Cat lichaamstemperatuur: Oorzaken & Behandeling van abnormale lichaamstemperatuur

Het opnemen van de temperatuur van uw kat thuis is gemakkelijk en nuttig in het geval dat uw kat ziek wordt.

U kunt eenvoudig de lichaamstemperatuur van uw kat meten, iets dat belangrijke informatie kan geven over het welzijn van een kat of anderszins. Lichaamstemperatuur is een van de belangrijkste vitale functies van de gezondheid van een kat, naast hartslag en ademhalingsfrequentie.

Over de lichaamstemperatuur van katten

De natuurlijke fysiologie van het lichaam van een kat zorgt ervoor dat het temperatuurbereik altijd op het normale niveau blijft. De temperatuur verandert alleen ten opzichte van het normale niveau als gevolg van specifieke omstandigheden, zoals ziekte of stress.

 • Wanneer een kat rust, is de basistemperatuur van het lichaam meestal laag, omdat het lichaam inactief is.
 • Wanneer een kat actief of gestrest raakt, kan de lichaamstemperatuur licht stijgen, meestal samen met de ademhalingsfrequentie en hartslag.

Toegevoegd aan deze fysiologische variatie, als een kat lijdt aan verschillende ziekten, kan de lichaamstemperatuur aanzienlijk hoger of lager zijn.

Het controleren van de lichaamstemperatuur van uw eigen kat kan een nuttige manier zijn om zijn algemene gezondheid te controleren. Als u de vitale functies van een kat regelmatig registreert, kan dit nuttig zijn voor uw dierenarts. In een noodsituatie kan het nuttig zijn om de lichaamstemperatuur te meten als een manier om uw dierenarts in meer detail uit te leggen wat er met uw huisdier aan de hand is.

De normale lichaamstemperatuur van katten

De lichaamstemperatuur wordt gemeten in graden Fahrenheit of in graden Celsius . Dit wordt geschreven als graden F of graden C. Fahrenheit wordt het meest gebruikt in de Verenigde Staten; in Europa en veel andere landen wordt celsius vaker gebruikt.

De normale lichaamstemperatuur van de kat heeft de neiging om binnen relatief smalle parameters te blijven.

 • Normaal temperatuurbereik ligt tussen 101 F en 102,5 F (38,3 C tot 39,2 C)
 • Als de temperatuur lager is 100 F (37,8 C), het is te laag
 • Als de temperatuur boven is 103 F (39,4 C), het is te hoog

Deze temperatuurniveaus zijn niet absoluut, maar ze bieden een nuttige algemene gids.

Hoe de lichaamstemperatuur van uw kat te controleren

Om de temperatuur van uw kat op te nemen, plaatst u voorzichtig een gesmeerde thermometer van ongeveer 1 tot 1,5 inch in het rectum.

Het nemen van de temperatuur van een kat is gemakkelijk te doen, en dit is een nuttige vaardigheid voor alle katteneigenaren om te leren. Hier leest u hoe u veilig en nauwkeurig de temperatuur van uw kat kunt meten:

 • Gebruik een digitale rectale thermometer. Deze zijn goedkoop en overal verkrijgbaar.
 • Smeer de punt van de digitale thermometer met behulp van zeep, vaseline of een glijmiddelgel.
 • Niet hard duwen. Als de thermometer er niet gemakkelijk in gaat, houd dan niet vol.
 • Steek de thermometer in via de anus in het rectum ongeveer 2 tot 3 centimeter (ongeveer 1 tot 1,5 inch).
 • Houd de thermometer op zijn plaats totdat deze piept, of voor ongeveer een minuut.
 • Neem de lezing en schrijf het op.

Speciale oorthermometers die een meting van het oor van een kat nemen, zijn beschikbaar, maar ze zijn niet zo effectief of betrouwbaar als rectale thermometers.

Oorzaken van abnormale lichaamstemperatuur bij katten

Er zijn veel mogelijke oorzaken van afwijkingen in de lichaamstemperatuur.

De lichaamstemperatuur van de kat is te laag

Als de lichaamstemperatuur van een kat lager is dan 100 F (37,8 C), is deze te laag. Als u de lichaamstemperatuur van uw kat opneemt en deze is zo laag, noteer dan 15 minuten later opnieuw de lichaamstemperatuur om een nauwkeurige meting te garanderen. Als het nog steeds laag is, boek dan een dringende afspraak met uw dierenarts voor een beoordeling.

Mogelijke oorzaken van een lage lichaamstemperatuur zijn algemene verzwakking, ernstige ziekte, blootstelling aan koude temperaturen buiten (bijvoorbeeld bij buitenkatten) en lage bloedglucose.

De lichaamstemperatuur van de kat is te hoog

Als de lichaamstemperatuur van uw huisdier meer dan 103 F (39,4 C) is, is deze te hoog. Nogmaals, om ervoor te zorgen dat de meting nauwkeurig is, registreert u de lichaamstemperatuur van uw kat 15 minuten later opnieuw. Als het nog steeds te hoog is, boek dan een afspraak met uw dierenarts voor een beoordeling.

De meest voorkomende reden voor een hoge temperatuur is een reactie van het immuunsysteem die chemicaliën in de bloedbaan vrijgeeft die de temperatuur boven normaal verhogen.

