Hoe lang kunnen katten gaan zonder te knipperen?

Het is je misschien opgevallen dat je kat er vaak uitziet alsof hij een tijdje naar iets staart zonder te knipperen, of dat de ogen van je kat altijd open zijn. Alle katteneigenaren zijn bekend met die lange blik in de verte alsof ze een spook hebben gezien, en het laat ons vaak afvragen hoe lang katten kunnen gaan zonder te knipperen. Of knipperen ze überhaupt met hun ogen? Katten knipperen met hun ogen, maar niet op dezelfde manier als wij, en in feite kunnen katten hun ogen bijna altijd openhouden.

Snel overzicht

01

Katten knipperen met hun derde ooglid of nictitating membraan.

02

Een langzame knipper is de manier van je kat om je te vertellen dat hij je vertrouwt en zich ontspannen voelt in je aanwezigheid.

03

Als je merkt dat je kat veel knippert of scheel kijkt, kan er iets mis zijn met zijn ogen.

Knipperen katten met hun ogen?

kat in kattenmand

De ogen van katten zijn heel anders dan de ogen van mensen. De ogen van een kat hebben verschillende fotoreceptorcellen, dus ze zien kleur anders dan wij en ze hebben een breder gezichtsveld. Katten sluiten hun bovenste en onderste oogleden om net als mensen te knipperen, maar ze sluiten niet helemaal.

Het kan soms lijken alsof je kat scheel kijkt in plaats van knippert. Sommige katteneigenaren maken zich zorgen dat hun kat niet knippert, maar ze hoeven zich geen zorgen te maken, ze doen de dingen gewoon een beetje anders.

Net als wij hebben katten traanbuizen die tranen produceren om de ogen vochtig en vrij van stof en puin te houden. Maar in plaats van hun ogen te sluiten om te knipperen, gebruiken katten iets dat het nictitating-membraan wordt genoemd, algemeen bekend als het derde ooglid. Deze speciale klier is betrokken bij de traanproductie. Het is normaal roze en is te zien in de binnenste hoek van de ogen van uw kat.

Meestal kun je het derde ooglid niet echt zien, tenzij er een probleem mee is of als je kat in een bepaalde positie ligt. Het derde ooglid maakt het oog vrij van stof en puin door snel over het oog te bewegen, zodat ze hun zicht niet langer dan een fractie van een seconde verliezen.

Katten zijn roofdieren, dus in het wild zouden ze hun ogen niet lang van hun prooi kunnen afhouden en hun zicht was essentieel om te overleven. Dus katten zijn geëvolueerd om hun ogen bijna altijd open te kunnen houden, behalve als ze slapen.

Wanneer mensen met hun ogen knipperen, doen we dat om tranen over het oppervlak van onze ogen te verspreiden om ze vochtig en schoon te houden. Maar bij katten verdampen hun tranen van de ogen, dus ze krijgen het voordeel dat ze knipperen zonder ze volledig te hoeven sluiten. Katten gebruiken hun oogleden ook ter bescherming, zoals wanneer ze door lang gras lopen of wanneer ze jagen, om hun ogen te beschermen tegen schade.

Lees ook: De 7 soorten oogkleur bij katten

Reactie van The Menace

kat die naar de eigenaar kijkt

De dreigingsreactie is reflexief knipperen dat optreedt wanneer iets dicht bij het oog komt.

We weten dus dat katten een beetje anders knipperen dan wij en dat ze het niet vaak doen. Dus wat betekent het als we ze zien knipperen? De dreigingsreactie is de reactie van het oog op het feit dat er iets heel dicht bij ligt. Het is een natuurlijke knipperreflex waarbij het oog zich sluit om zichzelf te beschermen terwijl een object ernaartoe beweegt.

Je merkt misschien dat je kat knippert als je een bal naar hem toe rolt, of zelfs wanneer je je hand naar hem toe beweegt voor een beroerte. Dit is geen reden tot bezorgdheid, het is een volkomen normale reflex en het betekent eigenlijk gewoon dat uw kat in staat is om te zien.

Soms gebruiken dierenartsen de dreigingsreactie om te controleren of uw kat problemen heeft met zijn gezichtsvermogen, en het kan nuttig zijn bij het diagnosticeren van verlies van gezichtsvermogen, neurologische aandoeningen en andere ziekten die het vermogen van uw kat om te zien beïnvloeden.

Lees ook: Waarom zogen katten? Top 6 oorzaken van zogen bij katten

Wat betekent het als katten langzaam knipperen?

kat langzaam knipperen

Een langzame knipper is een teken van vertrouwen – het is de manier van een kat om te zeggen: “Ik hou van je.”

Mensen knipperen gemiddeld zo’n 15 tot 20 keer per minuut. Wanneer katten knipperen met hun bovenste en onderste oogleden (dus op dezelfde manier als wij) lijkt het vaak alsof ze heel langzaam knipperen of turen. Dit langzame knipperen duurt ongeveer 50 seconden en is eigenlijk de manier van je kat om met je te communiceren.

