Op welke leeftijd zijn katten volgroeid?

Wanneer een kind 18 jaar oud wordt, wordt het over het algemeen als volwassen beschouwd.

Maar hoe zit dat met onze katachtige familieleden? Op welke leeftijd zijn katten volgroeid? Hoe weet je wanneer je ze volwassen kattenvoer moet gaan geven?

Uw kat bereikt verschillende mijlpalen die aangeven dat ze een volwassen kat wordt, maar er is geen magische leeftijd waarop een kat stopt met groeien en volwassen worden.

Hoewel er geen definitieve leeftijd is, zijn er wel algemene leeftijdsgrenzen waarop de meeste katten stoppen met groeien en volwassen worden. Dit is wat u kunt verwachten als uw kat die overgang maakt.

Wanneer stoppen kittens met groeien?

“Kittens stoppen meestal met groeien als ze ongeveer 12 maanden oud zijn. “Een kitten van 12 maanden oud is gelijk aan een 15-jarig persoon. Ze worden als volgroeid beschouwd als ze 18 maanden oud zijn, wat overeenkomt met een persoon van 21 jaar.”

Hoewel veel katten stoppen met groeien op 12 maanden, zijn niet alle katten klaar met groeien op deze leeftijd. Maar als ze nog steeds groeien, zal dit in een veel langzamer tempo zijn, over het algemeen van 12-18 maanden, dus u kunt verwachten dat uw kat op dit punt dicht bij hun volledige volwassen grootte zal zijn. Maar er zijn katten die er tot 2 jaar over kunnen doen om volgroeid te zijn.

Vooral grote rassen kunnen er langer over doen. Maine Coons, bijvoorbeeld, kunnen pas volgroeid zijn als ze een jaar of 2 oud zijn.

Mijlpalen voor opgroeiende katten

Hier zijn enkele belangrijke mijlpalen voor kittens als ze volwassen katten worden:

  • Maanden 3-4: De melktanden beginnen uit te vallen en worden vervangen door volwassen tanden; dit proces is meestal voltooid als ze 6 maanden oud zijn.
  • Maanden 4-9: Kittens maken de seksuele rijping door.
  • Maanden 9-12: Een kitten is bijna volgroeid.
  • 1 jaar+: Kittens bereiken net de volwassenheid.
  • 2 jaar+: Kittens zijn sociaal en gedragsmatig volwassen.

Wanneer moet ik mijn kitten volwassen kattenvoer geven?

Het juiste moment om uw kat van kitten- naar volwassenvoer te laten overstappen is afhankelijk van vele factoren. Voor de meeste katten is een leeftijd van 10-12 maanden geschikt.

Echter, een jonge Maine Coon die moeite heeft om op gewicht te blijven kan er waarschijnlijk baat bij hebben om kittenvoer te blijven geven tot ze 2 jaar oud zijn of zelfs nog langer. Aan de andere kant kan een kitten dat snel volwassen wordt en te dik wordt met kittenvoer er baat bij hebben om rond de 8 maanden over te schakelen.

Vraag uw dierenarts wanneer uw kat er klaar voor is om er zeker van te zijn dat u aan haar voedingsbehoeften voldoet.

Hoe vaak moet je kittens voeren?

De meeste kittens moeten vrij gevoerd worden tot ze ongeveer 6 maanden oud zijn, vanwege hun hoge energiebehoefte.

“Vanaf 6 maanden tot een jaar kan een eigenaar drie keer per dag voeren,”.

Na een jaar zal het aanbieden van maaltijden twee keer per dag voor de meeste katten werken, maar frequentere, kleinere maaltijden kunnen voor anderen nog steeds gunstig zijn.