Hoe krijgen katten wormen? (De verrassende details)

Het vinden van wormen in de poep van je favoriete katachtige of rond hun kont is nooit leuk (en is een beetje vies!). Maar het is niet ongewoon voor onze huisdieren om naar beneden te komen met parasieten, zoals wormen – zelfs niet als uw kat strikt een binnenkat is. Maar hoe krijgen katten in de eerste plaats wormen?

Er zijn eigenlijk een handvol manieren voor katten om wormen te vangen (en een paar verschillende wormen die ze kunnen krijgen), en het is belangrijk om deze te kennen, zodat u het risico op overdracht naar uzelf of andere huisdieren in huis kunt verminderen. De meest voorkomende manieren waarop een kat wormen kan krijgen, is door muggen of door het eten van geïnfecteerde uitwerpselen, muizen of vlooien. Weten hoe je wormen moet behandelen is ook essentieel, zodat je je kat weer gezond kunt laten voelen. Hier is het dieptepunt over hoe uw kat wormen kan krijgen, op welke tekenen u moet letten als u denkt dat uw huisdier ze zou kunnen hebben en hoe u ze kunt behandelen en voorkomen.

Kattenkogelverdeler 1

De 4 wormtypen bij katten en hoe ze worden gevangen

Katten kunnen een paar soorten wormen krijgen, waarbij sommige vaker voorkomen dan andere1.

1. Lintwormen

Lintwormen
Afbeelding Credit: Rattiya Thongdumhyu, Shutterstock

Lintwormen komen zeer vaak voor bij katachtigen. Deze wormen zijn lang en plat met gesegmenteerde secties en hangen rond in de dunne darm van een kat. Lintwormen zien eruit als rijstkorrels wanneer je ze in uitwerpselen of rond het rectum van een kat vindt. Taenia taeniaeformis is de meest voorkomende vorm van lintworm en wordt doorgegeven aan katten wanneer de katachtige een geïnfecteerde vlo eet.

thematische pauze

2. Hartwormen

U geeft uw kat hartwormpreventie en met goede reden! Hartwormen kunnen dodelijk zijn omdat ze schade aan de longen en het hart veroorzaken. Het goede nieuws is dat katachtigen resistenter zijn tegen deze wormen dan hoektanden, maar dat betekent niet dat katten ze nooit krijgen. De hartworm wordt meestal door muggen doorgegeven aan katachtigen – muggen drinken van een dier dat is geïnfecteerd en dragen vervolgens hartwormlarven naar het volgende dier waarvan ze besluiten een maaltijd te maken.

thematische pauze

3. Rondwormen

katten rondwormen
Afbeelding Credit; Todorean-Gabriel, Shutterstock

Spoelwormen komen vrij vaak voor. Deze wormen zijn er in drie soorten, met Toxocara canis | de meest voorkomende zijn (en degene die zich naar mensen kan verspreiden). Echter Toxocara cati | is een rondwormsoort die via melk van hun moeder aan kittens kan worden doorgegeven.

De meeste rondwormen worden echter verkregen door het eten van uitwerpselen die rondwormeieren bevatten.

Longwormen zijn een andere minder vaak voorkomende rondworm die een kat kan krijgen. Zoals de naam al aangeeft, worden deze wormen gevonden in de longen en de onderste luchtwegen. Deze wormen beginnen in de darmen maar vinden dan hun weg naar de longen. Ze worden vaak niet gediagnosticeerd omdat alle tekenen van infectie die een kat kan hebben, eruit zullen zien als die van een normale ademhalingsaandoening.

Oogwormen komen minder vaak voor dan sommige andere rondwormen op deze lijst en zoals de naam al doet vermoeden, beïnvloeden ze het oog. Deze witte wormen zijn lang maar nog steeds klein genoeg om over het oppervlak van het oog te bewegen en kunnen zich verbergen in traankanalen. Ze kunnen leiden tot vertroebeling van het hoornvlies en waterige, jeukende ogen en worden overgedragen door vliegen die larven in het oog afzetten.

thematische pauze

4. Haakwormen

Haakwormen komen ook vrij vaak voor in bepaalde landen en omgevingen. De meest voorkomende haakwormen bij katten zijn Ancylostoma. Deze wormen graven zich een weg naar de darmwand en veroorzaken gastro-intestinale problemen zoals bloedingen en gewichtsverlies. Ze worden meestal gevangen wanneer katten geïnfecteerde uitwerpselen of dieren (zoals muizen) eten. Deze wormen kunnen ook worden doorgegeven aan een kat via huidpenetratie.

3 katten gezichtsverdeler

Tekenen van wormen bij katten

Als uw kat wormen van welke aard dan ook heeft, zullen die er zijn (hoewel sommige tekenen gemakkelijker te herkennen zijn dan andere). Tekenen van longworm zullen het moeilijkst zijn, omdat ze eenvoudigweg op een aantal ademhalingsaandoeningen zullen lijken.

Maar als er wormen aanwezig zijn, zou u een of meer van de volgende moeten zien:

 • Wormen in uitwerpselen
 • Bloederige uitwerpselen
 • Wormen rond de anus
 • Braken
 • Diarree
 • Hoesten
 • Lethargie
 • Gewichtsverlies
 • Verlies van eetlust
 • Bloedarmoede
 • Hangbuik
 • Doffe vacht

kattenpootverdelerBehandeling en preventie van wormen bij katten

Gelukkig zijn wormen behandelbaar bij katachtigen en zijn er manieren om te voorkomen dat ze voorkomenring in de eerste plaats.

Behandeling

Wormen zijn behandelbaar bij katten, dus zodra u vermoedt dat uw kat ze heeft, moet u deze naar de dierenarts brengen voor een juiste diagnose. Zodra het wormtype is bepaald, kan uw dierenarts ontwormingsmedicatie voorschrijven die injecteerbaar of oraal is.

Het is af te raden om uw kat huismiddeltjes voor wormen te geven, omdat ze mogelijk niet effectief zijn. En wormen die niet worden behandeld, kunnen in sommige gevallen leiden tot een fatale afloop.

kat krijgt een prik van een dierenarts
Afbeelding Credit: Kachalkina Veronika, Shutterstock

Preventie

Natuurlijk is een ons preventie een pond genezing waard, dus werken om te voorkomen dat wormen uw kat infecteren, heeft altijd de voorkeur!

Er zijn verschillende manieren om dit aan te pakken, waaronder:


 • Niet meer dan één kat per kattenbak

 • Regelmatige behandeling van wormen/hartwormen

 • Ontwormingsbehandelingen voor kittens tot de leeftijd van zes maanden

 • Jaarlijks dierenartsbezoek voor een controle

 • Het gebruik van teken- en vlooienpreventie op uw huisdier

 • Voorkomen van knaagdieren in huis

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Het is voor niemand leuk als je kat wormen heeft! Nu u echter weet met welke soorten wormen uw huisdier in contact kan komen en hoe ze in de eerste plaats met hen in contact komen, zou u gemakkelijker moeten voorkomen dat uw katachtige vriend wormen krijgt. Als preventie echter niet werkt, moet uw dierenarts in staat zijn om eventuele wormen van uw kat te behandelen met ontwormingsmedicatie. Hier is om gelukkige, gezonde kitties!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Jumpstory