Cat constipatie: oorzaken, behandeling, &remedies

Constipatie bij katten is niet iets om lichtvaardig te nemen – het kan een ernstig gezondheidsprobleem zijn.

Constipatie treedt op wanneer katten harde, droge ontlasting passeren of moeite hebben met het evacueren van hun ontlasting. Obstipatie is een ernstige vorm van constipatie waarbij gedurende een periode van dagen geen ontlasting passeert, wat resulteert in een grote opeenhoping van uitwerpselen in de dikke darm.

Hoewel veel katten af en toe verstopt raken, vereist langdurige constipatie veterinaire interventie.

Constipatie komt veel voor bij oudere katten en oudere katten, maar katten van elke leeftijd kunnen constipatie ervaren.

Snel overzicht: Katten constipatie

zoeken
Veel voorkomende symptomen: Weinig tot geen fecale productie, overbelasting om te poepen, frequente kattenbakbezoeken, verminderde eetlust, buikpijn, lethargie.
medische dossiers
Diagnose: Harde ontlasting is soms te vinden tijdens lichamelijk onderzoek. Lichamelijk onderzoek is ook nodig om een urineblaasobstructie uit te sluiten, die veel ernstiger is en constipatiesymptomen kan nabootsen. Röntgenfoto’s kunnen helpen bij het ondersteunen van de aanwezigheid van stevige ontlasting, bloedonderzoek om onderliggende ziekten te evalueren die vatbaar kunnen zijn voor constipatie.
kat
Gediagnosticeerd bij katten:Vaak
pil
Vereist voortdurende medicatie:Soms
injectiespuit
Vaccin beschikbaar:Nee
jam-medisch
Behandelingsopties: In milde gevallen van constipatie kan een oraal laxeermiddel zoals lactulose of miralax worden gebruikt. Gevorderde gevallen van constipatie kunnen klysma’s vereisen die moeten worden uitgevoerd op het kantoor van de dierenarts. Obstipatie, waarbij een fecale blokkade aanwezig is, vereist vaak sedatie of anesthesie voor handmatige verwijdering van uitwerpselen of ziekenhuisopname. Andere onderliggende oorzaken van constipatie moeten mogelijk worden behandeld. Voorgeschreven diëten, vezelsuppletie of orale laxeermiddelen moeten mogelijk worden voortgezet.
thuis
Huismiddeltjes: Miralax, een vrij verkrijgbaar osmotisch laxeermiddel in poedervorm, kan worden gebruikt voor milde gevallen van constipatie, beginnend bij 1/8 theelepel eenmaal daags en verhoogd in stappen van 1/8 theelepel tot tweemaal daags. Een dierenartsbezoek is nodig als er na 24-48 uur geen ontlasting wordt gezien of als zich andere tekenen van bezorgdheid ontwikkelen.

Wat veroorzaakt constipatie bij katten?

Katten constipatie tekenen kunnen soms moeilijk op te merken zijn. Er zijn veel mogelijke oorzaken van constipatie bij katten.

Enkele van de meest voorkomende oorzaken van constipatie bij katten zijn:

 • Anaalklier infectie
 • Artritis
 • Kanker
 • Verandering in dieet of ongepast dieet
 • Dehydratie
 • Suikerziekte
 • Inname van vreemde lichamen
 • Haarballen
 • Hyperthyreoïdie
 • Inflammatoire darmziekte
 • Darmtumoren
 • Nierziekte
 • Medicatie
 • Megacolon
 • Metabole afwijkingen
 • Neurologische ziekte
 • Obesitas
 • Eerdere bekkenfracturen

Constipatie kan ook het gevolg zijn als een kat haar poep begint vast te houden vanwege gedrags- of omgevingsredenen.

De kat kan bijvoorbeeld de kattenbak vermijden omdat ze in een hinderlaag wordt gelokt door een andere huiskat wanneer ze binnenkomt of verlaat. Misschien wordt de kattenbak zelf niet vaak genoeg schoongemaakt en wil de kat hem niet gebruiken.

Megacolon kan ook een rol spelen bij katten constipatie.

Een aandoening genaamd megacolon kan de primaire oorzaak van constipatie zijn of kan zich ontwikkelen als een secundaire aandoening vanwege ernstige constipatie. Met megacolon worden de spieren van de dikke darm uitgerekt en zwak en zijn ze niet in staat om fecale materie door de dikke darm en uit het lichaam te verplaatsen.

