Wat de staart van uw kat u kan vertellen

Cat tail betekenissen uitgelichte afbeelding

Staartsignalen zijn een belangrijk onderdeel van het communicatierepertoire van uw kat. Dit artikel is bedoeld om meer uit te leggen over de staarten en staartbewegingen van katten, zodat u beter uitgerust bent om te begrijpen wat uw kat tegen u zegt met lichaamstaal met behulp van dit complexe, subtiele en expressieve deel van hun anatomie.

Wat is de staart van een kat?

De staart is een verlengstuk van de wervelkolom: terwijl de menselijke wervelkolom stopt bij ons bekken, gaat bij dieren, inclusief katten, de wervelkolom nog eens 18 tot 23 kleine botten naar achteren, of 20 tot 30 cm.

De staart van de gemiddelde vrouwelijke kat meet 25 cm (10 inch) en de staart van de gemiddelde mannelijke kat meet 28 cm (11 inch), met grotere rassen zoals Maine Coons met staarten tot 40 cm (16 inch) lang. De staart kan smal zijn (bij kleinere, kortharige katten) of dikker (bij grotere, langharige katten zoals Perzen).

De botten van de staart zijn bedekt met lagen bindweefsel, bloedvaten, spieren, huid en vacht. De staart heeft een rijke voorraad zenuwen, waardoor katten de mogelijkheid hebben om hun staart op kleine en grote manieren te laten bewegen. De staart van een kat kan bijna onzichtbaar trillen of trillen, of het kan bewegen als een zweep om met kracht toe te slaan.

Wat de staart van uw kat u kan vertellen?

Huiskatten gebruiken hun staart op verschillende manieren om te communiceren met andere katten en met mensen.

Kattenstaarttaal kan je vertellen over de stemmingen van een kat, hun emoties en hun intenties, waardoor je het gedrag van een kat kunt begrijpen en voorspellen. De beweging van de staart kan je net zoveel vertellen als een spinnen, een miauw of een joggen.

Een staart kan bewegen in een bijna oneindig bereik van combinaties van bewegingen, maar de volgende staartposities zijn de meest voorkomende manieren waarop een kat zijn staart kan gebruiken om te communiceren.

1. Staart verticaal gehouden

Kat op zwarte achtergrond met hoge staart

Een hoog gehouden staart met een “vraagteken” curve aan de punt is vriendelijk en meestal in een goed humeur.

Wat betekent het als de staart van een kat omhoog is? Wanneer een kat zijn staart recht omhoog houdt, is dit een vriendelijke uitnodiging om deel te nemen: anatomisch gesproken stelt de kat zijn anale zakgebied bloot en nodigt hij andere katten uit om dit gebied te besnuffelen als een soort intieme sociale betrokkenheid.

Soms kan de punt van de staart gekruld zijn, waardoor een karakteristiek vraagteken ontstaat.

Eigenaren van gezelschapsdieren kunnen ontspannen wanneer katten hen met hun staart hoog in deze positie benaderen: het is een vriendelijke begroeting. Je kat zegt: “Ik ben je katachtige vriend”. Een vraagtekenstaart kan gepaard gaan met spinnen,

2. Staart wordt gebruikt om rond een ander wezen te wikkelen

Twee katten die dicht bij elkaar lopen

Wanneer een kat zijn staart om een persoon of dier wikkelt, is dit meestal een teken van genegenheid.

Als een kat zijn staart gebruikt om zich om je poot te wikkelen, of misschien de staart van een andere kat, is dit een teken van nauwe genegenheid.

Op biologisch niveau bevat de staart van een kat geurklieren, dus de staart wordt gebruikt om geuren uit te wisselen met het andere wezen. Dit is vergelijkbaar met hoofddrukken en wangwrijven, en het is alsof de kat je aait, op dezelfde manier als jij hem aait wanneer je je wilt engageren.

3. Veeg met de punt van de staart

Kat flikkert punt van staart

Een flik op de staart kan wijzen op irritatie of nieuwsgierigheid.

Dit is een teken dat een kat zich geïrriteerd of gefascineerd voelt door iets. Katteneigenaren moeten de omgeving van de kat scannen om te zien of ze de bron van de aandacht van de kat kunnen herkennen. Dit kan een teken zijn van vroege ergernis als er een bedreiging is voor een kat in de buurt, of een teken van speelsheid als er een speeltje in de buurt is.

4. Kwispelende staart

Ambivalente staart zwenkt

Een kat kan ambivalentie of onzekerheid vertonen door langzaam met zijn staart te kwispelen.

Wanneer een kat kwispelt met zijn staart (de staart ritmisch van links naar rechts beweegt), drukt hij ambivalentie uit over wat hij moet doen. Als ze konden praten, zouden ze zeggen “Ik weet het niet zeker”.

Dus als een kat in confrontatie is met een andere kat, kwispelt de staart alsof hij wil zeggen “zal ik aanvallen of zal ik wegrennen?” Als een kat een prooi besluipt, zal zijn staart van links naar rechts schakelen voordat ze springen: de boodschap is “zal ik langzaam blijven bewegen of zal ik er nu op springen?”. Een kwispel met de staart kan een opmaat zijn voor het springen, of een kat kan zich na rijp beraad terugtrekken.

