Japanse Bobtail (stompstaartkat) Kat

  • Temperament: Speels, charmant, intelligent, uitgaand Speels, charmant, intelligent, uitgaand
  • Herkomst: Japan
  • Andere namen: Zingende kat,
  • Groep: Middelgrote korthaar en langhaar
  • Hoogte: 25-35 cm
  • Lichaamslengte: 30-40 cm
  • Gewicht: 2,5 tot 4 kg
  • Levensverwachting: 12-16 jaar
  • Prijs: €500-€2.000

Japanse Bobtail

Over de Japanse stompstaartkat

Speels, intelligent, en met een houding die slechts een beetje veeleisend is, is de Japanse Bobtail kat een zeldzaam ras met een prachtig uiterlijk, zachte zijdeachtige vacht, en een melodieuze zangstem.

Als u het geluk heeft om een Japanse Bobtail kat in huis te halen, heeft u een vriend voor het leven. Deze katten zijn uitzonderlijk trouw en liefdevol, ook al geloven ze dat je leeft om hen te dienen. Ze houden ervan om hun favoriete mensen te volgen, miauwen en tikken om aandacht, en brengen speelgoed om te vragen voor apporteerspelletjes die eeuwig kunnen lijken te duren.
Japanse stompstaartkat
Japanse Bobtail katten staan bekend om hun vriendelijkheid. Velen zijn zo extravert dat ze zelfs vreemden begroeten als oude vrienden. Ze worden graag overal bij betrokken, lezen dezelfde boeken als u, spelen samen computerspelletjes en surfen op het internet, en helpen u met al uw projecten, waarbij ze de hele tijd een gesprek voeren.

De vriendelijke aard van het ras strekt zich niet alleen uit tot mensen: Deze katten genieten van het gezelschap van andere katachtigen en ze sluiten ook graag vriendschap met honden.

De meeste afbeeldingen van de Japanse stompstaartkat tonen de Mi-Ke kleurvarianten, die wordt uitgesproken als “mee kay.” Mi-Ke is een uniek driekleurig patroon dat gewoonlijk door vrouwelijke katten wordt getoond. Deze eigenschap wordt gedeeld met calico katten, die ook drie kleuren in hun vacht vertonen.

Hoewel Mi-Ke (calico) de meest bekende Japanse Bobtail kat kleur is, kunnen deze kitties van elke tint en patroon zijn, met inbegrip van effen kleuren, van, tabby, en bi-color. Wat uw favoriete kat kleur, is het waarschijnlijk dat er een Japanse Bobtail aan te passen!

Verzorging

Japanse Bobtail verzorging
Voeding

Japanse stompstaartkat ten hebben geen speciale voedingsbehoeften. Wij adviseren een eiwitrijk dieet zonder al te veel koolhydraten. Als u uw kat geen vers voer geeft, kunt u het beste een commercieel merk van hoge kwaliteit aanbieden met echt vlees of vis als hoofdingrediënt.

Verzorging

De Japanse Bobtail heeft baat bij af en toe borstelen, vooral als hij een gemiddelde tot lange vacht heeft. Hoewel deze katten prima in staat zijn zichzelf te verzorgen, wordt uw aandacht op prijs gesteld. Bovendien helpt u uw kat het verharen tegen te gaan en vermindert u de kans op haarballen.

Het is een goed idee om uw kat van jongs af aan te leren hoe hij nagels moet knippen en tanden moet poetsen. Beide verzorging

Oefening

Japanse Bobtailkatten zijn ongelooflijk atletisch en kunnen urenlang spelen. Deze katten houden van rennen en springen, en ze kunnen heel goed aan de lijn lopen. Ze genieten meestal van avonturen en blinken uit in behendigheid.

Omdat ze zo actief zijn, hebben Japanse Bobtails echt goedgekeurde speelstructuren nodig, zoals kattentorens en planken. Kattenbomen bieden een plek om te klimmen en krabpalen zullen uw meubels beschermen tegen beschadiging.

Gezondheid

Japanse Bobtailkatten hebben doorgaans een uitstekende gezondheid en er zijn geen genetische afwijkingen bekend.

Geschiedenis

Japanse stompstaartkat geschiedenis
Als je hebt geraden dat Japanse stompstaartkat ten oorspronkelijk van de eilanden van Japan komen, dan heb je gelijk! De eerste katten die in Japan aankwamen kwamen waarschijnlijk uit China of Korea, ergens rond 600 tot 700 na Christus, toen boeddhistische monniken hulp nodig hadden om ratten uit de rijstpapieren rollen te houden die ze gebruikten voor de tempelarchieven.

