Zullen katten overweg kunnen met fretten? Hoe ze naast elkaar kunnen bestaan

Als je een kattenouder bent, maar een fret in je gezin wilt introduceren, vraag je je waarschijnlijk af of de twee het goed met elkaar kunnen vinden.

Deze dieren lijken op elkaar en hebben complementaire temperamenten, daarom kunnen ze technisch gezien met elkaar overweg. Ze houden van het achtervolgen van speelgoed, klimmen naar hoge plaatsen en rondrennen. Zowel katten als fretten zijn echter roofdieren, daarom mogen ze nooit alleen worden gelaten zonder toezicht.

Lees verder om meer te weten te komen over hoe katten en fretten met elkaar kunnen opschieten, hun overeenkomsten en essentiële tips om deze dieren in hetzelfde huishouden te houden.

3 katten gezichtsverdeler

Overeenkomsten tussen fretten en katten

Katten en fretten zijn roofdieren met vergelijkbare diëten, temperamenten en huisdierbehoeften. Deze gedeelde functies maken deze dieren gemakkelijk te houden als huisdier terwijl ze hen helpen met elkaar om te gaan.

Dieet

Zowel katten als fretten zijn carnivoren, wat betekent dat hun hoofddieet bestaat uit voedsel op basis van vlees. Deze dieren hebben instincten om te jagen of te zoeken naar hun prooi.

Katten en fretten hebben diëten met veel eiwitten nodig en u kunt zelfs kattenvoer aan uw fret geven, wat handig is bij het kopen van huisdiervoer in bulk.1

Temperament

Zowel fretten als katten zijn nieuwsgierige dieren en houden ervan om nieuwe dingen en vreemde voorwerpen te verkennen. Ze houden ervan om rond te jagen en te klimmen, daarom hebben ze het potentieel om een goede band te ontwikkelen.

Fretten kunnen echter af en toe te actief zijn voor sommige katten, omdat ze graag worstelen, tuimelen en spelen. Afhankelijk van hun persoonlijkheid kunnen katten graag actief zijn met fretten, of ze kunnen zich eraan ergeren.

Mooie huisfret en rode kat
Afbeelding Credit: AJSTUDIO PHOTOGRAPHY, Shutterstock

Huisdier behoeften

Een andere overeenkomst tussen katten en fretten is dat hun huisdierbehoeften bijna identiek zijn.

Beide vereisen:

Deze dingen kunnen zelfs tussen de dieren worden gedeeld als u geld wilt besparen, hoewel het wordt aanbevolen dat uw huisdieren hun eigen speelgoed en kattenbak hebben om territoriaal gekibbel te voorkomen.

Een verschil tussen deze dieren is dat je fret een kooi nodig heeft, terwijl je kat vrij door het huis kan zwerven. Fretten zijn actief maar onhandig en ze kunnen dingen in uw huis breken en omverwerpen, daarom moet u ze niet zonder toezicht uit de kooi laten.

Kunnen katten en fretten goed met elkaar opschieten?

In de meeste gevallen kunnen katten en fretten het vrij goed met elkaar vinden. Het komt echter allemaal neer op het temperament van respectievelijk je kat en je fret. Als hun temperamenten complementair zijn, kunnen deze dieren met elkaar spelen, maar je moet nog steeds toezicht houden op elke speelsessie.

Fretten zijn meestal gefascineerd door katten, terwijl katten niet te veel aandacht besteden aan fretten, tenzij fretten hen eerst benaderen. Fretten kunnen af en toe te veel zijn voor katten, omdat ze een hoger energieniveau hebben.

Zullen katten fretten pijn doen? Kunnen de fretten de katten pijn doen?

Katten zullen fretten meestal negeren, omdat ze niet overdreven enthousiast zijn over het rondhangen met dieren die geen katten zijn. Er kunnen zich echter situaties voordoen waarin een kat extreem bang is voor een fret of waarin de kat te speels is en per ongeluk de fret pijn doet.

Sommige katten kunnen een humeur hebben en omdat fretten snel bewegen en vaak speels zijn, kunnen deze katten ze als een ergernis beschouwen. Houd daarom altijd rekening met het humeur van uw dieren voordat u ze introduceert.

Agressieve katten kunnen fretten bijten, krabben of schoppen, wat kan escaleren tot een gevecht. Tijdens gevechten kunnen fretten ook katten pijn doen, meestal door ze met hun scherpe tanden te bijten en ze met hun klauwen te krabben.

Dat gezegd hebbende, fretten zijn kleiner en lichter dan de meeste katten, dus ze maken niet veel kans als zich een incident voordoet. Zelfs in het beste geval zullen beide dieren gewond, gekrabd en getraumatiseerd zijn, wat niet ideaal is.

