Animax voor katten: Dosering, Veiligheid & Bijwerkingen

kat met groene ogen die naar de camera kijkt

Animax is een merknaam voor een recept actuele zalf gemaakt door Dechra met de geneesmiddelen nystatine, neomycinesulfaat, thiostrepton en triamcinolonacetonide. Andere merknamen onder verschillende fabrikanten voor dezelfde zalfingrediënten zijn Panalog, Derma-Vet en Quadritop.

Animax voor katten Overzicht

Medicatie Type: Topische ontstekingsremmende en antimicrobiële

Recept vereist?: Ja

Levensfase: Alle levensfasen

Merknamen: Animax, Quadritop, Derma-Vet, Panalog, Dermalog, Dermalone, EnteDerm, Resortin

Algemene namen: Nystatine, Triamcinolonacetaat, Neomycinesulfaat, Thiostrepton

Beschikbare doseringen: De crème- en zalfvormen bevatten dezelfde concentratie ingrediënten: Nystatine 100.000 eenheden / g; Triamcinolonacetaat 1g; Neomycinesulfaat 2,5 mg, Thiostrepton 2.500 eenheden.

In dit artikel leert u over deze ingrediënten, wat ze doen, hoe deze zalf vaak wordt gebruikt, mogelijke bijwerkingen om op te letten en enkele veelgestelde vragen.

Over Animax voor katten

Animax is niet bedoeld voor uitsluitend gebruik tegen grotere wonden of diepgewortelde infecties en mag niet worden gebruikt bij ernstige infecties waarbij het midden- of binnenoor betrokken is.

Zalven met nystatine, neomycinesulfaat, thiostrepton en triamcinolonacetonide worden vaak gebruikt in de diergeneeskunde voor zowel katten als honden om ontstekingen, bacteriële en sommige schimmelinfecties op de huid en in de oren aan te pakken.

Lees ook: Kattenoorontsteking: oorzaken, symptomen en behandeling

Animax zalf is een meer losse en waterige geelwitte zalf, waardoor het ideaal is voor het aanbrengen op de oren, waar het dieper in de gehoorgang kan lopen om infecties en ontstekingen aan te pakken, evenals een dunne vacht over kleine wonden en oppervlakte-infecties op de huid.

Wat doet Animax voor katten?

Het is uiterst belangrijk om alleen voorgeschreven zalven zoals Animax te gebruiken onder begeleiding van een behandelende erkende dierenarts.

De vier actieve ingrediënten in Animax en soortgelijke merken maken het gebruik ervan mogelijk voor een verscheidenheid aan kleine infecties, ontstekingen en wonden van de huid en oren.

Nystatine is een antischimmelmiddel dat werkzaamheid heeft tegen een verscheidenheid aan schimmelgisten die vaak betrokken zijn bij huid- en oorinfecties bij dieren.

Thiostrepton en neomycine zijn beide antibacteriële ingrediënten die samen een goed spectrum bieden tegen een reeks bacteriën die vaak betrokken zijn bij huid- en oorinfecties.

Triamcinolon is een corticosteroïde die actuele verlichting biedt als een ontstekingsremmer voor roodheid, jeuk en zwelling van de huid en oren.

Animax is niet bedoeld voor uitsluitend gebruik tegen grotere wonden of diepgewortelde infecties en mag niet worden gebruikt bij ernstige infecties waarbij het midden- of binnenoor betrokken is. Dit soort aandoeningen vereisen meestal oraal medicijngebruik zoals voorgeschreven naar goeddunken van een behandelende dierenarts.

Bijwerkingen van Animax voor katten

dierenarts die kattenoor onderzoekt

Gehoorverlies kan soms moeilijk volledig te beoordelen zijn bij huisdieren, maar veranderingen die worden opgemerkt, zoals niet komen wanneer ze worden gebeld, weinig of geen reactie op het schudden van voedselcontainers, behandelzakken of andere bekende geluiden, kunnen wijzen op een gehoorprobleem.

Animax en soortgelijke merkzalven worden over het algemeen zeer goed verdragen in kitties. Volgens de fabrikant zijn reacties op de huid op het gebruik ervan uiterst zeldzaam, en dit is meestal consistent met de meeste klinische ervaring.

Hoewel Animax kan worden gebruikt om oorinfecties te behandelen, zijn er veel oormedicijnen die niet veilig zijn om te gebruiken als het trommelvlies (trommelvlies) is aangetast of gescheurd. Daarom is het uiterst belangrijk als een huisdier wordt verdacht van een oorontsteking, om eerst een dierenarts het oor te laten onderzoeken om te beoordelen welke medicatie het meest veilig is om te gebruiken.