Naarmate het bobtailgen werd verspreid, kwamen er meer bobtailkatten voor. In de jaren 1600 teisterden ratten de Japanse zijde-industrie en werden katten vrijgelaten uit de tempels en belast met de belangrijke taak van het bestrijden van knaagdieren.

Alle Japanse Bobtail katten gaan terug tot deze ongelooflijk behulpzame katachtige assistenten. De eerste Japanse Bobtails die naar de Verenigde Staten kwamen in 1968, met de hulp van Elizabeth Freret. CFA accepteerde kortharige Japanse Bobtail katten voor de kampioenschapstatus in 1976. De langhaar Japanse Bobtail kat werd veel later, in 1993, officieel erkend. Tegenwoordig wordt de Japanse Bobtail erkend door alle belangrijke registratie-instanties, behalve de Raad van Beheer van de Cat Fancy.

Wist u dat?

Geen twee Japanse Bobtail katten hebben exact dezelfde staartstructuur: Er wordt zelfs gezegd dat elk van deze katten een staart heeft die net zo uniek is als een vingerafdruk.

Hoewel leden van de Japanse stompstaartkat-familie geen schootkatten zijn, genieten ze echt van het gezelschap van hun favoriete mensen. Ze zijn graag dichtbij en zullen vaak naast een persoon op de bank kruipen. Het is niet ongewoon voor hen om onder de dekens te klimmen met hun favoriete metgezel bij het slapen gaan.

Als u ooit een standbeeld heeft gezien van een kat met zijn poot omhoog, misschien met een scharnier eraan bevestigd om de poot heen en weer te laten zwaaien, dan heeft u een van de meest populaire artistieke interpretaties van de Japanse Bobtail kat ooit gemaakt gezien. Deze beelden worden Maneki Neko (wenkende kat) genoemd en men gelooft dat ze geluk brengen. In winkels worden ze gebruikt om goede klanten aan te trekken.

De rasstandaard

Japanse Bobtail ras

Lichaam

De Japanse Bobtail moet klein tot middelgroot zijn, met rechte lijnen en een zuiver, goed gespierd uiterlijk. De romp moet lang en mager zijn en de algemene indruk moet die van evenwicht zijn. Reuen zijn over het algemeen groter dan teven.

Kop

Het hoofd moet een bijna perfecte gelijkzijdige driehoeksvorm vormen met zacht gebogen lijnen, hoge jukbeenderen, een lange neus en een duidelijke snorhaaronderbreking. Reuen vertonen wangen.

Oren

De oren moeten groot en expressief zijn. Ze moeten rechtop staan, ver uit elkaar en in een rechte hoek ten opzichte van het hoofd.

Vacht

De vacht kan kort of lang zijn, altijd zacht en zijdeachtig, zonder ondervacht. Langharige Japanse Bobtail-katten moeten een voorhoofdskraag, borstels, oorpluimen en plukjes haar tussen de tenen hebben.

Kleur

Alle kleuren en patronen zijn aanvaardbaar. Neusleer en pootkussen kleuren moeten de vachtkleur aanvullen.

Ogen

De ogen van de Japanse Bobtailkat moeten groot, breed en alert zijn, met een ovale vorm. Alle kleuren ogen zijn aanvaardbaar, en katten met vreemde ogen worden als wenselijk beschouwd.

Poten

De poten moeten lang en slank zijn, met een atletische uitstraling. De achterpoten moeten langer zijn dan de voorpoten, met diepe hoeken bij de gewrichten die ervoor zorgen dat de rug van de kat bijna vlak lijkt als hij staat. De voeten moeten ovaal zijn.

Staart

De staart van de Japanse stompstaartkat is uniek, met een of meer krommingen, knikken of hoeken aanwezig. De staart kan stijf of flexibel zijn, en moet in harmonie zijn met de rest van de kat. De staart moet een pluizig uiterlijk hebben, vergelijkbaar met een pompon.

Vaak gestelde vragen

Hoeveel kost een Japanse Bobtail kat?

Japanse Bobtail katten kosten tussen de €500-€2.000.

Hoe groot worden Japanse Bobtail katten?

Japanse stompstaartkat ten hebben de neiging om middelgroot te zijn. Een volwassen Japanse Bobtail kat kan wegen tussen de 2,5 tot 4 kg of meer en variëren in hoogte overal van ongeveer 25-35 cm lang.

Hoe lang leven Japanse stompstaartkat ten?

De gemiddelde levensduur voor Japanse Bobtail is 12-16 jaar.

Verharen Japanse Bobtail katten?

Japanse Bobtails zijn langharige katten, dus u moet wel een zekere mate van verharing van dit ras verwachten, maar ze verharen niet zoveel als andere kattenrassen.