5. Staart sjorren of zwenken

Zwarte kat met zwiepende staart

Een snel zwiepende staart duidt op een overstuurde kat.

Een sjor- of zwiepende staart is vergelijkbaar met een kwispelende staarting staart, maar met meer snelheid en kracht, als een zweep. Dit duidt op een hoger niveau van emotie en een opmaat naar meer dramatische actie.

Het fungeert ook als een waarschuwing voor andere katten (en mensen) om niet dichterbij te komen. Als een kat die zijn staart sjort wordt benaderd, of als andere katten (of mensen) zich niet terugtrekken van een kat die hun staart sjort, zal de kat waarschijnlijk aanvallen. De kat zal vaak vocalisatie gebruiken om de sjorstaart te versterken, met een jood of een luide miauw om aan de waarschuwing toe te voegen.

Als DVM-dierenarts weet ik dat ik afstand moet nemen als een kat op mijn overlegtafel met zijn staart begint te zwaaien: het begrijpen van dit soort kattenstaartboodschappen is een belangrijk onderdeel van het beoefenen van veilige diergeneeskunde.

6. Staart gewikkeld rond het lichaam van de kat

Kat zittend op de bank met staart om poten gewikkeld

Katten zullen vaak hun staart om zichzelf heen wikkelen als ze tevreden zijn en geen interactie willen of nodig hebben.

Wanneer een kat gehurkt zit met zijn staart om zich heen gewikkeld, is dit als mensen die met hun armen gevouwen staan. De boodschap is “Ik ben hier tevreden met mezelf, en ik wil of heb eigenlijk geen betrokkenheid nodig”.

7. Staart plat op de grond gedrukt terwijl de kat naar voren beweegt

Kat stalkt vogel met staart tegen de grond gedrukt

Een kat kan zijn staart op de grond drukken terwijl hij zijn prooi besluipt.

Katten nemen deze houding aan bij het besluipen van prooien, waardoor hun profiel tot een minimum wordt beperkt, om zichzelf minder gemakkelijk te laten zien.

8. Staart die vrij beweegt zonder specifieke positie of actie

Oranje-wit kitten spelen

Een ontspannen staart die niet in een bepaalde positie beweegt of in een bepaalde positie wordt gehouden, duidt meestal op een kat die kalm is en niet gericht op een bepaalde stemming of ding in zijn omgeving.

Dit kan je vertellen dat het speeltijd is: de kat is ontspannen en blij om gewoon door te gaan met het normale leven.

Conclusie

Is pindakaas goed voor katten

Katten gebruiken hun staart om subtiele – en niet zo subtiele – boodschappen over te brengen aan de mensen om hen heen. Als eigenaren de tijd nemen om te leren wat de verschillende staartberichten betekenen, zullen ze genieten van een rijkere, nauwere relatie met hun huisdieren.

Veelgestelde vragen

Wat betekent het als een kat met zijn staart kwispelt?

Een kwispelende staart betekent dat de kat ambivalent is: ze pauzeren voor gedachten, niet zeker wat ze nu moeten doen.

Waarom slaat mijn kat me met zijn staart?

Slaan of sjorren van de staart is een teken dat de kat boos is en dat ze in de nabije toekomst een plotselinge, sterke actie kunnen ondernemen. Als een kat dit doet, is het tijd om een stap terug te doen om de kat wat ruimte te geven. Als u dat niet doet, loopt u het risico gebeten of gekrabd te worden.

Waarom bonken katten met hun staart als ze liggen?

De staart maakt deel uit van de balanceeruitrusting van een kat, dus net zoals het wordt gebruikt om katten te helpen langs smalle oppervlakken te lopen (zoals een koorddansbeugel), wordt het ook gebruikt om katten stabiel en gesetteld te houden wanneer ze liggen. Het is alsof je een comfortabele deken om zich heen wikkelt en deze veilig op zijn plaats zet.

Waarom flikkeren katten met hun staart?

Dit kan een teken zijn dat een kat zich geïrriteerd of gefascineerd voelt door iets. Katteneigenaren moeten de omgeving van de kat scannen om te zien of ze de bron van de aandacht van de kat kunnen herkennen.

Waarom katten kwispelen met hun staart?

Wanneer een kat kwispelt met zijn staart (de staart ritmisch van links naar rechts beweegt), drukt hij ambivalentie uit over wat hij moet doen. Als ze konden praten, zouden ze zeggen: “Ik weet dit niet zeker”.

hebben katten botten in hun staart

De staart is een verlengstuk van de wervelkolom: terwijl de menselijke wervelkolom stopt bij ons bekken, gaat bij dieren, inclusief katten, de wervelkolom nog eens 18 tot 23 kleine botten naar achteren, of 20 tot 30 cm. De botten van de staart zijn bedekt met lagen bindweefsel, bloedvaten, spieren, huid en vacht