Kunnen katten ADHD hebben? 6 tekenen om op te letten

Katten, vooral kittens, staan bekend om hun hoge energieniveaus, lage aandachtsspanne en impulsief gedrag. Maar kan dit gedrag verder gaan dan normaal en worden geclassificeerd als een hyperactieve stoornis?

ADHD is een neurologische ontwikkelingsstoornis bij mensen, en hoewel het nog niet wordt herkend bij katten, kunnen ze enkele van de gemeenschappelijke tekenen vertonen. Hier zijn enkele dingen om op te letten bij uw kat en wat advies over het beoordelen van wat normaal is.

Snel overzicht

01

Attention deficit hyperactivity disorder, of ADHD, wordt niet herkend bij katten, maar katten kunnen enkele van de veel voorkomende symptomen vertonen.

02

Kenmerken geassocieerd met ADHD zijn hyperactiviteit, impulsiviteit, afleidbaarheid, stemmingswisselingen en slechte sociale interactie.

03

Gedragsveranderingen kunnen een teken zijn van ziekte, stress of angst bij katten, en dus moeten eigenaren van gezelschapsdieren veterinair advies inwinnen als ze zich zorgen maken.

Wat is ADHD?

Symptomen van ADHD bij mensen zijn vergeetachtigheid, korte aandachtsspanne, impulsiviteit, hyperactiviteit en problemen met sociale interacties.

Attention-deficit hyperactivity disorder (ADHD) is een erkende neurologische ontwikkelingsstoornis bij menselijke kinderen en volwassenen. Het wordt gekenmerkt door bepaalde gedrags- en sociale tekenen bij mensen.

De symptomen van ADHD zijn vergeetachtigheid, korte aandachtsspanne, impulsiviteit, hoge energieniveaus (hyperactiviteit) en problemen met sociale interacties, volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Kunnen katten ADHD krijgen?

Vier kleine kittens die in de tuin spelen

Hoewel ADHA momenteel niet wordt herkend bij katten, is het mogelijk dat een vorm van deze aandoening bij katten voorkomt.

Momenteel is attention deficit hyperactivity disorder geen erkende aandoening bij katten. Er is geen bekend wetenschappelijk onderzoek bekend om een diagnose van een hyperactieve aandoening bij katten te ondersteunen, maar dit betekent niet dat het niet bestaat bij katten.  De symptomen van ADHD die bij mensen worden opgemerkt, worden ook gezien bij katten van alle leeftijden, maar kunnen vaak worden verklaard door normaal kattengedrag en communicatie in plaats van neurologische ontwikkelings- of psychische stoornissen.

Het spectrum van normaal gedrag is breed en wat normaal is voor de ene kat kan abnormaal zijn voor een andere. ADHD wordt nog niet herkend bij katten, maar een vorm van deze aandoening kan bij bepaalde katten aanwezig zijn. Het is belangrijk op te merken dat deze eigenschappen gedurende een lange periode moeten worden gezien voordat ze als zorgwekkend zouden worden geclassificeerd.

Het kan ook moeilijk zijn om abnormaal gedrag te onderscheiden van medische oorzaken van bepaalde symptomen. Ziekten zoals Hyperthyreoïdie, cognitieve disfunctie, en feline hyperesthesie syndroom (FHS) kunnen allemaal vergelijkbare tekenen van een aandachtstekortstoornis nabootsen. Als uw kat ongewoon, zorgwekkend of veranderlijk gedrag vertoont, is het altijd raadzaam om advies in te winnen bij een dierenarts.

Lees ook: Spelen of vechten mijn katten?

Tekenen om te herkennen

kat negeert speelgoed

Het kan normaal zijn dat een kat af en toe aanvallen van hyperactiviteit of korte aandachtsspanne ervaart.

Hoewel ADHD geen bekende aandoening is bij katten, is het essentieel voor elke katteneigenaar om te weten wat normaal en wat abnormaal is in termen van kattengedrag.

#1 Korte aandachtsspanne

Het hebben van een korte aandachtsspanne is relatief normaal voor katten.

Katten gebruiken spel zowel als een sociale ervaring als ook om essentiële levensvaardigheden voor de jacht te oefenen, zoals jagen en springen. Katten blijken zich het meest aangetrokken te voelen tot speelgoed dat beweegt en dat ongeveer zo groot is als kleine knaagdieren, een veel voorkomende prooi.

Ze tonen ook gewenning,1 verveeld raken van speelgoed na bepaalde periodes. Het is daarom volkomen normaal dat katten een korte periode met een speeltje spelen en ze dan in de steek laten.

Lees ook: De 5 beste interactieve kattenspeeltjes voor verveelde katten

#2 Hyperactiviteit

Incidentele hyperactiviteit is normaal bij katten, maar overmatige hyperactiviteit of plotselinge veranderingen in activiteitsniveaus kunnen reden tot bezorgdheid zijn.

