Havana brown kat

  • Temperament: Aanhankelijk, mensgericht, alert, leergierig
  • Herkomst: Verenigd Koninkrijk
  • Andere namen: Chocolate Delight, Chestnut Foreign Shorthair, Suffolk, HB, Chestnut Brown, Swiss Mountain Cat, Havana
  • Groep: Middelgrote korthaar
  • Hoogte: 30-35 cm
  • Lichaamslengte: 30-40 cm
  • Gewicht: 2-4 kg
  • Levensverwachting: 12-15 jaar
  • Prijs: €500-€1.500

Havana brown

Over de Havana brown kat

Vriendelijk, intelligent en speels, Havana Brown katten zijn uitstekende all-round metgezellen voor gezinnen van elke soort. Ze zijn dol op kinderen en kunnen een levenslange band met andere huisdieren opbouwen. Al deze prachtige eigenschappen hebben de Havana Brown de bijnaam “Chocolate Delight” opgeleverd. Deze kittens zijn absoluut prachtig, met een prachtige chocolade vacht en levendige groene ogen. Geen enkele andere kat ziet er zo uit als een Havana Brown.
Havana brown kitten
Als u hoopt op een attent huisdier, kunt u een Havana overwegen! Deze katten doorbreken de stereotypen van katachtigen die afstandelijke, onafhankelijke persoonlijkheden noemen; in feite is de Havana Brown een charmeur, die gedijt op menselijke interactie. Deze kittens zijn niet gelukkig zonder hun favoriete mensen aan hun zijde.

Verzorging

Havana brown kat verzorging
Voeding

Havana Brown katten hebben geen speciale voedingsbehoeften. Toch is het van vitaal belang om een voeding van hoge kwaliteit te geven om het welzijn te ondersteunen. Als u geen vers voer geeft, zorg er dan voor dat echt vlees of vis het belangrijkste ingrediënt is in de commerciële voeding die u kiest.

Verzorging

Dankzij hun korte vacht hebben Havana Brown-katten geen intensieve verzorging nodig. U kunt uw kat er op zijn best uit laten zien door één of twee keer per week losse haren te verwijderen met een zachte borstel. U kunt de vacht van uw kat ook poetsen met een zeem of zijden sjaal na het borstelen. Dit haalt de glans er echt uit!

U kunt uw kat helpen gezond te blijven door ze te leren dat u hun tanden mag poetsen. En last but not least, kunt u overwegen de nagels te laten knippen. Uw meubels en kleding zullen u dankbaar zijn.

Oefening

Havana Brown katten zijn van nature speels. Niet alleen pronken ze graag met hun atletische bekwaamheid door acrobatische sprongen te maken, ze houden ook van opzwepende apporteerspelletjes en kunnen u een favoriet speeltje brengen om u aan te moedigen mee te doen.

Verwen uw kat met veel speelgoed en zorg ervoor dat ze dingen hebben om hen bezig te houden als u er niet kunt zijn om te spelen. Puzzelspelletjes, een hoge kattenboom, meerdere krabpalen, en een stoel bij het raam met uitzicht op een vogelvoederhuisje zijn enkele van de dingen die zullen helpen om uw Havana Brown kat te vermaken, zodat ze minder snel in de problemen komen terwijl u weg bent.

Gezondheid

Havana Brown katten zijn over het algemeen gezond, maar diegenen die bekend zijn met het ras hebben een aantal problemen geïdentificeerd die meer dan gemiddeld voorkomen.

Sommige Havana Brown kittens worden geboren met hemofilie, waardoor het bloed niet goed kan stollen. Dit komt niet zo vaak voor, maar het onderstreept wel het belang van het kiezen van een goede fokker.

infecties van de bovenste luchtwegen en aandoeningen van de urinewegen kunnen bij elke kat voorkomen, maar sommige Havana’s lijken iets vatbaarder voor deze problemen dan andere. Uw dierenarts kan u helpen bij de behandeling van deze of andere aandoeningen.

Geschiedenis

Havana brown geschiedenis
Hoewel stevige bruine katten worden genoemd in de Tamra Maew Cat-Book Poems, een oud manuscript dat helemaal teruggaat tot 1350 v.Chr. toen Siam werd gesticht, is de Havana Brown kat zoals we die vandaag de dag kennen een vrij nieuw ras. Die oorspronkelijke oude bruine katten waren niet alleen mooie metgezellen, ze werden verondersteld bescherming te bieden tegen het kwaad. Omdat ze van zo’n grote waarde werden geacht, werd aan het eind van de 19e eeuw een handvol zelfbruine katten uit Siam naar Engeland gebracht. Ze werden beschreven als “Siamezen, met een vacht van gepolijste kastanje en groenblauwe ogen.”

Niet al deze vroege importen waren genetisch identiek aan de huidige Havana Brown katten. Het waren waarschijnlijk Burmezen, Tonkinezen en chocolate point Siamezen. Sommige kunnen het resultaat zijn van paren tussen Siamezen en inheemse zwarte of blauwe katten, wat resulteerde in katten die leken op de hedendaagse Havana Browns.

Uit gegevens blijkt dat solide bruine katten werden geshowd in Europa gedurende de late 19e en vroege 20e eeuw. In 1888 kreeg een bruine kat de eerste prijs op een Engelse show, een bewijs dat de kattenliefhebbers uit die tijd deze prachtige chocoladekleurige katten net zo waardeerden als wij vandaag.

Tegen 1930 verbood de British Siamese Cat Club bruine katten zonder blauwe ogen om mee te doen aan wedstrijden, met de mededeling: “De club betreurt het ten zeerste dat zij niet in staat is het fokken van andere dan blauwogige Siamezen aan te moedigen”.

