Kattenvisie versus menselijke visie: wie heeft een beter zicht?

vrouw die haar Britse korthaar kat vasthoudt

De ogen zijn complexe, fascinerende structuren, maar ook mooi en mysterieus. Ons vermogen om licht op te nemen en om te zetten in visie is buitengewoon. De ogen van katten zijn mooi, maar kun je je voorstellen hoe het zou zijn om de wereld door de ogen van een kat te bekijken? Heb je je ooit afgevraagd hoe je kat de wereld ziet? Zien zij net zo goed als wij – of zelfs beter?

Snel overzicht

01

De ogen van katten verschillen fysiek van de onze, met elliptische pupillen, een derde ooglid en verschillende verhoudingen staaf- en kegelcellen in het netvlies.

02

Katten hebben een groter perifeer zicht, kunnen snel bewegende objecten volgen en kunnen goed zien in het donker, maar hebben minder scherp zicht op afstand en een meer gedempt kleurenspectrum.

03

Mensen hebben een uitstekende gezichtsscherpte bij daglicht en zien een reeks felle kleuren, maar hebben een smaller gezichtsbereik en zien niet goed bij weinig licht.

Katten zien beter bij weinig licht dan mensen en hebben een groter perifeer zicht, maar hun kleurenspectrum en afstandsscherpte zijn slecht. Lees verder voor meer informatie over het gezichtsvermogen van katten en hoe het verschilt van het onze.

De anatomie van de ogen

De ogen van een kat hebben verschillende kenmerken waardoor ze kunnen functioneren met de behoeften van een kat in gedachten.

De ogen van katten zien er anders uit dan de onze: de grootte en vorm, pupiloriëntatie en interne anatomie van deze delicate structuren variëren allemaal tussen mensen en katten. Deze verschillen leiden tot variaties tussen het gezichtsvermogen van de kat en het menselijk gezichtsvermogen.

Het Netvlies

Katten hebben meer staafjes dan kegeltjes, wat betekent dat ze heel goed zien bij weinig licht.

Een belangrijk verschil tussen menselijke en katachtige ogen is te vinden in het netvlies: de sleutellaag van weefsel aan de achterkant van het oog. Het netvlies bevat fotoreceptoren, cellen die het licht dat in de ogen komt opnemen en omzetten in elektrische signalen, die naar de hersenen worden gestuurd om de beelden te vormen die we zien.

Er zijn twee soorten lichtreceptoren: staafjes en kegeltjes. Kegelcellen worden geassocieerd met overdag zicht en kleurwaarneming. Staafcellen zijn verantwoordelijk voor het gezichtsvermogen in donkere omgevingen en perifeer zicht.

Katten hebben, naast andere zoogdieren zoals honden, een hoog percentage staafcellen en minder kegeltjes. Mensen zijn het tegenovergestelde, met het menselijk netvlies dat meer kegelcellen bevat, daarom hebben we uitstekend kleurenzicht, maar kunnen we niet goed zien bij weinig licht.

Lees ook: Hoe progressieve retinale atrofie katten beïnvloedt

Het derde ooglid

Het derde ooglid van een kat beschermt het oppervlak van de oogbol tegen stof en puin.

Katten hebben een nuttige oculaire structuur die een nictitating-membraan of derde ooglid wordt genoemd. Dit bestaat uit plooien van weefsel bedekt met het bindvlies en het rust net voor het oppervlak van het oog (hoornvlies). Zijn rol is beschermend: het kan over het hoornvlies vegen, puin wegvegen en het oppervlak bedekken met traanfilm. Dit is zeer nuttig bij katten, omdat ze dichter bij de grond zijn dan wij, hebben ze meer kans om stof en ander vuil op het gevoelige en fragiele oppervlak van het oog te krijgen.

Lees ook: Entropion bij katten: oorzaken, symptomen & behandeling

Pupilgrootte en -vorm

De elliptische pupil van een kat helpt bij dieptewaarneming en afstandsbeoordeling terwijl de kat aan het jagen is.

Het menselijk oog bevat een ronde pupil, vergelijkbaar met de ogen van veel andere dieren zoals honden en tijgers. Katten daarentegen hebben een elliptische pupil die kan versmallen tot verticale spleten. Dit type pupil wordt meestal gevonden bij dieren die dicht bij de grond jagen en super stealthy moeten zijn om hun prooi te vangen.

De verticale pupillen helpen deze deskundige roofdieren met dieptewaarneming en afstandsbeoordeling zonder hun hoofd te bewegen, waardoor optimale stealth mogelijk is. Het is interessant om op te merken dat grotere kattensoorten, zoals de tijger, ronde pupillen hebben.

Lees ook: Waarom staart mijn kat me aan? Top 5 redenen uitgelegd

Wat kunnen katten eigenlijk zien?

Sommige aspecten van het gezichtsvermogen van een kat zijn superieur aan die van een mens, maar andere zijn inferieur.

Nu we weten hoe kattenogen verschillen van de onze, kunnen we proberen te begrijpen hoe katten de wereld zien. Katten zien wat mensen zien, net even anders.

Het gezichtsveld

Het perifere zicht van een kat is beter dan dat van een mens, iets dat hen helpt goede jagers te zijn.

Als je naar een object kijkt, is het gezichtsveld alles wat je op dat moment kunt zien – het gebied rond, boven, onder en aan de zijkanten van waar je je concentreert. Het gezichtsveld van een mens is ongeveer 180 graden. Katten hebben een groter beeld veld, op ongeveer 200 graden. Het hogere aantal staafcellen van een kat helpt hun perifere zicht te vergroten in vergelijking met het onze.