Megacolon is een zeer ernstige aandoening die kan leiden tot ernstige ziekte en zelfs de dood als het onbehandeld blijft. Daarom is het van vitaal belang om veterinaire aandacht te zoeken als uw kat constipatie ervaart die niet snel verdwijnt.

Tekenen &symptomen van katten constipatie

Enkele van de meest voor de hand liggende tekenen van constipatie zijn minder frequente ontlasting (minder poep in de kattenbak vinden), kleine of droge poep vinden of in ernstige gevallen helemaal geen poep vinden. Over het algemeen poepen katten één tot drie keer per dag. Constipatie moet worden vermoed bij elke kat die al een paar dagen niet heeft gepoept.

Andere tekenen van constipatie zijn:

 • Buikklachten
 • Bloed of slijm in de ontlasting
 • Verminderde eetlust
 • Droge, harde ontlasting
 • Poepening buiten de kattenbak
 • Verbergen
 • Kleine hoeveelheden diarree
 • Persen bij gebruik van de kattenbak
 • Vocaliseren (huilen) bij gebruik van de kattenbak
 • Braken

Hoe een verstopte kat te helpen?

Als uw kat ernstig geconstipeerd is (heel weinig ontlasting passeren, heeft al enkele dagen niet gepoept), heeft ze veterinaire zorg nodig.

Colonobstructie (waarbij de dikke darm wordt beïnvloed door ontlasting) kan mild zijn (genaamd constipatie) of het kan zeer ernstig zijn (genaamd obstipatie). Wanneer uitwerpselen te lang in het lichaam van de kat blijven, zal de kat uiteindelijk extreem ziek worden. Onbehandeld kunnen katten zelfs sterven aan constipatie.

Wanneer u de kliniek bezoekt, zal uw dierenarts een lichamelijk onderzoek uitvoeren

De dierenarts zal een volledig lichamelijk onderzoek doen, inclusief het palperen van de buik om te voelen voor harde ontlasting in de dikke darm en het controleren op tekenen van uitdroging (een van de meest voorkomende oorzaken van constipatie). Sommige katten zullen zelfs een rectaal onderzoek tolereren, hoewel sommige katten dit niet acceptabel vinden!

Aanvullende tests kunnen nodig zijn

Afhankelijk van de ernst van de constipatie en of het iets is dat eerder is gebeurd, wil de dierenarts mogelijk aanvullende tests uitvoeren, waaronder bloedonderzoek, urineonderzoek en röntgenfoto’s of echografie.

Vloeistoftherapie is een hoeksteen van constipatiebehandeling

De belangrijkste behandeling voor de constipatie van uw kat is therapeutische rehydratatie met vloeistoftherapie. Uw dierenarts kan ervoor kiezen om uw kat te rehydrateren met onderhuidse vloeistoffen (toegediend onder de huid) of intraveneuze vloeistoffen (toegediend via een intraveneuze katheter).

Klysma’s En Laxeermiddelen kunnen worden toegediend

Na hydratatie kunnen laxeermiddelen worden voorgeschreven om de kat te helpen de ontlasting te passeren. Klysma’s kunnen worden gebruikt om de ontlasting die vastzit in de dikke darm direct te hydrateren en te smeren.

Vrij verkrijgbare klysma’s die beschikbaar zijn in apotheken mogen niet bij katten worden gebruikt, omdat veel ingrediënten bevatten die giftig zijn voor katten. Veel katten zullen klysma’s verdragen met minimale sedatie, maar een volledige disimpactie (handmatige extractie van uitwerpselen) vereist algemene anesthesie en wordt alleen nagestreefd wanneer andere methoden hebben gefaald.

Sommige katten met ernstige megacolon kunnen een operatie nodig hebben die een subtotale colectomie wordt genoemd om het getroffen gebied van de dikke darm te verwijderen om pijnlijke recidieven te voorkomen. Dit is een grote procedure die alleen is gereserveerd voor de meest ernstige gevallen.

Zodra de constipatie is aangepakt, zal uw dierenarts maatregelen bespreken die u thuis kunt nemen om te voorkomen dat uw kat weer verstopt raakt, waaronder het aanmoedigen van meer waterinname, dieetveranderingen, supplementen en mogelijk medicijnen zoals ontlastingsverzachters, laxeermiddelen of motiliteitsmedicijnen (gebruik dergelijke medicijnen altijd onder begeleiding van een dierenarts).

Geconstipeerde Kattenremedies / Natuurlijke Remedies

Langdurige constipatie kan leiden tot ernstige fecale impactie zoals getoond in deze röntgenfoto.

