Werkt Feliway voor katten?

Als katteneigenaar wil je er alles aan doen om je kat te helpen zich thuis gelukkig en rustig te voelen. Je hebt misschien gehoord van een product genaamd Feliway dat beweert precies dat te doen – en meer!

Het moderne leven kan stressvol zijn voor katten. Elke verandering in zijn routine of omgeving (zelfs zoiets kleins als een nieuw meubelstuk!) kan ervoor zorgen dat je kat gestrest raakt.

Feliway is bedoeld om onze katten te helpen zich thuis gelukkiger en rustiger te voelen. Maar het beweert ook allerlei stressgerelateerd gedrag te verminderen, van krabben tot spuiten.

De grote vraag is, werkt het echt?

Het snelle antwoord is dat we het nog steeds niet zeker weten. Er is niet enorm veel onderzoek gedaan naar de vraag of Feliway echt alles kan bereiken wat het beweert. Van de onderzoeken die zijn gedaan, hebben velen van hen problemen, zoals alleen kijken naar een klein aantal katten. Om het nog ingewikkelder te maken, is het grootste deel van dat onderzoek gefinancierd door het bedrijf dat Feliway maakt.

Desondanks wordt Feliway aanbevolen door katteneigenaren en kattengezondheidsexperts over de hele wereld.

We zullen kijken naar wat Feliway precies is, wat het beweert dat het kan doen en wat het bewijs tot nu toe zegt.

Lees ook: Wat zijn kattenferomonen en werken ze echt?

Wat Feliway is

Feline feromonen markeren een persoon, plaats of ding als iets veiligs voor katten in hun omgeving.

De wetenschap achter Feliway draait om feromonen.

Feliway is al meer dan 25 jaar op de markt. Sindsdien hebben ze een paar verschillende producten ontwikkeld. Maar ze bevatten allemaal een synthetisch (door de mens gemaakt) feromoon dat beweert een exacte replica te zijn van de feromonen die van nature door katten worden geproduceerd.

Dus, wat is een feromoon precies? Feromonen zijn een geurstof die katten (en de meeste andere dieren) vrijgeven uit speciale klieren rond hun lichaam wanneer ze willen communiceren. Alle katten begrijpen deze chemische signalen. Ze kunnen zelfs fungeren als een boodschap aan zichzelf.

Ze kunnen bijvoorbeeld feromonen afgeven om stress of gevaar te signaleren. Maar ze geven ook feromonen af wanneer ze zich bijzonder veilig of gelukkig voelen.

Heb je ooit gemerkt dat je kat vrolijk over zijn wang wrijft over iets waar hij van houdt? Misschien is het een favoriet speeltje of een plekje op de bank. Het ziet er schattig uit, maar ze laten eigenlijk gezichtsferomonen achter die een gevoel van veiligheid en comfort aangeven. Wanneer katten deze feromonen tegenkomen, veroorzaakt dit gevoelens van veiligheid en geruststelling in hun hersenen. Ze laten andere katten weten dat dit een veilige plek is om te zijn.

Dit is de combinatie van feromonen die Feliway heeft geprobeerd te gebruiken in hun producten.

Lees ook: Waarom snuffelt mijn kat ineens aan alles?

Wat Feliway doet

hoe katten communiceren

Katten communiceren via feromonen en geur, en Feliway beweert een synthetisch feromoon te produceren dat katten een veilig en kalm gevoel geeft.

We weten dat Feliway-producten een synthetische versie bevatten van het feromoon dat katten afgeven wanneer ze zich kalm en veilig voelen. Maar wat doet Feliway eigenlijk?

De theorie is dat wanneer katten de synthetische feromonen in Feliway tegenkomen, dit dezelfde gevoelens oproept als natuurlijk voorkomende kattenferomonen. Dus door simpelweg een Feliway-diffuser in de muur te steken, kan uw kat zich rustiger en minder gestrest voelen, of in harmonie leven met andere kattenvrienden. Althans, dat beweert het bedrijf.

Lees ook: Beste kalmerende hulp voor katten

Gebruik van Feliway

Feliway MultiCat is een synthetisch feromoon dat de kalmerende signalen nabootst die door moeder worden verzonden om te voorkomen dat haar kittens vechten.

Feliway stelt dat hun producten verder gaan dan alleen het sturen van geruststellende berichten naar uw kat. Ze beweren dat ze sommige van de gedragsproblemen die we zien wanneer katten stress ervaren, zoals:

Feliway raadt aan om hun producten te gebruiken in elke situatie die uw kat stressvol zou kunnen vinden. Dit kan het gebruik van Feliway-spray op een deken zijn om de dierenarts te bezoeken, of een plug-in diffuser als je mensen laat logeren, of verhuizen naar een nieuw huis.

Ze hebben zelfs een speciale formulering die de natuurlijke feromonen nabootst die moederkatten uit hun borstgebied vrijgeven om harmonie tussen hun kittens aan te moedigen. Feliway Friends (ook wel Feliway Multicat genoemd) beweert wrijving tussen katten die in huishoudens met meerdere katten leven te verminderen door deze ‘harmonieboodschap’ uit te zenden. Feliway Friends kan vooral handig zijn als u overweegt een nieuwe kat of een nieuw kitten aan het gezin toe te voegen.

Het klinkt allemaal best goed…

Lees ook: De complete voedingsgids van kittens tot senioren

… Maar werkt Feliway?

Ondanks controversiële studies over what Feliway kan het echt doen, het blijft sterk aanbevolen door dierenartsen, kattengedragsdeskundigen en veel katteneigenaren.

Dat is de grote vraag. En het is niet gemakkelijk te beantwoorden.

Feliway domineert de markt al meer dan 25 jaar. Het wordt aanbevolen door veel kattengezondheidsexperts, waaronder dierenartsen. Je zou dus kunnen denken dat het bewijs waterdicht is.

Helaas zijn er nog maar een klein aantal onderzoeken die kijken of Feliway producten daadwerkelijk werken. Veel van deze studies zijn moeilijk te interpreteren omdat ze slechts een klein aantal katten betreffen.

Om het nog ingewikkelder te maken, werd het grootste deel van het onderzoek dat de veronderstelde positieve voordelen van Feliway-producten aantoont, gefinancierd door Ceva Animal Health. Dit is het bedrijf dat Feliway produceert. Hoewel wetenschappelijke studies gebonden zijn aan strikte ethische regels, zijn de resultaten nog steeds moeilijker te vertrouwen.

In 2019 werd in een studie gekeken of Feliway een van de fysiologische parameters verminderde die we associëren met kattenstress. Ze keken naar ademhalingsfrequentie, hartslag, bloeddruk en tekenen van zichtbare stress. De onderzoekers ontdekten dat Feliway geen effect had. Deze studie werd niet gefinancierd door Ceva Animal Health.

Lees ook: Wat is een normale hartslag voor een kat?

Bemoedigende studies

In 2001 bleek uit een dubbelblinde placebo-gecontroleerde studie dat het gebruik van Feliway het urine spuiten bij mannelijke katten verminderde. De steekproefomvang was echter klein en de studie werd gefinancierd door Ceva Animal Health.

In 2015 bleek uit een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebogecontroleerde klinische studie dat katten minder gestrest leken tijdens een dierenartsbezoek toen de onderzoekstafel werd besproeid met Feliway Classic Spray – volgens hun eigenaren. Er was echter geen verschil in hoe gemakkelijk ze te hanteren waren. Deze studie werd ook gefinancierd door Ceva Animal Health.

Een onderzoek uit 2020 wees uit dat het gebruik van Feliway Friends de relaties tussen katten en honden die in hetzelfde huis wonen aanzienlijk verbeterde.  De katten bleken ook meer ontspannen te zijn. Dit is goed nieuws voor katten die hun huis delen met hondenvrienden. De producten in deze studie werden gratis verstrekt door Ceva Animal Health. In de krant staat echter dat ze niet betrokken waren bij het ontwerp, de uitvoering of de publicatie van het werk.

Feliway beweert de vrede tussen katten in huizen met meerdere katten te bewaren, hoewel wetenschappelijke studies over deze claims controversieel zijn.

