Hoeveel kost een Oosters korthaar? (Prijsgids 2023)

Oriental Shorthairs is een spin-off van de Siamees. Hoewel ze nauw verwant zijn aan de Siamezen, zijn ze ontwikkeld tot hun eigen ras. In tegenstelling tot de Siamezen zijn ze er in veel verschillende kleuren en hebben ze niet alleen blauwe ogen. Hun kleurenpalet is een van de redenen waarom veel mensen ervoor kiezen om ze te adopteren.

Buiten dat heeft de Oosterse Korthaar echter dezelfde lichaamsstructuur en temperament als de Siamees. Ze staan bekend als zeer conversatief, wat een leuke manier is om te zeggen dat ze vrij luid zijn. Bovendien zijn ze extreem mensgericht en aanhankelijk.

Voordat je besluit om op te raken en een van deze katachtigen te adopteren, is het echter belangrijk om op de juiste manier te budgetteren voor hun behoeften. Deze katachtigen hebben ongeveer dezelfde zorg nodig als andere katten, maar ze kunnen duurder zijn om te kopen. Ze zijn zeldzamer en moeilijker te vinden, wat hun prijs opdrijft.

Over het algemeen kun je een Oosters korthaar adopteren voor $ 50 – $ 350, of er een kopen van een fokker voor $ 600 – $ 3.000.

Hieronder staan enkele richtlijnen over hoeveel het kost om een Oosterse korthaar aan te schaffen en te verzorgen.

3 katten gezichtsverdeler

Een nieuwe oosters korthaar mee naar huis nemen: eenmalige kosten

Wanneer je een nieuwe Oosters Korthaar mee naar huis neemt, moet je vooraf behoorlijk wat geld betalen. Je moet niet alleen de kat zelf kopen, maar je moet ook benodigdheden voor de kat kopen. Er zijn veel kattenbenodigdheden die maar één keer hoeven te worden gekocht (en vervolgens zeer zelden worden vervangen). Dingen zoals krabpalen en voedselbakken hoeven niet elke maand te worden gekocht.

Wanneer u echter al deze items vooraf koopt, kan het duur worden. Daarom is het belangrijk om op de juiste manier te budgetteren.

oosters korthaar kitten
Afbeelding Credit: TaniaVdB, Pixabay

Vrij

Dit ras is zelden gratis beschikbaar. Het is sowieso een beetje een zeldzaam ras. Daarom zullen de meeste vrije katten in uw omgeving geen Oosterse kortharen zijn. Bovendien kosten deze katten nogal wat van een fokker en zijn maar heel weinig mensen bereid om ze gratis weg te geven.

Als u een Oosters Korthaar in uw omgeving vindt, moet u nogal voorzichtig zijn. Vrije katten zijn vaak niet voor niets vrij. Tenzij u de eigenaar kent, moet u voorzichtig zijn wanneer u een kat gratis meeneemt.

thematische pauze

Adoptie

Soms kun je deze katten vinden bij een opvangcentrum of een lokaal asiel. Omdat dit ras zeldzaam is, kun je verwachten dat het bij de meeste asielen zeldzaam is. Rasspecifieke reddingen zijn waarschijnlijk uw beste optie, maar u heeft er misschien geen in uw omgeving. Als je van plan bent om een Oosterse korthaar te adopteren, moet je verwachten dat je een behoorlijke afstand aflegt, omdat de kans klein is om er een in je directe omgeving te vinden.

Bovendien zijn adopteerbare katten zelden kittens. Ze zijn ook niet gratis. Hoewel ze goedkoper zijn dan de aankoop bij een fokker, dekken de meeste adoptiekosten sterilisatie of castratie, vaccinaties en andere onderhoudskosten.

thematische pauze

Fokker

Als je een Oosters korthaar wilt, is een fokker je beste optie, hoewel het ook de duurste optie is. Kwaliteitsfokkers voeren genetische tests uit op katten voordat ze fokken, waardoor ziekten en andere veel voorkomende problemen worden voorkomen. Bovendien zijn kittens van fokkers vaak gecontroleerd door een dierenarts en kregen ze hun eerste vaccinaties.

De “kwaliteit” van het kitten zal de prijs bepalen. Kittens van gezelschapskwaliteit zijn geweldige huisdieren en zijn goedkoper dan kittens van showkwaliteit. Meestal wordt de kwaliteit van een kat alleen bepaald door zijn fysieke kenmerken, dus het heeft geen invloed op hoe goed een huisdier ze zijn.

