Kunnen katten bananen eten?

Katten zijn carnivoren, dus ze halen hun voedingsstoffen voornamelijk uit het eten van het vlees van andere dieren, zoals kip of rundvlees.

Bananen zijn echter lekker, vullend en vol voeding voor ons mensen, waaronder vezels en kalium. Klinkt perfect voor je katachtige vriend, niet het?

Zijn bananen echter net zo goed voor katten als voor ons mensen?

Snel overzicht: Kunnen katten bananen eten

Kunnen katten banaan eten?

Bananen staan niet op de lijst van voedingsmiddelen die giftig zijn voor katten, dus ze zijn veilig voor uw kat om met mate te eten

Bananen staan niet op de lijst van voedingsmiddelen die giftig zijn voor katten, dus ze zijn veilig voor uw kat om met mate te eten. Vergeet niet dat bananen veel suiker, calorieën en vezels bevatten, dus uw kat kan geen interesse tonen in het proeven van een banaan als hij geen interesse heeft in zoet voedsel.

Wat zijn de voordelen voor katten die banaan eten?

voordelen van banaan voor katten

Bananen zijn qua voedingswaarde niet essentieel voor katten, maar ze hebben een aantal voedingskwaliteiten die uw kat ten goede kunnen komen.

Als ze de smaak van banaan lekker vinden, dan zijn er enkele goede gezondheidsvoordelen voor onze kat, hoewel onze kattenvrienden meer zouden moeten eten dan wat raadzaam is om hun gezondheid te verbeteren.

Dit betekent niet dat banaan niet gezond is voor katten, maar verwacht geen enorm voedingsvoordeel. Er zijn echter voedingsstoffen die gunstig kunnen zijn voor uw kat.

Kalium

Kaliuminname voor de dag mag slechts 0,6% van het dagelijkse dieet van een kat zijn

Bananen zijn rijk aan kalium. Dit is de voedingsstof die de gezondheid van hart en nieren helpt ondersteunen. Kalium kan essentieel zijn voor oudere katten, omdat meer volwassen katten een zwakker hart hebben en kunnen lijden aan chronisch nierfalen naarmate ze ouder worden.

Je kat extra kalium geven is een evenwichtsoefening. Ten eerste moet een goede voeding de juiste balans van vitaminen en mineralen hebben die uw kat nodig heeft.

Kaliuminname voor de dag mag slechts 0,6% van het dagelijkse dieet van een kat zijn, maar als u denkt dat extra kalium nodig is, moet u veterinair advies inwinnen.

Als uw kalium in het bloed van de kat is laag, zal het zich ontwikkelen hypokaliëmie. Dit betekent dat er een laag kaliumgehalte in het bloed is. In milde gevallen zou je normaal gesproken niet merken dat het kaliumgehalte laag is.

Een laag kaliumgehalte in het bloed kan nierfalen bevorderen, waarbij uw kat een verminderde eetlust vertoont en zijn ledematen zwak kunnen worden of stijf kunnen lijken tijdens het bewegen. Incidentele voeding van bananen, in de juiste doses, kan mogelijk helpen, maar vraag altijd advies aan uw dierenarts, voordat u hun dieet verandert.

Vitamine B6

De vitamine B6 in bananen kan een geweldige boost zijn voor oudere katten

De Vitamine B6 in bananen kan een geweldige boost zijn voor oudere katten. Vitamine B6 is vooral belangrijk voor de nierfunctie en wordt gedurende de dag in de urine verwijderd. moet dus worden vervangen.

Vertrouw niet op bananen voor vitamine B6, als een kat zal meer banaan moeten eten dan veilig is, om een volledige, vereiste dosering te krijgen. Het is een nuttige aanvulling als uw kat ook van de smaak geniet.

Mangaan

Katten hebben een beetje mangaan nodig om aan hun dagelijkse behoeften te voldoen

Een sporenelement in bananen is mangaan. Mangaan kan gunstig zijn voor de huid omdat het de aanmaak van collageen stimuleert. Dit kan noodzakelijk zijn voor oudere katten, omdat oudere katachtigen een zwakke huid hebben en kunnen lijden aan korstjes en zweren op het lichaam en hoofd.

Katten hebben een beetje mangaan nodig om aan hun dagelijkse behoeften te voldoen, maar een tekort is zeldzaam. Het kan geen kwaad om banaan aan het dieet toe te voegen, dus een klein plakje banaan voegt meer mangaan toe aan het dieet van een kat.

Spijsvertering Gezondheid

Zorg ervoor dat uw kat toegang heeft tot de kattenbak of buiten kan komen.

Banaan is rijk aan vezels, wat diarree kan veroorzaken als het in grote hoeveelheden wordt gegeven.

Mocht uw kat verstopt raken, dan kan banaan heilzaam zijn. Het gebruik van een kleine hoeveelheid gepureerde banaan met een beetje water en (ofwel) gemengd met voedsel of apart geserveerd, kan helpen bij constipatie. Zorg ervoor dat uw kat toegang heeft tot de kattenbak of buiten kan komen.

Zijn er negatieve punten aan het voeren van katten banaan?

Negatieven voor het voeren van katten banaan

Hoewel het niet giftig is voor katten, kan het voeren van katten bananen leiden tot negatieve gevolgen voor de gezondheid. Ze zijn zeer hoog in suiker, wat kan leiden tot obesitas, artritis en andere aandoeningen.

Zoals gezegd, bananen zijn neet giftig voor katten, en hoewel er veel voordelen zijn aan het voeren van uw kat banaan, zijn er ook verschillende negatieven, waaronder:

Suiker

Een suikerarm dieet vermindert de kans dat de tanden van uw kat tandplak ontwikkelen.