Het bewijs is niet sterk dat Feliway werkt, omdat er nog steeds maar een klein aantal studies zijn, en sommige hiervan hebben gebreken. Maar er zijn enkele bemoedigende resultaten en veel katteneigenaren en kattengezondheidsexperts hebben zelf positieve resultaten gezien. Dit is de reden waarom zoveel mensen Feliway aanbevelen.

Lees ook: Hoe krijg je een hond en kat om zich te binden

Conclusie

Soms is zien geloven – kijk wat Feliway zelf kan doen en kijk of je katten zachter en gelukkiger zijn.

Feromonen zijn een groot deel van de manier waarop onze katten communiceren. Het benutten van de kracht van feromonen kan enorme voordelen hebben om onze katten te helpen zich thuis gelukkig en kalm te voelen.

De jury is er nog niet uit of Feliway echt alle dingen kan bereiken die ze beweert. Maar het belangrijkste is dat geen enkele studie negatieve bijwerkingen heeft aangetoond die verband houden met het gebruik van Feliway. Dus als u denkt dat uw kat baat kan hebben bij een feromoonproduct, is het enige echte risico het uitgeven van geld aan een product dat niet helpt.

Vergeet niet dat als uw kat tekenen van stress vertoont, het belangrijkste om te doen is proberen het onderliggende probleem aan te pakken. Hoewel feromoonproducten zoals Feliway kunnen helpen, zijn ze meestal geen wonderoplossing op zichzelf.

Als u zich zorgen maakt over het gedrag van uw kat, is een dierenarts of veterinaire gedragstherapeut de beste persoon om mee te praten.

Lees ook: 5 visuele tekenen van een gestreste kat en hoe te helpen

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het voordat Feliway werkt?

Sommige Feliway producten kunnen een bijna onmiddellijk effect hebben. Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat het gebruik van Feliway-spray op de onderzoekstafel bij de dierenartsen hen hielp om minder gestrest te lijken tijdens het consult. Als gevolg van deze studie gebruiken veel katteneigenaren Feliway-spray op een deken die hun kattendrager bedekt tijdens uitstapjes naar de dierenarts.

Voor andere zaken, zoals spuiten in huis, of conflicten tussen dieren die samenleven, kan het enkele weken duren.

Welk effect heeft Feliway op katten?

Feliway werkt door de feromonen na te bootsen die katten van nature produceren om te communiceren. Ze kunnen katten helpen om zich thuis gelukkig en veilig te voelen, of zelfs wrijving tussen katten die samenleven te verminderen. Feliway beweert dat hun producten sommige van de gedragingen die we zien bij katten die lijden aan stress kunnen verminderen, szoals spuiten, verstoppen, krabben, overgroomen en vechten.

Maakt Feliway katten aanhankelijker?

Feliway beweert dat het gebruik van hun Feliway Classic diffuser “je relatie met je kat voedt, door thuis een liefdevolle omgeving te creëren”.

Er zijn geen studies die hebben gekeken of Feliway katten aanhankelijker kan maken, dus de jury is eruit! Maar zeker, het verminderen van stress voor uw kat kan hem helpen zich thuis gelukkiger en rustiger te voelen. Dit kan leiden tot een meer liefdevolle en aanhankelijke relatie.

Werkt Feliway voor het bestrijden van katten?

Katten zijn van nature solitaire dieren. Ze kunnen het delen van hun huis met andere katten erg stressvol vinden. Feliway heeft een product genaamd Feliway Friends dat speciaal is ontworpen om katten te helpen die met andere katten leven. Het bevat een sussend feromoon dat vrijkomt uit het borstgebied van moederkatten om harmonie tussen haar kittens te creëren. De Feliway Friends diffuser zendt deze “harmonieboodschappen” uit en heeft als doel de harmonie tussen katten die samenleven te herstellen. Het beweert ook de spanning en gevechten tussen katten te verminderen.

Feliway Friends werd op de proef gesteld in een onderzoek uit 2019, waar het veelbelovende resultaten liet zien voor het omgaan met agressie tussen huisgenootkatten in huishoudens met meerdere katten.