Hoe kunt u uw kat trainen met een clicker?

Sommige nee-zeggers zullen mopperen dat katten niet getraind kunnen worden. Dat is niet waar. Katten zijn zeer trainbaar en worden vaak getraind op basis van signalen in plaats van commando’s. U heeft uw kat waarschijnlijk ook al getraind om te komen als er een passend signaal wordt gegeven. Denk maar aan wat er gebeurt als de blikopener “zoemt” of als er brokjes in de voerbak vallen. De kat komt aangerend, toch? Uw kat heeft een signaal geleerd (blikopener, rammelaar in de voerbak) dat overeenkomt met iets wat de kat lekker vindt (eten) en wordt beloond voor het komen (eten). Deze natuurlijke reacties zijn wat een kattentrainer zou aanwijzen als natuurlijke trainingsreacties.

Als u gewoon begint met het gebruik van het woord kom elke keer dat u de kom vult en binnen een korte tijd zal uw kat begrijpen wat het betekent. Hierna kunt u uw kat trainen met clickertraining en hun favoriete traktatie. Katten kunnen getraind worden om te komen, te zitten, rechtop te zitten, met een pootje te zwaaien en aan de lijn te lopen.

De sleutel tot training is om uw huisdier te betrappen op het doen van iets dat u leuk vindt en het huisdier te vertellen dat u het leuk vindt met een beloning. Clicker training is een van de snelste en gemakkelijkste manieren om deze les over te brengen. Het geluid van de “klik” identificeert het gedrag en een speciale traktatie beloont de kat voor een goede prestatie.

Koop een Clicker

Je kunt clickers vinden in dierenwinkels, maar elk uniek geluid kan werken. Sommige katten geven bijvoorbeeld de voorkeur aan het zachtere “klik”-geluid van een balpen. Uw kat kan reageren op een klik met de tong, wat betekent dat u niet naar de clicker hoeft te zoeken. Dat laat uw handen vrij. Wees voorzichtig bij het kiezen van een alledaags product (zoals een pen) of een gewoon geluid, zodat het uw kat niet verwart met onnodige geluiden die geen signaal zijn voor trainingscommando’s.

Kies een speciale beloning

De beloning moet van zeer hoge waarde zijn voor de kat. Als het iets is dat altijd beschikbaar is, dan zal het de kat niet interesseren. Zoek uit wat uw kat leuk vindt en reserveer die beloning alleen voor clickertraining. Voor sommige katten werken traktaties goed. Katten reageren eerst op geur en dan op smaak (ze zullen niet proeven als het niet lekker ruikt!), dus kies een traktatie met een prikkelend aroma. Visachtige traktaties zijn een hit bij sommige katten. Sommige professionele kattentrainers gebruiken gerookte vleeswaren van kalkoen. Er is maar een klein hapje nodig (ongeveer de grootte van het topje van uw pink) om een traktatie te belonen. U wilt de voeding niet verstoren en u wilt niet dat de kat zo vol zit dat hij niet meer wil trainen.

Katten kunnen in plaats daarvan de voorkeur geven aan een speeltje of speelbeloningen. Een speciale pluim, een apporteerbal of een catnip-muisspeeltje kan de beloning zijn waardoor uw kat wil werken. Reserveer dat speeltje zodat het alleen tevoorschijn komt voor de training, wat de kracht en de waarde zal verhogen.

Introduceer de Clicker

Om clickertraining te laten werken, moet u eerst de clicker laden. Dit legt aan het huisdier uit dat het klikgeluid betekent dat er iets geweldigs gaat gebeuren. In principe associeer je het geluid (klik) met de beloning (traktatie of speeltje).

Ga zitten met het huisdier en een schoteltje vol met kleine stinkende traktaties, en begin te KLIKKEN (een traktatie gooien), KLIKKEN (traktatie) KLIKKEN (traktatie) zo vaak als de kat interesse toont. Als de kat de voorkeur geeft aan het speeltje, dan KLIK (bied het veertje aan) KLIK (veertje) KLIK (veertje) enzovoort.

U zult al snel zien dat het huisdier naar de traktaties (of het speeltje) kijkt in plaats van naar de clicker wanneer deze het geluid maakt. Wees ervan bewust dat katten niet zo lang willen trainen als honden. Uw katachtige is misschien al klaar na een half dozijn herhalingen. Meerdere zeer korte trainingssessies zijn gunstiger dan een enkele marathon.

Identificeer het trainingsgedrag

Zodra uw kat begrijpt dat de click een beloning betekent, identificeer dan een gedrag dat u leuk vindt. Bijvoorbeeld, ga zitten kijken naar het nieuwe 8 weken oude kitten (ja ze kunnen getraind worden op deze leeftijd!) totdat de baby toevallig “zit” zegt. Klik dan op het gedrag en overhandig een traktatie. Het kitten zal onwetend kijken. Het zal ronddwalen en uiteindelijk weer per ongeluk “zitten” (click-treat!). Zorg ervoor dat u de klik precies op het moment dat de kat het gedrag uitvoert. Timing is de sleutel. Tegen de derde keer dat dit gebeurt, zult u zien dat het lampje gaat branden. Als dat eenmaal gebeurt, zal de kat u waarschijnlijk volgen om het gedrag te vertonen om een traktatie te krijgen.

Training gaat verder dan het trucjes-aspect en betrekt de hersenen van het dier erbij. Je kunt de training uitbreiden met het accepteren van een bench, een halster en/of riem, ritjes in de auto, en nog veel meer. Training versterkt de band tussen baas en kat omdat u plotseling communiceert. De kat beseft dat hij de uitkomst kan bepalen door zijn handelingen.

Problemen en het bewijzen van gedrag

Laat u niet ontmoedigen als het even duurt voordat uw kat reageert op de clickertraining. Als het traktatie-aspect niet werkt, probeer dan het traktatie-aspect te verwisselen voor een speeltje of een meer verleidelijke traktatie. Een veelgemaakte fout is om onmiddellijk resultaat te verwachten, maar het kan vaak een tijdje duren voordat katten reageren op de clicker. Ook, alleen omdat uw kat op de clicker heeft gereageerd voor één gedrag, moet u niet automatisch aannemen dat het zal werken voor ander gedrag.