Sphynx kat persoonlijkheid en Eigenschappen: Hoe handelen Sphynxes?

Ondanks hun buitenaardse uiterlijk is de Sphynx-kat een van de vriendelijkste en meest speelse, energieke en loyale metgezellen. Deze bontloze katachtigen worden gemotiveerd door mensen en willen indruk maken en zich nestelen voor hun mensen. Veel mensen zeggen dat deze aanhankelijke katten deels hond, deels kat zijn!

Mensen voelen zich vaak in eerste instantie aangetrokken tot de Sphynx-kat vanwege hun haarloze uiterlijk en het feit dat je ze niet hoeft te borstelen. Ze zien er misschien helemaal kaal uit, maar dat is niet altijd het geval.

Je zult verrast zijn om erachter te komen dat de vacht van de Sphynx glad en suède-achtig aanvoelt, vergelijkbaar met hoe fluweel aanvoelt. Deze middelgrote katten zijn meer dan alleen hun unieke vacht – en hoewel het misschien is wat je aantrekt, moet je bereid zijn om de rest van hun behoeften te verzorgen en te verzorgen.

De Sphynx kat is net als elke andere kat (hoewel ze beroemd werden gemaakt in de “Austin Powers” films), en ze zullen in de loop van de tijd hun eigen persoonlijkheid ontwikkelen. Niet alle Sphynx-katten zullen zich hetzelfde gedragen, maar er zijn bepaalde eigenschappen die velen van hen hebben. Als u op zoek bent naar een pittig en liefdevol kitten, is de Sphynx een mooie aanvulling op elk gezin.

Sphynx kat binnendeken

Oorsprong van de Sphynx kat

Haarloze katten bestaan in veel rassen, omdat een genetische mutatie ertoe kan leiden dat sommige kittens zonder haar worden geboren. Het Sphynx-ras is misschien afkomstig van huiskatten die willekeurig haarloze kittens baarden, maar ze werden selectief gefokt om hun haarloosheid het dominante gen te laten worden.

De eerste gerapporteerde haarloze katten in de moderne tijd werden geboren in Ontario, Canada, in 1966 en in een schuur in Minnesota in de jaren 1970. Na vele pogingen en enkele mislukkingen werkten twee fokkers en Sphynx-kattenliefhebbers uit Toronto en Oregon samen om de haarloze eigenschap te behouden.

In de jaren 1980 vestigden de eerste Sphynx-katten hun plaats in de kattenwereld. De Cat Fanciers’ Association erkende de Sphynx-kat echter pas in 2002 volledig. Hierna schoot de Sphynx-kat omhoog in populariteit en werd hij wereldwijd ingeschreven voor wedstrijden.

Nu is de Sphynx-kat een prominent ras en gewild over de hele wereld vanwege hun unieke uiterlijk en heldere persoonlijkheden.

Uiterlijk van de Sphynx

Sphynx kat

Je kunt een Sphynx-kat meestal onderscheiden van een ander huiskattenras vanwege hun haarloosheid. De Sphynx valt op met grote oren en ogen, een sterk, gespierd lichaam en een zweepachtige staart. Ze hebben veel rimpels over hun hele lichaam en lijken naakt te zijn.

De Sphynx-kat is een middelgroot ras, maar is compacter dan men zou verwachten. Ondanks hun kleinere frames en gebrek aan vacht, zijn ze erg gespierd en zwaar. Sphynx-katten bouwen opmerkelijke spieren op door hun liefde voor actief zijn en spelen. Ze kunnen hoog springen en snel bewegen. Ondanks het gebrek aan vacht, komt het Sphynx-ras in verschillende kleuren en patronen, waaronder wit, zwart, blauw (grijs), calico, tabby, puntig en nerts.

Zijn ze echt haarloos?

Niet alle Sphynx-katten zijn volledig haarloos en velen van hen hebben een lichte vacht rond hun oren, staarten, poten en gezichten. Samen met deze vacht is de huid van de Sphynx eigenlijk als perzikpluis.

En terwijl Sphynxes niet verharen, ze hebben zeer specifieke verzorgingsbehoeften.

U moet de vacht en plooien van uw Sphynx-kat minstens één keer per week afvegen of sponsbaden. Dit is om ervoor te zorgen dat er geen olie-opbouw is die kan leiden tot huidinfecties. Je moet ook hun oren controleren op olieophoping, omdat dit een oorontsteking kan beïnvloeden.

Houd er rekening mee dat voor mensen met allergieën, geen enkele kat is echt hypoallergeen.

Persoonlijkheidskenmerken

De Sphynx-kat is misschien onhandig schattig, maar ze zullen je absoluut overtuigen met hun vriendelijke en extraverte persoonlijkheden. Sommige mensen gaan ervan uit dat de Sphynx-kat verlegen of op zijn hoede is voor mensen.

Nope! Dit is precies het tegenovergestelde van de typische Sphynx. Het leren kennen van een Sphynx is alles wat nodig is om de manier waarop je deze katachtigen bekijkt volledig te veranderen.

Sphynx kat buiten aangelijnd

Energieniveau

Sphynx katten zijn extreem energiek en zullen de hele tijd met je willen spelen. Ze houden ervan om zich te vermaken met speelgoed en zullen de hele dag door het huis rennen op zoek naar iets om in te komen.

