Hoe de tanden van uw kat te poetsen

Poets je je tanden? Hoe zit het met die van je kat? Tandenpoetsen bij huisdieren is een nieuwe en opwindende manier waarop we de mondgezondheid van onze kat kunnen beschermen.

Snel overzicht

01

Eenmaal daags de tanden van uw kat poetsen is het meest effectieve wat u kunt doen om parodontitis bij uw kat te voorkomen.

02

Het is nooit te laat om te beginnen met het verzorgen van de tanden van uw kat, en veel katten genieten eigenlijk van de aandacht en smakelijke traktatie van het laten poetsen van hun tanden.

03

Als je nog nooit de tanden van je kat hebt gepoetst, ga dan langzaam totdat je kat deze noodzakelijke routine accepteert.

Katten kunnen kieskeurig zijn en de gedachte om te proberen je kat te overtuigen om lang genoeg stil te staan zodat je elke dag zijn tanden kunt poetsen, kan zelfs voor de meest toegewijde tandenpoetsliefhebber een beetje onaangenaam zijn. Het goede nieuws is dat je kat met een beetje geduld, positieve bekrachtiging en oefening kan leren om ervan te houden om zijn tanden te laten poetsen.

Dit is een belangrijk proces om je kat te leren, want katten zijn net als mensen vatbaar voor tandziekten en verval. Van tandenpoetsen is aangetoond dat het een van de beste preventieve gezondheidsmaatregelen is voor het vertragen van het begin van tandheelkundige aandoeningen. Hoewel tandenpoetsen alleen tandaandoeningen niet volledig zal voorkomen, vermindert het de snelheid van tandplak en tandsteenopbouw en verhoogt het de levensduur van de tanden van uw kat.

Tandheelkundige ziekte

Tandplak en tandsteen leiden tot pijn, ontsteking, tandbederf en tandverlies.

Tandheelkundige ziekte is een pijnlijke aandoening voor katten. Wanneer we de tanden van onze kat niet schoonmaken of poetsen, zorgt dit ervoor dat tandplak zich op de tanden ophoopt en bacteriën aan het oppervlak van de tanden blijven plakken. De bacteriën veroorzaken ontsteking van het tandvlees (gingivitis) en leiden na verloop van tijd tot verval van de tanden. De tanden worden dan ziek en vallen uit. De bacteriën kunnen in de bloedbaan naar het hart, de lever en de nieren reizen en ziekten zoals endocarditis veroorzaken. Hierdoor kan je kat erg onwel worden.

Tekenen van tandheelkundige ziekte bij katten zijn onder meer:

Als u deze tekenen ziet, moet u contact opnemen met een dierenarts voor hulp.

Gereedschappen van de handel

Het gebruik van de juiste tandenborstel en tandpasta zal je klaarstomen voor succes. Het gebruik van huisdierspecifieke producten is niet alleen het veiligst, het maakt het proces ook gemakkelijker voor zowel u als uw kat. Hier zijn onze beste tips bij het kopen van mondhygiëneproducten.

1. Tandenborstel

Tandenborstels voor huisdieren hebben lange handvatten en kleine opzetborstels die zijn ontworpen om gemakkelijk in de mond van uw kat te reiken.

Bij het kiezen van een tandenborstel heb je een paar opties. Een tandenborstel past over het uiteinde van je wijsvinger en is lekker kort om gemakkelijk achter in de mond te passen. Als je kat bijt, is dit misschien niet de tandenborstel voor jou.

Pet tandenborstels hebben een kleine, zachte diamantvormige kop met een lang handvat. Ze zijn speciaal ontworpen om gemakkelijk in de mond van uw kat te reiken en de borstelharen zijn zachter dan menselijke tandenborstels, waardoor de poetservaring voor katten draaglijker is.

Hoewel je een menselijke tandenborstel kunt gebruiken, zijn ze vaak te omvangrijk om comfortabel in de mond van een kat te passen en kunnen de borstelharen te stijf zijn. Een kindertandenborstel zou de op een na beste keuze zijn als u geen tandenborstel voor huisdieren kunt krijgen.

Lees ook: Beste tandenborstels voor katten

2. Tandpasta

Gebruik nooit menselijke tandpasta op een kat, omdat dit giftig kan zijn voor uw huisdier.

Bij het kiezen van een tandpasta voor huisdieren, moet u een huisdierspecifiek product gebruiken. Menselijke tandpasta bevat vaak xylitol en fluoride, die beide giftig zijn voor katten. Kattentandpasta is gemaakt zonder deze ingrediënten en zou daarom de enige keuze van tandpasta voor uw kat moeten zijn.

Kattentandpasta is er in verschillende smaken, zoals gevogelte of mout, en dierenwinkels of uw dierenarts hebben misschien monsterpakketten, zodat u verschillende smaken kunt proberen om te zien welke uw kat het liefste heeft voordat u een hele tube koopt.

Lees ook: Beste tandpasta voor katten

3. Begin langzaam

Veel katten zien tandpasta als een traktatie en komen genieten van de poetservaring.

Katten geven de voorkeur aan een langzame en gestage benadering van tandenpoetsen. Als je nog nooit de tanden van je kat hebt gepoetst, ga dan langzaam totdat je kat deze noodzakelijke routine accepteert.

Begin met het eerst introduceren van de tandpasta. Doe een kleine hoeveelheid tandpasta, ongeveer zo groot als een erwt, op je wijsvinger. Laat je kat ruiken en lik de tandpasta van je vinger. Tandpasta voor katten komt meestal in smakelijke smaken zoals mout en gevogelte, dus verleidelijke smaken voor uw kat. De meeste katten zullen geïnteresseerd zijn en de tandpasta willen proeven.

Gebruik veel lof om je kat aan te moedigen om te proeven de tandpasta. Je kunt ook beloningen zoals de favoriete traktatie van je kat gebruiken om je kat te leren deze activiteit leuk te vinden. Forceer de tandpasta niet in de mond van uw kat of op de lippen, omdat dit een angstaversie voor tandpasta kan veroorzaken en ze u niet willen laten doorgaan met het poetsen van de tanden.

Wanneer u uw kat traint om te genieten van tandenpoetsen, probeer uw kat dan niet stevig vast te houden of gebruik wraps om hem stil te laten blijven. Het in bedwang houden van uw kat kan angst voor tandenpoetsen veroorzaken.

Wanneer uw kat zich op zijn gemak voelt bij het proeven of likken van de tandpasta, begin dan met breng de tandpasta aan op een vingerborstel of een stuk gaas rond de lippen en in de zijkanten van de mond. Ga weer verder met veel lof en af en toe een traktatie om je kat eraan te herinneren hoe blij je bent dat ze hun mond laten hanteren.

Als uw kat dit accepteert, kunt u overgaan tot tandenpoetsen. Begin met slechts een paar tanden tegelijk en werk geleidelijk aan op tot het poetsen van de hele mond. We raden aan om de tanden van uw kat de rest van zijn leven eenmaal per dag te poetsen.

Je kunt in elk stadium van het leven beginnen met het poetsen van de tanden van je kat, maar hoe eerder hoe beter. Kittens hebben bladverliezende tanden (melktanden) die uitvallen, en dit zijn de perfecte tanden om tandenpoetsen op te oefenen. Zelfs als uw kat veel ouder is en nog nooit zijn tanden heeft laten poetsen, kunt u uw kat nog steeds leren om te genieten van het laten poetsen van zijn tanden.

Lees ook: 10 tekenen dat je kat je echt vertrouwt

Extra hulp

Andere mondgezondheidsproducten die het tandenpoetsen aanvullen, zijn tandheelkundige kauwen, spoelingen en wateradditieven.

Er zijn veel tandheelkundige producten op de markt gebracht voor katteneigenaren om een goede mondhygiëne te behouden bij onze kattenvrienden. Deze producten omvatten tandheelkundig speelgoed, tandheelkundige traktaties, voorgeschreven tandheelkundige diëten en mondwaters. Deze producten kunnen alleen of in combinatie met elkaar worden gebruikt om te helpen bij een goede mondhygiëne. Het belangrijkste bij het overwegen van een tandheelkundig product is om te zoeken naar producten met wetenschappelijke ondersteuning.

