Waarom houden katten van veren? 5 redenen &veiligheidstips

Katten zijn interessante wezens, die met alles spelen, van garen tot veren. Een van de fascinerende dingen over katten is dat ze meer gefascineerd lijken te zijn door veren dan enig ander speelgoed.

Katten hebben van nature de neiging om geïnteresseerd te zijn in dingen die fladderen. Veren zijn daar de ultieme bron van. Bovendien voelen ze zich ook aangetrokken tot schokkende bewegingen die de bewegingen van vogels nabootsen.

Hieronder bekijken we enkele redenen waarom katten van veren houden. Als je je afvraagt of katten veren eten, vind je het antwoord hieronder ook.

3 katten gezichtsverdeler

De 5 redenen waarom katten van veren houden

1. Veren vonken hun jachtinstinct

Een van de belangrijkste redenen waarom katten zich aangetrokken voelen tot veren is hun verbinding met hun natuurlijke jachtinstincten. In het wild jagen katten op dieren die veren hebben, zoals vogels en andere kleine wezens.

De aanblik en het gevoel van veren triggeren hun instinct om te spelen, te achtervolgen en deel te nemen aan nepjachtgedrag. Dus wanneer ze veren vinden, is de kans groter dat ze instinctief tot hen worden aangetrokken.

thematische pauze

2. Veren voelen goed voor katten

Veren bieden een unieke textuur en gewicht voor katten om mee te spelen. Wanneer katten tegen veren wrijven, is het gevoel vergelijkbaar met een massage die ze aangenaam vinden.

Omdat katten gevoelige wezens zijn, waarderen ze de zachtheid en lichtheid van veren meer dan de meeste andere materialen. Het gewicht en de beweging van veren maken het ook stimulerender wanneer ze ermee omgaan. Daarom merk je vaak dat je kat langer met een verenspeelgoed speelt dan andere items.

kat en veren toy_Pixabay
Afbeelding Credit: Pixabay
thematische pauze

3. Veren zijn kleurrijk en stimulerend

Katten reageren positief op de kleuren en vormen van veren. De meeste veren hebben felle kleuren, die de aandacht van je kat kunnen trekken en ervoor kunnen zorgen dat ze verder willen verkennen.

Veren bieden een driedimensionaal object dat in meerdere richtingen kan bewegen – iets wat katten lonend en stimulerend vinden.

thematische pauze

4. Katten kunnen veren eten

Veren zijn niet het primaire kattendieet, maar ze eten wel veren als ze op dieren jagen zoals vogels. Katten hebben een natuurlijk instinct om veren te likken. Zo verwijderen ze een deel van de veren van de lichamen van hun prooi, zodat ze er niet te veel van binnenkrijgen.

Wanneer katten aan de veren van de prooi likken, plukken ze de meeste eruit. Op dezelfde manier zullen katten ook speelgoedveren likken en trekken, waardoor ze wat kunnen slikken.

thematische pauze

5. Veren zitten in sommige kattenvoer

Veren worden ook gebruikt in dierenvoeding. Deze veren hebben hydrolyse ondergaan. Het is een proces waarbij veren worden afgebroken tot kleine componenten, zodat katten ze kunnen verteren en er voedingsstoffen uit kunnen halen.

Hydrolyse geeft de aminozuren vrij in de veren die katten nodig hebben voor een gezond en uitgebalanceerd dieet. Deze veren zijn echter vooral gekozen voor kattenvoer. Je moet gewoon willekeurige veren van de grond halen en ze aan je kleine maatje voeren.

Leuke Perzische kat spelen speelgoed
Afbeelding Credit: ANURAK PONGPATIMET, Shutterstock

garen ball divider

Kan het eten van veren gezondheidscomplicaties bij katten veroorzaken?

