Kat tjilpen: wat is het en wat betekent het?

kat tjilpen bij een raam

Katten hebben het vermogen om een verscheidenheid aan verschillende geluiden te maken. In feite hebben katten, afgezien van vogels, het breedste scala aan vocalisaties van alle huisdieren.

Iedereen is bekend met de meest voorkomende kattengeluiden, waaronder een vriendelijke miauw, het spinnen van tevredenheid en een gesis om woede te signaleren, maar ik denk dat mijn favoriete geluid dat ik van mijn kat hoor een getjilp is.

Wat is een tjilp?

Kat die bij een raam zit te tjilpen

Ook bekend als een triller, heeft het getjilp van een kat een zekere muzikaliteit. Als het wordt voorafgegaan of gevolgd door het gebabbel van de kaak, wordt het gebabbel genoemd. Uw kat kan naar u fluiten of terwijl hij naar vogels buiten het raam kijkt.

Een tjilp wordt ook wel een triller genoemd, omdat het een muzikale ondertoon heeft, soms vergeleken met het gekruld van een zangvogel. Het geluid wordt gemaakt wanneer een kat lucht over de stembanden duwt terwijl de mond gesloten blijft.

Het korte gluurachtige geluid kan worden voortgezet of gevolgd door gebabbel van de kaak, waardoor het geluid nog een andere naam krijgt, kletsend.

In de onderstaande video geeft Dr. Sarah Wooten extra inzicht in waarom katten tjilpen.

Hoe leren katten tjilpen?

Zowel wilde als huiskatten leren tsjirpen in kittentijd. De koningin (moederkat) tjilpt om haar kittens te vertellen dat ze moeten opletten en haar moeten volgen. De kittens leren snel hun moeder na te bootsen en binnenkort zullen ze voor het eerst tsjilpen.

Lees ook: Hoe zorg je voor een kitten: de complete gids

Sommige, maar niet alle katten, zullen de volwassenheid inluiden als een manier om naar hun mensen te roepen. Vaker hoor je een kat fluiten terwijl hij uit het raam staart en naar de vogels, eekhoorns en andere wezens kijkt.

Waarom Tsjirpen Katten?

Er is getheoretiseerd dat tjilpen een evolutionair voordeel is dat katten hebben ontwikkeld om te gebruiken tijdens de jacht. Er werd gedacht dat tjilpende geluiden zangvogels nabootsten, zodat de prooi zich op zijn gemak voelt en zijn bewaker in de steek laat.

Dit lijkt om een aantal redenen onwaarschijnlijk: katten zullen ook tsjilpen wanneer ze eekhoorns of knaagdieren zien, niet alleen vogels, en de meest succesvolle kattenjagers zijn erg stil en heimelijk wanneer ze hun prooi besluipen. Tjilpen vestigt de aandacht op de kat en maakt de jacht uitdagender.

Een gedragsstudie uitgevoerd met een groep katten bestudeerde de verschillende geluiden die katten maakten en classificeerde ze in verschillende groepen op basis van het geluidspatroon. Uit de studie bleek dat in de meeste gevallen een kat tjilpt vanwege gevoelens van anticipatie of frustratie. Dit zou verklaren waarom een koningin naar haar kittens tjilpt, omdat iedereen die heeft geprobeerd katten te hoeden, kan begrijpen wat een frustrerende onderneming dit kan zijn.

Waarom tjilpt uw kat?

Kat buiten met open mond

Maar waarom tjilpt je kat? Katten kunnen om een breed scala aan redenen tsjilpen, waaronder tijdens het kijken naar vogels, in afwachting van een maaltijd of om aandacht te krijgen.

Katten met een sterke prooidrift zijn te vinden die uit het raam staren en naar de vogels en eekhoorns fluiten. Ik heb zelfs katten zien fluiten naar aanleiding van een video van zangvogels bij een vogelvoederbak.

Op basis van wat behavioristen weten over tjilpen, wanneer het jachtinstinct van je kat wordt geactiveerd, tjilpt hij omdat hij ofwel opgewonden en anticiperend op een jacht en een sprong of gefrustreerd dat hij niet in staat is om op de prooi te jagen die recht voor hem staat.

