Devon Rex: Kattenras Profiel

Een ras met een krullende vacht, een reusachtige persoonlijkheid en bijpassende oren

De Devon Rex zal uw aandacht trekken met zijn wijd uitgespreide ogen en driehoekige oren, maar hij zal uw hart stelen met zijn speelse capriolen en sociale aard. Naast hun opvallende gelaatstrekken, hebben deze kleine katachtigen een dunne, golvende vacht die komt in een breed scala van kleuren en patronen. Voortgekomen uit een natuurlijke mutatie in het begin van de jaren 1960, zijn deze katten beschreven als buitenaards voor zowel hun uiterlijk en capriolen.

Overzicht ras

 • GROOTTE: 18 centimeter lang
 • GEWICHT: 6 tot 9 pond
 • VACHT: korte en golvende vacht met een fijne textuur
 • VACHTKLEUR: breed scala aan kleuren, waaronder effen, tabby, en schaduwrijke variëteiten
 • OOGKLEUR: varieert sterk van amber, aqua, blauw, koper, groen, goud, hazelnoot, odd-eyed
 • LEVENSVERwachting: 9 tot 15 jaar

Kenmerken van de Devon Rex

 • Aanhankelijkheid: Hoog
 • Vriendelijkheid: Hoog
 • Kindvriendelijk: Hoog
 • Huisdier-vriendelijk: Hoog
 • Bewegingsbehoefte: Hoog
 • Speelsheid: Hoog
 • Energie: Hoog
 • Intelligentie: Hoog
 • Neiging tot klagen: Middelmatig
 • Hoeveelheid verharing: Laag

Geschiedenis van de Devon Rex

Algemeen wordt aangenomen dat dit kattenras zijn oorsprong heeft in de regio Devonshire in Engeland in 1960. Een vrouwtjeskat met kort haar paarde met een zwerfkater met een eigenaardige krul in zijn vacht. Uit het nest dat daaruit voortkwam, kwam een kitten met een krulvacht die onmiddellijk werd opgemerkt door zijn unieke vacht en Kirlee werd genoemd.

In de overtuiging dat de kat een gemeenschappelijk gen voor de krullende vacht deelde met het Cornish Rex kattenras, werd Kirlee gefokt met vrouwelijke Cornish Rex katten in een poging om kittens te fokken met dezelfde vachtkwaliteiten van het Cornish Rex ras. De nesten leverden echter alleen kittens met een rechte vacht op. Later werd ontdekt dat een andere genmutatie verantwoordelijk is voor de unieke golvende vacht en de laag aangezette driehoekige oren, waardoor de Devon Rex een ras op zich werd.

Een succesvoller fokprogramma werd ontwikkeld om de natuurlijke mutatie van Kirlee te behouden. In 1968 werd de eerste Devon Rex kat geïmporteerd naar de Verenigde Staten en in 1979 kreeg het ras officiële erkenning van de Cat Fanciers Association.

De Devon Rex heeft zelfs een impact gehad op de popcultuur. Het gerucht gaat dat regisseur Steven Spielberg geïnspireerd werd om buitenaardse filmpersonages zoals E.T. en Yoda te creëren, gebaseerd op zijn persoonlijke huisdier, een Devon Rex kat.

Vandaag de dag is de Devon Rex verkrijgbaar bij gerenommeerde fokkers in het hele land. Het ras is echter nog steeds ongewoon genoeg om op te vallen en is een unieke keuze voor een katachtig gezinslid.

Lees ook Hypoallergene katten voor mensen die allergisch zijn.

Devon Rex Verzorging

Wees bereid om deze kat wat liefde te geven. De Devon Rex is een sociale kat die het gelukkigst is in het gezelschap van mensen of andere dieren. Hoewel ze niet zo luidruchtig zijn als sommige andere rassen, zullen deze katten zich zeker laten zien en horen met een actieve persoonlijkheid en luidruchtig gedrag om uw aandacht te trekken – en misschien een traktatie.

Door hun extraverte persoonlijkheid zijn ze bedreven in het aanleren van trucjes, maar hun ietwat onstuimige aard kan het moeilijk maken hun energie te kanaliseren. Geduld en doorzettingsvermogen zijn vereist, maar de beloning is een goed getrainde kat die in staat is om leuke trucjes uit te halen. Probeer clickertraining om uw kat te leren komen, zitten, schudden, en nog veel meer. Deze training kan de band tussen u en uw kat versterken, terwijl het ook zorgt voor de broodnodige mentale stimulatie voor dit intelligente ras.

