Waarom kwispelen katten met hun staart?

Heb je je kat ooit met haar staart zien kwispelen en je afgevraagd waarom? Of misschien dacht je dat katten hun staart alleen bewegen als ze boos zijn, maar je hebt gemerkt dat je kat het in veel verschillende situaties doet en je weet niet waarom?

In dit artikel zullen we de verschillende manieren bespreken waarop uw kat haar staart kan gebruiken om te communiceren en wat de positie van haar staart kan betekenen.

Het belang van lichaamstaal van katten

Katten zijn zeer complexe wezens en ons begrip van hun gedrag, hoewel het verbetert dankzij toegewijde gedragsdeskundigen en dierenartsen die het actief onderzoeken, is nog steeds onvolledig. Elke katteneigenaar moet onthouden dat katten geen kleine mensen zijn en dat hun gedrag heel anders is dan het onze.

Lees ook: 5 eenvoudige trucs om je kat te leren volgens een kattengedragsdeskundige

Ervan uitgaan dat uw kat ergens van zal genieten, alleen omdat u dat doet, of niet begrijpen wat het gedrag van uw kat u probeert te vertellen, kan leiden tot frustratie of angstontwikkeling bij uw kat. Op de lange termijn kan dit leiden tot ernstige gedragsproblemen die heel moeilijk te corrigeren kunnen zijn.

Kattenstaarttaal is slechts een van die manieren van communiceren. De tijd nemen om te onderzoeken en te begrijpen kattengedrag, en je laten leiden door de signalen van je kat in plaats van te proberen situaties af te dwingen die je kat ongemakkelijk kunnen maken, is de sleutel tot een gelukkige, gezonde kat thuis!

Waarom kwispelt mijn kat met haar staart?

wat betekent het als katten met hun staart kwispelen

Om te decoderen waarom je kat kwispelt met zijn staart, kijk je eens naar enkele van zijn andere lichaamstaal.

Als je kat kwispelt met zijn staart, kan dit veel verschillende dingen betekenen. Het is essentieel om rekening te houden met de situatie van uw kat, hoe uw kat kwispelt met zijn staart en wat hij doet met de rest van zijn lichaam om het gedrag het beste te interpreteren. Hieronder staan een paar voorbeelden van wat uw kat zou kunnen voelen.

Ongelukkig

Wanneer een kat ongelukkig of boos is, kan hij zijn staart laag houden en hem snel heen en weer bewegen. Dit gedrag wordt vaak gezien wanneer een kat zich in een situatie bevindt waar hij niet blij mee is. Het is het beste om katten de ruimte te geven wanneer ze dit gedrag vertonen, omdat een boze kat snel agressief kan worden als ze het gevoel hebben dat hun grenzen niet worden gerespecteerd.

Geërgerd

Meestal, wanneer ze geïrriteerd zijn, zullen katten hun staart langzaam heen en weer bewegen. Soms kunnen ze het uiteinde een beetje trekken als een ratelslangstaart. Het is het beste om katten de ruimte te geven wanneer ze dit doen om te voorkomen dat ze boos of agressief worden.

Gefrustreerd

kattengevecht

Wanneer hij gefrustreerd is, kan een kat zijn staart in alle richtingen slaan. Frustratie kan worden gezien bij gekooide katten of katten die een andere kat in hun territorium kunnen zien (zoals de tuin) maar niet bij hen kunnen komen.

Pijn

Katten die pijn hebben, kunnen bijten, zelfs als ze meestal erg volgzaam zijn.

Sommige katten kwispelen of knip hun staarten als een teken van pijn of ongemak. Misschien merk je dit meer als je kat ligt. Uw kat kan andere tekenen van onwel voelen thuis vertonen, zoals verminderde eetlust, verhoogde of verminderde dorst, of zich meer dan normaal verstoppen.