De gemiddelde banaan bevat ongeveer 17 g natuurlijk voorkomende suiker, het voeren van uw kat te veel voedsel op basis van suiker kan leiden tot obesitas, wat uiteindelijk resulteert in een onnodige belasting van de gewrichten en mogelijk artritis – dit wordt normaal gezien gezien bij oudere katten, maar het kan zich ook bij jongere katten ontwikkelen.

Als u merkt dat uw kat iets meer gewicht draagt dan zou moeten, moet de calorie-inname van uw kat worden herzien.

Obesitas leidt tot een verhoogd risico op kattendiabetes. Normaal gesproken, hoe meer gewicht de kat draagt, dan kan het ook leiden tot diabetes en andere gezondheidsproblemen.

Tot slot kan te veel suiker een impact hebben op het gebit van je kat. Tandheelkundige aandoeningen zijn een veel voorkomend probleem bij oudere katten. Een suikerarm dieet vermindert de kans dat de tanden van uw kat tandplak ontwikkelen.

Vezel

Het kost een kat veel tijd om vezels te verwerken. Positief is dat uw kat zich langer vol zal voelen, dus u niet lastig zal vallen voor extra voedsel of traktaties.

Vezels helpen het spijsverteringskanaal om voedsel te beheren en door te geven als gezond afval. Bananen bevatten veel vezels, dus in theorie zijn ze een geweldige kattentraktatie. In de praktijk is het echter gemakkelijk voor een kat om te veel te hebben.

Een kat die een hoogwaardig, uitgebalanceerd dieet krijgt, krijgt alle vezels die het nodig heeft, maar het toevoegen van een overmatige hoeveelheid van deze voedselgroep kan spijsverteringsstoornissen veroorzaken, wat resulteert in de kans op diarree en uitdroging bij uw kat, indien onbehandeld.

Het kost een kat veel tijd om vezels te verwerken. Positief is dat uw kat zich langer vol zal voelen, dus u niet lastig zal vallen voor extra voedsel of traktaties. Negatief gezien is de spijsvertering veel langzamer en kan uw kat een opgeblazen gevoel krijgen.

Koolhydraten

Een kat die te veel koolhydraten heeft, verbruikt extra calorieën die, als ze niet worden verbrand, obesitas kunnen veroorzaken.

Net als vezels zijn koolhydraten een van de belangrijkste voedselgroepen. Bij katten zijn koolhydraten echter niet echt nodig. Een kat die te veel koolhydraten heeft, verbruikt extra calorieën die, als ze niet worden verbrand, obesitas kunnen veroorzaken.

Lees ook: Obesitas grafiek bij katten: ontdek of uw kat zwaarlijvig is

Hoe geef je je kat veilig banaan?

Hoe u uw kat veilig banaan kunt geven

Als uw kat geïnteresseerd is in bananen, kunt u hem af en toe een kleine hoeveelheid geven.

Het is veilig om uw kat banaan te voeren, maar wees voorzichtig bij het voeren van nieuw voedsel aan uw kat.

Je moet altijd eerst een klein stukje geven om te zien of je kat banaan lekker vindt of niet. Het aanbieden van een klein stukje zal u laten zien of de kat het voedsel kan verdragen en geen maagklachten kan veroorzaken.

Voer uw kat nooit beschimmelde bananen, omdat deze spijsverteringsstoornissen kunnen veroorzaken. Geef je kat ook nooit de schil – het is moeilijk om te kauwen en zelfs als ze erin slagen om een klein stukje te kauwen, kan dit gemakkelijk verstikkingsgevaar worden.

Pas ook op voor allergiesymptomen.

Als uw kat een van deze waarschuwingssignalen vertoont na het eten van banaan, moet u onmiddellijk stoppen met het voeren en contact opnemen met uw dierenarts:

Veelgestelde vragen

Hoeveel banaan kan ik mijn kat geven?

Als uw kat bananen verdraagt, zorg er dan voor dat u ze beperkt tot een veilig niveau.

Bananen mogen niet meer dan 10% van de dagelijkse hoeveelheid voedsel van een kat uitmaken. Net zo min als dit risico’s maagproblemen en gewichtstoename.

Als u besluit om uw kat banaan aan te bieden, moet u ook overwegen hoe. Verse banaan kan worden aangeboden wanneer gesneden. Een maximum van twee plakjes per dag wordt aanbevolen.

Wat gebeurt er als een kat een banaan eet?

Bananen zijn een goed voedsel voor onze katten, vooral oudere katten voor hun nieren en om te helpen bij constipatie. Te veel banaan kan obesitasproblemen veroorzaken, dus onthoud, alles met mate.

Kunnen katten elke dag banaan eten?

Introduceer banaan geleidelijk aan in het dieet van uw katten, wat een buitengewoon kleine hoeveelheid per keer betekent. Dit zal u laten zien of uw kat de banaan zal verdragen en geen spijsverteringsproblemen zal veroorzaken. Er zijn veel manieren waarop je je kat (een kleine hoeveelheid) banaan kunt aanbieden. Probeer plakjes banaan in te vriezen en verdun met water voor het serveren. Dit maakt de banaan vochtig en veel gemakkelijker te verteren.

Kan ik mijn kat te veel banaan geven?

Elk voedsel heeft het potentieel om uw kat onwel te maken, als het te veel wordt gegeten. Het is ook belangrijk om te onthouden dat katten allergisch kunnen zijn voor elk soort voedsel. Over het algemeen worden bananen als veilig beschouwd, maar mogen ze alleen als een incidentele traktatie worden gegeven en mogen ze niet goedmaken de kern van het dieet van een kat. Als banaan maagklachten veroorzaakt voor uw kat of als uw kat onwel lijkt na het eten van een banaan, moet u advies inwinnen bij uw dierenarts.