Noorse Boskat Informatie, Foto’s, Kenmerken en Feiten

De zachtaardige en vriendelijke Noorse Boskat – Wegie, in het kort – is dol op gezinsleden, maar eist niet voortdurend aandacht en aaien.

Bekijk alle Noorse Bos kenmerken hieronder!

Meer over dit ras

Geschiedenis

De Noorse Boskat komt oorspronkelijk uit Noorwegen, met een geschiedenis die honderden en misschien wel duizenden jaren teruggaat. Hij komt voor in sprookjes en legenden, één daarvan is dat de wagen van de Noorse godin Freya wordt voortgetrokken door zes reusachtige katten. Waar of hoe de katten zijn ontstaan blijft een mysterie. Misschien zijn ze de afstammelingen van langharige katten uit Turkije, meegebracht uit Byzantium door Scandinavische krijgers die het Byzantijnse Rijk dienden, of misschien zijn ze verwant aan de Siberische kat uit Rusland. Het kan een Vikingbuit zijn geweest, maar het kan ook gewoon het resultaat zijn van natuurlijke selectie: kortharige katten die zich aan het barre, bijna Arctische klimaat hebben aangepast en nakomelingen hebben voortgebracht met wollige ondervachten en lange bovenvachten die water gemakkelijk afvoeren.

Eeuwenlang overleefde de skogcatt – een Noors woord dat vertaald kan worden als “boskat” – door zijn verstand te gebruiken of bood hij zijn diensten als mouser aan boeren en huisvrouwen aan in ruil voor onderdak in schuren, stallen of huizen. In 1938 werden de katten tentoongesteld op een show in Oslo, maar de Tweede Wereldoorlog onderbrak alle plannen om ze als ras te ontwikkelen. Gelukkig overleefden ze de oorlog ternauwernood, maar er lagen nog zware decennia in het verschiet en tot in de jaren 1970 werd er weinig met hen gedaan. In 1977 werden ze eindelijk als ras geregistreerd bij de Europese Federation Internationale Feline. Twee jaar later werd voor het eerst een koppel NFC’s naar de Verenigde Staten geëxporteerd. Het ras is sindsdien populair geworden in Europa en de V.S.

Grootte

Dit zijn grote katten. Mannetjes kunnen 13 tot 22 pond of meer wegen, terwijl vrouwtjes iets kleiner zijn. De Wegie wordt langzaam volwassen en is pas op 5-jarige leeftijd volgroeid.

Persoonlijkheid

De zachtaardige en vriendelijke Noorse Boskat-Wegie, kortweg Wegie, is dol op gezinsleden maar eist niet voortdurend aandacht en aaien op. Hij is tevreden om in dezelfde kamer te zijn met mensen en zal zichzelf vermaken als er niemand thuis is. Hoewel hij menselijk gezelschap op prijs stelt, kan hij een beetje terughoudend zijn met bezoekers. Zelfs met familie is hij niet echt een schootkat, maar een lekkere krab tussen de oren of onder de kin is altijd welkom, en hij zal dat meestal beantwoorden met een lekkere kopstoot of wangwrijving. Hij communiceert met klassieke Scandinavische terughoudendheid. Zijn rustige stem wordt alleen gebruikt als hij iets nodig heeft – op tijd eten, misschien – en verheft zich alleen als hij wordt genegeerd.

Het is niet verrassend dat deze grote en atletische kat een klimmer is. U zult hem vaak aantreffen op het hoogste punt dat hij in huis kan bereiken, en in tegenstelling tot sommige katten deinst hij er niet voor terug om halsoverkop van bomen of andere hoogten af te dalen. Dankzij zijn afkomst als wildernis- en boerderijkat, en niet te vergeten zijn waterdichte vacht, deinst de Wegie er niet voor terug om in een waterplas te gaan vissen voor een lekker maaltje. Aquarium- en koivijverbewoners, opgelet! Hoewel hij van het buitenleven houdt, is hij tevreden met een rustig leven in een huis.

Dit is een slimme, zelfstandige kat die snel leert en een alerte aard heeft. Hij houdt van spelen en gedijt goed bij een druk gezin dat van hem houdt.