De ogen van katten zijn naar voren gericht, net als mensen, maar de toename van het gezichtsveld helpt hen om meer van hun omgeving op te nemen, voor een groter jachtvermogen. Katten hebben ook een betere bewegingsdetectie dan mensen, waardoor ze snel bewegende prooien zoals kleine zoogdieren kunnen volgen.

Lees ook: De 7 soorten oogkleur bij katten

Gezichtsscherpte

Katten kunnen dingen minder duidelijk zien voorbij afstanden van 20 voet.

In vergelijking met mensen hebben katten veel minder helderheid van zicht. We kunnen op vrij goede afstanden zien, in staat om ons te concentreren op objecten tot 200 voet afstand van ons. Bij katten is deze scherpte veel minder, met hun focus die zich slechts tot ongeveer 20 voet vooruit kan uitstrekken. Katten hebben minder behoefte aan goed zicht op afstand, omdat ze de neiging hebben om op stealth te vertrouwen om heel dicht bij hun prooi te komen.

Lees ook: Zijn laserspeelgoed veilig voor katten?

Kleurenzicht

hebben katten emoties?

Niemand kent het exacte bereik van kleuren die katten zien, maar het is waarschijnlijk vergelijkbaar met mensen met rood-groene kleurenblindheid.

Mensen hebben drie soorten kegeltjes in het netvlies, waardoor ze tinten rood, groen en blauw kunnen zien. Dit leidt ertoe dat we worden geclassificeerd als ’trichomaten’. Katten zijn technisch gezien ook trichomaten, maar hun lagere concentratie kegelcellen betekent dat het onwaarschijnlijk is dat ze levendige kleuren zien.

Hun wereld is waarschijnlijk veel meer gedempt, in meer pasteltinten dan verschillende kleuren, en mogelijk vergelijkbaar met de visie van een mens met kleurenblindheid. Het kleurenspectrum van een kat omvat waarschijnlijk blauw en geel, maar net als bij een persoon die rood-groen kleurenblind is, kunnen ze merken dat kleuren zoals rood gewoon grijs of donker lijken.

Lees ook: Heterochromie bij katten: katten met verschillend gekleurde ogen

Nachtzicht

Het nachtzicht van katten is veel beter dan dat van mensen, maar hun zicht overdag is slechter dan dat van ons.

Katten zijn crepusculair, wat betekent dat ze het meest actief zijn bij zonsopgang en zonsondergang wanneer de hoeveelheid licht meestal minimaal is. Hun nachtzicht weerspiegelt dit, omdat hun hoge aantal staafjes hun ogen gevoeliger maken voor minder lichtniveaus, waardoor katten een superieur vermogen hebben om ’s nachts te werken dan wij. Dit betekent echter wel dat hun zicht overdag niet zo acuut is als het onze.

Katten hebben ook nog een truc in petto om te helpen met hun crepusculaire gewoonten. Ze hebben een ’tapetum lucidem’, een reflecterende laag cellen achter het netvlies. Licht kan terugkaatsen van dit reflecterende oppervlak, waardoor het nog een kans krijgt om een staaf of kegelcel te raken en te worden vertaald in visie. Het tapetum is ook de reden waarom katten die in het donker worden gezien, ogen hebben die griezelig helder gloeien!

Lees ook: Kunnen katten in het donker zien?

Conclusie: Wie heeft een beter zicht?

Het menselijk gezichtsvermogen en het kattenzicht passen bij elke soort op basis van hun behoeften.

Het is moeilijk om de visie van mens tot dier te vergelijken en met een duidelijke winnaar uit de bus te komen. Katten en mensen hebben verschillende sterke en zwakke punten in ons gezichtsvermogen, omdat we allebei zijn ontworpen voor de optimale overleving van onze soort.

Katten hebben een slecht zicht op afstand en een kleiner kleurenspectrum, maar ze zien goed bij weinig licht en hebben een beter perifeer zicht dan wij. Mensen hebben een fantastisch vermogen om overdag en op afstand goed te zien, maar hebben een smaller gezichtsveld en zouden regelmatig dingen tegenkomen in het donker! Ik denk dat ik het een gelijkspel zou noemen, nietwaar?

Lees ook: De vijf zintuigen van je kat begrijpen

Veelgestelde vragen

Wie heeft het betere gezichtsvermogen, mensen of katten?

Het zicht van katten verschilt sterk van mensen en ze blinken allebei uit op hun eigen manier. Mensen kunnen overdag beter zien, levendigere kleuren zien en zijn beter in zicht op afstand. Katten hebben een beter perifeer zicht, zien goed bij weinig licht en zijn uitstekend in het volgen van snel bewegende objecten.

Kan een kat verder kijken dan een mens?

Nee, katten hebben een goed perifeer zicht, maar hun zicht op afstand is niet erg goed. Ze kunnen waarschijnlijk slechts ongeveer 20 voet voor hen focussen, terwijl mensen goed kunnen zien op afstanden van 100 tot 200 voet!

Hebben katten het beste zicht?

Het gezichtsvermogen van een kat is erg goed in bepaalde dingen, zoals goed zien bij weinig licht, perifeer zicht en het volgen van snel bewegende objecten. Ze zijn echter niet zo bedreven in het goed kijken in de verte en hebben ook een meer gedempt kleurenspectrum.