Kunnen ze naast elkaar bestaan?

Katten en fretten kunnen naast elkaar bestaan en zelfs samen spelen, maar je moet ze goed introduceren en er altijd zijn als beide dieren vrij rondlopen, om mogelijke problemen te voorkomen.

Zolang je voorzichtig bent, kunnen deze dieren geschikte metgezellen zijn. Ze zijn misschien geen beste vrienden, maar ze zullen af en toe samen spelen, eten, klimmen of speelgoed achtervolgen.

Fret spelen met kat op een stoel
Afbeelding Credit: AJSTUDIO PHOTOGRAPHY, Shutterstock

kattenpootverdeler

Dingen om te overwegen voordat u katten en fretten introduceert

Dieren hebben een vergelijkbaar instinct als mensen bij het ontmoeten van someone voor de eerste keer: Ze zullen een goede of een slechte indruk krijgen. Daarom is het jouw taak om een goede introductie te geven tussen je kat en je fret om ze de beste kans te geven om met elkaar om te gaan.

Maar hoe maak je deze eerste kennismaking?

Ten eerste, weet dat niet elke situatie ideaal is voor het introduceren van de twee dieren.

Houd rekening met het volgende:


 • Is uw dier oud of ziek? Het introduceren van uw kat en fret als een van de dieren oud of ziek is, is misschien niet het beste om te doen. Het kan stress of angst veroorzaken bij het zieke / oude dier en gewoon traumatiserend zijn.

 • Heeft uw dier een hoge prooidrift? Dit is een vraag die je jezelf moet stellen voordat je je kat en fret aan elkaar voorstelt. Het is vooral van toepassing op katten, omdat ze groter en zwaarder zijn dan fretten. Als uw kat of fret een hoge prooidrift heeft, is het het beste om de dieren gescheiden te houden om mogelijke incidenten te voorkomen.

Hoe maak je de eerste introductie tussen een kat en een fret

Hoewel de persoonlijkheid van uw kat en fret de grootste invloed zal hebben op hoe goed ze met elkaar overweg kunnen, is de eerste kennismaking nog steeds cruciaal om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt.

Hier is een lijst met dingen die u moet weten:


 • Gebruik neutrale gronden — Start de introductie op neutrale gronden omdat beide dieren territoriaal zijn. Gebruik niet het gebied waar u uw fret houdt en wees niet in de kamer waar uw kat vaak tijd doorbrengt.

 • Houd de fret in een kooi — Houd tijdens het eerste deel van de introductie je fret in een kooi. Laat de kat het benaderen, zodat de dieren kunnen snuffelen en een gevoel van elkaar krijgen. Het kan zelfs nuttig zijn om je fret voor de introductie te vermoeien om hem rustiger te maken rond je katachtige.

 • Houd een veilige afstand — Als beide dieren positief reageren, kun je je fret uit de kooi laten. Houd echter een veilige afstand tussen de dieren voor het geval er iets gebeurt.

 • Leg ze op de grond — Als alles nog rustig is, kun je de fret op de grond leggen en je kat en fret aan elkaar laten snuffelen en aanraken. Let echter op tekenen van bijten en krabben.

 • Toezicht houden op hen — Toezicht houden op de dieren tijdens het spelen. Als je krabben, bijten of vergelijkbaar gedrag opmerkt, breek dan dingen op en corrigeer je dieren op het gedrag.
Britse korthaar kat die golfbal speelt
Afbeelding Credit: Chill Chillz, Shutterstock

Tips voor het houden van katten en fretten in hetzelfde huishouden

Als de introductie goed verloopt, kun je dezelfde routine aanhouden en de dieren onder jouw toezicht laten spelen. Hier zijn andere tips voor het houden van katten en fretten in hetzelfde huishouden om u te helpen hun relatie te verbeteren en de veiligheid te waarborgen:


 • Ongeacht de omstandigheden, vermijd interacties zonder toezicht.

 • Geef elk huisdier zijn eigen ruimte in huis.

 • Voer de dieren apart.

 • Zorg ervoor dat beide dieren gevaccineerd zijn.

 • Steriliseer en castreer beide dieren.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Uw kat kan goed overweg met uw fret, of ze kunnen lichte agressie vertonen. Het hangt allemaal af van het temperament van beide dieren. Het is het beste om ze langzaam te introduceren en te zien hoe ze zich gedragen; als ze met elkaar kunnen opschieten, geweldig! Zo niet, scheid dan gewoon de twee en forceer geen interacties tussen hen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Miroshnikova Arina, Shutterstock