Voedselallergieën bij katten: symptomen, oorzaken, diagnose en behandeling

Dit artikel is bedoeld om de details van kattenvoerallergieën uit te leggen en een eenvoudige, duidelijke uitleg te geven van dit veel voorkomende type allergische ziekte voor eigenaren van gezelschapsdieren.

Wat zijn voedselallergieën?

Voedselallergieën bij huisdieren zijn allergische reacties op eiwitten in het voedsel, met ontsteking van verschillende lichaamsdelen na een allergische reactie op die eiwitten (allergenen). Voedselallergieën (ook bekend als voedselgevoeligheid) worden gezien bij honden en katten, waarbij hondenvoer en kattenvoer even gevoelig zijn voor het uitlokken van een allergische reactie.

Hoe vaak komen voedselallergieën voor?

Kattenvoerallergieën zijn een veel voorkomend probleem en veroorzaken 12 – 21% van gevallen van katten met jeukende huid. Ze zijn ook een veel voorkomende oorzaak van inflammatoire darmaandoeningen bij katten, die tekenen van gastro-intestinale stoornissen veroorzaken, zoals braken en diarree.

Hoe krijgen katten voedselallergieën?

Getroffen katten kunnen een genetische aanleg hebben om deze op allergie gebaseerde aandoening te ontwikkelen. Toch zijn er in de meeste gevallen geen bekende specifieke oorzaken en komen voedselallergieën bij sommige rassen niet vaker voor dan bij andere.

Symptomen van voedselallergieën bij katten

Klinische symptomen geassocieerd met voedselallergieën omvatten:

1. Huidontsteking

  • Pruritus (jeuk, krabben overal, likken van de voeten, enz.)
  • Otitis externa (oorinfecties)
  • Terugkerende huidlaesies en huidinfecties (pyodermie)
  • Alopecia (kaalheid)
  • Miliaire dermatitis (verrukte plekken van schurftige huid)
  • Eosinofiel granuloom (verhoogde gebieden van roze, pijnlijk uitziende huid ook bekend als eosinofiele plaques)

2. Ontsteking van het spijsverteringskanaal

Oorzaken van voedselallergieën bij katten

kattenvoerallergie

Elk voedselingrediënt kan een allergie veroorzaken. De meest voorkomende voedselallergenen zijn rundvlees (18%), vis (17%), kip (5%), met tarwe en maïs.

Dit is een immuungemedieerde ziekte (een ziekte van het immuunsysteem), waarbij aangetaste katten een genetische aanleg hebben voor het ontwikkelen van voedselintolerantie of overgevoeligheid voor allergenen in hun voedsel.

Elk voedselingrediënt kan een allergie veroorzaken. De meest voorkomende voedselallergenen zijn rundvlees (18%), vis (17%), kip (5%), met tarwe, maïs, zuivelproducten en lamsvlees (elk minder dan 4%).

Andere minder vaak gemelde boosdoeners zijn eieren, varkensvlees, konijn, walvisvlees en gerst. Koolhydraten veroorzaken minder snel allergieën dan eiwitten. Katten kunnen allergisch zijn voor meer dan één voedselingrediënt tegelijk.

Diagnose van voedselallergieën

Als uw DVM-dierenarts vermoedt dat uw kat voedselallergieën kan hebben vanwege huidproblemen of spijsverteringsstoornissen, kunnen de volgende stappen worden genomen.

Gedetailleerde geschiedenis

Wat te doen als uw kat begint te hoesten

Een kat die hoest, vereist niet altijd een reis naar de dierenarts, maar in sommige gevallen kan een dierenartsbezoek essentieel zijn. Uw dierenarts kan u helpen om de onderliggende oorzaak van de hoest van uw kat te identificeren en op te lossen.

Uw dierenarts zal elk aspect van de gezondheid en levensstijl van uw kat bespreken. Een algemene voorgeschiedenis is belangrijk (bijv. niezen, hoesten, andere tekenen van ziekte) om een volledig beeld te krijgen van de gezondheid van de kat. Er zijn andere oorzaken van dezelfde soorten symptomen als voedselallergieën, en deze geschiedenis zal helpen om de verschillende mogelijke oorzaken te onderscheiden.

Jeuk veroorzaakt door voedselallergie heeft de neiging om het hele jaar door te gebeuren, terwijl andere soorten allergische huidaandoeningen (bijv. Atopie of omgevingsallergieën) seizoensgebonden kunnen zijn (bijvoorbeeld gerelateerd aan pollen). Een goede voedingsgeschiedenis is essentieel, met nauwlettend toezicht op het dieet van de kat, inclusief details van alle huidige en eerdere dierenvoeding, het precieze type voedsel, snacks, traktaties, medicijnen en speelgoed.

