Vitamine B12 voor katten: Overzicht, Dosering & Bijwerkingen

Vitamine B12, ook wel cyanocobalamine genoemd, is een in water oplosbare vitamine die vaak wordt aangevuld bij katten met bepaalde gezondheidsproblemen, vooral van het maagdarmkanaal. In dit artikel leert u waarom B12 belangrijk is, situaties waarin een vitamine B12-supplement nodig is en enkele veelgestelde vragen.

Vitamine B12 voor katten Overzicht

Formulier:

Kauwtabletten, injecteerbare oplossing

Recept vereist?:

Alleen voor de injecteerbare.

Levensfase:

Alle levensfasen

Merknamen:

Cobalequin (kauwtabletten)

Algemene namen:

Cyanocobalamine, Vitamine B12

Beschikbare doseringen:

Kauwtabletten in 250 mcg en 1000 mcg; Injectie in 1000, 3000 en 5000 mcg / ml in 100ml, 250ml en 500ml grootte.

Verloopbereik:

Vitamine B12 moet worden bewaard onder 104 graden F (40 graden C), maar wordt voorkomen dat het bevriest en beschermd tegen licht.

Over vitamine B12 voor katten

Vitamine B12, of cyanocobalamine of gewoon cobalamine (in de toekomst zullen we alle drie de termen door elkaar gebruiken), is vereist voor veel enzymatische processen bij dieren die nodig zijn voor normale celgroei en -functie, waaronder eiwitsynthese, zenuwgeleiding, metabolisme van vetten en koolhydraten en de generatie van nieuwe rode bloedcellen.

In natuurlijke zin kan B12 alleen worden verkregen uit een dieet dat vlees, eieren en gevogelte omvat. Als obligate carnivoren hebben katten bepaalde voedingsstoffen nodig uit spierweefseleiwitten, waaronder B12 en taurine.

Voor katten is het verkrijgen van B12 voldoende uit hun dieet over het algemeen geen probleem. Bij mensen worden B12-tekorten vaker gezien bij mensen die een vegetarisch of veganistisch dieet consumeren en niet genoeg B12 aanvullen.

Tekorten aan B12 kunnen een groot aantal abnormale symptomen veroorzaken. Volgens de Harvard Medical School kunnen mensen met cobalaminedeficiëntie subtiele maar ongewone en progressieve tekenen van ziekte ervaren, waaronder vreemde tintelingen of gevoelloze sensaties, moeite met lopen, cognitieve en geheugenproblemen en zwakte.

Bij katten vinden we vaak dat problemen met het spijsverteringsstelsel hand in hand gaan met B12-tekorten. Dit komt omdat darmcellen, net als alle andere cellen, B12 nodig hebben voor regeneratie en gezondheid.

Lees ook: De 7 beste kattenvitaminen en -supplementen

Wat doet vitamine B12 voor katten?

Katten met gastro-intestinale ziekte kan last hebben van vitamine B12-tekort.

Bij katten wordt vitamine B12-tekort het vaakst gezien bij een ontstekingsziekte van de darm. Dit kan echte inflammatoire darmziekte (IBD) zijn of kan ook gastro-intestinaal laaggradig lymfoom zijn. In deze omstandigheden leidt darmverdikking en ontsteking tot slechte opname van voedingsstoffen en gewichtsverlies.

B12 wordt slecht geabsorbeerd in deze omstandigheden, net als andere voedingsstoffen, maar het tekort door slechte absorptie draagt ook bij aan verdere negatieve veranderingen in de darmgezondheid.

Volgens een artikel over cobalaminedeficiëntie in tufts University’s kattenkruid nieuwsbrief, mensen met cobalaminedeficiëntie ervaren ook veranderingen met intestinale permeabiliteit en absorptiefunctie.

Studies hebben aangetoond dat het aanvullen van cobalamine bij slecht presterende katten met gastro-intestinale aandoeningen, zoals braken en diarree, heeft geleid tot een significante verbetering van de GI-symptomen, evenals gewichtstoename.

Het blijft ook een fenomeen dat zelfs als u een kat behandelt voor een ziekte zoals IBD met steroïden of immunosuppressieve medicatie en een receptdieet, hun reactie nooit zo volledig of volledig zal zijn, tenzij B12-suppletie ook is inbegrepen.

Lees ook: 10 subtiele tekenen dat je kat ziek kan zijn

Bijwerkingen van vitamine B12 voor katten

Gelukkig is vitamine B12 uiterst veilig. Als een in water oplosbare vitamine worden eventuele excessen die het lichaam niet nodig heeft, eenvoudigweg uitgescheiden in de urine. Dit is in tegenstelling tot vetoplosbare vitamines, zoals vitamine A, D E en K, die zullen blijven worden opgeslagen in het vet van het lichaam wanneer ze overmatig worden aangevuld, en kan leiden tot bijwerkingen als ze te veel worden aangevuld buiten de behoeften van het lichaam.

Hoewel ongewoon, kan vitamine B12 een beetje steken bij injectie, hoewel dit meestal een kortstondige bijwerking is. Dit komt ook vaker voor hydroxocobalamine, een vorm die minder vaak wordt gebruikt in de diergeneeskunde.

Lees ook: Top 10 dingen die uw dierenarts wenst dat u wist

Vitamine B12 voor katten dosering

Katten met inflammatoire darmziekte krijgen in eerste instantie eenmaal per week gedurende zes weken een injectie met vitamine B12.

