Hoe u een betere relatie met uw kat kunt hebben

Als kattenbezitters willen we allemaal dat onze katten ons leuk vinden, maar het kunnen ingewikkelde wezens zijn! Sommige katten zijn onafhankelijker en minder uiterlijk aanhankelijk dan anderen, maar het is mogelijk om een positieve relatie en band op te bouwen met elk type kat. Onze huiskatten hebben een unieke reeks vereisten en gedragskenmerken die hen onderscheidt van alle andere soorten huisdieren.

Met een beter begrip hiervan, bent u goed op weg naar een betere relatie met uw eigen kat. Er zijn verschillende belangrijke gebieden om op te focussen wanneer je probeert een betere relatie met je kat op te bouwen, of je hem nu probeert aan te moedigen om aanhankelijker te zijn of een probleemgedrag op te lossen.

Een nieuwe kat of kitten mee naar huis nemen

De eerste paar dagen na het thuisbrengen van je nieuwe vriend zijn erg belangrijk. Ze zullen waarschijnlijk een beetje bang en timide zijn totdat ze zich vestigen en leren dat je huis hun nieuwe thuis is. Geef ze in eerste instantie toegang tot slechts één of twee kamers en zorg ervoor dat ze gemakkelijk toegang hebben tot hun kattenbak en voedsel- en waterbakken.

Lees ook: Hoe katten kennis te laten maken met een nieuw huis

Zorg ervoor dat uw kat voldoende schuilplaatsen heeft, want dit zal hem helpen zich veilig en geborgen te voelen. Zodra ze meer gesetteld lijken, laat je ze geleidelijk de rest van het huis verkennen.

Socialisatie

Het is belangrijk om uw nieuwe kat of kitten in hun eigen tempo uw huis te laten verkennen en op hun voorwaarden naar u toe te komen. Je kat moet leren dat hij je kan vertrouwen en dit zal waarschijnlijk wat tijd en geduld vergen. Begin met het zachtjes aaien van je kat als hij naar je toe komt en bouw op om ze geleidelijk op te pakken. Dwing ze nooit om met je te communiceren. Je kat vastpakken voor een knuffel voordat hij er klaar voor is, zal hem alleen maar bang maken en het vertrouwen dat je tot nu toe hebt opgebouwd ongedaan maken.

Leer kinderen om kalm en zachtaardig te zijn rond uw kat en neem de tijd om andere huisdieren langzaam te introduceren. Het belangrijkste om te onthouden bij alle nieuwe introducties is om ervoor te zorgen dat uw kat altijd de mogelijkheid heeft om te ontsnappen en zich te verstoppen als hij dat wil.

Zorg voor voldoende voeding

Als je een nieuwe kat of kitten hebt, probeer dan uit te zoeken welk voedsel ze hebben gekregen voordat je ze adopteert en houd je indien mogelijk aan het voeden hiervan tijdens de eerste paar dagen. Breng eventuele veranderingen in hun dieet langzaam aan gedurende ongeveer een week door geleidelijk meer van het nieuwe voedsel en minder van het oude voedsel te voeren. Dit zal helpen om een buikklachten te voorkomen, of uw kat die zijn nieuwe voedsel weigert.

Katten kunnen soms kieskeurig zijn, dus wees bereid om een selectie van voedingsmiddelen aan te bieden totdat je weet welke je kat het leukst vindt. Dat gezegd hebbende, probeer hun voedsel niet te vaak te veranderen, omdat frequente dieetveranderingen kunnen leiden tot maagklachten. Sommige katten geven de voorkeur aan natvoer, sommigen geven de voorkeur aan droog voedsel en sommigen zullen genieten van een mengsel van beide! Neem contact op met uw dierenarts voor meer advies als u niet zeker weet wat u uw kat moet voeren.

Zorg ervoor dat uw kat gezond blijft

Meld uw kat aan bij een dierenarts, zodat u altijd iemand heeft om contact mee op te nemen in geval van nood of als uw kat onwel wordt. U moet er ook voor zorgen dat uw kat op de hoogte is van zijn routinevaccinaties. Uw dierenarts zal u ook adviseren over de beste preventieve vlooien- en wormmedicatie voor uw kat. Dit is vooral belangrijk als ze veel tijd buitenshuis doorbrengen.

Het belang van middelen

kattenhuis

Katten slapen gemiddeld 18 tot 20 uur per dag! Hun bed en de locatie zijn dus belangrijk!

Katten kunnen kieskeurig zijn over hun middelen en dingen die je misschien niet zo belangrijk lijken, kunnen een grote impact hebben op het emotionele welzijn van je kat.

Voerbakken

Voerbakken moeten ver weg van de kattenbak van uw kat worden geplaatst en ergens waar uw kat zich veilig voelt om te eten. Veel katten zullen bijvoorbeeld niet willen eten naast een luidruchtige wasmachine of in de buurt van een glazen deur waar ze door een buitenkat kunnen worden waargenomen. Sommige katten geven er de voorkeur aan om hoog op een plank of werkoppervlak te eten, maar onthoud dat oudere katten vaak last hebben van artritis en moeite hebben om op te springen, dus hun kommen op de grond nodig hebben.