Als je binnenkat niet echt een jager is, kan ze nog steeds tsjilpen. Ze kan tsjilpen in afwachting van het avondeten wanneer je haar etensbak oppakt. Of ze kan chirrup wanneer de katteneigenaar thuiskomt na een lange dag op het werk en hen vertelt dat het tijd is voor een speelsessie of wat aaien.

Tjilpen en lichaamstaal

De lichaamstaal van je kat kan je helpen begrijpen waarom hij tjilpt. Wanneer hij zich speels voelt en tjilpt om aandacht te krijgen, zul je merken dat zijn ogen breed en helder zijn, zijn staart omhoog en zwiepend en zijn oren omhoog.

Als het getjilp in afwachting is van een jacht, zal zijn lichaamstaal compleet anders zijn. Hij kan gehurkt zijn of stalken met zijn rug gebogen. Zijn oren zijn terug en hij is klaar om te springen.

Hoe verschilt een tjirp van een spinnen?

Een spinnende kat wordt soms vergeleken met een motor. Het is een constant geluid dat een kat produceert wanneer lucht over het strottenhoofd gaat terwijl hij ademt. Spinnen is meestal een teken van tevredenheid, maar sommige katten zullen ook spinnen als ze nerveus zijn.

Hoewel spinnen bijna een onvrijwillig geluid is dat meestal optreedt wanneer een kat ontspannen is, is tjilpen meer een vrijwillige roepingalisatie geproduceerd als hij opgewonden is.

Waarin verschilt een tjirp van een joel?

Een joggen is ook een vrijwillig geluid, maar heeft een heel andere betekenis dan een getjilp. Joggen is meer een manier van katten om met elkaar te communiceren. Ze kunnen joggen om een partner te roepen of om andere katten te vertellen dat dit hun territorium is.

Katten kunnen ook jodelen als ze pijn hebben of in tijden van extreme stress. Ik hoor vaak over mijn katachtige patiënten die huilen en jodelen de hele autorit naar de dierenarts. Oudere katten kunnen uit de verwarring joggen als hun cognitieve functie afneemt.

Terwijl tjilpen meer een positief geluid is in tijden van opwinding, heeft joggen de neiging om meer negatieve emoties uit te drukken.

Katten tjilpen om een aantal andere redenen, maar tjilpen is zelden een indicatie dat er een gezondheids- of gedragsprobleem is. Tjilpen, trillen, katten kletsen, of hoe je het ook wilt noemen, is gewoon een andere manier waarop katten met ons communiceren, en het is meestal heel schattig.

Veelgestelde vragen

Waarom tsjilpen katten?

Moederkatten tjilpen om de aandacht van hun kittens te trekken en hen te leiden. Andere katten tsjilpen als ze een vogel of een eekhoorn zien. Dit wordt beschouwd als frustratie van het zien van prooien waar ze niet op kunnen jagen.

Waarom tjilpt mijn kat wel en miauwt hij niet?

Katten maken vele soorten vocalisaties en elk geeft een andere betekenis. Wanneer een kat tjilpt, is dit meestal als reactie op iets waar hij enthousiast over is, zoals een vogel buiten of een kom met voedsel. Miauwen klinkt algemener en kan een begroeting zijn of een manier om ergens aandacht voor te vragen, zoals een lege voerbak.

Wat betekent het als een kat tjilpt?

Als een kat naar haar kittens fluit, betekent dit “let op en volg me”. Voor andere katten is het meestal te wijten aan opwinding, frustratie of anticipatie.

Waarom maakt mijn kat kleine geluidjes?

Je kat maakt kleine geluidjes als een manier om zijn of haar gevoelens over te brengen. Elk geluid heeft een andere betekenis. Een deel van de vreugde van het hebben van een kat is dat we kunnen leren wat deze geluiden betekenen en ze beter kunnen begrijpen.

Is kattenfluiten een goede zaak?

Ja, tjilpen is een goede zaak. Het kan een manier zijn voor uw kat om met u te communiceren, om te proberen uw aandacht te trekken. Tjilpen kan ook wijzen op opwinding of anticipatie. Tjilpen is meestal een positief geluid. Een kat tjilpt niet als hij pijn heeft of als er een onderliggend gezondheidsprobleem is, dus een tjilp is geen reden tot bezorgdheid. Niet alle katten tsjilpen echter. Als je kat geen pieper is, zelfs als hij opgewonden is, maak je dan geen zorgen. Hij is gewoon niet iemand die zijn emoties laat zien.