Mogelijke oorzaken zijn virale of bacteriële infecties, neoplasie (kanker) en pijn, evenals andere medische aandoeningen.

Hogere temperaturen kunnen ook worden veroorzaakt door overmatige activiteit of lichaamsbeweging en blootstelling aan hoge omgevingstemperaturen.

Finally, een specifieke aandoening die bekend staat als “koorts van onbekende oorsprong” (FUO) treedt op wanneer er geen onderliggende oorzaak van de hoge temperatuur kan worden geïdentificeerd voor de koorts van een kat.

Andere informatie uit de thermometer

Het is vermeldenswaard het uiterlijk van de punt van de thermometer na verwijdering uit het rectum. Er moet gewoon een fijne coating van uitwerpselen zijn, die u moet afvegen met vochtig weefsel of katoen.

Controleer op een verhoogd niveau van “nattigheid”, wat kan wijzen op diarree, of enig teken van bloed of zwartheid (wat wijst op verteerd bloed), of overmatig slijm, die allemaal kunnen wijzen op een soort spijsverteringsstoornis.

Opnemen van andere vitale functies

Als de lichaamstemperatuur te hoog of te laag is, is het de moeite waard om ook andere aspecten van de vitale functies van uw kat te beoordelen

 • Tel de ademhalingsfrequentie van uw kat (door het aantal ademhalingen in 15 seconden te meten en met vier te vermenigvuldigen).
 • Meet de hartslag van uw kat (door deze via de borstwand te voelen of een polsslag te nemen, en het aantal slagen in 15 seconden te meten en vervolgens met vier te vermenigvuldigen).

U kunt dan alle vitale functies van uw huisdier aan uw dierenarts melden: temperatuur, hartslag en ademhalingsfrequentie.

Behandeling van lage of hoge lichaamstemperatuur bij katten

Als de lichaamstemperatuur van uw kat te hoog of te laag is, bezoek dan uw dierenarts voor verdere behandeling.

Probeer de lage of hoge lichaamstemperatuur van uw kat niet zelf te behandelen. Het gebruik van geneesmiddelen van het menselijk type, zoals paracetamol (Tylenol), is gevaarlijk bij katten en veroorzaakt ernstige toxische reacties. Breng in plaats daarvan uw kat naar uw plaatselijke dierenarts.

Het eerste wat uw dierenarts zal doen, is de lichaamstemperatuur en vitale functies van uw kat zelf controleren en een gedetailleerd lichamelijk onderzoek uitvoeren, waarbij wordt gecontroleerd op andere tekenen van slechte gezondheid, zoals gewichtsverlies.

Als het de dierenarts betreft, kan hij of zij verschillende onderzoeken aanbevelen, zoals bloed- en urinemonsters, röntgenfoto’s (radiografie), echografie en een ECG. Een normale diergeneesmiddelen zal meestal worden uitgevoerd.

Dit proces moet uw dierenarts in staat stellen om de oorzaak van de abnormale temperatuur van uw kat te identificeren, zodat de juiste behandeling kan worden gegeven.

Behandeling van lage lichaamstemperatuur bij katten

Naast het behandelen van de onderliggende oorzaak, is het belangrijk dat een kat met een lage lichaamstemperatuur wordt opgewarmd, hetzij in een warme kamer, met kachels, of met zorgvuldig gebruik van verwarmingspads of warmwaterkruiken (wees heel voorzichtig om de kat niet te verbranden door ten minste drie lagen handdoek tussen de warmwaterkruik en het lichaam van de kat te houden).

Behandeling van hoge lichaamstemperatuur bij katten

Behandeling van de onderliggende oorzaak van een hoge lichaamstemperatuur kan antibiotica, ontstekingsremmende medicatie en andere geneesmiddelen omvatten, afhankelijk van het specifieke probleem. Hitteberoerte, veroorzaakt door hoge omgevingstemperaturen, vereist specifieke acties die moeten worden ondernomen. Intraveneuze vloeistoffen kunnen worden gegeven aan katten met hoge temperaturen om ze goed gehydrateerd te houden.

Een nuttige vaardigheid

Het is gemakkelijk om te leren hoe u de temperatuur van uw huisdier kunt meten, en dit kan fungeren als een nuttige extra gids voor de gezondheid van uw huisdier, evenals nuttige informatie die u aan uw dierenarts kunt doorgeven.

Veelgestelde vragen

Wat wordt beschouwd als een hoge temperatuur voor een kat?

Elke temperatuur van meer dan 103 F (39,4 C) wordt bij een kat als te hoog beschouwd.

Waarom hebben katten een hoge lichaamstemperatuur?

Er zijn veel oorzaken van hoge lichaamstemperatuur bij katten, waaronder een reactie van het immuunsysteem op infecties en kanker, pijn en zelfs een hoge omgevingstemperatuur (hitteberoerte).

Hoe kun je zien of de kat koorts heeft?

De enige manier om zeker te weten of een kat koorts heeft, is door de temperatuur van de kat op te nemen met een rectale thermometer.

Waarom zijn katten zo warm?

Katten zijn warmbloedige, harige dieren en ze produceren normaal lichaamswarmte, dus het is normaal en natuurlijk dat ze zich vaak warm voelen om aan te raken.