Bij het spelen met veren kunnen katten er een aantal van binnenkrijgen. Hoewel een paar veren geen reden tot bezorgdheid zijn, kan overmatige inname leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Hier zijn enkele van hen:

Slechte verteerbaarheid

Katten kunnen veren niet verteren, dus ze zullen waarschijnlijk onverteerd door hun spijsverteringsstelsel gaan. Indigestie kan leiden tot constipatie en buikklachten als de kat probeert de veren te passeren. Enkele tekenen van darmobstructie zijn:


 • Braken

 • Diarree

 • Gewichtsverlies

 • Kwijlen

 • Gebrek aan energie

 • Gebrek aan eetlust

De veren in kattenvoer zijn gehydrolyseerd. De maag van de kat heeft dus geen probleem om ze te verteren, maar dit is niet het geval met de veren die uw kat buiten vindt of uit zijn speeltje plukt.

Braken en diarree

Als een kat te veel veren eet, kunnen ze vast komen te zitten in zijn keel en braken en diarree veroorzaken. Veren kunnen ook gastro-intestinale irritatie veroorzaken, wat diarree als reactie veroorzaakt.

een Britse kortharige kat die met een gevederde hengel op een corrugate kattenkrabber speelt
Afbeelding Credit: Freer, Shutterstock

Giftige kleurstoffen

Meeste katten speelgoed met veren heeft kunstmatige veren. Deze veren bevatten vaak giftige kleurstoffen die ze kleur geven. Als uw kat deze veren binnenkrijgt, zullen de kleurstoffen in zijn bloedbaan terechtkomen en gezondheidscomplicaties veroorzaken.

Interne blokkade

Als uw kat te veel veren binnenkrijgt, kan hij vast komen te zitten in zijn spijsverteringsstelsel en een interne verstopping veroorzaken. De schacht van de veer is vaak de reden voor obstructie. U moet de veer dus onmiddellijk uit de maag of keel van uw kat verwijderen.

Verstikking

Verstikking komt niet zo vaak voor bij katten als bij sommige andere huisdieren, maar als de schacht van een veer vast komt te zitten in de keel van een kat, kan verstikking optreden. In zo’n situatie is het belangrijk om de luchtweg van je kat zo snel mogelijk vrij te maken.

De tekenen van verstikking zijn:

 • Poten aan de mond
 • Kwijlen
 • Kokhalzen
 • Kokhalzen
 • Moeizame ademhaling
 • Paniek

Als je kat hierbij bij bewustzijn is, moet je hem rustig houden. Krijg onmiddellijk medische hulp. Als je kat bewusteloos is, wikkel hem dan in een handdoek of een deken om letsel te voorkomen. Open dan hun mond en trek hun tong naar voren. Probeer de vastzittende veer te verwijderen met een pincet of je hand. Als u de veer niet kunt bereiken, voert u de Heimlich-manoeuvre uit of brengt u uw kat onmiddellijk naar de dierenarts.

Kunnen katten veren verteren?

Veren bestaan uit een eiwit genaamd beta-keratine. Het is hetzelfde eiwit dat ook aanwezig is in de klauwen en snavels van de vogels. Omdat het niet gemakkelijk is om dit eiwit te verteren, zullen katten meestal de veren uitbraken die ze hebben ingenomen.

kattenpootverdeler

Conclusie

Katten spelen graag met veren, en om de juiste redenen. Ten eerste zijn veren zacht en voelen ze goed aan op de huid van je katachtige vriend. Katten zijn ook van nature geprogrammeerd om veren te likken omdat hun prooi veren heeft. Wanneer ze jagen, nemen katten de meeste veren van hun dood af om de inname en spijsvertering gemakkelijk te maken.

Katten houden ook van veren vanwege hun mooie en felle kleuren. Hoewel het spelen met een verenspeelgoed niet zo’n probleem is, moet je opletten dat je kat veren binnenkrijgt. Katten hebben een natuurlijk mechanisme om ingenomen veren uit te braken.

Maar als er te veel veren of de schacht in zijn keel nestelt, kan uw kat stikken of gastro-intestinale prikkelbaarheid ervaren. Zoek in dergelijke gevallen onmiddellijk medische hulp.

thematische pauze

Uitgelicht afbeeldingskrediet: Lucky Business, Shutterstock