Het hebben van tal van activiteiten voor je Sphynx zorgt ervoor dat ze alle beweging krijgen die ze op een dag nodig hebben. Ze zullen willen klimmen op een krabpaal, achtervolg muizen aan een touwtje, en speel direct met their mensen.

Misschien wil je ze zelfs aan de lijn laten lopen! Zorg ervoor dat u uw Sphynx uit het felle middagzon houdt of breng eerst kattenveilige zonnebrandcrème aan. De vacht van de Sphynx doet het niet goed in direct zonlicht, wat kan leiden tot zonnebrand of zelfs huidkanker. Wanneer de lucht koud wordt en de temperatuur daalt, moeten ze te allen tijde binnen worden gehouden. Dit zorgt ervoor dat ze veilig en gelukkig (en gezellig) blijven.

Vriendelijkheid

De Sphynx kat is uiterst vriendelijk en speels met alle mensen. Ze kunnen goed overweg met kinderen die met hen willen spelen. Ze passen zich gemakkelijk aan andere dieren in het huishouden aan, zowel honden als katten. Sommigen zullen zelfs zeggen dat hun Sphynx-kat hen meer aan een hond dan aan een katachtige doet denken vanwege hoe vriendelijk en gemotiveerd ze zijn.

Intelligentie

De Sphynx-kat kan snel leren en wil indruk maken op zijn mensen. Ze zijn geneigd om nieuwe trucs te leren en zijn erg gemotiveerd door voedsel. Omdat je Sphynx zo slim is, zullen ze waarschijnlijk in dingen terechtkomen als ze zich vervelen.

Ze hebben een ondeugende kant; dit betekent dat ze rond kunnen rennen en problemen kunnen veroorzaken als je ze de hele dag door niet genoeg mentale stimulatie geeft.

Behoefte aan aandacht

Van de Sphynx-kat is bekend dat hij behoeftig is en geen onafhankelijkheid heeft. Ze willen niet veel tijd alleen doorbrengen en zijn liever in de buurt van een ander wezen, of het nu een bontvriend of hun mens is.

Sphynx-katten worden zo eenzaam dat als je iemand bent die enkele uren per dag weg van je huis is, het wordt aanbevolen dat je je huisdier een andere vriend geeft. Dit zal helpen bij verlatingsangst en ervoor zorgen dat je kat sociaal blijft als je weg bent.

Sphnyxes zullen je volgen en proberen op je schoot te kruipen wanneer je gaat zitten. Ze kunnen in de problemen komen om jullie aandacht te trekken, maar ze willen eigenlijk gewoon het centrum van jullie wereld zijn.

Trouw

Je Sphynx zal je volgen tot aan de uiteinden van de aarde. Ze staan bekend als extreem loyale metgezellen, die aan je zijde blijven, je begroeten als je thuiskomt en manieren proberen te leren om indruk op je te maken. Ze zullen spinnen als ze je zien en vaak kneed op je om te laten zien hoeveel ze van je houden.

Een nieuw familielid: de Sphynx kat

De Sphynx kat is niet voor iedereen. Om hen een gelukkig leven te bieden, moet je bereid zijn om voor al hun behoeften te zorgen. Dit omvat enthousiast worden over speeltijd, ze vaak gedurende de dag voeden en ze goed verzorgen.

Sphynx kat verlaat Nest-Robot

Alle katten houden van een schone ruimte en een schone kattenbak. Veel Sphynx kattenouders geven de voorkeur aan een automatische, zelfreinigende kattenbak zoals Litter-Robot.

Grooming

Omdat ze geen haar hebben, wordt de olie op de huid van de Sphynx-kat niet geabsorbeerd, wat leidt tot olieophoping. Je moet je Sphynx een keer per week afvegen of sponsbaden op hun vacht en tussen hun vele rimpels.

Het is essentieel dat u uw Sphynx goed verzorgt om huidinfecties te voorkomen. Badtijd kan voor sommige katten stressvol zijn, maar je kunt manieren vinden om de ervaring aangenamer te maken.

Verzorging is een ideaal moment om uw kat te inspecteren op eventuele veranderingen in zijn gezondheid. Sphynx-katten zijn bijvoorbeeld gevoelig voor urticaria pigmentosa, wat resulteert in korstige zweren op hun huid.

Voeding

Sphynxen moeten meerdere keren per dag kleinere porties krijgen om hun lichaamswarmte en energieniveau te behouden. Ze moeten gedurende de dag meer energie uitstoten om warm te blijven, wat zorgt voor een snellere stofwisseling.

Door meerdere keren op één dag te eten, kunnen Sphynxen bijtanken en opladen.

Kaal en mooi

De Sphynx is een aanhankelijk kattenras – geen pluisjes nodig. Mensen die het genoegen hebben om van een Sphynx te houden, weten hoe aanbiddend en goedgehumeurd ze eigenlijk zijn, waardoor ze een van de beste kattenrassen zijn om als huisdier familielid te hebben.

Het opbouwen van een relatie met een Sphynx is een hele reis en zeker de moeite waard wanneer je hun loyaliteit en spunk kunt ervaren.