw kat zijn hoofd en lichaam langs u wrijft, geven ze feromonen vrij en markeren ze u als een gebonden, vertrouwd en veilig lid van hun sociale groep. Synthetische feromoonverspreiders of sprays kunnen ook worden gebruikt om kattengedrag te helpen oplossen dat wordt beïnvloed door stress of angst.

Lees ook: Wat zijn kattenferomonen en werken ze echt?

#8 Toiletteren

kat zit in de buurt van natte of pis plek op het bed

Katten gebruiken hun urine om problemen zoals territoriumproblemen te markeren en te communiceren.

Geurmarkering door urinespuiten komt ook vaak voor bij katten. Als uw kat buiten de kattenbak toilett, probeert hij mogelijk een probleem te communiceren, zoals een territoriaal geschil met een andere kat. Ongepast urineren kan een teken zijn van stress bij katten of te wijten zijn aan een medisch probleem. Als u een verandering in toiletgewoonten opmerkt, raadpleeg dan altijd een dierenarts.

Lees ook: 6 veelvoorkomende redenen waarom katten buiten de kattenbak plassen

Tactiele communicatie

Sommige katten zijn veel knuffeliger dan anderen, maar er zijn verschillende manieren waarop een kat zijn liefde en vertrouwen voor je kan communiceren via aanraking.

#9 Slapen op of bij u in de buurt

kat die op schoot van de eigenaar slaapt

Als je het favoriete slaapmaatje van je kat bent, weet dan dat ze zich volkomen veilig voelen in jouw aanwezigheid.

Als je kat graag op je schoot snooze of ’s nachts bij je op bed slaapt, duiden ze op liefde en vertrouwen. Katten zijn kwetsbaar als ze slapen, dus zoeken ze een plek van veiligheid en beveiliging. Fysiek dicht bij je zijn helpt ook bij geuroverdracht, een belangrijke manier waarop katten hun geliefden markeren.

Lees ook: 10 tekenen dat je kat je echt vertrouwt

#10 Grooming

Tabby kat likt hoofd van bebaarde man

Sociale verzorging tussen katten staat bekend als allogrooming en ze doen dit ook bij vertrouwde mensen.

Katten in dezelfde sociale groep zullen elkaar vaak verzorgen. Als je kat je probeert te verzorgen of gelukkig weg spint wanneer je hem aait of borstelt, is dit een geweldige hechtingservaring en een manier waarop hij je inclusie in zijn sociale kring communiceert.

Lees ook: Mijn Kat Is Niet zelf verzorgen: wanneer je je zorgen moet maken

Cat communicatie: een samenvatting

Jonge man met schattige kat die op de grond ligt

Weten hoe je kat “spreekt” kan een nieuwe wereld van communicatie tussen jullie beiden openen.

Katten kunnen misschien niet praten met behulp van menselijke taal, maar ze kunnen zeker hun emoties, wensen en behoeften aan ons communiceren – als we maar opletten! Het kan verhelderend zijn om uit te kijken voor subtiele tekenen die onze katten ons geven door hun lichaamstaal en houding, hun gedrag, vocalisaties en het gebruik van geur en aanraking. Probeer het eens – kat leren spreken is misschien gemakkelijker dan je denkt!

Lees ook: 5 manieren om een sterkere band met je kat op te bouwen

Veelgestelde vragen

Hoe communiceert mijn kat met mij?

Katten miauwen vaak naar eigenaren om ze te begroeten of om iets te vragen. Ze kunnen tsjilpen of trillen als begroeting en spinnen als ze tevreden zijn. Katten gebruiken ook lichaamstaal om emoties uit te drukken, en een langzame knipper is hun equivalent van ‘Ik hou van je’. Katten gebruiken geurmarkering in communicatie – wanneer ze zichzelf tegen je wrijven of hun hoofd op je bunten, markeren ze je als vriendelijk en veilig.

Hoe vertel ik mijn kat dat ik van hem hou?

Houd zacht oogcontact met je kat en doe wat lange, langzame knipperingen – dit is een teken van genegenheid bij katten. Als je kat van fysieke genegenheid houdt, gebruik dan veel aaien en knuffelen om je band te verbeteren, en dit draagt ook geuren over die je kat helpen je te markeren als iemand die vertrouwd, vriendelijk en veilig is.

Hoe zeggen katten hallo?

Katten zullen eigenaren vaak begroeten met een vriendelijk miauwend, trillerend of chirruping geluid. Ze kunnen benaderen met vertrouwende lichaamstaal, waaronder een rechtopstaande, trillende staart. Katten wrijven vaak met hun hoofd tegen gebonden mensen – dit draagt geurferomonen over, die de persoon als vriendelijk en veilig markeren.