Als de voedselallergie gastro-intestinale symptomen veroorzaakt, zijn dezelfde principes van toepassing: een grondige voedingsgeschiedenis is essentieel.

Lichamelijk onderzoek

Uw dierenarts zal uw kat zorgvuldig controleren.

Als jeukende huid de manifestatie is van de voedselallergie, zal bijzondere aandacht worden besteed aan het onderzoeken van de huid, waarbij de precieze aard en het patroon van de laesies in de huid worden opgemerkt, inclusief jeukende gebieden en gebieden met haaruitval.

Rode gebieden (erytheem), brandnetel-steken-achtige huiduitslag (papels en piepjes) en excoriaties (gebieden van zelfbeschadiging door krabben) kunnen worden gezien. Getroffen gebieden kunnen de oksels (oksels), lies (liesgebied), onder de staart (perianaal), rond de ogen (perioculair), rond de mond (perioraal) en de oren en het hoofd omvatten.

Als gastro-intestinale ziekte het probleem is, dan is een grondig onderzoek belangrijk.

Huidtesten

IkAls de voedselallergie zich manifesteert als jeukende huid, kan uw dierenarts een aantal huidtests voorstellen om het probleem te onderzoeken. Sommige primaire dierenartsen verwijzen u liever door naar een dierenarts met een bijzondere interesse in dermatologie (een veterinaire dermatoloog) voor een deel of al dit werk dat moet worden gedaan. Grondige parasietbehandelingen (bijv. het implementeren van grondige vlooienbestrijding) zijn vaak nodig om huidparasieten volledig uit te sluiten.

Schimmelcultuur

Ringworm (dermatofytose) moet mogelijk worden uitgesloten door huid- en bontmonsters te kweken.

Huidafkrabsels en cytologie

Jeuk wordt vaak veroorzaakt door parasieten zoals vlooienallergie, luizen, demodex, notoedres en anderen, dus deze moeten worden uitgesloten. Bacteriële infecties / schimmelinfecties moeten ook worden geïdentificeerd, voor het geval ze een onderliggende allergie verergeren.

Huidbiopsie

Een huidbiopsie onthult geen specifieke veranderingen die de directe diagnose van kattenallergieën mogelijk maken, maar histopathologie van een huidmonster maakt het mogelijk om andere differentiële diagnoses uit te sluiten.

Lees ook: Veel voorkomende huidproblemen bij katten: oorzaken en behandelingen

Gastro-intestinale tractus tests

Als de voedselallergie zich manifesteert als vermoedelijke inflammatoire darmziekte (IBD), kunnen verdere tests echografie, bloedonderzoek en uiteindelijk een biopsie van de maag of darmwand omvatten om de diagnose te bevestigen.

Therapeutische proef met speciaal dieet

Een voedselproef of Elimination Diet Trial (EDT), met alleen een speciaal beperkt antigeendieet met een beperkte eiwitbron) gedurende 6 – 12 weken is de enige definitieve manier om voedselallergie uit te sluiten.

De kat moet voor deze duur toegang hebben tot niets anders dan het speciale hypoallergene dieet. Als de kat verbetert tijdens de eliminatieproef, wordt de diagnose bevestigd, terwijl als de kat tekenen van ontsteking blijft vertonen (huid of spijsverteringskanaal), de diagnose is uitgesloten.

Soms kan aan het einde van de proefperiode een dieetuitdaging worden geprobeerd, waarbij opzettelijk de uitsluitingen worden gestopt en het vermoedelijke gewraakte allergeen wordt gevoed om te zien of er een reactie is. Vaak wordt dit echter niet gedaan omdat het begrijpelijk is dat huisdierouders niet willen dat hun kat opnieuw tekenen ontwikkelt.

Hoeveel kost het om een kat met voedselallergieën te behandelen?

allergieën voor kattenvoer

De gemiddelde kosten voor de behandeling van een kat met voedselallergieën zijn 50 tot $ 150 per maand voor doorlopende zorg per kat.

De kosten zijn afhankelijk van vele factoren van individuele gevallen. U moet uw dierenarts om een gedetailleerde schatting vragen voordat u akkoord gaat met de behandeling. Meestal kan het kosten $400 tot $1000 om een eerste work-up uit te voeren en vervolgens $ 50 tot $ 150 per maand voor voortdurende zorg, waaronder een speciaal dieet en anti-allergische medicatie.

Behandeling voor voedselallergieën

Er zijn een aantal behandelingsopties.