Hoewel het als ongewoon wordt beschouwd, kan het gebruik van oormedicijnen met een steroïde, hoewel vaak noodzakelijk om infecties en ontsteking van de gehoorgang op te lossen, een tijdelijk gehoorverlies veroorzaken. Typisch wanneer het optreedt, verdwijnt het gehoorverlies met het staken van de zalf.

Hoewel gehoorverlies soms moeilijk te beoordelen kan zijn bij huisdieren, kunnen veranderingen zoals niet komen wanneer ze worden gebeld, weinig of geen reactie op het schudden van voedselcontainers, traktatiezakken of andere bekende geluiden die uw kat meestal naar u toe brengen, wijzen op een gehoorprobleem. Als u dit vermoedt tijdens het gebruik van een oormedicatie, is het het beste om de arts te stakenneem contact op met uw dierenarts voor verdere begeleiding.

Het gebruik van orale corticosteroïden bij honden kan vaak leiden tot bijwerkingen zoals verhoogde dorst, urineren, eetlust en hijgen. Deze tekenen worden veel minder vaak gezien bij katten. Gebruik van topische steroïde medicijnen veroorzaken veel minder vaak deze tekenen bij honden, hoewel verhoogde gevoeligheden bij bepaalde personen zeker bestaan. Deze veranderingen worden nog zeldzamer opgemerkt bij katten.

Het is belangrijk op te merken dat Animax en soortgelijke zalven geen oogheelkundige medicijnen zijn en niet bedoeld zijn voor gebruik in of rond de ogen.

Animax is ook niet bedoeld als oraal medicijn. Het is echter onwaarschijnlijk dat het per ongeluk likken of innemen van een kleine hoeveelheid Animax zorgen veroorzaakt. Het likken of innemen van topische steroïde medicijnen bij honden kan soms leiden tot bijwerkingen die vergelijkbaar zijn met die waargenomen bij oraal steroïde gebruik, maar bij katten zijn deze zeer zeldzaam.

Als een huidinfectie of wond wordt behandeld met een actueel product zoals Animax, moet er al voor worden gezorgd dat een kat niet op de site likt of kauwt, om genezing te bevorderen. Deze maatregelen, zoals het gebruik van een Elizabethaanse kraag of herstelpak / toga om een wond te beschermen, voorkomen meestal ook het likken of innemen van een actueel product.

Als het beschermen van een huidlaesie met een van deze maatregelen om de een of andere reden niet mogelijk is, wordt het over het algemeen aanbevolen om op zijn minst het likken of kauwen van een toedieningsplaats gedurende ten minste 20-30 minuten na het aanbrengen van een product zoals Animax te voorkomen.

Hoewel de informatie specifiek bij katten beperkt is, moet elk product dat een steroïde bevat met uiterste voorzichtigheid worden gebruikt bij zwangere dieren, aangezien vroege bevalling / vroeggeboorte en aangeboren afwijkingen zijn beschreven bij honden en andere soorten.

Voor menselijke verzorgers raadt de fabrikant het gebruik van wegwerphandschoenen aan of het wassen van de handen onmiddellijk na het aanbrengen van het product op een huisdier. Het is een veel voorkomende aanbeveling onder dierenartsen bij het aanbrengen van Animax en soortgelijke producten op de huid of oppervlaktewonden, om een katoenen applicator of watje te gebruiken dat ook het contact met uw huid verder vermindert.

Animax voor katten dosering

kat die zalfbehandeling krijgt voor oorontsteking

Voor oorinfecties moet de zalf in een druppelaarformaat worden aangebracht, waarbij de voorgeschreven hoeveelheid in de diepere plooien van de gehoorgang wordt aangebracht en vervolgens het oor daarna wordt masseren om een goede dekking te garanderen.

Voor huidaandoeningen, Animax wordt meestal aangebracht in een zeer dunne laag over het gebied. Omdat deze zalven vloeibaar kunnen zijn, maakt het aanbrengen van overmatige hoeveelheden vaak een puinhoop en biedt het geen extra voordelen. Het aanbrengen van een gladde, dunne laag met behulp van een katoenen applicator of watje is het beste.

Voor oorinfecties, de zalf moet in een druppelaarformaat worden aangebracht, waarbij de voorgeschreven hoeveelheid in de diepere plooien van de gehoorgang wordt aangebracht en daarna het oor wordt masseren om een goede dekking te garanderen.

