Waarom rollen katten graag rond in kattenkruid?

De meeste eigenaren van gezelschapsdieren zijn bekend met de schattige aanblik van hun kat die in kattenkruid rondrolt en de reactie die ze er daarna op lijken te hebben. Het gebruikelijke gedrag houdt in dat uw kat er gespreid of leeg uitziet.

Snel overzicht

01

Hoewel veel katten dol zijn op kattenkruid, reageren alle katten er net even anders op en sommige katten reageren er helemaal niet op.

02

Kattenkruid geeft een chemische stof af die nepetalacton wordt genoemd en die zich richt op “gelukkige” receptoren in de hersenen van katten en hen euforisch laat voelen.

03

Sommige katten rollen kattenkruid in en wrijven zich erin, terwijl anderen erop kauwen en het doorslikken.

Katten kunnen super aanhankelijk worden en veel knuffels en aandacht willen. Ze kunnen plotseling erg duizelig worden en wild met hun speelgoed gaan spelen. Alleen katten – inclusief grote soorten en huiskatten – lijken te worden beïnvloed door kattenkruid. Wat is er zo bijzonder aan kattenkruid?

Wat is kattenkruid?

Bundel kattenkruidbladeren, stengels en bloesems

Kattenkruid, of Nepeta cataria is een kruid dat over de hele wereld voorkomt. Het is inheems in Europa, het Midden-Oosten en Azië, en het is genaturaliseerd in Noord-Amerika en Nieuw-Zeeland.  Kattenkruid wordt soms kattenkruid, kattenkruid of kattenkruid genoemd. Het behoort tot de Lamiaceae-familie.

Andere beroemde kruiden die tot deze familie behoren, zijn munt, basilicum, oregano en tijm. Kattenkruid wordt ook vaak door mensen gebruikt omdat het ontspannende eigenschappen heeft wanneer het wordt ingenomen. Kattenkruid wordt aangetroffen in bepaalde kruidenremedies en kruidendranken.

De kattenkruidplant is overblijvend en kan, als hij aan zijn lot wordt overgelaten, uitgroeien tot een prachtige grote struik met paarswitte of roze bloemen. Bijen en vlinders voelen zich ertoe aangetrokken. Het is bekend dat het ook enkele insectenwerende eigenschappen heeft, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor tuinders om in hun groentegewassen te gebruiken om ongedierte ervan te weerhouden het gewas te ruïneren. Ironisch genoeg, omdat het een productieve plant is, beschouwen sommige mensen het als een onkruid.

Kattenkruid is uniek omdat het een actieve verbinding bevat die nepetalacton wordt genoemd. Deze chemische stof heeft op een paar bijzondere manieren effect op onze katten. Nepetalacton zorgt ervoor dat katten een overweldigend gevoel van euforie ervaren.

We denken dat kattenkruid zich richt op receptoren in de hersenen van de kat die uw kat gelukkig en euforisch maken. Dit komt door het feit dat het een zeer vergelijkbaar molecuul is als sommige van de feromonen die door katten worden vrijgegeven wanneer ze klaar zijn om te paren.

Via een omweg kan het katten het gevoel geven dat ze seksueel gestimuleerd worden. Dit heeft invloed op katten, of ze nu gecastreerd zijn of niet.  Het zijn niet alleen onze huiskatten die last hebben van kattenkruid. Grote katten in het wild zijn dat ook. Dit omvat tijgers, leeuwen, bobcats en lynxen.

Lees ook: Maakt kattenkruid katten high?

Evolutionaire redenen waarom katten kattenkruid leuk vinden

Niemand weet het zeker, maar het is mogelijk dat rollend kattenkruid wilde katten beschermt tegen insecten en hun eigen geur overweldigt om te helpen bij de jacht.

Er zijn twee theorieën over waarom katten geprogrammeerd zijn om zich aangetrokken te voelen tot kattenkruid

1. Katten in het wild zouden baat hebben bij de ongedierteafstotende eigenschappen van kattenkruid. Er wordt gedacht dat wanneer katten poten op en spelen met de kattenkruidbladeren, moleculen genaamd iridoids vrijkomen. Dit bedekt de kat in een insectenafstotende substantie.

Als katten onlangs kattenkruid hebben gerold, hebben ze minder kans op parasitaire infecties van mijten en insecten, of worden gebeten door muggen. Parasieten zijn per definitie schadelijk voor de gezondheid van je kat, dus als ze zichzelf zouden kunnen kosten in iets dat dit ongedierte zou afstoten, zou dat enorm gunstig zijn.

