Trazadon voor katten (Vet Antwoord): Toepassingen, Bijwerkingen &FAQ

Trazadon is een menselijk antidepressivum dat off-label wordt gebruikt bij katten om kortetermijngebeurtenissen van hoge angst te beheersen. Bij katten kan Trazadon hen helpen minder gestrest te raken door gebeurtenissen die eng of verontrustend kunnen zijn.  Tijden waarop Trazadone nuttig kan zijn, zijn onder meer een dierenartsbezoek, tijdens reizen of verhuizen, tijdens onweersbuien, tijdens bouw of renovaties aan uw huis en na een operatie.

Het is belangrijk om uw dierenarts te raadplegen voordat u Trazadone aan uw kat geeft, omdat het in grote hoeveelheden gevaarlijk kan zijn. Lees hieronder verder om meer te weten te komen over Trazadon en katten.

kattenpootverdelerWat is Trazadon?

Trazadon, ook verkocht onder de merknamen Desyrel, Desyrel Dividose, Oleptro en Trazodone D, wordt off-label gebruikt, wat betekent dat geen enkel bedrijf het medicijn specifiek voor katten maakt. In plaats daarvan schrijven dierenartsen de menselijke versie voor en berekenen ze zorgvuldig de dosis om rekening te houden met de kleine omvang van katten. Het wordt vaak gebruikt bij mensen om depressie, angst en slaapproblemen te behandelen.

Het wordt beschouwd als een veilig medicijn bij gebruik onder veterinair toezicht. Maar let op, de grootte van een pil bepaalt niet hoeveel van de dosis erin zit. Geef uw kat geen Trazadone zonder specifieke doseringsinstructies. Ernstige bijwerkingen of de dood kan het gevolg zijn van het geven van menselijke medicatie zonder veterinaire leiding.

kat met pilflesje
Afbeelding Credit: Lightspruch, Shutterstock

Hoe werkt Trazadone?

Trazadon verhoogt de hoeveelheid serotonine in de hersenen. Met meer serotonine zijn mensen minder depressief, obsessief en angstig. Katten kunnen ook minder angstig zijn met Trazadon en het wordt meestal gebruikt om kortetermijngebeurtenissen van hoge stress en angst te helpen beheersen.

Hoe wordt Trazadon gegeven?

Trazodon wordt geleverd in tabletten, capsules of vloeistof, afhankelijk van de formule. Het kan met of zonder voedsel worden gegeven. Trazodon moet worden getitreerd naar de behoeften van een individuele kat – een kat kan meer of minder Trazodone ontvangen, afhankelijk van hoe ze erop reageren. Het kan nuttig zijn om een paar proefdoses te geven voor een stressvolle gebeurtenis om te weten hoe het uw kat beïnvloedt.

kat die opkijkt
Afbeelding Credit: victoriyasmail, Shutterstock

Wat gebeurt er als u een dosis mist

Als u om wat voor reden dan ook een dosis mist, is het erg belangrijk om de dosis niet verdubbelen—sla die dosis gewoon over.

Als u de dosis mist voor een stressvolle gebeurtenis, moet u een kostenanalyse uitvoeren om te beslissen hoe belangrijk die gebeurtenis voor uw kat is. Als u het bijvoorbeeld niet geeft voor een routinebezoek aan de dierenarts, is het misschien het beste om het bezoek opnieuw te plannen, maar als het dierenartsbezoek bedoeld is om een verwonding te behandelen, moet u uw kat mogelijk zonder het bezoek binnenbrengen. Weeg de voordelen af tegen de stress die het uw kat bezorgt.

Het komt vaker voor dat kattenouders het te laat geven. Vergeet niet dat Trazodon ongeveer 2 uur nodig heeft om effect te hebben. Dus, het geven van 10 minuten voor een autorit zal niet nuttig zijn. Zorg ervoor dat je het goed timet en geef het 2-3 uur voor een potentieel stressvolle gebeurtenis, zodat de medicatie op het juiste moment in het lichaam piekt.

Mogelijke bijwerkingen van Trazadone

Trazadon in de juiste dosis heeft meestal zeer weinig bijwerkingen – ze komen niet vaak voor. Meestal zijn de bijwerkingen gerelateerd aan een te veel sedatie-effect, zoals slaperigheid, coördinatie of onhandigheid.

Aan de andere kant kan het soms het tegenovergestelde effect hebben en een kat extra opgewonden en hyperactief maken.