Waterbakken

Katten drinken vaak liever uit een bewegende waterbron zoals een druipende kraan. Gelukkig zijn er waterfonteinen voor huisdieren beschikbaar die je kat kunnen aanmoedigen om veel water te drinken, in plaats van je kraan te laten druppelen. Katten geven er ook vaak de voorkeur aan om te drinken uit ondiepe gerechten met een brede diameter, dus probeer het water van je kat in een grote ondiepe hondenbak te doen.

Ververs het water regelmatig en opnieuw, zorg ervoor dat de waterbak van uw kat ver weg is van zijn kattenbak.

Kattenbak

Feline idiopathische cystitis behandeling

Plain de kattenbakken van uw kat op rustige locaties waar uw kat zich veilig zal voelen. De gouden regel is om één kattenbak per kat plus één extra te hebben. Dit betekent dat als je twee katten hebt, je minimaal drie kattenbakken op verschillende locaties moet hebben. Katten zijn kieskeurig hygiënisch, dus ruim kattenbakken dagelijks op, anders zouden ze kunnen weigeren ze te gebruiken.

Bedden

Katten slapen gemiddeld 18 tot 20 uur per dag! Hun bed en de locatie zijn dus belangrijk! Uw kat zal waarschijnlijk kiezen waar hij slaapt, ongeacht waar u zijn bed neerzet, zodat u zijn bed altijd naar deze locatie kunt verplaatsen. Uw kat slaapt misschien liever op verschillende locaties gedurende de dag, dus probeer ervoor te zorgen dat ze verschillende bedden op verschillende locaties hebben om hem een keuze te geven.

Kattengedrag

Het leren kennen van de lichaamstaal van je kat kan je helpen hun voorkeuren en antipathieën te ontcijferen.

Het begrijpen van kattengedrag en de lichaamstaal van uw kat is de sleutel tot een betere relatie tussen kattenmensen. Je hebt misschien de uitdrukking “honden hebben eigenaren, maar katten hebben personeel” gehoord. Dit wekt de indruk dat katten afstandelijker zijn en geen genegenheid tonen, maar wij als kattenouders weten dat dit gewoon niet het geval is! Katten tonen genegenheid, maar op heel andere manieren dan honden.

Lees ook: 6 subtiele tekenen dat je kat van je houdt

Als je nieuw bent in het bezitten van een kat, realiseer je je misschien niet enkele manieren waarop je kat je laat zien dat ze van je houden.

Langzaam knipperen

Wanneer uw kat langzaam naar u knippert, is dit zijn manier om u te vertellen dat hij zich volledig ontspannen en veilig voelt in uw gezelschap. Je kunt proberen langzaam naar je kat te knipperen als hij ontspannen is en je kunt in ruil daarvoor een langzame knippering uitlokken! Staar echter nooit naar je kat, want dit kan het tegenovergestelde effect hebben en wordt door je kat gezien als een bedreigend gebaar.

Kop Peuken

Veel katten vinden het leuk om rond hun hoofd en kin te worden geaaid en zullen je vaak zachtjes “billen” met hun hoofd om je aan te moedigen ze daar te aaien. Probeer zachtjes onder hun kin te kietelen of achter hun oren te krabben, je zult snel leren waar je kat het beste op reageert!

Lees ook: Wat betekent het als een kat tegen je wrijft?

Staart positie

De staartpositie van je kat kan je vaak veel vertellen over zijn humeur. Katten houden vaak hun staart hoog als ze blij of blij zijn om je te zien. Als uw kat zijn staart tussen zijn poten heeft, kan dit betekenen dat hij angstig of bang is. Als de staart van je kat aan het slaan of kloppen is, kan dit vaak betekenen dat ze geïrriteerd of geagiteerd zijn.

Leer uw kat kennen

Alle katten zijn individuen en hebben verschillende persoonlijkheden, voorkeuren en antipathieën, net als wij mensen. Leer waar ze graag geaaid worden, want dit kan van kat tot kat verschillen. De meeste katten geven er de voorkeur aan om rond hun hoofd en gezicht te worden aangeraakt en genieten er niet van dat hun buik of staart wordt geaaid.

Zelfs als je kat op zijn rug rolt en je zijn buik laat zien, is dit zelden een uitnodiging om hem te aaien, en pas op, je kunt worden geveegd of geknuffeld als je het probeert! Spinnen is vaak een teken van een tevreden kat, maar houd er rekening mee dat katten ook kunnen spinnen als ze gestrest of angstig zijn.

Breng quality time door met uw kat

Maak elke dag tijd vrij om tijd door te brengen met spelen met je kat of knuffelen.