2. De tweede reden is dat wordt aangenomen dat sommige oliën in de plant de eigen geur van de kat kunnen maskeren. Katten in het wild zijn afhankelijk van de jacht om hun voedsel te vinden. Als hun prooi ze kan ruiken lang voordat ze ze zien, geeft het hen een voordeel ten opzichte van onze katten en maakt het ze minder efficiënt in het jagen.

Lees ook: De 5 beste kattenkruidproducten voor katten (spray en speelgoed en meer verrassingen)

Niet alle katten houden van kattenkruid!

Sommige katten lijken niet van kattenkruid te houden en anderen worden helemaal niet beïnvloed door de plant.

Verrassend genoeg worden niet alle katten gek van kattenkruid. Het heeft geen effect op sommige katten. Jongere katten en kittens lijken er niet op te reageren. Sommige volwassen katten reageren ook gewoon niet. Men denkt dat het wordt bepaald door genetica.

Als uw kat geen euforisch of manisch gedrag vertoont tegen de tijd dat hij 6 maanden oud is, is het onwaarschijnlijk dat hij dat ooit zal doen. Raak niet in paniek als je kat niet reageert op kattenkruid, er zijn alternatieven die je kunt proberen.

Verandereninboorlingen To Catnip

Er zijn een paar alternatieven voor kattenkruid waarvan wordt gedacht dat ze een vergelijkbaar effect hebben op katten. Deze zijn als volgt:

1. Zilvervine

Zilvervine heeft een aantal vergelijkbare chemische eigenschappen als kattenkruid.

Deze plant bevat chemicaliën die niet al te veel verschillen van nepetalactonen. Ze hebben vaak dezelfde impact op katten als kattenkruid. Interessant is dat zilvervine erg aantrekkelijk is voor sommige katten waarvan is opgemerkt dat ze helemaal niet reageren op kattenkruid.

2. Valeriaanwortel

Sommige katten die niet reageren op kattenkruid kunnen genieten van het snuiven van valeriaanwortel.

Sommige katten snuiven graag valeriaanwortel. Het kan ervoor zorgen dat ze zich opgewonden en euforisch voelen. Sommige katten hebben niet de genetische samenstelling om te reageren op kattenkruid en er wordt gedacht dat valeriaan een goede vervanger kan zijn.

3. Indiase brandnetel

Sommige katten lijken zich aangetrokken te voelen tot de Indiase brandnetelplant.

Katten houden ervan om op de wortels van deze plant te kauwen en er wordt gedacht dat het geneeskrachtige eigenschappen heeft. Katten gaan er helemaal voor en hebben een vergelijkbare reactie op kattenkruid!

4. Tataarse kamperfoelie

Tataarse kamperfoelie is een andere kattenkruidachtige plant waar sommige katten van lijken te genieten.

Deze plant, oorspronkelijk afkomstig uit Siberië, is te vinden in bosgebieden of uw tuin. Als het aan zijn lot wordt overgelaten, vormt het een grote struik met roze bloemen. Veel katten genieten van de geur en de stimulatie die deze plant hen geeft.

Lees ook: 10 giftige planten voor katten

Voordelen van Kattenkruid

Kattenkruid kan in ons voordeel worden gebruikt als het gaat om interactie met onze katten. Hieronder staan enkele manieren waarop kattenkruid kan worden gebruikt om katten te helpen.

1. Een kat aanmoedigen om te spelen

Kattenkruid gevuld speelgoed is een geweldige manier om katten aan te moedigen om te spelen.

Kattenkruidspeelgoed is een briljante manier om je kat te verleiden om met je te spelen, of alleen. Zorg ervoor dat je hun speelgoed ronddraait, zodat ze niet de hele tijd aan dezelfde worden blootgesteld, omdat ze immuun kunnen worden voor de effecten van het kattenkruid. Oud speelgoed kan worden bespoten met kattenkruidspray om ze een nieuw leven te geven! Sommige andere speeltjes hebben hervulbare delen die je ook kunt bijvullen.

2. Ongewenst gedrag in huis voorkomen

Je kunt kattenkruid gebruiken om je kat te verleiden tot nieuwe dingen zoals een krabpaal of krabpaal.