Enkele bijwerkingen zijn:


  • Overmatige sedatie

  • Braken

  • Coördinatie

  • Slaperigheid

  • Hyperexcitabiliteit
Kattenbraken
Afbeelding Credit: Tunatura, Shutterstock

divider-catclaw1

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Hoe weet ik of het werkt?

Het beste is om het twee of drie keer uit te proberen voor een stressvolle gebeurtenis. Dus, bijvoorbeeld, als u Trazadone heeft gekregen zodat uw kat in de auto kan rijden, geef dan een paar dagen van tevoren thuis een dosis Trazadone, zonder stressvolle stimulatie. Op die manier weten u en uw kat wat u kunt verwachten en weet u hoe uw kat erop reageert zonder de extra stressvolle gebeurtenis.

Als u denkt dat de dosis niet voldoende was om de angst van uw kat te beheersen, bespreek dan uw observaties met uw dierenarts. Verhoog de dosis niet alleen. Uw kat heeft misschien meer Trazodon nodig om optimaal te zijn, maar we willen ze ook niet overdosis nemen.

Waarom lijkt het op bepaalde momenten beter te werken?

Trazodon kan een ander effect hebben op uw kat afhankelijk van het niveau van stress dat ze ervaren. Dus als je het op een ontspannen avond aan je kat geeft, merk je misschien dat je kat extra chill is. Maar als je het geeft voor een stressvolle autorit, lijkt het misschien alsof je kat zich gewoon normaal gedraagt.

Het stressniveau dat Trazodone moet verminderen, bepaalt hoeveel effect het heeft. Wees niet verbaasd dat het minder effectief lijkt als je kat super gestrest is. Het idee is om de stressdrempel te verlagen – niet om het volledig te elimineren.

gelukkige kat
Afbeelding Credit: islam zarat, Shutterstock

Wanneer moet ik het niet gebruiken?

Als uw kat een van de volgende problemen heeft, wees dan extra voorzichtig met trazodon:

  • Glaucoom
  • Urinewegaandoeningen
  • Leveraandoening
  • Vangsten

Bovendien, als uw kat andere medicijnen gebruikt, moet u dit dubbel controleren bij uw dierenarts.

Hoe dien ik het toe zonder mijn kat te stressen?

Uw kat stress bezorgen door hem te dwingen een pil te nemen, verslaat het doel van de medicatie. Sommige katten zullen leren om pillen te slikken als je ze ver genoeg terug in hun mond plaatst zonder te vechten. Velen zullen deze methode echter bestrijden.

Meestal werkt het verbergen van een pil in een smakelijke traktatie het beste. Als uw kat een favoriete (veilige) traktatie heeft, bewaar deze dan voor gebruik met de medicatie. Door het aantal keren dat ze hun favoriete traktatie krijgen te beperken, kun je de waarde van de traktatie verder verhogen, wat hopelijk je slagingspercentage verhoogt.

Denk eraan – met katten, minder of vaak meer. Als u zich gestrest en nerveus voelt over het toedienen van de pil en het proces verprutst, zal uw kat het oppikken. Wees er snel en zelfverzekerd over, terwijl je ook zachtaardig bent en ze niet overweldigt met fysieke kracht.

kat miauwen
Afbeelding Credit: Pixabay

Wat gebeurt er als mijn kat te veel trazadon at?

Als uw kat een menselijke dosis Trazodon eet, breng ze dan meteen naar de dierenarts en neem de medicijnfles mee. Als u er op tijd bent, kan uw dierenarts uw kat mogelijk de medicatie laten overgeven, wat de veiligste oplossing is. Binnen 2 uur is het beste scenario.

Breng de fles mee zodat uw dierenarts de dosis en inhoud kan controleren – additieven aan de medicatie kunnen soms giftig zijn voor katten.

Als een kat een overdosis Trazadone neemt, kan het serotoninesyndroom ontwikkelen, een groep tekenen die kunnen variëren van overmatige sedatie tot hyperagitatie, tremoren, diarree en veranderingen in de regelmaat van het hart. Uw kat kan een ziekenhuisopname nodig hebben als dit gebeurt.

kattenpootverdeler

Conclusie

Er zijn veel medicijnen die een kat kunnen helpen met zijn angst. Trazodon is een optie en het is effectief en veilig te gebruiken. Zorg ervoor dat u dit eerst met uw dierenarts bespreekt om de juiste dosis voor uw kat te krijgen.

Medicatie is echter niet de enige optie als het gaat om gedragsgerelateerde problemen. Een kattengedragsspecialist kan ook nuttig zijn om de behoeften van uw kat te begrijpen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Veera, Shutterstock