Zorg voor veel speelgoed en geschikte zit- en klimplaatsen waar uw kat van kan genieten. Dit ras staat er vooral om bekend hoge plekjes op te zoeken tijdens speeltijd of rusttijd, dus houd hier rekening mee bij het voorbereiden van uw huis voor een Devon Rex.

Met een dunne, soms bijna kale vacht, vinden deze katten het heerlijk om lekker tegen u of een andere katachtige aan te kruipen. Ze zijn bijzonder sociaal met andere dieren, dus wanneer ze op de juiste manier geïntroduceerd en gesocialiseerd worden, is het geen verrassing om te zien hoe gezellig ze worden met andere huisdieren, inclusief honden. Of je nu andere huisdieren hebt of niet, zorg voor een zacht bed waar je Devon Rex een comfortabel plekje kan vinden om warm te blijven.

De Devon Rex heeft minimale verzorging nodig. Omdat de vacht van dit ras alleen dun haar heeft dat gemakkelijk breekt, kunt u het borstelen van uw kat het beste vermijden. In plaats daarvan kunt u de vacht van uw kat wekelijks voorzichtig met een vochtige doek afvegen. Overmatige vachtverzorging door u – of uw kat – kan leiden tot kale plekken.

Denk echter niet dat deze katten te kwetsbaar zijn. In plaats daarvan zult u merken dat een gezonde Devon Rex een slank, gespierd lichaam heeft met lange, atletische poten. De korte vacht en de prominente gelaatstrekken doen de hals en borstkas benig lijken, maar deze kat is een krachtige springer en zal u op uw tenen houden.

Een ding om in de gaten te houden is een ophoping van oorsmeer. Het kan nodig zijn om de oren van uw kat regelmatig schoon te maken om te voorkomen dat de oorsmeer zich ophoopt en er vuil en bacteriën in gaan nestelen.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen

Hoewel dit ras niet bekend staat om buitensporige gezondheidsproblemen, zijn er toch een aantal aandoeningen waarvoor u op uw hoede moet zijn. De Devon Rex lijdt soms aan patellar luxation (verschoven knieschijven) en heupdysplasie.

Andere genetische aandoeningen zijn Devon Rex Myopathie. Dit is een erfelijke aandoening die meestal symptomen geeft tussen de leeftijd van 3 weken en 6 maanden. Het gaat om spierzwakte, vaak van de hoofd- en nekspieren. Er is een genetische test ontwikkeld om na te gaan of een kat drager is van het genetisch defect dat verantwoordelijk is voor de ziekte.

Door de korte vacht en de dunne vacht van het ras wordt de Devon Rex gemakkelijker aangetast door extreme weersomstandigheden. Zorg ervoor dat uw kat zo min mogelijk wordt blootgesteld aan direct zonlicht om zonnebrand te voorkomen. Deze katten moeten ook beschermd worden tegen koude temperaturen. Om deze redenen gedijen Devon Rex katten het beste als ze binnenshuis gehouden worden.

Dieet en voeding

Veel eigenaren van een Devon Rex zullen u vertellen dat deze katten dol zijn op voedsel. Laat menselijk voedsel niet het hoofdbestanddeel van het dieet van uw katachtige worden. Zorg er in plaats daarvan voor dat u kattenvoer van goede kwaliteit geeft voor een effectieve gewichtsbeheersing en een goede gezondheid.

Het is heel belangrijk dat u uw kat niet overvoert. De Devon Rex staat erom bekend dat hij zich veel moeite getroost om een boterham van de toonbank te pakken of u op te jagen voor een hapje van uw avondeten, vergelijkbaar met het bedelgedrag dat veel honden vertonen. Geef niet toe aan de aanhoudende pogingen van de kat en geef alleen traktaties met mate.

Meer kattenrassen en verder onderzoek

Voordat u besluit een Devon Rex aan uw pelsfamilie toe te voegen, doet u best grondig onderzoek naar het ras. Gerenommeerde fokkers kunnen u een uitstekend inzicht geven in de vraag of deze kat de juiste kat voor u is.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in meer informatie over deze vergelijkbare kattenrassen: