Hoe vaak moet ik mijn kat naar de trimmer brengen?

Katten zijn zorgvuldig schone wezens en besteden aanzienlijke hoeveelheden van hun tijd aan het verzorgen van zichzelf. Over het algemeen doen katten er goed aan om zichzelf goed verzorgd te houden met hun zeer gespecialiseerde tongen die los haar, vuil en puin verwijderen.

Maar soms hebben ze een beetje extra hulp nodig, vooral middelgrote en langharige rassen. Dus hoe vaak moet je je kat verzorgen of naar een professionele trimmer brengen? Welnu, het antwoord hangt heel erg af van uw individuele kat – hun vachttype, ras, leeftijd en fysieke vermogen om zichzelf te verzorgen.

Snel overzicht

01

Verzorging verwijdert losse vacht, vuil en vuil en voorkomt dat haarballen en lang haar matten.

02

Middellangharige katten en langharige katten kunnen tot vier keer per jaar baat hebben bij een bad bij de trimmer.

03

Professionele trimmers of uw dierenarts kunnen helpen als uw kat erg mat wordt of als ze thuis niet tolereren dat hij borstelt.

Hier is alles wat u moet weten over het verzorgen van katten, van hoe vaak u uw kat moet verzorgen, welke borstels u moet gebruiken en wat u moet doen als uw kat het niet leuk vindt om verzorgd te worden.

Waarom zou ik mijn kat verzorgen?

Sommige katten moeten misschien af en toe worden bijgesneden of gedematiseerd door een professionele trimmer.

Er zijn veel redenen om je kat regelmatig te verzorgen. Het is een essentieel onderdeel van het handhaven van de gezondheids- en welzijnsbehoeften van uw kat, en het is ook een speciale hechtingstijd voor u en uw huisdier.

  • Verzorging verwijdert los en dood haar om matten te voorkomen
  • Borstelen en baden verwijdert stof, vuil, vuil en onaangename geuren uit de vacht van uw kat
  • Regelmatige verzorging stelt u in staat om de gezondheid van uw kat te controleren, waardoor u de mogelijkheid krijgt om hun lichaamsconditie / gewicht te beoordelen en huidproblemen te herkennen, zoals droogheid of wonden
  • Vermindert het risico op haarballen
  • Verzorging versterkt uw band met uw kat omdat het quality time is die u samen doorbrengt
  • Het kan ontspannend en zelfs therapeutisch zijn voor u en uw kat

Borstelen is een belangrijk en regelmatig onderdeel van de zorg voor uw kat, maar baden moet niet te regelmatig voorkomen. Dit komt vooral omdat de meeste katten het gewoon niet echt leuk vinden, maar shampoo kan de huid ook ontdoen van natuurlijke oliën.

Sommige middelgrote en langerharige rassen hebben af en toe een bad nodig. Ongeveer vier keer per jaar (dus één keer per seizoen) is ongeveer goed, tenzij anders geadviseerd door uw dierenarts. Maar voor korte en middelmatige katten, tenzij u bent geadviseerd door een dierenarts, is borstelen meestal voldoende om de vacht van uw kat in goede conditie te houden.

Veel trimsalons werken met kattenklanten en als u het advies hebt gekregen om uw kat te wassen, wilt u misschien de hulp inroepen van deze bekwame professionals. Huisdiertrimmers kunnen ook helpen bij het demateren en trimmen van de vacht als uw kat het nodig heeft.

Lees ook: 11 beste kattenborstels &deshedding tools voor lang & kortharige katten

Hoe zit het met klauw knippen?

Uw dierenarts of professionele trimmer kan de nagels van uw kat knippen of u leren hoe u het thuis moet doen.

Klauw trimmen is een ander onderdeel van verzorging dat afhankelijk is van de individuele kat. De meeste katten die naar buiten gaan, slijten van nature hun klauwen door krassen op oppervlakken zoals bomen, of gewoon op ruwe oppervlakken zoals betonnen trottoirs te lopen. Maar binnenkatten moeten de scherpe uiteinden van hun klauwen af en toe trimmen – meestal om de 12 weken, maar in sommige gevallen min of meer vaak.

Uw dierenarts of een professionele trimmer kan de nagels van uw kat voor u knippen. Tenzij je hebt geleerd hoe je de klauwen van je kat moet knippen, probeer dit dan niet zelf thuis, want er is een bloedvat in de nagels van je kat, de quick, die kan bloeden als je de nagel te kort knipt. Als je graag wilt leren, kun je een aantal nagelknippers kopen en je dierenarts kan je laten zien hoe je ze veilig thuis kunt gebruiken.

Lees ook: Hoe vaak kattennagels te knippen: een dierenarts legt uit

Hoe u uw kat kunt verzorgen

Je hebt verschillende verzorgingshulpmiddelen nodig, afhankelijk van het vachttype van je kat.

Het eerste wat je moet doen als je je klaarmaakt om je kat te verzorgen, is ervoor zorgen dat je de juiste apparatuur hebt. Veel producten zijn ontworpen om het verzorgingsproces gemakkelijker te maken voor zowel u als uw huisdier, maar u wilt de juiste producten kiezen voor het vachttype van uw kat.

Als het gaat om penselen, zijn er een paar om uit te kiezen, elk met iets andere functies:

Wanneer je je kat benadert voor verzorging, begin je altijd met hem een beetje van de borstel te laten snuffelen. Verzorging is vergelijkbaar met menselijke aanraking, dus je moet er zeker van zijn dat je kat blij is om geborsteld te worden voordat je begint.