De hoeksteen van de behandeling is het voeden van slechts een beperkt dieet dat geen van de allergenen bevat die een reactie veroorzaken. Dit kan het dieet met beperkte ingrediënten zijn dat werd gebruikt voor de voedselproef, of het kan een ander dieet zijn.

Lees ook: Eliminatiediëten voor katten: wat moet je weten?

Er zijn verschillende commercieel geproduceerde diëten die over het algemeen worden aanbevolen, of het is ook mogelijk om thuis een beperkt eiwitdieet te bereiden.

Er zijn twee soorten beperkte allergenendieet beschikbaar:

  • Nieuwe eiwitdiëten, die beperkte antigeendiëten zijn waarbij het specifieke eiwit niet eerder door de kat is gegeten. Voorbeelden zijn hert, konijn, specifieke vissen en anderen. Deze diëten kunnen commercieel worden bereid of zelfgekookt (bijvoorbeeld gemaakt met menselijke voedselingrediënten). De beste commerciële diëten zijn voorgeschreven diëten (gemaakt door bedrijven zoals Purina en Hills) die over het algemeen via uw dierenarts worden verkregen, omdat vrij verkrijgbare producten uit de dierenwinkel eerder veel voorkomende allergenen of andere extra ingrediënten bevatten die een allergie kunnen veroorzaken.
  • Diëten met gehydrolyseerde eiwitten zijn beperkte antigeendiëten waarbij het eiwit is gehydrolyseerd (voorverteerd) tot kleinere eiwitfragmenten (peptiden) die zeer waarschijnlijk geen allergische reactie veroorzaken.

Anti-allergische medicatie zoals corticosteroïden of glucocorticoïden (bijv. orale prednisolon) kan worden gebruikt als een extra manier om de allergische symptomen te dempen. Langwerkende depot glucocorticoïde injecties zijn een nuttig alternatief voor katten die moeilijk te mediteren zijn.

Essentiële vetzuren (EFA) supplementen kunnen op de lange termijn helpen door de gezondheid van de huid te optimaliseren en zo de dosis te verminderen die nodig is voor sterkere medicatie zoals corticosteroïden.

Calcineurineremmers zoals ciclosporine (“Atopica”) en tacrolimus zijn modulatoren van het immuunsysteem die nuttig kunnen zijn als onderdeel van een langdurige behandeling.

Andere meer recent ontwikkelde ontstekingsremmende medicatie zoals Oclacitinib (“Apoquel”) is mogelijk nog niet gelicentieerd voor katten, maar kan in bepaalde gevallen door dierenartsen worden aanbevolen.

Shampoos en baden kunnen sommige gevallen helpen (bijv. specifieke medicinale baden als malassezia-infectie jeuk verergert).

Spijsverteringskanaal medicatie kan worden gebruikt om te helpen met tekenen van braken of diarree.

Monitoring en prognose

Omdat het belangrijkste teken van voedselallergieën jeuk of gastro-intestinale overstuur is, is het over het algemeen eenvoudig voor eigenaren om deze ziekte te controleren, hoewel regelmatige veterinaire controles nuttig zijn. De meeste gevallen reageren goed op behandeling met een beperkt dieet.

Conclusie

Voedselallergieën veroorzaken vaak allergische huidaandoeningen en gastro-intestinale aandoeningen, waardoor jeuk en huiduitslag of gastro-intestinale stoornissen bij katten ontstaan. Ze hebben vaak levenslang management nodig met een langdurig speciaal dieet en soms doorlopende medicatie onder veterinair toezicht.

Veelgestelde vragen

Hoe behandel je voedselallergieën bij katten?

Een combinatie van behandelingen is meestal nodig, waaronder een speciaal dieet op lange termijn, plus soms ontstekingsremmende orale medicatie, essentiële vetzuren en actuele producten zoals shampoos en baden.

Hoe kan ik de voedselallergieën van mijn kat thuis behandelen?

Als u de oorzaak van de voedselallergieën van uw kat (bijvoorbeeld een bepaald dieet) kunt identificeren en verwijderen, kan thuisbehandeling mogelijk zijn door allergenenvermijding. U kunt ook vrij verkrijgbare producten zoals essentiële vetzuren en shampoos thuis gebruiken. Voor andere ontstekingsremmende medicijnen die nodig kunnen zijn, is echter een diergeneeskundig voorschrift nodig, dus u moet de dierenarts bezoeken.

Wat kan ik mijn katten een jeukende huid geven?

Uw dierenarts kan u mogelijk ontstekingsremmende crèmes of sprays aanbieden voor bijzonder jeukende plekken op de huid, maar in de meeste gevallen zal de huidziekte verdwijnen zolang het allergie-provocerende voedsel wordt vermeden.