Javaanse kat Geschiedenis, Persoonlijkheid, Gezondheid, Verzorging

Zeldzaam ras is niet Indonesisch

De Javaanse kat probeert nu al meer dan een halve eeuw naam te maken voor zichzelf. Gegroepeerd met katten zoals de Balinees, de Siamees en de Oosterse, zou het ras waarschijnlijk lijden aan een identiteitscrisis – als het niet zo’n zachtaardige, goedmoedige, gelukkige kat was.

Zijn aanhankelijke, speelse persoonlijkheid, samen met zijn exotische verschijning, heeft van dit zeldzame ras een geliefd ras gemaakt onder zijn families en bewonderaars.

Geschiedenis

Hoewel de Javaanse kat een afgeleide naam heeft, komt het ras niet uit Java of ergens anders uit Indonesië.

Het ras kreeg zijn naam van de oprichter van MerryMews Cattery, Helen Smith, die geïnspireerd was door het exotische uiterlijk van de kat.

Genetisch gezien is de Javaanse kat een Oosterse, gekruist met een Balinees en een colorpoint korthaar. In het begin van de jaren 1950, werkte Smith, samen met Marion Dorsey, een andere kattenliefhebber, aan een fokprogramma speciaal om het Siamese ras uit te breiden. De twee zijn ook verantwoordelijk voor het creëren van het Balinese ras.

In feite maken sommige verenigingen van kattenliefhebbers, zoals The International Cat Association (TICA), geen onderscheid tussen de Javaanse en de Balinese rassen, en groeperen ze beide onder de “Balinezen” categorie.

Hoewel de Cat Fanciers’ Association (CFA) de Javaan officieel als een apart ras erkende in 1979, beschouwt zij de kat als een Oosterse met punten – ook bekend als een Siamees.

Om de oorsprong van de Javaanse kat te kennen, moet men vertrouwd zijn met de geschiedenis van de Siamees, die meer dan 100 jaar geleden door de Engelsen werd ontdekt. Siamese katten zouden afkomstig zijn uit Azië, meer bepaald Thailand (toen Siam), en zijn een van de eerste erkende rassen van oosterse, of buitenlandse, katten.

Toen Smith en Dorsey besloten nieuwe lijnen van de Siamees te fokken, vestigden zij een cattery in Californië en een andere in New York; als gevolg daarvan wordt de Javaanse als zeldzaam beschouwd in vergelijking met meer bekende rassen die gemakkelijk beschikbaar zijn voor adoptie.

Gerelateerd: 7 Hypoallergene katten voor mensen die allergisch zijn maar van katachtigen houden

Persoonlijkheid

De Javaanse kat heeft een karakter dat vergelijkbaar is met dat van een Balinees: zeer sociaal en interactief met mensen en andere huisdieren, zoals honden. Dit ras staat bekend als zeer aanhankelijk en verkiest het gezelschap van zijn familie boven het alleen zijn voor lange perioden van tijd.

De Javaan houdt er ook van om op hoge plaatsen neer te strijken, zoals een kattenkooi, een boekenplank, de bovenkant van de koelkast of zelfs op de schouder van een gezinslid. Dit is een zeer nieuwsgierig ras dat van avontuur en spelletjes houdt. Als u uw Javaan moeilijk kunt lokaliseren, controleer dan unieke verstopplekken zoals boodschappentassen, onder een bank, achter een apparaat of in kleine ruimtes.

Net als de Balinees en de Siamees is de Javaan een vrij luidruchtige kat, die zijn eisen vaak kenbaar maakt met een luide, lage miauw.

Uiterlijk

Sommige kattenliefhebbers verwijzen naar de Javaanse als een langharige Oosterse kat. Net als de Siamees en de Balinees, heeft de Javaanse kat een gracieuze, middelgrote gespierde bouw met lange toelopende lijnen.

De exotische kenmerken van het ras – schuine ogen en een wigvormige kop – zijn met name te danken aan zijn Oosterse wortels. Net als de Balinees en de Siamees, heeft de Javaan blauwe ogen, door sommigen omschreven als “saffier”.

De vacht van de Javaanse kat is “puntig”, wat betekent dat het lichaam van de kat lichter is dan zijn kop, staart en poten. De donkere kleuren van de kat staan bekend als de “points”. De vacht zelf heeft een zijdeachtige textuur. Een verschil tussen de Javaanse en de Siamese: de Javaanse heeft een enkelgelaagde vacht, dus geen donzige ondervacht, en heeft een volle, gepluimde staart.

De vacht van het ras kan schildpadkleurig, chocolade, blauw, seal, lila of rood en crème zijn. Gemiddeld weegt de Javaan tussen de 5 en 11 pond.

Gezondheid

Hoewel deze medische aandoeningen over het algemeen ongewoon zijn, is het bekend dat ze bij het ras voorkomen. Uw Javaanse kat zal niet noodzakelijk één van de hieronder vermelde aandoeningen ontwikkelen. Het kiezen van een gerenommeerde fokker waar u uw huisdier aanschaft, zal helpen de risico’s te minimaliseren.

  • Erfelijke leveramyloïdose treedt op wanneer een amyloïd eiwit zich afzet in de lever, wat leidt tot orgaanfalen.
  • Progressieve retinale atrofie (PRA) is een erfelijke oogziekte die achteruitgang van het netvlies en blindheid veroorzaakt.
  • Strabismus is een erfelijke aandoening van de oogzenuw die bij Siamese en Balinese katten scheelzien veroorzaakt. Voor de meeste katten heeft scheelzien weinig gevolgen, maar de aandoening kan hen ongeschikt maken om deel te nemen aan kattenshows.

Zoals bij elk huisdier, moet u regelmatig een dierenarts raadplegen voor routinezorg en medisch advies voor uw viervoeter.