Kat niet verzorgen: waarom het gebeurt & hoe te helpen

Katten zijn meestal kieskeurige wezens, die zichzelf meerdere keren per dag verzorgen. De tong van uw kat is goed ontworpen voor deze functie, met kleine weerhaken die fungeren als een miniatuurkam, perfect voor het reinigen van stof en vuil uit het haar.

Als de vacht van je kat er wat minder strak uit begint te zien, of als je samengeklonterd haar en matten hebt opgemerkt, verzorgt je kat zichzelf misschien niet zo goed. Dit kan te wijten zijn aan meerdere factoren, waaronder obesitas, leeftijd, pijn of ziekte. Het kan zelfs zijn dat ze de vaardigheden als kitten nooit goed hebben geleerd!

Een gebrek aan verzorging kan erop wijzen dat er iets mis is en dat uw kat mogelijk door een dierenarts moet worden gezien. Lees verder voor meer informatie over de veelvoorkomende oorzaken van waarom een kat zichzelf niet verzorgt en hoe u kunt helpen.

Lees ook: Waarom verzorgen katten elkaar? Redenen waarom katten sociaal trimmen

Waarom verzorgt mijn kat niet?

Hoewel verzorging een aangeboren katteninstinct is, pikken niet alle kittens op hoe ze goed moeten verzorgen.

Verzorging is een heel belangrijk onderdeel van het leven van een kat. Een verandering in deze instinctieve gewoonte kan een signaal zijn dat er iets mis is. Sommige kittens leren nooit goed te verzorgen als ze een slechte start hebben gehad door ziekte of scheiding van hun moeder.

Die eerste paar weken van het leven zijn wanneer kittens veel essentiële ‘kattenvaardigheden’ leren, en als ze nooit hebben geleerd om te verzorgen, kan hun techniek wel eens slecht zijn. Dit is natuurlijk niet de reden waarom katten plotseling stoppen met zichzelf te verzorgen na een voorheen solide routine.

Katten kunnen stoppen met verzorgen omdat ze zich gestrest of angstig voelen, waardoor ze zich meer verstoppen en hun gebruikelijke routines niet nastreven, of vanwege ziekte of pijn die hen fysiek verhindert. Obesitas is ook een leidende factor in waarom de verzorgingsroutine van een kat naar het zuiden gaat: dikke katten zijn gewoon niet flexibel genoeg om die lastige gebieden te bereiken!

Redenen waarom katten stoppen met verzorgen

Hier zijn de meest voorkomende oorzaken achter een kat die zichzelf niet verzorgt.

Ras

Het hebben van lang haar heeft zijn nadelen voor katten, waaronder moeite met het verzorgen ervan.

Sommige kattenrassen hebben luxere jassen dan andere. Langharige rassen zoals de Perzische of Maine Coon kunnen worstelen met hun lange vacht, wat leidt tot regelmatige knopen of matten. Als je merkt dat zelfverzorging niet echt de truc doet, heeft je donzige katachtige misschien wat regelmatige poetshulp van je nodig.

Stress

Cat Cold Wipe Neus

Katten zijn gewoontedieren. Wanneer hun routine wordt verstoord, kunnen ze te overstuur zijn om zelfs maar te verzorgen.

Katten kunnen last hebben van angst, maar de tekenen kunnen heel subtiel zijn. Oorzaken van stress kunnen een nieuw huisdier, een nieuw familielid of een verandering in hun omgeving zijn, zoals bouwwerkzaamheden in huis.

Angst kan zich op vele manieren presenteren, waarbij sommige katten slechts kleine veranderingen in hun gedrag vertonen. Wegstoppen, urineren buiten de kattenbak en veranderingen in hun interacties met jou kunnen allemaal tekenen van stress zijn, net als een verslechtering van hun verzorgingsgewoonten. Als u merkt dat uw kat zichzelf niet lijkt, evenals veranderingen in de vacht van uw kat, vraag dan veterinair advies.

Obesitas

Soms hebben grotere katten hulp nodig om zichzelf schoon te krijgen.

Katten met overgewicht komen steeds vaker voor, met huidige schattingen waaruit blijkt dat meer dan 50% van de huiskatten in de VS overgewicht of obesitas heeft. Naast het vatbaar maken van katten voor bepaalde ziekten zoals gewrichtsproblemen en diabetes, kan obesitas hun dagelijkse routines beïnvloeden, zoals verzorgingsgewoonten.