Als u denkt dat uw kat met zijn staart kwispelt omdat er iets mis is, is het van vitaal belang om contact op te nemen met uw dierenkliniek om zo snel mogelijk een consult te regelen. Als u niet zeker weet of er een probleem is, is het beste plan om met uw dierenarts te praten, die u gerust kan stellen.

Gelukkig

Een gelukkige kat zal je meestal benaderen met zijn staart recht omhoog of in een rechtopstaand vraagteken. Omdat uw kat comfortabel slaapt, zal hij vaak zijn staart om zijn lichaam wikkelen. Sommige katten kwispelen met hun staart als ze gelukkig zijn; een voorbeeld is een vriendelijke staartkoker als je kat je begroet.

Bang

Een bange kat kan zijn staart laag houden en kwispelen. Ze kunnen ook hun staart verbergen door deze weg te stoppen of hun vacht op te blazen. Andere tekenen van angst zijn het terugzetten van haar oren, een lage hurk of vocalisatie zoals sissen of grommen.

Opwinding

Opgewonden Happy Cat-unsplash-gecomprimeerd

Een zeer opgewonden kat kan een staarttrekking hebben. Dit gedrag kan gepaard gaan met tandengeknars of getjilp en kan worden gezien wanneer een kat een prooidier door een raam bekijkt. Dit gedrag kan echter ook frustratie weerspiegelen dat ze niet bij het prooiwezen kunnen komen.

Als een kat zich gewoon aandachtig concentreert op het prooiitem, kunnen ze hun staart ook bewegen in korte, snelle spiertrekkingen, die ook bij speelse katten te zien zijn.

Lees ook: Waarom jagen katten achter hun staart aan?

Tijdens de slaap

Katten die hun staart trillen tijdens een dutje, kunnen het doen dus als teken van tevredenheid of geassocieerd met dromen.

Welke andere dingen vertelt je kattenstaart je?

Zelfs als het niet beweegt, kan de staart van een kat je veel vertellen over hoe ze zich voelen.

Hoge rechte staart

Over het algemeen is een hoge rechte staart een vriendelijk teken van begroeting bij katten. Ik noem het liefkozend “happy tail” als mijn katten me zo verwelkomen.

Vraagteken Staart

Als de staart van je kat lijkt op een vraagteken wanneer hij je begroet, is dit een ander vriendelijk communicatiegebaar.

Opgeblazen staart

Als je katachtige vriendin alle vacht op haar staart heeft opgeblazen, is dit meestal een teken dat ze zich bedreigd voelt. Door haar staart op te pluizen, ziet ze er groter en enger uit voor alles wat haar bedreigt. Ze kan ook beginnen te sissen om te zeggen: “blijf weg.” Katten die deze lichaamstaal laten zien, kunnen agressief worden, dus schrik ze niet op en probeer ze indien mogelijk niet aan te pakken.

Lage staart

Een kat die zijn staart laag tegen zijn lichaam houdt, kan angst, angst of stress weerspiegelen.

Verscholen staart

Als uw kat instoppen hun staart strak onder hun lichaam, ze zijn waarschijnlijk bang of angstig over hun huidige situatie.

Staartknuffel

Wanneer je kat zijn staart om je heen wikkelt terwijl hij tegen je benen wrijft, laat hij je zien dat hij van je houdt. Een wikkelstaart is een teken van genegenheid tussen sociaal gebonden katten.

Floppy Staart

Als uw kat een slappe staart heeft die slap hangt, kan dit een teken zijn van een verwonding. Bij katten is dit vaak een staarttrekletsel, waarbij de staart uit het lichaam is teruggetrokken. Het kan om vele redenen gebeuren, maar ernstige gevallen kunnen leiden tot permanente zenuwbeschadiging, waardoor staartamputatie nodig is.

Soms kunnen de zenuwen die de darm en blaas beïnvloeden ook worden aangetast. Als u merkt dat de staart van uw kat slap of slap is, moet uw kat dringend worden gezien door uw plaatselijke dierenarts.