Het wordt gezien als het ultieme teken van vertrouwen en zelfs een manier om te zeggen “Ik hou van je”, dus wees vereerd als je kat langzaam naar je knippert. Het sluiten van de ogen in de aanwezigheid van een ander mens of dier betekent dat een kat gelukkig en ontspannen is in zijn aanwezigheid en geen bedreiging of gevaar ziet. Het wordt vaak gekoppeld aan ander onderdanig gedrag, zoals spinnen en omrollen.

Wetenschappelijke rapporten van de Universiteit van Sussex en Portsmouth hebben ontdekt dat katten meer zijn waarschijnlijk om langzaam te knipperen naar hun eigenaren als hun eigenaren eerst langzaam naar hen knipperen. Katten hebben ook meer kans om iemand te benaderen, zelfs vreemden, die langzaam naar hen knipperen en een ontspannen glimlach hebben dan iemand die een neutrale gezichtsuitdrukking vertoont.

Wanneer een dominante kat daarentegen zijn dominantie wil laten gelden of als een kat zich bedreigd voelt, zal hij een lange blik vasthouden zonder te knipperen.

Lees ook: 10 bewezen manieren om je kat te laten zien dat je van haar houdt

Wat betekent het als een kat scheel kijkt?

kat scheel kijken

Als uw kat veel scheel kijkt, of als u zijn derde ooglid gemakkelijk kunt zien, kan hij een probleem hebben met zijn oog.

Loensen kan heel normaal zijn, omdat katten hun ogen niet volledig sluiten om met hun oogleden te knipperen. Loensen kan echter ook een reden tot zorg zijn. Katten knipperen meestal met hun ogen of maken hun ogen schoon met hun derde ooglid, en slechts af en toe gebruiken ze hun oogleden, ze gebruiken meestal hun oogleden om u een vertrouwenwekkende langzame knipper te geven.

Als uw kat de hele tijd scheel kijkt, of als u het derde ooglid van uw kat gemakkelijk kunt zien, kan dit betekenen dat er een probleem is met de ogen van uw kat dat door een dierenarts moet worden gecontroleerd.

Loensen kan een symptoom zijn van pijn of ongemak in het oog geassocieerd met ontsteking, en soms kan het derde ooglid over het oog komen als er een probleem is. Aandoeningen die dit kunnen veroorzaken zijn:

Andere symptomen van een oogprobleem om op te letten zijn:

  • Het oog gesloten houden
  • Afscheiding in de ooghoek die groen of geel is
  • Overmatige traanproductie
  • Poten aan het oog of wrijven op de vloer
  • Roodheid of troebelheid in het oog
  • Kan niet knipperen of het oog sluiten

Als uw kat problemen ondervindt met zijn ogen, laat hem dan zo snel mogelijk controleren door een dierenarts. Ogen zijn erg gevoelig en delicaat, dus het is belangrijk dat eventuele problemen snel worden behandeld. De dierenarts moet misschien wat kleurstof of lokale verdoving gebruiken en een aantal verschillende gekleurde lichten om alle delen van het oog van uw kat van dichtbij te bekijken.

Lees ook: Cat Eye-infecties: oorzaken, symptomen, &Behandeling

Laatste gedachten

lifehacks voor katteneigenaren

Als we het hebben over katten die knipperen, verwijzen we echt naar een aantal verschillende manieren waarop hun ogen zichzelf schoon en beschermd houden. Onze katachtige familieleden hebben een andere ooganatomie dan wij, dus in plaats van regelmatig te knipperen om tranen te verspreiden en stof en puin te verwijderen, gebruiken katten hun nictitating membraan (derde ooglid) om dit supersnel te doen zonder dat we het merken.

Dit betekent dat katten hun ogen niet hoeven te sluiten om met hun ogen te knipperen. Een langzame knipper is een signaal dat bekend staat als de manier van een kat om zijn vertrouwen en liefde voor jou te communiceren. Maar knipperen of loensen kan ook een teken zijn dat uw kat een probleem heeft met zijn oog dat door de dierenarts moet worden behandeld. De volgende keer dat je merkt dat je kat in de ruimte staart of gefixeerd is op zijn prooi, kun je ontspannen wetende dat zijn ogen voor zichzelf zorgen!

Lees ook: De 7 beste kattendoekjes voor huidschilfers en vuil

Veelgestelde vragen

Is het normaal dat katten niet met hun ogen knipperen?

Katten knipperen niet zoals mensen, ze gebruiken hun derde ooglid om snel vuil en puin van het oogoppervlak te verwijderen. Ze doen het heel snel, dus we zien het zelden.

Wat gebeurt er als een kat niet knippert?

Als een kat een tijdje niet knippert, is er niets om je zorgen over te maken. De ogen van katten werken anders dan de onze. Tranen verdampen van het oppervlak van het oog en ze gebruiken hun derde ooglid om stof en puin te verwijderen.

Hoe staren katten zo lang zonder met hun ogen te knipperen?

Katten kunnen hun ogen in een fractie van een seconde zuiveren en smeren met behulp van hun derde ooglid, zodat ze hun ogen niet hoeven te sluiten om te knipperen. In het wild betekent dit dat ze hun ogen niet van hun prooi hoeven af te houden.

Hoe vaak moeten katten knipperen?

Katten hoeven niet vaak met hun ogen te knipperen; ze gebruiken hun derde ooglid om het oog gesmeerd en vrij van stof en puin te houden.