Waarom spint mijn kat niet?

Niets is zo geruststellend als het spinnen van een kat, vooral wanneer u zich ontspant voor de dag of wanneer u zich installeert voor de nacht. Het is een van de beste dingen van het delen van ruimte met een kat, het horen van zo’n ziel-rustgevend geluid. Men denkt dat spinnen de bloeddruk verlaagt, de botten versterkt en het risico op hartaanvallen vermindert. Dus, wanneer een kat niet spint, kan het zijn dat u zich bedrogen voelt en zich afvraagt of uw kat ongelukkig, gestrest of ongezond is.

Wetenschappers begrijpen nog steeds niet helemaal hoe een kat in staat is om dit kalmerende, therapeutische geluid te produceren. Men denkt dat het geluid te maken heeft met de trilling van de stembanden bij het in- en uitademen. De toonhoogte en intensiteit kunnen veranderen naarmate de kat in- en uitademt. Als uw kat niet spint, kan het zijn dat hij andere manieren heeft om te communiceren, zoals het gebruik van lichaamstaal of gezichtsuitdrukkingen, of dat zijn gespin te zacht is om te horen of dat hij gewoon een tekort aan zijn stembanden of ademhalingssysteem heeft waardoor hij niet kan spinnen.

Waarom katten spinnen.

Experts vermoeden dat spinnen een manier is voor kittens en moederkatten om met elkaar te communiceren. Omdat kittens blind en doof geboren worden, helpt de vibratie van het spinnen van de moederpoes hen om te zogen. Wanneer deze baby’s peuters en volwassen katten worden, krijgt het spinnen andere functies, zoals het vragen om aandacht, het socialiseren met andere katten, of het uitdrukken van tevredenheid. Katten spinnen echter ook als ze ziek, gewond, gestrest of boos zijn.

Als uw kat spint en plotseling stopt, moet u een dierenarts raadplegen, vooral als de verandering gepaard gaat met lusteloosheid en verminderde eetlust. Er kan iets anders aan de hand zijn met uw kat dat behandeld moet worden.

Sommige katten spinnen gewoon niet.

Alle katten hebben hun eigen persoonlijkheid, en spinnen kan gewoon niet de methode zijn die de kat kiest om te communiceren. In plaats daarvan kan uw kat gebruik maken van gezichtsuitdrukkingen of lichaamstaal om een verzoek om voedsel of genegenheid te vragen. Het is ook mogelijk dat u niet in staat bent om het spinnen te detecteren omdat het zo zacht en subtiel is.

Geen zorgen. Een kat die niet spint en geen andere negatieve symptomen vertoont, heeft niet noodzakelijk pijn of is ongelukkig. Het is gewoon dat hij het niet nodig vindt om te vocaliseren als hij tevreden is, honger heeft, of op zoek is naar genegenheid.

Kan ik mijn kat aanmoedigen om te spinnen?

Dierenexperts zeggen dat er niet veel is dat u kunt doen om een kat die niet spint aan te sporen tot vocaliseren als hij niet typisch spint. Echter, als uw kat aan de rustige, bescheiden kant is, maar wel in staat is om te spinnen, kunt u een verscheidenheid van dingen proberen om uw kat aan te moedigen om meer te spinnen.

  • Aai uw kat onder zijn kin, op zijn rug, of achter zijn oren.
  • Praat zachtjes tegen uw kat of zing een zacht slaapliedje. Kijk niet direct in de ogen van uw kat, want dat kan agressie uitlokken.
  • Knuffel met uw kat. Ga naast haar liggen als ze ligt te slapen in de zon en aai haar zachtjes.
  • Katten houden ervan zachte oppervlakken te kneden. Geef je poes een zacht, knuffelbaar dekentje en aai haar terwijl ze haar gezichtje wegkneedt en kneedt.

Of u uw niet-spinnende kat nu wel of niet tot spinnen kunt aanzetten, doet er niet echt toe. Wat belangrijk is, is dat u hem veel aaitjes, liefdevolle tikjes, en zachte woorden van aanmoediging geeft om te zorgen voor een spinnende, gezonde, gelukkige kat.