Hoe een verwilderde kat een asiel te laten gebruiken (8 tips en trucs)

Verwilderde katten maken sommige mensen bang, maar als je een kattenliefhebber bent, wil je er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de katten warm en veilig zijn, vooral tijdens de ijskoude wintermaanden. Als je de tijd hebt genomen om een asiel te bouwen voor de verwilderde katten in je buurt, vraag je je misschien af hoe je ze het asiel kunt laten gebruiken.

Het is belangrijk op te merken dat verwilderde katten buiten willen slapen als het warm weer is en zich waarschijnlijk alleen in uw schuilplaats zullen wagen als het buiten regent of vriest. Het is echter ook mogelijk dat de verwilderde kat er zo aan gewend raakt om bij u in de buurt te zijn dat hij zijn intrek neemt in het asiel in de buurt van uw huis en nooit meer weg wil. Zorg ervoor dat je klaar bent om de kat een eeuwig thuis te geven als dat gebeurt. Om er zeker van te zijn dat de kat de schuilplaats gebruikt, kunt u onze tips hieronder bekijken.

garen ball divider

De 8 manieren om een verwilderde kat een asiel te laten gebruiken

1. Zorg ervoor dat de shelter meer dan één deur heeft

De meeste verwilderde katten zijn gewend om alleen te zijn en velen zijn meer dan een beetje bang voor mensen. Een verwilderde kat zal geen tijd doorbrengen in een asiel dat slechts één deur heeft, omdat het hen het gevoel geeft gevangen te zitten.

Dit komt omdat als een roofdier in de ene ingang komt, de verwilderde kat via de andere ingang wil kunnen ontsnappen. Als u een kat wilt laten gebruiken om uw asiel te gebruiken, zorg er dan voor dat er meer dan één deur is en dat eventuele obstakels beide deuren bedekken. Het is ook het beste om de deuren aan weerszijden van de schuilplaats te hebben voor de beste resultaten.

twee verwilderde katten
Afbeelding credit: Jancickal, Pixabay
thematische pauze

2. Strooi kattenkruid in het asiel

Als je verwilderde katten naar je asiel wilt trekken, is er niets beter om ze te verleiden dan een beetje kattenkruid aan de binnenkant te strooien. Je moet het net binnen de deur plaatsen, zodat ze naar binnen gaan om het te krijgen en misschien beseffen hoe warm het is en willen blijven, tenminste totdat het weer opklaart of begint op te warmen.

thematische pauze

3. Laat de deuren volledig open

Wanneer u katten naar uw asiel probeert te trekken, moet u de deuren nooit sluiten. Verwilderde katten zullen in paniek raken als ze niet uit het asiel kunnen komen. Zorg ervoor dat je de deuren helemaal open laat staan, zodat de katten naar believen komen en gaan.

Zorg ervoor dat er geen obstakels zijn die voorkomen dat de kat de buitenkant kan zien. Zodra de kat gewend is aan het asiel, kunt u kleppen of een kattenluik toevoegen aan de deuren van het asiel, maar niet in het begin.

Grijze kat kijkt vanuit zijn houten huis
Afbeelding Credit: ovbelov, Shutterstock
thematische pauze

4. Overweeg veiligheid eerst

Het is het beste om uw schuilplaats te bouwen op een locatie die wordt beschermd tegen de elementen en beschermd tegen roofdieren of zelfs buren die misschien niet zo tolerant zijn voor wilde katten als u.

U moet eerst rekening houden met de veiligheid van de katten en uw gezin en huisdieren. Plaats het asiel uit het zicht, in een gebied waar alleen de katten in en uit kunnen, en als je in een gebied met honden bent, plaats je schuilplaats dan in een omheind gebied waar honden niet in kunnen komen.

thematische pauze

5. Gebruik stro in plaats van hooi

Veel eigenaren van gezelschapsdieren die verwilderde katten voor de wintermaanden naar hun schuilplaatsen proberen te lokken, gebruiken hooi om de vloer van het asiel te bekleden. Het is beter om in plaats daarvan stro te gebruiken, omdat hooi de neiging heeft om te schimmelen als het nat wordt, wat altijd een mogelijkheid is wanneer je de deuren wijd open moet laten staan.

Stro weerstaat de elementen, wat betekent dat het een gezellige, warme plek is voor verwilderde katten om naar bed te gaan en de storm af te wachten.

Kat slapen op stro
Afbeelding credit: Alexandr Popel, Shutterstock
thematische pauze

6. Overweeg een voedingsstation toe te voegen

Hoewel experts het erover eens zijn dat voedsel niet in het asiel of in de buurt van het asiel moet worden geplaatst, omdat het andere dieren naar het asiel brengt wanneer je alleen maar verwilderde katten probeert te beschermen. Je kunt de katten echter voeren terwijl ze er zijn. Je kunt een voerstation met voedsel en water toevoegen voor de katten die je probeert aan te trekken.

thematische pauze

7. Vermijd het gebruik van dekens

Hoewel het verleidelijk kan zijn om een paar dekens in het asiel te gooien voor de katten om onder te kruipen als het koud weer is, is het het beste om het gebruik van dekens indien mogelijk te vermijden. Dekens, kranten en handdoeken houden vocht vast en absorberen vervolgens de lichaamswarmte van de kat, waardoor het kouder wordt dan het al was. Houd in plaats daarvan de schuilplaats warm, droog en vol stro.

oude deken
Afbeelding Credit: Piqsels
thematische pauze

8. Heb geduld

Je zult geduld moeten hebben als je wilt dat de verwilderde katten in je buurt naar je asiel komen wanneer het winterseizoen begint. De meeste zwerfkatten hebben een uitdagend leven geleid en sommige zijn mishandeld en verwaarloosd. Het kan even duren voordat ze besluiten dat je opvang een veilige plek is om te wonen. Het beste wat je kunt doen is het asiel bouwen en dan geduldig wachten tot de katten komen.

garen ball divider

Conclusie

Als u de katten in uw buurt deze winter warm, veilig en droog wilt houden, moet u geduldig zijn en wachten tot ze naar u toe komen. Begin met het gebruik van een asiel met meer dan één deur en laat de deuren wijd open zodat de katten kunnen komen en gaan.

Als u besluit om de verwilderde katten te voeren, is het opzetten van een voederstation het beste, zodat andere dieren in het wild zich niet aangetrokken voelen tot het voedsel. Deze tips zouden goed moeten werken om de katten naar het asiel te trekken. Hoewel ze misschien niet in drommen komen, zou je er een paar moeten krijgen tijdens het winterseizoen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Peter Radcsi, Shutterstock