teek bij een kat

Belangrijke feiten over katten teek

  • Teken kunnen ziekten veroorzaken door bacteriën en microben over te brengen wanneer ze een dier of mens bijten
  • Ze komen veel voor in bossen, weilanden en heidegebieden
  • Controleer uw kat en op teken als ze van buiten komen en verwijder ze snel

Wat zijn katten teken?

katten teek
Katten teken zijn spinachtige, eivormige, bloedzuigende kruipertjes. Ze hebben acht poten en variëren in grootte van ongeveer 1 mm tot 1 cm lang. Volwassen teken lijken een beetje op kleine spinnen.

Teken komen veel voor in bossen, graslanden en heidegebieden, maar ze kunnen ook in uw tuin voorkomen als u in een gebied woont waar veel dieren leven. Uw kat loopt de meeste kans teken tegen te komen als u in de buurt woont van gebieden met veel herten of schapen, of in gebieden met wilde dieren zoals egels of konijnen.

De kans dat u teken tegenkomt is het grootst tussen de lente en de herfst, maar ze zijn het hele jaar door actief.

Teken vliegen of springen niet, maar klimmen of laten zich op de vacht van uw kat vallen als u langs de plek waar ze zitten borstelt.

Hoe weet ik of mijn kat een teek heeft?

Teken zijn groot genoeg om te zien. Ga elke avond met uw handen over het lichaam van uw kat als ze thuiskomen voor het eten om te controleren of er knobbels of bultjes zijn. Een teek voelt aan als een kleine bult op de huid van uw huisdier.

Ze hebben de neiging zich vast te hechten aan gebieden rond de kop, nek, oor en voeten van de kat. Borstelen helpt ook om ze te verwijderen.

Teken variëren in grootte tussen 1 mm en 1 cm lang, afhankelijk van hun leeftijd. Ze zien eruit als kleine spinnetjes met een witachtig, eivormig lichaam. Dit lichaam wordt groter en donkerder naarmate het zich met bloed vult.

Hoe verwijder ik kattenteek veilig?

Katten teken dragen ziektes bij zich, dus het is belangrijk om teken die zich aan uw kat hechten zo snel mogelijk te verwijderen. Snelle verwijdering verkleint de kans op ziektes.

Dit kan lastig zijn, want u moet oppassen dat u niet in het lichaam van de teek knijpt, of dat de kop van de teek in uw kat vast komt te zitten. Als u in het lichaam van de teek knijpt, kan de teek weer bloed in uw kat laten stromen, waardoor het risico op infectie toeneemt.

De beste manier om de teek te verwijderen is door hem van uw kat af te draaien. In dierenwinkels zijn handige hulpmiddelen te koop om de teek te verwijderen. Vraag uw dierenarts om advies.

Waarom moet ik me tegen kattenteek beschermen?

kattenteek
Kattenteek varieert in grootte van 1 mm tot 1 cm
Kattenteek is heel goed in het doorgeven van infecties van het ene dier op het andere, maar honden lopen een veel groter risico dan katten. Ze voeden zich door een dier te bijten en zich tegoed te doen aan bloed. Dit kan enkele dagen duren. Als ze genoeg hebben gehad, laten ze zich vallen.

Katten teken brengen microben over die ziekten veroorzaken, zoals de ziekte van Lyme en babesiose, maar het is ongebruikelijk dat katten deze ziekten oplopen.

Als u in een gebied woont waar kattenteek voorkomt, is het een goed idee om een tekenbehandeling te gebruiken die ze doodt als ze zich hechten. Er zijn tekenbehandelingen en halsbanden verkrijgbaar en het is het beste om met uw dierenarts te overleggen welke het meest geschikt is voor uw huisdier.

Lees goed de gebruiksaanwijzing, want sommige behandelingen zijn alleen voor honden bedoeld en kunnen zeer gevaarlijk zijn voor katten, die er zelfs aan dood kunnen gaan. Als u een kat en een hond hebt en u wilt uw hond tegen teken beschermen, vraag uw dierenarts dan welke behandeling veilig is voor een huishouden met meerdere huisdieren voordat u een van uw huisdieren behandelt.

Gebruik nooit een tekenbehandeling voor honden op uw kat. Dit is uiterst gevaarlijk en kan uw kat doden.

Wat is de ziekte van Lyme?

De ziekte van Lyme is een ernstige bacteriële infectie die wordt verspreid door teken. Als uw kat de ziekte van Lyme heeft, kan hij lusteloos lijken en zijn eetlust verliezen, kreupel worden of pijnlijke of stijve gewrichten hebben.

De ziekte van Lyme bij katten is in het Verenigd Koninkrijk uiterst zeldzaam.

Als u denkt dat uw huisdier de ziekte van Lyme heeft, neem dan contact op met uw dierenarts. Die kan tests uitvoeren en een behandeling met antibiotica starten.

Wat is babesiose en komt het bij katten voor?

Babesiose is uiterst zeldzaam in België en Nederland en de teek die de ziekte verspreidt, komt tot nu toe alleen voor in Zuid-Engeland en op het vasteland. De eerste gevallen van honden die werden behandeld voor de ziekte, veroorzaakt door de bacterie Babesia, werden gemeld in maart 2016.

Recente bevestigde gevallen van babesiose zijn veroorzaakt door de Babesia canis-stam. Deze wordt niet verondersteld katten of andere dieren te treffen en vormt geen risico voor mensen.