10 bewezen manieren om katten uit planten te houden

Katten zijn van nature zeer nieuwsgierige dieren en zullen vaak proberen kamerplanten te onderzoeken, vooral als ze interessant ruiken of ongewone texturen hebben. Kamerplanten zijn ook intrigerend voor katten en grote bungelende bladeren of bladeren kunnen worden gezien als verleidelijke dingen om mee te spelen.

Snel overzicht

01

Katten vinden het soms leuk om kamerplanten te eten, te graven of omver te werpen.

02

Katten kunnen kamerplanten onderzoeken omdat ze nieuwsgierig zijn, zich vervelen of zich speels voelen.

03

Er zijn veel manieren om je katten uit kamerplanten te houden, waaronder het achterlaten van citrusschillen of stukjes aluminiumfolieschil rond de basis van je plant.

Maar als uw katten er een gewoonte van maken om uw kamerplanten lastig te vallen of als u zich zorgen maakt dat ze schade kunnen ondervinden van kamerplanten die giftig zijn voor katten, is het van vitaal belang om te voorkomen dat ze in uw binnengroen komen. Lees verder om de top 10 manieren te vinden om katten uit kamerplanten te houden.

Hoe katten uit de buurt van planten te houden

#1 Gebruik Citrus

Katten houden niet van de geur van citrus, dus schillen kunnen een effectief afschrikmiddel zijn.

Dit is een geweldige natuurlijke manier om je kat af te schrikken. Katten hebben meestal een hekel aan de geur van citrus. Probeer citroen- of sinaasappelschillen rond de basis van je plant of rond de bovenkant van je plantenpot te laten. Citroenschillen zullen je kat geen kwaad doen als ze ze binnenkrijgen, dus ze zijn veilig te gebruiken en vaak een zeer effectief afschrikmiddel.

Als je geen citrusschillen over je planten wilt, kun je zelfs gewoon citroensap op je plantenpot, rond de basis van je planten of over de bladeren spuiten met een kleine spuitfles.

Lees ook: Kunnen katten sinaasappels eten?

#2 Afschrikwekkende spray voor katten

Kattensprays bevatten ingrediënten die katten onaangenaam vinden.

Een minder natuurlijke maar soms nog steeds zeer effectieve manier om te voorkomen dat uw kat in uw kamerplanten komt, is het gebruik van een commerciële kattenafstotende spray. Gebruik er een die veilig is voor planten en je kunt het overal in de plantenpot spuiten, evenals de bladeren en stengels van de plant.

Lees ook: 10 hacks om katten uit de buurt van planten te houden

#3 Strooi dennennaalden

Dennennaalden zien er natuurlijk uit in je potplanten, maar katten houden niet van de geur.

Takjes dennennaalden zien er heel natuurlijk uit wanneer ze bovenop de grond rond je planten worden gestrooid, waardoor ze een mooie nette esthetiek behouden. De meeste katten houden niet van de geur, dus het zou hopelijk moeten voorkomen dat ze je planten opgraven of krabben.

Lees ook: 10 giftige planten voor katten

#4 Plaats je planten buiten bereik

Hangende plantenbakken of ontoegankelijke planken kunnen planten beschermen tegen nieuwsgierige katten.

Hoewel katten erg atletisch kunnen zijn en extreem goed zijn in springen en klimmen naar hoge plaatsen, probeer planten op ontoegankelijke plaatsen voor je kat te plaatsen. Een goede optie is het ophangen van je planten aan ramen of plafonds in hangende plantenbakken. U kunt ze ook op hoge planken plaatsen zonder meubels in de buurt die uw kat als ladder kan gebruiken.

Lees ook: Beste Kattenstoel bij het raam & Zitstokken

#5 Plaats kattenafschrikwekkende voorwerpen in potplanten

Aluminiumfolie of schelpen kunnen katten ervan weerhouden om in de grond rond te graven.

U kunt proberen een aantal verschillende objecten in de pot te plaatsen, waaronder aluminiumfolie, dennenappels, plastic vorken en schelpen. Je kunt je planten zelfs verpotten in kleikiezels als je kat graag in de grond graaft.

Als u tinfolie wilt gebruiken, kunt u de plantenpot ermee bedekken of rond de basis van de plant plaatsen. Je zou kunnen proberen dubbelzijdige tape te gebruiken om het goed op zijn plaats te houden. U kunt ook plastic vorken in de grond plaatsen met de tanden naar boven gericht.

#6 Zorg ervoor dat uw kat zich niet verveelt

Bied meer speeltijd en beweging gedurende de dag, zodat uw kat te moe is om de planten lastig te vallen.

Als je kat in je kamerplanten komt omdat hij zich verveelt, moedig dan gedurende de dag vaker speelsessies met hem aan om hem te vermoeien en zijn hersenen met iets anders bezig te houden.

Leid je kat af van je planten met puzzelvoeders of nieuw speelgoed om te achtervolgen. Op deze manier krijgt uw kat quality time met u en krijgt hij beweging en betrekt hij zijn hersenen.