Zorg er bij de aankoop van een kitten voor dat u de fokker onderzoekt. Vraag naar genetische testen, gezondheidsgaranties en vaccinatie-informatie. Vraag altijd om de ouders van de kat te ontmoeten. (Vrijwel alle fokkers laten je op zijn minst de moeder ontmoeten. Als een fokker je niet toestaat, moet je heel voorzichtig zijn om verder te gaan.)

oosterse korthaar kat close-up
Afbeelding Credit: TaniaVdB, Pixabay
thematische pauze

Initiële installatie en benodigdheden

Voordat u uw nieuwe kitten mee naar huis neemt, moet u de benodigdheden kopen die uw kat nodig heeft. Deze benodigdheden omvatten kattenbakken en krabpalen, evenals speelgoed en voedsel. U wilt dat alles klaar is voordat uw kitten thuiskomt.

U wilt uw kat ook meenemen naar de dierenarts voor een eerste controle. U hoeft echter niet altijd meteen voor behandelingen te betalen.

Kattenriem en harnas 15 dollar
Dierenarts bezoek 60 dollar
Nagelknipper 5 dollar
Kattenbed (optioneel) $ 15 – $ 50
Kattenbak $ 20 – $ 150
Nestschep 5 dollar
Speelgoed 15 dollar
Vervoerder 35 dollar
Bowls $ 10 – $ 30
Krabpaal $ 30 – $ 70

3 katten gezichtsverdeler

Hoeveel kost een Oosters korthaar per maand?

Het naar huis brengen van uw Oosters Korthaar zal een grote investering zijn. U moet echter ook betalen voor maandelijks onderhoud, wat helpt bij het dekken van voedsel, zwerfvuil, dierenartskosten en andere kosten. Gelukkig zijn de maandelijkse kosten van het bezitten van een Oosters Korthaar meestal lager dan de kosten voor thuisbrengen.

De maandelijkse kosten van het verzorgen van uw kat zullen variëren. Naarmate katten ouder worden, hebben hun maandelijkse kosten de neiging om te stijgen. Zorg er daarom voor dat u uw maandelijkse budget verhoogt naarmate uw kat zijn schemerjaren bereikt.

Hier is een snelle schatting van hoeveel u kunt verwachten te betalen.

thematische pauze

Gezondheidszorg

Oosterse kortharen hebben de neiging om vrij gezond te zijn. U kunt ervoor zorgen dat uw kat gezond is door te kopen bij een kwaliteitsfokker. Het bieden van de juiste preventieve gezondheidszorg kan ook ergere problemen op de weg voorkomen. Een gebitsreiniging kost bijvoorbeeld een paar honderd dollar. Maar als u het overslaat, kan uw kat later duizenden dollars aan noodzakelijk tandheelkundig werk krijgen.

Veel Oosterse Kortharen hoeven maar één keer per jaar naar de dierenarts voor boosters en een controle. Naarmate uw kat ouder wordt, komen gezondheidsproblemen vaker voor. Bovendien heeft uw kat mogelijk twee controles per jaar nodig om ervoor te zorgen dat nieuwe gezondheidsproblemen niet opduiken.

U kunt investeren in een huisdierenverzekering om uw kosten laag te houden. U moet echter nog steeds budgetteren voor contante kosten.

thematische pauze

Voedsel

Gelukkig zijn katten meestal vrij klein en consumeren ze weinig voedsel. Daarom is het voeren van een Oosters Korthaar veel goedkoper dan het voeren van een grote hond. U moet een voedsel van hoge kwaliteit kopen dat grote hoeveelheden vlees bevat. Katten zijn obligate carnivoren, wat betekent dat ze moeten vlees consumeren om te overleven.

Droogvoer is goedkoper dan natvoer. Natvoer is echter meestal beter voor katten, vooral katten die lijden aan urinewegproblemen.

Oosters Korthaar Kat
Afbeelding Credit: Tania Van den Berghen, Pixabay
thematische pauze

Grooming

Oosterse kortharen hebben een relatief onderhoudsarme vacht. Ze hebben geen professionele verzorging nodig en ze hoeven niet eens zo vaak te worden geborsteld. Je moet hun tanden schoon houden, omdat ze gebitsproblemen kunnen krijgen. Kattenveilige tandpasta gaat echter lang mee Maanden, dus je zou niet elke maand een nieuwe fles moeten kopen.

Sommige maanden betaal je helemaal niets voor de verzorging van je kat.