Katten met overgewicht kunnen vaak gewoon niet fysiek delen van hun lichaam bereiken om schoon te maken door met hun tong te likken, en dit leidt ertoe dat delen van de vacht van uw kat gematteerd en onverzorgd worden.

Lees ook: De 7 beste kattenvoer voor katten met overgewicht

Leeftijd

Het is niet ongewoon om een afname van kattenzelfzorg zoals verzorging na de leeftijd van tien jaar te zien.

Oudere katten zien er eerder iets minder verzorgd uit, vaak met vlekken matte vacht of lange klauwen. Oudere katten kunnen stijf worden met tekenen van artritis, dus ze hebben moeite om zichzelf in de juiste posities te verdraaien voor verzorging.

De nagels van je kat kunnen langer worden omdat ze ze ook niet kunnen slijpen. Het is ook mogelijk om een cognitieve achteruitgang (dementie) te zien bij een oudere kat, wat leidt tot veranderingen in hun routine, zoals vergeten waar hun voerbak is, urineren buiten de kattenbak, meer vocaliseren en slechte hygiëne hebben.

Lees ook: De 10 dingen die katten het meest haten

Ziekte en pijn

Elke vorm van ziekte of pijn kan ervoor zorgen dat katten zich ellendig, depressief en laag voelen. Dit leidt tot een verandering in hun gewoonten en routines – minder eten, intminder eracteren, en minder verzorgen. Ze kunnen zich verstoppen, chagrijniger of zelfs agressiever zijn en over het algemeen niet hun gebruikelijke zelf zijn. Er zijn een paar veel voorkomende gezondheidsproblemen die kunnen worden gekoppeld aan een afname van de verzorging, hoewel elke ziekte problemen kan veroorzaken.

Tandheelkundige ziekte

Pijn en ongemak in de tanden en het tandvlees kunnen een verandering in eetgewoonten, overmatige speekselvloed en irritatie veroorzaken, maar het kan ook uw kat helpen om te stoppen met verzorgen. Tandziekte komt veel voor bij katten, vooral oudere katachtigen.

Lees ook: De complete gids voor gebitsreiniging voor katten

Artritis

Vooral oudere katten, katten met aandoeningen zoals artritis en zwaarlijvige katten kunnen op een gegeven moment moeite hebben met zelfverzorging.

Pijnlijke gewrichten weerhouden katten ervan om lichaamsposities te bereiken waarin ze comfortabel kunnen verzorgen. Deze gezondheidsklacht komt vaker voor bij katten ouder dan 10 jaar, maar kan bij elke kat voorkomen. Andere gewrichts- en mobiliteitsproblemen kunnen dezelfde problemen veroorzaken.

Hyperthyreoïdie

Een overactieve schildklier veroorzaakt symptomen zoals een vraatzuchtige eetlust, gewichtsverlies en verhoogd urineren en dorst, maar het kan ook veranderingen in de vacht van uw kat veroorzaken, waardoor hun vacht er dof en onverzorgd uitziet. Diabetes en nierziekte kunnen vergelijkbare veranderingen veroorzaken.

Lees ook: Beste kattenvoer voor hyperthyreoïdie

Huidziekte

Een kat met een pijnlijke huidaandoening zal vaak terughoudend zijn om te verzorgen.

De huid van de kat kan gevoelig zijn en eventuele problemen zoals allergieën, parasieten (inclusief vlooien en mijten) en infecties kunnen allemaal huidirritatie veroorzaken. Dit kan leiden tot haaruitval en krabben. Sommige aandoeningen veroorzaken overmatige verzorging (vanwege jeuk), maar sommige aandoeningen maken de huid zo pijnlijk dat de kat helemaal kan stoppen met verzorgen.

Lees ook: 8 beste vlooienbehandelingen voor katten – Knock-out vlooien met deze veilige behandelingen

Wanneer moet je naar een dierenarts?

Als u zich afvraagt waarom uw kat is gestopt met het verzorgen van zichzelf, is het het beste om advies in te winnen bij een dierenarts.

Een gebrek aan verzorging kan erop wijzen dat er een onderliggend probleem is met uw kat. Als uw kat is gestopt met zichzelf goed te verzorgen, is een controle bij een dierenarts altijd een goed idee.