Dosering recommendaties verschillen afhankelijk van of een injecteerbare of orale vorm van vitamine B12 wordt gebruikt.

Bij katten komt het het meest voor dat B12 wordt aangevuld met een subcutane injectie onder de huid. Voor katten met inflammatoire darmaandoeningen is het meest voorkomende aanbevolen schema voor B12-injecties om 250 microgram per kat eenmaal per week gedurende zes weken te geven.

De meeste cyanocobalamine wordt geleverd in een concentratie van 1000 microgram / milliliter, dus dit komt vaak overeen met 0,25 ml. Het komt echter in hogere concentraties, dus wees je altijd bewust van wat je hebt als je thuis geeft.

Na de eerste zes weken kunnen de injecties worden afgebouwd tot minder vaak, vaak eens in de één tot twee maanden. Dit komt omdat hoewel cobalamine een paar weken nodig heeft om de juiste niveaus in het lichaam te bereiken, vooral als het tekort heeft, het lang in het lichaam kan duren zodra het de juiste concentraties bereikt.

De injecties die onder de huid worden toegediend, kunnen worden uitgevoerd als een service bij uw dierenartspraktijk. Eigenaren van gezelschapsdieren kunnen zich ook op hun gemak voelen om de injecties thuis te geven, na een korte demo door een dierenarts.

Als u de injecties thuis doet, kan het het beste zijn om ze te doen terwijl uw kat kalm of afgeleid is, zoals tijdens een maaltijd. Omdat de injecties niet vaak worden gegeven met een zeer kleine naald (meestal is een naald van 25 gauge voldoende), is dit meestal geen erg onaangename ervaring voor de kat.

Als u thuis injecties doet, vergeet dan niet om eventuele naalden en spuiten op de juiste manier weg te gooien in een naaldencontainer of een goed afgesloten zware plastic container. Neem contact op met uw dierenarts voor de beste methoden om containers met scherpe voorwerpen in uw omgeving te verwijderen.

Lees ook: Hoe onderhuidse vloeistoffen aan een kat te geven

Vitamine B12 komt ook in orale vormen. Cobalequin gemaakt door Nutramax is een cyanocobalamine kauwtabletsupplement geformuleerd voor honden en katten, dat wordt geleverd in een grootte van 250 microgram. Orale suppletie van B12, in tegenstelling tot de injectie, moet elke dag worden gegeven. De initiële laadperiode voor de orale vorm is ook langer en duurt 12 weken.

Cobalamine bloedspiegels kunnen worden gecontroleerd, en veel dierenartsen geven er de voorkeur aan om deze niveaus te controleren op het moment van diagnose voor GI-ziekte, evenals periodiek tijdens de behandeling, om te bepalen of B12-niveaus normaal blijven. Dit is vooral het geval nadat de laadperiode is afgelopen, om daarna de juiste frequentie te helpen bepalen.

Een meerderheid van de katten die B12-suppletie nodig hebben, vooral voor GI-ziekte, zal levenslang therapie nodig hebben.

Lees ook: Hoe geef je je kat een pilletje (met 7 bewezen tips!)

In het kort

Vitamine B12 (cyanocobalamine of cobalamine) is een cruciale vitamine voor veel van de dagelijkse processen van het lichaam en tekorten kunnen bijdragen aan ernstige ziekten. Bij katten zijn tekorten vaak gekoppeld aan gastro-intestinale aandoeningen, vooral inflammatoire darmaandoeningen en lymfoom.

B12-suppletie is zeer veilig en bijwerkingen zijn zeer zeldzaam, maar suppletie is vaak vereist voor het leven.

Veelgestelde vragen

Kan ik mijn kat vitamine B12 geven?

Ja, het aanvullen van vitamine B12 is over het algemeen zeer veilig en gunstig, vooral in gevallen met gastro-intestinale aandoeningen in combinatie met gewichtsverlies.

Het is echter belangrijk om te weten welk ziekteproces kan bijdragen aan een B12-tekort en om het juiste doseringsprotocol te volgen voor orale of injecteerbare B12-suppletie. Als het niet correct wordt geladen, is B12-suppletie mogelijk niet voldoende.

Hoe vaak moet ik mijn kat B12 geven?

Voor injecties die onder de huid worden gegeven, is het meest gebruikelijke protocol om 250 microgram eenmaal per week gedurende een eerste zes weken te geven. Na die eerste periode is het gebruikelijk om de injecties maandelijks voort te zetten, hoewel minder frequente intervallen in orde kunnen zijn als de bloedspiegels van cobalamine ondersteunend zijn.

Voor orale B12-suppletie met een supplement zoals Cobalequin moet 250 microgram eenmaal daags worden gegeven en in eerste instantie gedurende 12 weken worden voortgezet. Dagelijkse suppletie kan nodig zijn om te worden voortgezet, maar cobalamine bloedspiegels kunnen worden gecontroleerd met minder frequente dosering om te zien of een verminderde frequentie van toediening voldoende is.

Hoe lang duurt het voordat vitamine B12 werkt bij katten?

Vitamine B12 vereist de initiële oplaaddosisperiode, vooral bij katten met een zeer tekort, dus verbeteringen zullen niet onmiddellijk zijn.

Over het algemeen zult u binnen twee weken verbeteringen beginnen te zien, meestal in termen van braken en / of diarreefrequentie. Als uw kat veel gewicht heeft verloren als gevolg van GI-ziekte, kan het enkele weken duren voordat u een zichtbaar verschil ziet.