De Veterinaire Mondgezondheidsraad heeft een aanbevolen lijst met producten waarvan is aangetoond dat ze effectief zijn bij katten. We raden u aan de producten op deze lijst te gebruiken. Als u overweegt een product te kopen dat niet op deze lijst staat, vraag dan eerst een dierenarts om advies over hoe effectief het is, of dat een alternatief misschien meer geschikt is voor de behoeften van uw kat. Dit kan tijd en geld besparen, maar ook het hartzeer van het gebruik van een ineffectief product zonder het gewenste effect van het gezond houden van de tanden van uw kat.

Lees ook: De complete gids voor gebitsreiniging voor katten

Professionele reiniging

Uw dierenarts kan tips voor het poetsen van tanden geven en indien nodig een ultrasone diepe reiniging van de tanden van uw kat uitvoeren.

Sommige katten, zelfs met veel training en geduld, laten je hun tanden niet poetsen. Als dit het geval is met uw kat of kitten, heeft u een professional nodig om de tanden van uw kat voor u schoon te maken. Uw dierenarts kan de tandsteenopbouw veilig verwijderen met behulp van een ultrasone scaler onder algemene anesthesie. Hierdoor kunnen alle oppervlakken van de tanden worden gereinigd, ook onder de tandvleesrand.

De dierenarts onderzoekt de mond op tekenen van tandbederf, infectie en massa’s op hetzelfde moment als de gebitsreinigingsprocedure. Verdere tests zoals tandheelkundige röntgenfoto’s kunnen worden genomen om naar de wortels van de tanden te kijken om er zeker van te zijn dat ze gezond zijn.

Zieke tanden worden bij katten verwijderd om aanhoudende pijn en infectie te voorkomen, en uw kat zal zich veel gelukkiger voelen zonder zieke tanden in zijn mond. Katteneigenaren zijn vaak bezorgd dat hun katten niet zonder hun tanden kunnen eten, maar katten kunnen eigenlijk vrij goed omgaan met eten na het verwijderen van tanden.

Alle katten moeten een jaarlijkse tandheelkundige controle krijgen bij een dierenarts, omdat tekenen van tandheelkundige aandoeningen heel subtiel kunnen zijn en onopgemerkt blijven.

Lees ook: Basepaws Cat Dental Health Test Review: we hebben het geprobeerd

Laatste gedachten

Dagelijks tandenpoetsen is de nummer één manier om de tanden en het tandvlees van uw kat gezond te houden.

Tandziekte is een pijnlijke aandoening bij katten en goede mondverzorging, waaronder dagelijks tandenpoetsen, kan de gezondheid van uw kat op lange termijn verbeteren. Veel katten genieten eigenlijk van de aandacht en smakelijke traktatie van het laten poetsen van hun tanden, en zodra een routine is gecreëerd, zullen ze naar je op zoek gaan als je vergeet dat het tijd is om tanden te poetsen! Het is nooit te laat om te beginnen met het verzorgen van de tanden van je kat, dus probeer tandenpoetsen vandaag nog.

Lees ook: Mijn kat at een kippenbot: moet ik me zorgen maken?

Veelgestelde vragen

Moet je de tanden van katten poetsen?

Ja, de tanden van uw kat een keer poetsen daily is het meest effectieve wat u kunt doen om parodontitis bij uw kat te voorkomen.

Hoe kan ik op natuurlijke wijze de tanden van een kat poetsen?

Sommige mensen raden producten zoals kokosolie aan, maar dit kan gastro-intestinale problemen veroorzaken, zoals braken en diarree. Natuurlijke alternatieven die u zou kunnen overwegen zijn kattentandspeelgoed of voorgeschreven tandheelkundige diëten.

Is het te laat om de tanden van mijn kat te poetsen?

Het is nooit te laat om te beginnen! Als uw kat een grote opeenhoping van tandsteen heeft, kan hij baat hebben bij een professionele gebitsreiniging door een dierenarts om eerst het tandsteen te verwijderen, omdat tandenpoetsen deze ophoping niet kan verwijderen. Eenmaal verwijderd, kunt u vervolgens doorgaan met uw thuisborstelroutine om te voorkomen dat tandsteen terugkeert.

Is mondwater voor mensen giftig voor katten?

Menselijke mondspoelingen bevatten vaak alcohol en fluoride die giftig zijn voor katten, dus menselijke mondspoelingen mogen nooit voor katten worden gebruikt. Er zijn veilige katachtige mondspoelingen beschikbaar om in plaats daarvan te gebruiken.

Bronnen weergeven