Als u besluit om uw kat professioneel te laten verzorgen, kunt u echter verwachten dat u iets meer betaalt.

thematische pauze

Medicijnen en dierenartsbezoeken

Om vlooien en teken te voorkomen, moet uw kat regelmatig medicatie gebruiken. Als u echter geen andere dieren heeft en uw kat binnen blijft, is deze preventie mogelijk niet zo nodig. Praat met uw dierenarts. Soms is het het overwegen waard, zelfs als uw kat veel tijd binnenshuis doorbrengt, omdat het meestal vrij goedkoop is.

Naarmate uw kat ouder wordt, kunnen meer dierenartsbezoeken en medicijnen nodig zijn. Verwacht dat deze prijs zal stijgen naarmate uw kat ouder wordt.

thematische pauze

Huisdierenverzekering

Een huisdierenverzekering kan u helpen bij het dekken van onverwachte dierenartskosten voor uw Oosters Korthaar. Je weet nooit wanneer je kat een ongeluk krijgt of ziek wordt. Een huisdierenverzekering helpt u deze verrassingsrekeningen te dekken in ruil voor een maandelijkse premie (die vaak veel gemakkelijker te budgetteren is).

Verschillende verzekeringsmaatschappijen dekken verschillende dingen. U moet uw opties onderzoeken voordat u zich op een bedrijf vestigt. Zorg ervoor dat u op zoek gaat naar uitsluitingen, die uw out-of-pocket kosten kunnen verhogen.

Oosters Korthaar
Afbeelding Credit: TaniaVdB, Pixabay
thematische pauze

Milieuonderhoud

Er zijn een paar dingen die u moet doen om de ruimte van uw kat in goede staat te houden. Kattenbakken vallen in deze categorie. Je moet maandelijks (ten minste) kattenbakvulling kopen en je herbruikbare kattenbak volledig schoonmaken. U kunt maandelijkse abonnementen vinden die een nieuwe kattenbak en nest bieden voor ongeveer $ 30, maar het kopen bij uw lokale dierenwinkel zal waarschijnlijk duurder zijn.

Je zult ook wat “extra’s” willen kopen. Deodoranten kunnen het verschil maken en u wilt een enzymatische reiniger om eventuele kattenvlekken te verhelpen.

Kattenbakvulling $ 20 – $ 50 / maand
Sisal voor krabpaal 1 dollar0/maand
Ontgeurende spray $ 5 – $ 14 / maand
Deodorizer voor nest $20/maand
thematische pauze

Vermaak

Oosterse kortharen zijn intelligente, actieve katten die veel speeltijd nodig hebben. Je moet van plan zijn om interactief speelgoed en puzzelvoeders te kopen om deze katachtigen bezig te houden, evenals kattentorens en traditioneel speelgoed. Je zult waarschijnlijk meer uitgeven om dit ras te vermaken dan anderen, dus plan dienovereenkomstig. Toybox-abonnementen worden aanbevolen, hoewel je ook gewoon speelgoed afzonderlijk kunt kopen bij je plaatselijke dierenwinkel.

Vergeet niet dat katten dat niet doen alleen hebben traditioneel speelgoed nodig. Hoewel “jagen” en stalken manieren zijn waarop katten vermaakt blijven, zijn het niet de enige manieren. Verstoppen, klimmen en krabben zijn ook speelbehoeften die katten hebben, dus zorg ervoor dat je deze ook herbergt.

Hoe meer activiteiten je in huis hebt voor je kat om deel te nemen, hoe beter. Je moet rekening houden met wat je kat graag doet. Echter, niet alleen koop een enkel type speelgoed, zelfs als het toevallig de favoriet van je kat is.

Zwarte Oosterse Korthaar in het gras
Afbeelding Credit: jojosmb, Shutterstock

3 katten gezichtsverdelerTotale maandelijkse kosten van het bezitten van een Oosters korthaar

Voordat u een kat adopteert, moet u ervoor zorgen dat u voldoende ruimte in uw budget heeft om goed voor het dier te zorgen. Gelukkig zijn deze katachtigen niet duurder dan welke andere kat dan ook. Ze zijn behoorlijk gezond en worden niet erg groot. Al deze factoren helpen de kosten laag te houden.

Dat gezegd hebbende, naarmate uw kat ouder wordt, kunt u verwachten dat zijn maandelijkse onderhoud hoger wordt. Ze hebben de neiging om in de loop van de tijd steeds duurder te worden als gevolg van verhoogde gezondheidsproblemen.