De meeste katteneigenaren zijn bekend met het concept van de zoomies, waarbij hun kat een uitbarsting van plotselinge chaotische energie heeft en een paar minuten in een dolle haast door het huis laadt. Dit is gebruikelijk en volkomen normaal, waarbij de zoomies worden beschouwd als een reactie op overtollige energie, onderdeel van de normale roofzuchtige drift van een kat of een verlangen om te spelen.

Deze uitbarstingen van hoge energie worden vaker gezien bij kittens, maar kunnen voorkomen bij volwassen katten. Jonge katten zijn buitengewoon speels en uitbundig en zien vaakm om zowel overdag als ’s nachts ontzettend veel energie te hebben.

Als het gedrag of het energieniveau van uw kat echter plotseling is veranderd, kan dit meer een reden tot bezorgdheid zijn. Medische problemen, zoals het hyperesthesiesyndroom van de katachtige of een overactieve schildklier, kunnen symptomen veroorzaken zoals rusteloosheid, prikkelbaarheid, schichtig gedrag en een onvermogen om zich te settelen of goed te slapen. Gedragsproblemen zoals stress en angst kan ook leiden tot veranderingen in activiteitsniveaus en slaappatronen.

Lees ook: Waarom houden katten van gekreukte dingen? 6 redenen waarom!

#3 Impulsief gedrag en stemmingswisselingen

Het kan moeilijk zijn om te weten of impulsief gedrag of stemmingswisselingen gewoon deel uitmaken van de persoonlijkheid van een kat of dat ze wijzen op een potentieel probleem.

Sommige katten lijken fysiek impulsiever te zijn dan anderen en vertonen bijna roekeloos gedrag, zoals zichzelf van een hoog meubelstuk lanceren of aan een gordijnrail bungelen. Deze katten kunnen ook snelle stemmingswisselingen vertonen en binnen enkele seconden overschakelen van genegenheid naar klauwen.

Dit kan zorgwekkend gedrag zijn om als katteneigenaar naar te kijken, en het is moeilijk om te weten hoe “normaal” dit is voor katten. Een studie die kijkt naar de persoonlijkheid van huiskatten noemt “impulsiviteit” als een van de vijf belangrijkste karaktereigenschappen,2 maar dit specifieke attribuut had enkele negatieve associaties. Hoge scores in zowel neuroticisme als impulsiviteit werden verondersteld om een zekere mate van omgevingsstress aan te geven, wat leidde tot grillig en nerveus gedrag.

Van katten wordt soms gedacht dat ze impulsief en onvoorspelbaar gedrag vertonen, terwijl hun subtiele communicatie eigenlijk gewoon wordt gemist. Aaiagressie wordt bijvoorbeeld vaak beschreven als uit de lucht komen vallen, maar de meeste katten zullen subtiele veranderingen in lichaamstaal vertonen, zoals trillende staartpunten en afgeplatte oren, en zullen alleen hun toevlucht nemen tot agressie als deze tekenen worden genegeerd.

Katten die onvoorspelbaar gedrag en impulsieve eigenschappen vertonen, kunnen baat hebben bij een gedragsbeoordeling. Dit kunnen eigenschappen van ADHD zijn, maar kunnen ook wijzen op onderliggende stress of angst in hun thuisomgeving.

Lees ook: Single Kitten Syndroom: Wat is het?

#4 Een minachting voor schema’s

Elke plotselinge verandering in eet- of slaapgedrag rechtvaardigt een controle bij de dierenarts.

Katten zijn meestal gewoontedieren, met vaste routines voor eten, slapen, verzorgen en meer. Neurologische ontwikkelingsstoornissen kunnen leiden tot vreemde, onvoorspelbare en ongewone patronen van slapen en eten.

Dit kan moeilijk te herkennen zijn bij katten, omdat ze vaak de hele dag door kleine maaltijden eten en lange tijd kunnen slapen. Sommige katten kunnen erg kieskeurig worden over het voedsel, zoals een weigering om een nieuwe smaak van voedsel te eten, of als de positie van de voerbakken is veranderd.

Elke verandering in voedings- of slaapgedrag moet worden onderzocht, zoals een teken kan zijn van sommige medische problemen en gedragsstoornissen.

Lees ook: Hebben katten tijdsbesef?

#5 Hyperfocus

Staren naar muren is een zorgwekkend symptoom dat door een dierenarts moet worden onderzocht.

Mensen met ADHD staan bekend om hun vermogen om zich gedurende een lange tijd op iets te hyperfocussen, al het andere om hen heen volledig te blokkeren en niet meer te reageren op andere stimuli, zoals het roepen van hun naam. Katten kunnen dit gedrag vertonen, zoals bij het besluipen van prooien, en het zou niet als ongebruikelijk worden beschouwd.