Animax wordt meestal voorgeschreven als een tweemaal daags medicijn dat om de 12 uur wordt aangebracht, maar de frequentie van toediening kan behoorlijk variëren, afhankelijk van de ernst van de huid- of ooraandoening. Doseringshoeveelheden in de oren kunnen ook variëren. Daarom is het uiterst belangrijk om alleen voorgeschreven zalven zoals Animax te gebruiken onder begeleiding van een behandelende erkende dierenarts.

Conclusie

Animax en soortgelijke merken voor de nystatine, neomycinesulfaat, thiostrepton en triamcinolonacetonidezalf worden zeer vaak gebruikt in de veterinaire zorg en worden over het algemeen zeer goed verdragen bij katten.

Deze zalven zijn echter alleen bedoeld voor meer kleine wonden of kleine, gelokaliseerde huidinfecties en oorinfecties. Het is altijd het beste om voor gebruik uw dierenarts te raadplegen, vooral voor zorgen over de oren of gegeneraliseerde huidaandoeningen.

Veelgestelde vragen

Wat is Animax zalf gebruikt voor bij katten?

Animax zalf wordt vaak gebruikt voor de behandeling van kleine oppervlaktewonden op de huid, kleine of gelokaliseerde huidinfecties of gebieden van dermatitis, en voor ongecompliceerde oorinfecties.

Animax is niet bedoeld voor uitsluitend gebruik in het geval van grotere wonden, diepere infecties of abcessen, of ernstigere oorinfecties waarbij het midden- of binnenoor betrokken kan zijn. Animax is ook niet bedoeld voor gebruik in en rond de ogen, of voor oraal gebruik.

Wat als Mijn Kat Likt Animax Zalf?

Hoewel het niet bedoeld is voor oraal gebruik, is het zeer onwaarschijnlijk dat een kat Animax van de huid kan likken, dit geen significante zorgen zal veroorzaken. De ingrediënten in Animax en soortgelijke merken worden als goed verdragen beschouwd, zelfs in het geval van een kleine hoeveelheid accidentele inname.

Bijwerkingen van het innemen van actuele zalven die een steroïde bevatten, zijn soms opgemerkt bij honden, maar niet algemeen gewaardeerd bij katten.

Hoewel het onwaarschijnlijk is dat accidentele inname een probleem veroorzaakt, is het belangrijk om te beseffen dat als uw kat de zalf van een wond of huidlaesie likt, dat de zalf minder waarschijnlijk effectief is. Als een kat toegang heeft tot een huidlaesie om eraan te likken of te kauwen, kan dit ook meer infecties introduceren en de genezing vertragen. Dit is de reden waarom het gebruikelijk is voor dierenartsen om een Elizabethaanse kraag of herstelpak / toga aan te bevelen om een gebied te beschermen tegen zelftrauma, wat ook onbedoelde inname van een actueel product kan voorkomen.

Als het afschermen van een toedieningsplaats om de een of andere reden niet mogelijk is, wordt het over het algemeen aanbevolen om het likken of kauwen van een getroffen gebied gedurende ten minste 20-30 minuten na het aanbrengen te voorkomen, zodat de zalf goed kan worden geabsorbeerd.

Hoe lang duurt het voordat Animax werkt?

Typisch, actuele zalven zoals Animax moeten beginnen met het hebben van effecten tegen ontstoken huid en microbiële overgroei binnen slechts 1-2 uur na het aanbrengen. Merkbare verbetering voor een oorontsteking of wond is echter mogelijk niet zichtbaar voor een kattenouder of verzorger gedurende 1-2 dagen.

De meeste kleine wondjes, huidlaesies en oorinfecties waarvoor Animax wordt gebruikt, moeten binnen 10-14 dagen na gebruik verdwijnen of bijna verdwijnen. Als een huidlaesie of oorontsteking binnen die periode geen merkbare verbetering vertoont, is het uiterst belangrijk dat de toestand van uw kat opnieuw wordt gecontroleerd door uw dierenarts in de eerstelijnszorg.

Is Animax hetzelfde als Panalog?

Dat is het ook! Animax is slechts een van de verschillende merknamen voor de combinatie actuele zalf die de medicijningrediënten nystatine, neomycinesulfaat, thiostrepton en triamcinolonacetonide bevat. Animax is het merk geproduceerd door Dechra. Andere merken zijn Quadritop van Henry Schein, Panalog van Zoetis en Derma-Vet van Med-Pharmex.