Gelukkig was dit niet het einde: Effen bruine Siamese katten werden weer populair in de vroege jaren 1950. Een paar Engelse kattenfokkers kwamen samen, bestudeerden de overerving van chocolade genen en begonnen uiteindelijk een fokprogramma. Ze combineerden met succes Siamese katten met kortharige huiskatten en een paar Russische blauwen om effen gekleurde kittens te fokken met de kleur van de chocoladepunten van een Siamese kat. Het is vermeldenswaard dat deze nakomelingen donkerder waren dan Burmese kittens, die een lichtere sable kleur hebben.

In 1952 werd een massief chocolade kitten genaamd Elmtower Bronze Idol geproduceerd door het paren van een seal point Siamees en een massief zwarte kat, die beiden het chocolade gen droegen. Dit kitten, bijgenaamd Bronze Idol, droeg de basis genetica voor de huidige Havana Brown katten. Het ras werd aanvaard door de Raad van Beheer van de Cat Fancy in 1958, maar kreeg de naam Chestnut Brown Foreign.

In 1959 kreeg het ras een nieuwe naam. Niemand weet zeker of de Havana Brown kat is vernoemd naar Havana sigaren of Havana konijnen; zowel de sigaren als de konijnen delen de rijke kleur van de Havana Brown kat. In 1964 erkende de Cat Fanciers Association (CFA) de Havana Brown en kende het ras de status van kampioenschap toe.

De genenpool van de Havana Brown kat werd in 1974 gesloten door kruising en begin jaren negentig was het ras nog moeilijker te vinden en werden fokkers gedwongen nauw verwante katten aan elkaar te koppelen. De Winn Feline Foundation en dokter Leslie Lyons, Ph.D. van het Veterinary Genetics Laboratory van de University of California, Davis kwamen tussenbeide en hielpen de Havana Brown fokkers een succesvol outcross programma te ontwikkelen. In 1998 besloot de CFA outcrossing toe te staan met seal point en chocolate point Siamese katten, geselecteerde Oosters Korthaar katten en Tamme Korthaar katten met effen blauwe en effen zwarte kleur.

Kittens geproduceerd door geregistreerde Havana Brown-katten te kruisen met een van de toegestane uitkruisingen konden vervolgens weer worden teruggepaard met een andere Havana Brown. De resulterende kittens konden worden geregistreerd en geshowd als Havana Browns, zolang aan de rasstandaard werd voldaan.

Alle grote kattenregisters erkennen de Havana kat. De International Cat Association (TICA) erkent de “Lilac” (verdunde) kleur en noemt het ras “Havana”. Andere registers, waaronder de American Cat Fancier’s Association (ACFA) en Cat Fancier’s Association (CFA) noemen het ras “Havana Brown”.

Wist je dat?

De Havana Brown kreeg de bijnaam “Zwitserse bergkat” toen hij voor het eerst in Engeland aankwam.

Hoewel het ras is ontwikkeld met vocale Siamese katten als prominente stichters, zijn Havana Brown katten vrij rustig. Ze kunnen spraakzaam zijn, maar hun stem is veel minder veeleisend dan die van hun neven.

In plaats van luid te miauwen om de aandacht van hun mens te krijgen, hebben Havana Brown-katten de neiging om met hun poten te reiken, te porren of te tikken om hun behoeften kenbaar te maken.

De rasstandaard

Havana brown ras

Lichaam

De Havana Brown is een middelgrote kat met een gespierd lichaam dat niet bobbelig of te lang is. Havana Brown-katten voelen meestal zwaarder aan dan ze eruitzien.

Kop

De kop moet langer zijn dan hij breed is, met een sterke kin en een snuit die bijna vierkant lijkt. Er is een duidelijke breuk achter de snorhaarkussentjes.

Oren

Een Havana Brown kat moet grote oren hebben met afgeronde punten. De oren moeten breed aangezet en alert zijn met heel weinig haar aan de buitenkant en bijna geen beharing.

Vacht

De vacht moet kort en glad zijn, met een zeer zachte textuur.

Kleur

Kleuren op basis van chocolade zijn de enige toegestane tinten. Eumelanistische lilakleuring is door TICA toegestaan zolang de kat een chocoladebasis heeft. Neusleer en pootkussentjes moeten diep chocolade tot zwart gekleurd zijn, als aanvulling op de vachtkleur van de kat.

Ogen

De ogen moeten ovaalvormig en groot zijn. Alle groene kleuren zijn aanvaardbaar; fellere kleuren verdienen de voorkeur. Verandering van oogkleur is toegestaan bij Havana Brown katten tot de leeftijd van één jaar.

Poten

De poten moeten lang en slank zijn, maar niet fijn van bot. De voeten moeten compact zijn, met een ovale vorm.

Staart

De Havana Brown kat heeft een slanke, middellange staart met een taps toelopend uiteinde.

Vaak gestelde vragen

Hoeveel kost een Havana Brown kat?

Havana Brown katten kosten tussen de €500-€1.500.

Hoe groot worden Havana Brown katten?

Havana Brown katten worden meestal middelgroot. Een volwassen Havana Brown kat kan tussen de 2-4 kg of meer wegen en variëren in hoogte van ongeveer 30-35 cm.

Hoe lang leven Havana Brown katten?

De gemiddelde levensduur voor Havana Brown katten is 12-15 jaar.

Verharen Havana Brown katten?

Havana Brown zijn kortharige katten. Daarom verharen ze niet zoveel als langharige kattenrassen.