Als je kat bijvoorbeeld constant meubels in je huis krabt en je hebt een krabpaal uitgegeven, maar ze negeren het, wrijf er kattenkruid overheen en ze zullen zich aangetrokken voelen tot de paal en niet tot je bank.

3. Gedragsproblemen bij angstige katten

Kattenkruid kan katten helpen zich meer ontspannen te voelen en open te staan voor interactie.

Sommige katten kunnen verlegen of angstig zijn en zich constant verstoppen, bijvoorbeeld als ze onlangs zijn gered of herplaatst. Als je kattenkruidspeelgoed achterlaat zodat ze het kunnen vinden, of ze op hun favoriete schuilplaats plaatst, kunnen ze beginnen te spelen en communiceren met jou of andere katten in het huishouden zodra ze het kattenkruid hebben ingeademd.

4. Katten met overgewicht

Luie katten kunnen in de stemming komen om rond te rennen en te spelen als je ze wat kattenkruid geeft.

Het is notoir moeilijk om katten te oefenen in vergelijking met honden! Met een hond kun je ze meenemen op een wandeling en daar houden ze meestal van. Katten zijn niet zo eenvoudig! Als je je kat nodig hebt om af te vallen en je wilt dat hij meer in beweging komt, zijn kattenkruidspeeltjes een briljante manier om ze te stimuleren. Ze zullen gelukkig spelen en wat extra calorieën verbranden in het proces.

Lees ook: Obesitas grafiek bij katten: ontdek of uw kat zwaarlijvig is

5. Katten vermaken

Kattenkruid is een geweldige verveling buster voor dagen dat uw kat meer stimulatie nodig heeft.

Als je je zorgen maakt dat je kat zich eenzaam voelt of niet wordt vermaakt als je het huis uit bent, kan het introduceren van een kattenkruidspeeltje het antwoord voor je zijn. Als je het alleen weglaat als je op het punt staat te vertrekken, kan het hun speciale speeltje zijn om mee te communiceren terwijl je weg bent.

Lees ook: 12 tekenen van een extreem gelukkige kat

Kattenkruid: laatste gedachten

gekruiste Perzische kat die met een bal speelt

Als je kat van kattenkruid houdt, geef hem dan van tijd tot tijd wat en kijk hoe hij losgaat.

Kattenkruid staat bekend om zijn effect op katten, hoewel het niet bij alle katten werkt – sommige zijn immuun voor zijn krachten. Als je kat onverschillig lijkt voor kattenkruid, is het niets om je zorgen over te maken. Er zit een aantal interessante wetenschap achter hoe het werkt.

Kattenkruid wordt gemakkelijk geabsorbeerd door het neusslijmvlies en er wordt gedacht dat dit is waar het het hoogste effect heeft. Het lijkt niet hetzelfde effect te hebben wanneer het door een kat wordt ingenomen, dus kattenkruidsnacks of voedingssupplementen hebben mogelijk niet dezelfde resultaten als kattenkruid knuffels of los kattenkruid.

Lees ook: Beste kalmerende hulp voor katten

Veelgestelde vragen

Worden katten high van het rollen in kattenkruid?

Katten gedragen zich alsof ze high zijn na het rollen in kattenkruid. Dit komt omdat, nou ja – ze zijn hoog! De nepetalacton in kattenkruid trekt de kat aan en bij inademing bindt het zich aan receptoren in hun neusholte en zorgt ervoor dat ze euforisch gedrag vertonen.

Kunnen katten een overdosis kattenkruid nemen?

Kattenkruid is meestal een en al plezier en geen pijn voor katten. Het is relatief onschadelijk en het is niet mogelijk voor katten om een “overdosis” te nemen door zich er te veel in te wrijven. Een belangrijk punt om op te merken is echter dat katten ziek kunnen worden van het innemen van te veel van het kruid – het kan buikklachten veroorzaken, waaronder braken en diarree – dus laat uw kat niet te veel kattenkruid eten.

Eten katten kattenkruid of rollen ze er gewoon in?

Katten die het geluk hebben om de receptoren te hebben om op kattenkruid te reageren, zullen gedwongen worden om verschillende dingen te doen wanneer ze eraan worden blootgesteld. Sommige katten zullen erin rollen en zich er helemaal overheen wrijven. Sommige katten krabben en snuiven. Sommigen gaan los en grommen of miauwen. Sommige katten vinden het leuk om erop te kauwen en het te likken en door te slikken. Het hangt echt af van de individuele kat.