Als uw kat echter in de war raakt, niet reageert of vreemd gedrag vertoont, zoals staren naar muren, vraag dan veterinair advies. Oudere katten kunnen een vorm van dementie genaamd katachtige cognitieve disfunctie, die deze symptomen kan hebben.

Lees ook: Mijn kat wil naar buiten &zal niet stoppen met miauwen

#6 Slechte sociale interactie

Individuele katten kunnen enorm verschillende sociale voorkeuren en interacties hebben, waarvan de meeste meestal normaal zijn voor die kat.

Katten kunnen in sociale groepen leven, maar de sociale structuur is gecompliceerd bij katten en ze zijn vaak vrij solitair van aard. Het hebben van een kat die geen band heeft met andere katten is niet bijzonder ongebruikelijk, vooral als de katten geen familie van elkaar zijn.

Extraversie is een van de vijf katachtige karaktereigenschappen2 en varieert veel tussen katten. Het is waarschijnlijk afhankelijk van vele factoren, waaronder genetica, vroege ontwikkeling en sociale ervaringen.

Lees ook: Hoe heet een groep katten?

Wat te doen als u denkt dat uw kat ADHD heeft

Als uw kat tekenen vertoont die lijken op ADHD bij mensen, neem dan contact op met uw dierenarts over of deze normaal zijn voor je kat of iets om te onderzoeken.

Katten die hyperactief, gemakkelijk afgeleid, impulsief en onvoorspelbaar zijn, kunnen enkele uitdagingen vormen voor eigenaren. Veel actief spelen met spannend speelgoed (probeer een verenspeelgoed of speelgoed op batterijen) kan helpen overtollige energie te verbranden. Overweeg toegang tot het buitenleven voor meer stimulatie en wees ontspannen over een voedingsschema.

Let goed op je kat tijdens het aaien en knuffelen voor subtiele tekenen van ongemak, of laat hem op zijn eigen voorwaarden naar je toe komen voor genegenheid.

Als u denkt dat het gedrag van uw kat is veranderd, ongebruikelijk is of een negatieve invloed heeft op u of uw huisdier, vraag dan advies aan een dierenarts. Er zijn enkele medische oorzaken voor sommige van deze symptomen die moeten worden uitgesloten, en sommige gedragsadviezen en omgevingsaanpassingen kunnen nodig zijn.

Lees ook: Hoe veilig met een kat te spelen, volgens een kattengedragsdeskundige

ADHD bij katten: laatste gedachten

Therapie kat

Het is altijd de moeite waard om een gesprek met uw dierenarts te voeren wanneer u zich zorgen maakt over het gedrag van uw kat.

ADHD is geen erkende aandoening bij katten. Sommige kenmerken van de aandoening, zoals hyperactiviteit, veranderde sociale interacties en afleidbaarheid, worden vaak gezien bij katten, maar kunnen volkomen normaal zijn bij katachtigen. Het kan echter niet worden uitgesloten als een aandoening en als u zich zorgen maakt over het gedrag van uw kat, wordt het aanbevolen om veterinair advies in te winnen.

Lees ook: Hebben katten gevoelens voor hun baasjes?

Veelgestelde vragen

Hoe weet ik of mijn kat ADHD heeft?

ADHD is momenteel geen erkende aandoening bij katten. Sommige van de tekenen, zoals hoge energieniveaus, afleidbaarheid en impulsiviteit, kunnen normaal zijn bij katten. Gedragsveranderingen kunnen echter wijzen op stress, angst of een medisch probleem, dus veterinair advies moet worden ingewonnen als u zich zorgen maakt.

Wat moet ik doen als mijn kat ADHD heeft?

ADHD is momenteel geen erkende aandoening bij katten. Als uw kat gedragssymptomen vertoont die verband houden met ADHD, praat dan met een dierenarts of gedragsdeskundige over hoe u zijn omgeving kunt aanpassen aan zijn behoeften, bijvoorbeeld door veel actief spel toe te voegen en voedingsschema’s aan te passen.

Kunnen dieren ADHD krijgen?

Er is momenteel geen bewijs dat dieren een aandachtstekortstoornis zoals ADHD kunnen hebben. Sommige dieren kunnen echter vergelijkbare symptomen vertonen, zoals hyperactiviteit, impulsiviteit en korte aandachtsspanne.

Bronnen weergeven

Hall, S., Bradshaw, J. &Robinson, I. (2002). “Object spelen bij volwassen huiskatten: de rollen van gewenning en ontremming.” Toegepaste Diergedragswetenschap.

Litchfield, C., Quinton, G., Tindle, H. &Roetman, P. (2017). “The Feline Five: Een verkenning van de persoonlijkheid bij huiskatten (Felis catus).” Plos Een. 10.1371/journal.pone.0183455