Gezondheid

Zowel raskatten als katten van gemengde rassen hebben een wisselende incidentie van gezondheidsproblemen die genetisch van aard kunnen zijn. Noorse Boskatten zijn over het algemeen gezond, met een lange levensduur van 14 tot 16 jaar. De volgende ziekten zijn bij het ras waargenomen:

  • Glycogen Storage Disease IV, een zeldzame erfelijke aandoening die het metabolisme van glucose beïnvloedt. De meeste kittens met deze ziekte worden doodgeboren of sterven binnen enkele uren na de geboorte, maar soms vertoont een kitten pas tekenen als het ongeveer 5 maanden oud is en sterft het meestal binnen enkele maanden. Er is een DNA-test beschikbaar waarmee zieke en drager-katten kunnen worden geïdentificeerd.
  • Hypertrofische cardiomyopathie, een vorm van hartziekte die bij sommige kattenrassen, zoals de Maine Coon, wordt overgeërfd. Erfelijkheid is niet aangetoond bij de Noorse Boskat.
  • Polycysteuze nierziekte, een genetische aandoening die de nieren progressief vernietigt. Er is geen DNA-test voor de ziekte beschikbaar voor Noorse Boskatten, maar de ziekte kan worden opgespoord door middel van echografie vanaf de leeftijd van 10 maanden.
  • Retinale dysplasie, een oogafwijking die vlekken op het netvlies veroorzaakt maar het gezichtsvermogen van de kat niet verslechtert.

Verzorging

Borstel of kam de lange vacht van de Noorse Boskat een- tot tweemaal per week, met behulp van een borstel met varkenshaar, een draadborstel of een roestvrijstalen kam. Als u klitten tegenkomt, werk ze dan voorzichtig uit zodat u de kat geen pijn doet. Een bad is zelden nodig, en dat is maar goed ook. Met de praktisch waterdichte vacht van de Wegie, kan het erg moeilijk zijn om hem nat genoeg te krijgen voor een bad.

Poets de tanden om parodontale aandoeningen te voorkomen. Dagelijkse gebitsverzorging is het beste, maar wekelijks poetsen is beter dan niets. Veeg de ooghoeken dagelijks af met een zachte, vochtige doek om eventuele afscheiding te verwijderen. Gebruik voor elk oog een apart deel van het doekje, zodat u niet het risico loopt dat u een infectie verspreidt. Controleer de oren wekelijks. Als ze er vuil uitzien, veeg ze dan schoon met een watje of een zachte vochtige doek die is bevochtigd met een 50-50 mengsel van appelazijn en warm water. Vermijd het gebruik van wattenstaafjes, die de binnenkant van het oor kunnen beschadigen.

Houd de kattenbak brandschoon. Zoals alle katten zijn Wegies erg kieskeurig als het gaat om toilethygiëne. Een schone kattenbak zal ook helpen om hun vacht schoon te houden.

Hij is zeker gebouwd om een koud klimaat te overleven, maar het is een goed idee om een Noorse Boskat te houden als een indoor-only kat om hem te beschermen tegen ziekten verspreid door andere katten, aanvallen door honden of coyotes, en de andere gevaren waarmee katten geconfronteerd worden die naar buiten gaan, zoals aangereden worden door een auto. Wegies die naar buiten gaan lopen ook het risico gestolen te worden door iemand die graag zo’n ongewone kat wil hebben zonder ervoor te betalen. Indien mogelijk, bouw voor uw Wegie een groot buitenverblijf waar hij veilig kan genieten van de elementen.

Vachtkleur en vachtverzorging

De Noorse Boskat valt op door zijn lange, dikke, mooie vacht en grote omvang. De kop heeft de vorm van een omgekeerde driehoek, is spits aan de kin en wordt dan breder aan elke kant tot aan de middelgrote tot grote oren, die zwaar getuft zijn. De grote, amandelvormige ogen zijn groen, goud of koper, hoewel witte katten blauwe ogen of oneven ogen (een blauw oog en een oog van een andere kleur) kunnen hebben. Het middelmatig lange lichaam ziet er krachtig uit, met zijn brede borst en zwaar gespierde dijen. Grote ronde poten hebben plukjes vacht tussen de tenen. De borstelige staart is even lang als het lichaam.

De weerbestendige dubbele vacht varieert in lengte. De “slab” begint met een korte kraag aan de hals, “schaapskoteletten” aan de zijkant en een volle voorhoofdskraag. Een volle broek – lang haar op de dijen – bedekt de achterpoten. Op het lichaam is de vacht lang en vloeiend, maar hij verandert met de seizoenen. Een Wegie in de zomer ziet er relatief naakt uit vergeleken met zijn volle winterglorie. De vacht komt voor in bijna elke kleur en patroon, met of zonder wit, met uitzondering van chocolade, lavendel of lila, of een puntig patroon zoals dat van de Siamees.

Kinderen en andere huisdieren

De vriendelijke, relaxte Noorse Boskat is een perfecte keuze voor gezinnen met kinderen en katvriendelijke honden. Hij houdt van de aandacht die hij krijgt van kinderen die hem beleefd en met respect behandelen, en hij vindt het niet erg om zich te verkleden of een ritje te maken in een kinderwagen.

Ook met andere katten en katvriendelijke honden kan hij goed samenleven, dankzij zijn beminnelijke karakter. Introduceer huisdieren langzaam en in gecontroleerde omstandigheden om ervoor te zorgen dat ze leren met elkaar om te gaan.