Het aanbrengen van enkele veranderingen in de levensstijl van uw kat kan haar kansen om weer verstopt te raken aanzienlijk verminderen. Om de boel in beweging te houden, moet je je kat goed gehydrateerd houden, ervoor zorgen dat ze genoeg vezels eet, haarballen voorkomen, je kat op een goed gewicht houden en lichaamsbeweging aanmoedigen.

1. Verhoog de hydratatie

Hydratatie is het grootste onderdeel van het oplossen en voorkomen van constipatie bij katten. Om milde constipatie op te lossen of om te voorkomen dat constipatie terugkeert, moedigt u uw kat aan om meer water te drinken.

Katten zijn notoir slecht over het drinken van water, maar er zijn enkele trucs die je kunt proberen om je kat meer te laten drinken.

Veel katten drinken graag uit fonteinen voor huisdieren omdat het water altijd in beweging is , waardoor het interessant, koel en fris van smaak blijft. Veel katten geven de voorkeur aan koud water, dus je kunt ook proberen een paar ijsblokjes in de waterbak van je kat te doen of een verkoelende dierenbak kopen die is ontworpen om het water koud te houden.

Een andere goede manier om je kat te verleiden om meer te drinken, is door haar water op smaak te brengen door een theelepel natriumarme kippenbouillon of sap uit een blikje tonijn in haar waterschaal te gieten.

Lees ook: Beste Kattenwaterfonteinen

Als uw kat voornamelijk droogvoer eet, kan het geleidelijk overschakelen van het voer van uw kat naar ingeblikt voedsel haar dagelijkse waterverbruik verhogen. Lees hieronder meer over het beste kattenvoer voor constipatie.

2. Probeer natuurlijke remedies

Bepaalde huismiddeltjes, waaronder vezelsupplementen zoals psyllium (Metamucil) of ingeblikte pompoen, kunnen helpen om dingen in het darmkanaal van uw kat in beweging te houden. Deze natuurlijke remedies voor katten constipatie zijn veilig en gemakkelijk te geven aan uw kat.

Niet alle kattens hebben echter vezels nodig en in sommige gevallen kan overtollige vezels meer kwaad dan goed doen. Vraag uw dierenarts of uw kat baat zou hebben bij psyllium of pompoen en om advies over hoeveel u moet geven. In sommige gevallen kan uw dierenarts een zacht laxeermiddel zoals Miralax aanbevelen.

Hoewel sommige mensen denken dat het een goed idee is om een kat met constipatie olijfolie, kokosolie of zelfs boter te geven om katten constipatie te verlichten, wordt dit over het algemeen niet aanbevolen. Het hoge vetgehalte van oliën en boter kan

3. Voorkom haarballen

Als uw kat gevoelig is voor haarballen, overweeg dan om een haarbalremedie te gebruiken. Haarbalremedies zijn er in een smakelijke gelformulering die katten smakelijk vinden. Er zijn ook speciale haarbaltraktaties ontworpen om het haar door het spijsverteringskanaal te verplaatsen. Door uw kat vaker te borstelen, kan ook de hoeveelheid haar die ze binnenkrijgt tijdens zelfverzorging verminderen.

4. Behoud een gezond gewicht

Katten met overgewicht zijn meer vatbaar voor constipatie. Als uw kat overgewicht heeft, praat dan met uw dierenarts over stappen die u kunt nemen om haar te helpen veilig gewicht te verliezen, zodat ze slanker is.

5. Verhoog de oefening

Hoe meer uw kat beweegt, hoe beter haar darmen zullen functioneren. Moedig haar aan om meer beweging te krijgen door meer speelsessies toe te voegen met speelgoed zoals verenstokjes en laserlichten (pas op dat je ze niet in haar ogen schijnt).

Kattenvoer voor constipatie

Bepaalde kattenvoeding is ontworpen om de gezondheid van de dikke darm te bevorderen om dingen in beweging te houden. Een vezelrijk dieet of een residuarm dieet kan katten helpen die chronische (terugkerende) constipatie ervaren. Vraag uw dierenarts om een specifiek merk kattenvoer aan te bevelen voor constipatie.

Lees ook: Beste kattenvoer voor constipatie

Hulp bij katten constipatie

Voor sommige katten kan constipatie een terugkerend probleem zijn. Als uw kat constipatie ervaart, blijf dan op de hoogte van haar hydratatie en voer andere veranderingen door die uw dierenarts aanbeveelt om te proberen toekomstige episodes af te wenden.