Lees ook: 10 redenen waarom katten speelgoed in voedsel- of waterbakken stoppen

Laatste gedachten

Kun je geloven dat één staart je zoveel verschillende dingen kan vertellen over de emoties van je kat? Vergeet niet dat elke kat anders is en dat sommigen expressiever zullen zijn dan anderen als het gaat om staartcommunicatie.

U kent uw kat beter dan wie dan ook, dus neem hun staartsignalen in de context van de situatie en hun humeur om zo goed mogelijk te begrijpen hoe uw kat met u probeert te communiceren!

Lees ook: Hoe je een betere relatie met je kat kunt hebben

Veelgestelde vragen

Waarom kwispelen katten liggend met hun staart?

De staart van je kat communiceert een hele reeks verschillende emoties! Wanneer uw kat ligt en kwispelt met zijn staart, kan dit betekenen dat hij tevreden is, maar het kan ook betekenen dat hij gestrest, bezorgd, bang, gefrustreerd of zelfs pijn heeft.

Het is essentieel om naar de hele lichaamstaal van je kat en de omgeving om hem heen te kijken om erachter te komen wat hij voelt! Het is van vitaal belang om te overwegen of uw kat thuis tekenen van ziekte vertoont, zoals verminderde eetlust, meer drinken dan normaal of zich verstoppen.

Als dit het geval is, kan het kwispelen van de staart van uw kat tijdens het liggen betekenen dat er een probleem is en moet u zo snel mogelijk een reis naar uw dierenkliniek regelen.

Zijn katten blij als ze met hun staart kwispelen?

In tegenstelling tot honden is een kwispelende kattenstaart meestal geen teken van geluk, hoewel sommige katten met hun staart zullen kwispelen als ze tevreden zijn. Katten gebruiken hun staart als een essentieel middel om hun gevoelens te communiceren.

Het is essentieel om te kijken naar hoe uw kat kwispelt met zijn staart en de context van zijn omgeving om aanwijzingen te geven om beter te begrijpen wat uw kat met u probeert te communiceren.

Kwispelen katten met hun staart als ze gek zijn?

Ja. Wanneer een kat kwispelt met zijn staart, kan dit woede betekenen. Het is echter niet de enige reden waarom ze zullen kwispelen, dus houd rekening met de rest van hun lichaamstaal en hun huidige omgeving om een beter idee te krijgen van hoe ze zich voelen.

Waarom kwispelt mijn kat met zijn staart als ik hem aai?

Wanneer je je harige vriend aait, merk je misschien dat ze met hun staart beginnen te kwispelen. Meestal zal dit een beweging of twitch zijn, maar soms kan de hele staart ook kwispelen. Katten doen dit terwijl ze om verschillende redenen worden geaaid, waaronder zich tevreden en veilig voelen, maar zich ook gefrustreerd of geïrriteerd voelen.

Als je kat spint en je misschien kneedt, dan zijn ze waarschijnlijk tevreden. Houd verschuivingen in lichaamstaal in de gaten, want katten kunnen snel besluiten dat ze klaar zijn met aaien en zullen soms bijten of krabben. Vertrouwen op een kwispel met de staart alleen geeft je misschien geen goede heads-up dat je kat niet meer huisdier wil zijn!

Bronnen weergeven

Ellis. S (2018) Het herkennen en beoordelen van katachtige emoties tijdens het consult: Geschiedenis, lichaamstaal en gedrag. Journal of Feline Geneeskunde en Chirurgie. DOI Geraadpleegd op 18 juli 2022

Horwitz. D en Rodan. I (2018) Gedragsbewustzijn in het kattenconsult: Inzicht in fysieke en emotionele gezondheid. Journal of Feline Geneeskunde en Chirurgie. DOI Geraadpleegd op 18 juli 2022

Merola. Ik en Mills. D (2015) Systematische review van de gedragsbeoordeling van pijn bij katten. Journal of Feline Geneeskunde en Chirurgie. DOI: Geraadpleegd op 18 juli 2022.