Katten worden graag rond hun hoofd en gezicht geaaid, dus dit is een goede plek om te beginnen. Verzorg altijd in de richting van hun vacht en beweeg langzaam naar hun schouders en nek zodra ze gelukkig zijn.

De buik is een gevoelig gebied dat de meeste katten niet graag hebben aangeraakt, laat staan verzorgd. Je kunt altijd later terugkomen en een ander deel van het lichaam van je kat borstelen als er een beetje is dat ze niet leuk vinden. Korte regelmatige sessies zijn het beste, zoals elke dag een beetje of een paar verzorgingssessies per week.

Lees ook: Beste kattenverzorgings- en desheddinghandschoenen

Hoe om te gaan met gematteerd bont

Het is mogelijk om losse matten voorzichtig uit te kammen, maar een trimmer of uw dierenarts moet misschien strakke matten uitscheren.

Langharige katten en oudere katten die moeite hebben om zichzelf te verzorgen, hebben meer kans om klitten en geknoopte vacht te krijgen. Het is essentieel om deze te verzorgen en te voorkomen dat er matten ontstaan met regelmatig borstelen om uw kat comfortabel te houden. De huid van de kat kan lijden onder een gematteerde vacht en kan droog of pijnlijk worden als ze wordt achtergelaten.

Als uw kat zich op zijn gemak voelt om verzorgd te worden, kunt u de matten met uw vingers plagen of een de-matting kam of ontraadsmettingsgereedschap gebruiken zoals een FURminator. Trek nooit knopen en werk altijd van wortel tot punt. Als de matten te dicht bij de huid zitten of ernstig zijn, kunt u de hulp inroepen van een trimmer of de dierenarts om de vacht weg te knippen, omdat dit comfortabeler zal zijn voor uw kat.

Lees ook: Hoe matten uit de vacht van een kat te krijgen

Wanneer moet ik een professional gebruiken?

Als aanhoudende matten een probleem zijn, kan een trimmer het haar van uw kat korter trimmen voor eenvoudiger onderhoud.

Laat je langharige kat tot vier keer per jaar professioneel baden. Borstelen is iets dat je thuis kunt doen, maar als je merkt dat je kat ernstige matten heeft die niet kunnen worden geborsteld, roep dan de hulp in van een professionele kattentrimmer.

Trimsalons hebben veel producten om bont te helpen dempen en kunnen klonten gematteerd bont knippen of bijsnijden terwijl ze ervoor zorgen dat het comfortabel is voor uw kat. Een trimmer of een dierenarts kan ook de klauwen van uw kat trimmen. In gevallen van ernstige matten of katten die erg agressief zijn wanneer ze worden verzorgd, kan uw dierenarts verzorging onder sedatie aanbieden om te voorkomen dat uw kat van streek raakt.

Lees ook: Kun je een kat scheren?

Wat als mijn kat het niet leuk vindt om verzorgd te worden?

Verzorging moet een plezierige, of op zijn minst stressvrije ervaring zijn voor u en uw kat. Als je kat het niet leuk vindt om verzorgd te worden, weet je het vrij snel. Als uw huisdier tekenen van stress of ongemak vertoont, stop dan onmiddellijk met de verzorgingssessie.

Als je kat er een hekel aan heeft om geborsteld te worden en gestrest raakt, laat hem dan met rust om te ontspannen – dwing hem niet om verzorgd te worden. U wilt dat uw kat gelukkig en ontspannen is wanneer hij wordt verzorgd. Het opstellen van een goed verzorgingsschema wanneer uw kat erg jong is en het gebruik van traktaties en beloningen zal ook helpen om eraan te wennen.

Lees ook: Hoe de aandacht van een kat te krijgen in 7 eenvoudige stappen

Laatste gedachten

Katten houden zichzelf extreem goed verzorgd en schoon, maar soms hebben ze wel een beetje extra hulp nodig. Regelmatige verzorgingssessies houden de vacht van uw kat vrij van matten en losse vacht en verwijderen vuil en vuil. Af en toe professionele verzorgingsafspraken zijn ook nuttig voor langharige katten en katten die mat zijn geworden.

Langharige rassen vereisen meer verzorging dan kortharige katten en dagelijks borstelen wordt aanbevolen. Kies de juiste borstels voor het vachttype van uw huisdier en borstel vaak een beetje per keer. U kunt de hulp inroepen van een professionele verzorgingsdienst voor ernstige matten of baden, maar katten mogen niet te vaak worden gewassen omdat ze het niet goed verdragen.

Lees ook: Waarom verzorgen katten elkaar? Redenen waarom katten sociaal trimmen

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moeten katten naar een trimmer gaan?

Katten met een middellange en lange vacht hoeven slechts tot vier keer per jaar professioneel te worden verzorgd, tenzij anders geadviseerd door een dierenarts.

Moeten katten naar trimmers gaan?

Katten moeten naar professionele trimmers gaan om een bad te nemen, om hun klauwen te laten knippen of als ze ernstige matten hebben die niet kunnen worden weggeborsteld

Voelen katten zich beter nadat ze zijn verzorgd?

Katten voelen zich graag schoon, dus ze voelen zich goed als ze zijn verzorgd. Ze zullen zich ook comfortabeler voelen wanneer er matten zijn verwijderd.