Hoe je je kat kunt laten knuffelen (5 geweldige tips)

Het zijn de dromen van de meeste katteneigenaren om een schattige en knuffelige kat te hebben die op schoot zit en met hen in bed kruipt, maar dit is niet altijd het geval. Net als mensen hebben katten unieke persoonlijkheden, en terwijl sommige katten knuffelig en aanhankelijk zijn, zijn anderen agressief en teruggetrokken. Als dat laatste de jouwe beschrijft, ben je niet de enige.

Hoewel de meeste katten eigenschappen van hun moeder leren, kun je de jouwe nog steeds leren om sociaal te zijn met een beetje moeite. Deze sociale maakbaarheid is groter bij kittens, maar neemt af naarmate de katten ouder worden. Je kat leren knuffelen is echter nog steeds mogelijk, ongeacht zijn leeftijd. Hier zijn enkele tips om je kat binnen een paar weken te laten knuffelen.

3 katten gezichtsverdeler

De 5 tips om je kat te laten knuffelen

1. Wees kalm en zachtaardig met je bewegingen

Katten schrikken gemakkelijk en je abrupte bewegingen en agressieve acties kunnen bedreigend worden, zelfs als je geen kwaad bedoelt. Rustiger zijn en zachter bewegen kan de kat meer laten wennen aan uw aanwezigheid.

Dit geldt vooral als je het onlangs hebt aangenomen. Je zult merken dat je kat zich meer op zijn gemak voelt bij jou. Hoewel het misschien niet genoeg is om er een volledig knuffelige katachtige van te maken, is het een goed begin.

kat vraagt om knuffels
Foto credit: 99mimimi, Pixabay
thematische pauze

2. Staar ze niet te veel aan

Net als mensen vinden ook katten staren ongemakkelijk. Vermijd te lang naar je kat te staren, zelfs als je geboeid bent door zijn schattigheid. Doe dit te lang en het zal weglopen.

In plaats daarvan kun je een soort langzame knippering proberen en dan vrijwel onmiddellijk wegkijken. Wanneer uw kat langzaam naar u knippert, betekent dit dat hij u vertrouwt en zich op zijn gemak voelt om bij u in de buurt te blijven. Praat met ze in hun taal en ze zullen dichter naar je toe groeien.

thematische pauze

3. Aai uw kat (op de juiste manier)

Zelfs de meest agressieve katten kunnen een goede aai niet weerstaan. Het is echter belangrijk om je kat correct te aaien; anders heeft het het tegenovergestelde effect. Krab onder hun kin, streel hun ogen of wrijf over hun rug. Vermijd wrijven over hun buik, snorharen en poten omdat ze extreem gevoelig zijn.

de hand van een vrouw die een kat aait
Afbeelding Credit: Yerlin Matu, Unsplash
thematische pauze

4. Overlaad je kat met traktaties

Je kunt een kat omkopen om met je te knuffelen door hem traktaties te geven. Elke keer dat je kat met je knuffelt, beloon hem dan met iets waar hij van houdt. Als alternatief kunt u traktaties gebruiken om ze naar binnen te lokken en dezelfde traktaties gebruiken om ze te laten blijven. Na verloop van tijd bouwt dit een positieve associatie op en moedigt het je katachtige aan om te knuffelen.

Als je ze eenmaal op schoot hebt, is het belangrijk om ze correct te aaien en plotselinge bewegingen te voorkomen. Eén verkeerde beweging, en je kat zal wegduiken om zich in veiligheid te brengen. Ga ook langzaam op de traktaties om overvoeding te voorkomen.

thematische pauze

5. Verhoog de verzorging

Verzorgingssessies zijn een geweldige manier voor u en uw kat om een band op te bouwen. Katten genieten ervan als je ze zachtjes borstelt, zolang je het maar niet overdrijft.

Gebruik een zachte borstel om je kat zachtjes in een ritmische beweging te borstelen terwijl je er met een rustgevende stem tegen praat. Besteed aandacht aan zijn lichaamstaal om te weten of je het goed doet. Er is altijd de mogelijkheid om het te hard te borstelen, wat onaangenaam kan zijn.

Als de kat er genoeg van heeft, begint hij te friemelen, of je ziet zijn staart trillen. Dit is een teken dat je moet stoppen en het moet laten zijn. Plan regelmatig verzorging in en je kat zal dichter naar je toe groeien en van nature met je willen knuffelen.

vrouw die de Perzische kat borstelt
Afbeelding Credit: ANURAK PONGPATIMET, Shutterstock

kattenpootverdelerZijn sommige katten onmogelijk om knuffelig te maken?

Ja, sommige katten zijn genetisch vatbaar voor gemeen en teruggetrokken. Dit is inherent aan hun aard en je kunt er niet veel aan doen. Sommige katten zijn van nature voorzichtig en bang voor mensen. Katachtigen zoals deze zijn moeilijk knuffelig te maken, maar dat betekent niet dat je het niet moet proberen.

Vriendelijke behandelingen, traktaties en een beetje geduld zullen een lange weg gaan naar het maken van een teruggetrokken en angstige kat een stuk socialer. Als uw huisdier niet vriendelijker wordt, wilt u misschien een professional raadplegen. Kattentrainers en kattengedragsdeskundigen kunnen een eenzame kat transformeren in een meer sociale kat.

kat slapen op een lap_Shutterstock_Alena Ozerova
Afbeelding Credit: Alena Ozerova, Shutterstock

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Het is het recht van elke katteneigenaar om een fuzzy, knuffelige buddy om mee te knuffelen en ’s nachts warm te houden. Met doorzettingsvermogen en consistentie kunt u uw kat in een mum van tijd knuffelen. Probeer echter niet om knuffelen te forceren of zelfs je kat met geweld te aaien. Dit zal de relatie tussen u en uw dier alleen maar belasten.

thematische pauze

Uitgelicht beeldkrediet: Impactfotografie, Shutterstock