Lees ook: Verveelt mijn kat zich? 8 tekenen om op te letten

#7 Gebruik kattenkruid in huis

Als je kat zich altijd aangetrokken voelt tot een bepaalde plant, plaats dan kattenkruid aan de andere kant van het huis om hem af te leiden.

Om uw kat af te leiden van uw potplanten, gebruikt u kattenkruid zeer strategisch. Zetten kleine stukjes kattenkruid rond het huis of de tuin weg van uw kamerplanten, zodat uw kat goede dingen associeert in delen van het pand die geen kamerplanten hebben.

Lees ook: De 5 beste kattenkruidproducten voor katten (spray en speelgoed en meer verrassingen)

#8 Train ze om je planten met rust te laten

Het is mogelijk om katten te trainen om je planten met rust te laten als je veel thuis bent om de regels te handhaven.

Dit is alleen mogelijk als je vaak met je kat in huis bent, zodat je hem goed in de gaten kunt houden. Als je merkt dat je kat voor je kamerplanten gaat, leid hem dan onmiddellijk af van de plant met speelgoed of traktaties. Prijs ze onmiddellijk wanneer ze hun aandacht van de plant afwenden.

Als dit niet werkt, kunt u een stevig “nee” opnemen wanneer ze uw planten gaan pesten. Als ze zich afwenden, prijs ze dan vocaal en je zou ze een traktatie kunnen geven. Dit moet zeer consistent zijn en kan een tijdje duren voordat ze uit de gewoonte komen, dus wees geduldig.

Lees ook: Waarom gooien katten dingen omver?

#9 Kweek stekelige planten!

Katten zullen niet willen knoeien met planten die stekelig, oninteressant of slecht ruikend (voor hen) zijn.

Het type planten dat je in huis houdt, kan op zichzelf ook als afschrikmiddel werken. Katten zullen niet willen knoeien met stekelige cactussen of vetplanten en eigenlijk ook een hekel hebben aan de geur van lavendel en eucalyptus. Je zou deze strategisch in de buurt van of voor je andere kamerplanten kunnen plaatsen om ze kattenbestendig te maken, of het eenvoudig houden en alleen deze bewaren.

Lees ook: Houden katten van en begrijpen ze kusjes?

#10 Geef ze hun eigen plant

Door uw kat veilig groen te bieden om te knabbelen, zoals kattengras, kan hij uit de buurt van uw andere planten blijven.

Kattengras (meestal een of meer grassen zoals haver, rogge, gerst en tarwe) is een veilige plant om te groeien voor uw kat om van te genieten, of hij er nu in zit, eraan knabbelt of eraan ruikt. Er zijn een aantal redenen waarom katten dol zijn op kattengras. Er wordt gedacht dat het een goede spijsvertering bevordert en binnenkatten betrekt bij gedrag dat ze in het wild of buiten zouden doen.

Je kunt voorgekweekt gras online kopen of zelfs kweeksets om het thuis te proberen en te doen.

Lees ook: Waarom eten katten gras?

Laatste gedachten

Kat die gras eet

Katten houden van snuffelen en kauwen op planten, dus probeer ze iets te geven waar ze veilig van kunnen genieten.

Er zijn veel manieren om te voorkomen dat uw katten bij uw kamerplanten komen die in dit artikel worden vermeld en u moet misschien een combinatie van een paar gebruiken om het gewenste effect te hebben. Wees niet bang om verschillende methoden uit te proberen en kijk wat het beste werkt voor jou en je kat.

Het gebruik van veilige natuurlijke producten kan heel goed werken, maar zorg ervoor dat u hebt gecontroleerd wat uw gebruik niet giftig is voor katten. Vermijd het gebruik van cayennepeper, kaneel, essentiële oliën, koffiemalen of zwarte peper, omdat deze allemaal giftig zijn voor katten.

Lees ook: Wat kun je een kat geven voor maagklachten?

Veelgestelde vragen

Wat kan ik in mijn kamerplanten doen om katten buiten te houden?

Katten houden niet van citrusvruchten, dus je kunt proberen citroen- of sinaasappelschillen rond de basis van je plant te laten. Of meng een citroensapspray in een fles en spritz je plantenbladeren en pot ermee. Andere items die katten lijken af te weren zijn dennenappels en aluminiumfolie.

Hoe voorkom ik dat mijn kat mijn kamerplanten als kattenbak gebruikt?

Probeer de potgrond te vervangen door kiezels of de grond te bedekken met stukjes citroenschil. Katten zullen ook stoppen met strooien op planten met tinfolie of dennenappels aan hun basis.

Hoe voorkom ik dat mijn kat mijn kamerplanten aanvalt?

Misschien wilt u uw kamerplanten verplaatsen naar moeilijk toegankelijke plaatsen in huis. Gebruik bijvoorbeeld hangende plantenbakken waar je katten niet bij kunnen. Je kunt de plant ook besproeien met een chemische kattenspray of citroensap.