Hoewel ze misschien onafhankelijk lijken, kunnen katten eenzaam worden op dezelfde manier als wij en andere huisdieren dat kunnen. Dit hoeft niet per se te betekenen dat ze elk moment op je schoot willen doorbrengen, maar gewoon weten dat je in huis bent en een vertrouwde routine kan helpen. Katten zijn gewoontedieren en houden wel van een routine. Het is tenslotte een kattenleven!

Spelen

De meeste katten houden ervan om te spelen, omdat jagen en vangen gepaard gaat met het gebruik van hun natuurlijke jachtinstincten. Speeltijd kan ook een geweldige manier zijn om een band met je kat op te bouwen. Houd speelsessies kort tot slechts 10 minuten of zo om ervoor te zorgen dat u uw kat niet uitput.

Lees ook: 8 Purrfect-spellen die je met je kat kunt spelen

Laserpointer speelgoed maakt geen goed speelgoed voor katten. Hoewel het misschien vermakelijk is om je kat het licht te zien achtervolgen, is dit eigenlijk ongelooflijk frustrerend voor je kat, omdat ze niet in staat zullen zijn om te begrijpen waarom ze het licht niet kunnen “vangen”.

Grooming

Katten besteden veel tijd aan het verzorgen van zichzelf en zullen hun vacht meestal in topconditie houden, maar veel katten zullen het nog steeds leuk vinden om door u te worden verzorgd. Naast het feit dat het een geweldige manier is om een band met je kat te krijgen, helpt het verzorgen van hem ook om dode vacht en huid kwijt te raken en haarballen of matten te voorkomen.

Behandelt

Door uw kat af en toe een traktatie te geven, kan dit helpen om hem aan te moedigen u te vertrouwen en een band met u op te bouwen. Overdrijf het echter niet, want het is important dat uw kat een gezond gewicht blijft! Zorg ervoor dat alle traktaties die u geeft geschikt zijn voor katten en probeer te voorkomen dat u menselijk voedsel aan uw kat geeft, tenzij u weet dat het veilig is, zoals kleine stukjes gekookte kip of witte vis.

Overweeg Cat Feromonen

Feliway MultiCat is een synthetisch feromoon dat de kalmerende signalen nabootst die door mama worden uitgezonden om te voorkomen dat haar kittens vechten.

Wanneer katten hun hoofd of lichaam op oppervlakken rond uw huis of tegen u wrijven, geven ze feromonen af die aangeven dat ze ontspannen en gelukkig zijn. Hoewel ze niet detecteerbaar zijn voor mensen, zijn katten erg gevoelig voor verschillende feromonen en kunt u kunstmatige feromonen kopen in de vorm van plug-in diffusers die uw kat kunnen helpen zich ontspannen en veilig te voelen in uw huis.

Conclusie

houden katten van knuffels?

Zoals je kunt zien, zijn er veel verschillende manieren waarop je de band die je met je kat hebt kunt versterken. Vergeet niet dat alle katten anders zijn, net als wij, dus leer de voorkeuren en antipathieën van je kat kennen en jullie tweeën zullen nog vele jaren een gelukkig en harmonieus leven samen hebben!

Veelgestelde vragen

Hoe weet je of je een goede relatie hebt met je kat?

Er zijn verschillende dingen om op te letten die erop kunnen wijzen dat je een goede relatie met je kat hebt. Als je kat je opzoekt, op je schoot zit, zijn hoofd tegen je aan wrijft of langzaam knippert in je gezelschap, is de kans groot dat je een goede relatie met je kat hebt. Sommige katten zijn van nature aanhankelijker dan anderen, dus maak je geen zorgen als je kat geen van deze dingen doet, ze kunnen hun genegenheid op andere, minder voor de hand liggende manieren tonen!

Waarom is mijn kat niet aanhankelijk?

Vergeet niet dat katten allemaal verschillende persoonlijkheden hebben, net als mensen. Sommige katten zijn van nature aanhankelijker dan andere. Zelfs als je kat niet op je schoot zit of ervan geniet om geaaid te worden, kan hij je subtielere tekenen van genegenheid laten zien, zoals langzaam knipperen of omrollen en je zijn buik laten zien.

Hoe win ik het vertrouwen van mijn kat?

Het belangrijkste is om het rustig aan te doen en in het eigen tempo van je kat. Forceer nooit een interactie en laat je kat altijd ontsnappen en verstoppen als hij dat wil. Je kunt hem aanmoedigen om naar je toe te komen door smakelijke traktaties aan te bieden en kalm en ontspannen te zijn in zijn gezelschap.

Hoe lang doen katten erover om een band met je op te bouwen?

Katten zijn allemaal verschillend en sommigen zullen zich sneller verbinden met hun menselijke familie dan anderen. Het kan een paar dagen of enkele maanden duren voordat uw kat u leert vertrouwen, afhankelijk van zijn persoonlijkheidstype en eerdere levenservaringen.