Extra kosten om rekening mee te houden

Hoewel we zowat alles hierboven hebben behandeld, zijn er enkele andere kosten die van tijd tot tijd kunnen opduiken. Deze kosten zullen niet altijd gebeuren, maar je moet ze toch overwegen.

Een van deze potentiële kosten is het vervangen van meubels vanwege het destructieve gedrag van uw kat. Je kat kan een ongeluk krijgen buiten de kattenbak of een stoel krabben. Het vervangen van deze items kan duur worden, maar het zou niet zo vaak moeten gebeuren. Op andere momenten moet u mogelijk het tapijt schoonmaken. Als je een tapijtreiniger hebt, hoef je alleen te betalen voor de zeep die erbij wordt geleverd. Andere keren moet u mogelijk een professional het tapijt laten reinigen.

Oppassers en boarding kunnen ook nodig zijn als u de stad uitgaat. Vaak is dit niet vreselijk duur voor een kat, omdat ze vrij klein zijn.

Mogelijk moet u ook betalen voor dringende dierenartsrekeningen. Het hebben van een huisdierenverzekering kan helpen de impact van deze rekeningen te verminderen. Als u echter geen huisdierenverzekering heeft, moet u een paar duizend dollar terugzetten voor het geval dat.

3 katten gezichtsverdeler

Het bezitten van een Oosterse korthaar met een beperkt budget

Wanneer u een huisdier bezit, moet u betalen iets voor hun maandelijkse onderhoud. Elk huisdier moet immers eten.

Oosterse kortharen zijn meestal goedkoper dan andere huisdieren, zoals honden. Ze kunnen echter meer kosten dan uw gemiddelde zwerfkat, omdat ze vatbaar zijn voor meer gezondheidsproblemen dan de meeste gemengde rassen. Bovendien is het kopen van deze kat vrij duur, terwijl het adopteren van een gemengd ras slechts $ 20 kan kosten.

Daarom is dit ras misschien niet de beste optie met een beperkt budget, maar het is mogelijk om er een te bezitten zonder tonnen geld beschikbaar te hebben.

Geld besparen op Oosterse korthaarzorg

U kunt uw maandelijkse kosten verlagen door ‘extra’s’ te vermijden. Veel katten maakt het niet uit of ze een dure kattenbak hebben of een van de goedkoopste opties. Kattenbedden, krabpalen en andere items met grote tickets kunnen in de uitverkoop worden gekocht. Als u weet dat u een kitten krijgt, begin dan met het kopen van de benodigde items in de maanden ervoor om de kosten te spreiden.

Winkel ook rond voor dierenartsen. Vraag hoeveel vaccinaties en een dierenartsonderzoek kosten. U zult misschien verrast zijn door het verschil in prijs. (In mijn omgeving rekent een dierenarts $ 55 voor een onderzoek en vaccins, terwijl een andere $ 207 in rekening brengt.) Rondkijken kan helpen om dierenartsrekeningen minder lastig te maken.

Abonnementen op kattenbakvulling kunnen kostenbesparend zijn. Het kopen van alles in bulk, zoals kattenvoer, kan ook goedkoper zijn. Kattenvoer gaat echter slecht, dus koop alleen zoveel als je kat zal eten.

Overweeg om naar een sterilisatie- en castratiekliniek te gaan in plaats van een regulier dierenartskantoor bij het repareren van uw katachtige. Deze optie kan u geld besparen, hoewel sommige goedkopere dierenartsen hetzelfde kunnen kosten. Castreren is goedkoper dan steriliseren.

kattenpootverdeler

Conclusie

We raden aan om het geld te sparen om een huisdierkwaliteit ofiental Korthaar van een fokker, die tot $ 1.000 kan kosten. Hoewel deze kosten groot lijken, kan het kopen van een kwaliteitskitten van een fokker u later besparen op dierenartsrekeningen. Bovendien hebben de meeste van deze kittens hun eerste injecties al ontvangen, dus je hoeft minder te betalen bij hun eerste dierenartsonderzoek.

De kosten van het bezitten van een kat gaan vaak omhoog naarmate de kat ouder wordt. Hoe ouder de kat, hoe groter de kans dat hij een maandelijkse medicatie nodig heeft. Daarom moet u van plan zijn om uw budget te verhogen naarmate uw kat ouder wordt. Doe uw onderzoek naar de kosten van dierenartsrekeningen in uw regio voor een nauwkeuriger beeld van hoeveel u kunt verwachten te betalen.

thematische pauze

Uitgelicht afbeeldingskrediet: TalyaPhoto, Shutterstock