Denk na over de vraag of er andere veranderingen zijn in de gewoonten of routines van uw kat, zoals een verandering in zijn eetlust, meer slapen of wegstoppen, of tekenen van pijn zoals moeite met op- of neerspringen. Controleer de huid van uw kat voorzichtig op tekenen van roodheid, irritatie, knobbels of bultjes. U kunt tekenen van parasieten zien, zoals vlooienvuil.

Als uw kat zijn oudere jaren nadert, worden frequente wellness-onderzoeken aanbevolen om te controleren op tekenen van leeftijdsgerelateerde problemen zoals cognitieve achteruitgang en artritis. Als uw kat worstelt met zijn gewicht, praat dan met een dierenarts over een geschikt dieetplan voor hem.

Lees ook: De ultieme Perzische kattenverzorgingsgids

Hoe een kat te helpen die niet verzorgt

Als de vacht van een kat erg vuil is, kan het een goed bad nodig hebben.

Als de vacht van uw kat wat liefde nodig heeft en u medische problemen hebt uitgesloten die medicatie of ander beheer vereisen, dan heeft uw huisdier misschien gewoon uw hulp nodig om zijn vacht gezond en comfortabel te houden.

U hoeft geen professionele trimmer te zijn om basis vachtonderhoud uit te voeren – hoewel dit een optie is als u het liever aan de experts overlaat! Investeer in een geschikte katvriendelijke borstel en wat kattennagelknippers en maak dagelijks wat tijd vrij voor routinematige verzorging.

Je kat kan niet gewend zijn aan iemand die hem poetst of knipt, dus begin langzaam en voorzichtig en bouw geleidelijk de tijd op die je met hem doorbrengt. Een regelmatige verzorgingsroutine is het beste om de vacht van uw kat matvrij te houden, maar is ook een mooie hechtingsoefening met uw kat en een kans om ze te controleren op eventuele problemen terwijl u dit doet. Een win-win!

Lees ook: Hoe kattennagels veilig te knippen – een stapsgewijze handleiding

Kattenverzorging: conclusie

Zoek bij twijfel de hulp van een professionele trimmer.

Katten zijn uitstekend in zelfverzorging en hebben meestal een kieskeurige dagelijkse routine die een groot deel van hun tijd in beslag neemt. Een gebrek aan verzorging kan er dus op wijzen dat er iets mis is. Uw kat kan pijn hebben, ziek zijn, gestrest, te zwaar zijn of oud worden.

Ze hebben misschien veterinaire aandacht nodig en u kunt uw kat thuis helpen met het onderhoud van zijn vacht met zacht borstelen en ontwarren. Langharige rassen en oudere katten hebben hoogstwaarschijnlijk tussenkomst van de eigenaar nodig.

Lees ook: Maak kennis met 8 van de luchtigste kattenrassen op aarde

Veelgestelde vragen

Waarom verzorgt mijn kat niet?

Uw kat mag niet verzorgen vanwege stress, pijn, ziekte, obesitas of ouderdom. Sommige kittens leren nooit goed te verzorgen. Als de vacht van je kat er onverzorgd uitziet, laat hem dan controleren door een dierenarts en begin met een zachte borstelroutine.

Hoe maak je een kat schoon die niet verzorgt?

Katten hebben over het algemeen geen behoefte aan baden, tenzij ze erg vervuild zijn. Een goede borsteling verwijdert vuil en vuil en los haar, matten en klitten. Het borstelen zal ook de natuurlijke huidoliën van de kat over hun vacht verspreiden.

Waarom stoppen oude katten met verzorgen?

Slechte verzorging bij oudere katten is vaak het gevolg van pijnlijke aandoeningen zoals artritis of tandziekte, of cognitieve achteruitgang. Andere ziekten kunnen ertoe leiden dat uw kat te lusteloos is om te verzorgen, of als uw kat overgewicht heeft, kunnen ze mogelijk niet bij sommige lastige stukjes komen.

Hoe moedig je je kat aan om zichzelf schoon te maken?

Als uw kat niet goed verzorgt, wordt een controle bij een dierenarts geadviseerd om pijnlijke aandoeningen zoals artritis of andere ziekten uit te sluiten. Begin een dagelijkse verzorgingsroutine met uw kat, borstel hem regelmatig om de vachtconditie te verbeteren en matten en knopen te voorkomen.