Kattenoorontsteking: oorzaken, symptomen en behandeling

Uitgelichte afbeelding van kattenoorontsteking

De meeste katten hebben schattige, actieve oren, bewegen constant rond en scannen de horizon op nieuwe geluiden. In sommige gevallen raken deze schattige kattenoren echter geïnfecteerd en dienen ze als een bron van pijn voor katten. Als dit gebeurt, is het belangrijk om het probleem snel te herkennen en een behandeling te zoeken, voordat u een veel groter probleem krijgt.

Snel overzicht: Kattenoorontsteking

Wat is een oorontsteking?

Een oorontsteking bij katten gaat meestal gepaard met een ontsteking van de uitwendige gehoorgang. Deze aandoening wordt ook wel otitis externa genoemd. Hoewel oorinfecties relatief vaak voorkomen bij honden, komen ze (gelukkig) minder vaak voor bij katten.

Het kattenoor heeft een aantal componenten. Veel van deze componenten worden beschermd door het trommelvlies, zoals het middenoor en het binnenoor. Infecties van het middenoor (otitis media) en het binnenoor (otitis interna) komen minder vaak voor bij katten.

In plaats daarvan beïnvloeden kattenoorinfecties meestal de uitwendige gehoorgang of het buitenoor, buiten het trommelvlies. De ontsteking geassocieerd met een oorontsteking heeft ook vaak invloed op de pinna (oorflap).

Oorzaken van kattenoorinfecties

Oorinfecties bij katten kunnen veel verschillende oorzaken hebben. Deze oorzaken omvatten parasieten, bacteriën, gisten of allergieën. Het is belangrijk voor uw dierenarts om de oorzaak van de oorontsteking van uw kat te bepalen, om een effectieve behandeling voor te schrijven.

De meest voorkomende oorzaak van oorinfecties bij katten is oormijt. De parasiet Otodectes cynotis is een kleine, bug-achtige parasiet die ongeveer zo groot is als een speldenknop. Deze mijten voeden zich met oorsmeer en huidcellen in het oor en veroorzaken aanzienlijke irritatie. Katten krijgen oormijt door nauw contact met een andere geïnfecteerde kat of hond.

Lees ook: Oormijt bij katten: oorzaken, symptomen & behandeling

Gist en bacteriën dragen ook bij aan oorinfecties bij katten. In tegenstelling tot oormijt zijn gist- en bacteriële infecties niet besmettelijk. Zelfs gezonde kattenoren bevatten een kleine hoeveelheid gist of bacteriën.

Deze organismen veroorzaken alleen een infectie wanneer iets het evenwicht in het oor verstoort. In sommige gevallen leidt ontsteking veroorzaakt door oormijt tot een bacteriële of schimmelinfectie. In andere gevallen zijn het allergieën die ontsteking en zwelling in het oor veroorzaken, waardoor bacteriën en gisten zich kunnen vermenigvuldigen tot meer dan normale niveaus.

Minder vaak voorkomende oorzaken van kattenoorontstekingen zijn vreemde materialen die vastzitten in de gehoorgang, tumoren en poliepen (goedaardige zwellingen in de gehoorgang).

Symptomen van oorproblemen bij katten

Oranje kat die oren laat keuren bij dierenarts

Het eerste teken van een oorontsteking is meestal overmatig krabben of wrijven in het oor.

Oorinfecties zijn ongemakkelijk en jeuken vaak. Het eerste teken dat u waarschijnlijk zult opmerken, is overmatig krabben of wrijven in het oor. U kunt ook merken dat het hoofd schudt of dat uw kat een of beide oren in een ongebruikelijke positie houdt. Sommige katten kunnen zich verstoppen of minder sociaal worden, vanwege het ongemak van een oorontsteking.

Als je beter kijkt, zie je misschien dat de pina van je kat rood en ontstoken is. De huid rond het oor van uw kat kan ook rood zijn. U kunt zelfs krassen of wonden opmerken, veroorzaakt door poten aan de oren.

U kunt een opeenhoping van bruin, zwart of geel puin in het oor zien. In sommige gevallen ruik je zelfs een vieze geur. Elk van deze kan wijzen op een oorontsteking. U moet zo snel mogelijk een afspraak maken met uw dierenarts.

Diagnose van oorinfecties bij katten

Behandeling van oorafscheiding bij katten

Een grondig veterinair onderzoek kan bevestigen dat uw kat een oorontsteking heeft.

Wanneer uw kat tekenen van een mogelijke oorontsteking vertoont, is een dierenartsbezoek essentieel. Uw dierenarts zal beginnen met het uitvoeren van een grondig lichamelijk onderzoek.

Dit omvat een otoscopisch onderzoek, waarbij de dierenarts een instrument gebruikt, een otoscoop genaamd, om in de gehoorgang van uw kat te kijken. Een otoscopisch onderzoek stelt uw dierenarts in staat om te zoeken naar een vreemd lichaam of massa’s in de gehoorgang. De dierenarts zal ook het trommelvlies van uw kat evalueren. Als uw kat extreem pijnlijk is, kan sedatie of anesthesie nodig zijn.

Microscopisch onderzoek van het vuil in het oor van uw kat is vaak nodig om een diagnose te krijgen. Uw dierenarts zal een monster van puin op een wattenstaafje verkrijgen en vervolgens dia’s voorbereiden die onder de microscoop kunnen worden onderzocht. Oormijt, bacteriën en gisten kunnen allemaal worden gezien met behulp van de microscoop.

In sommige gevallen, vooral bij herhaalde oorontstekingen, meer advanced testen is noodzakelijk. Bacteriële cultuur- en gevoeligheidstests kunnen nodig zijn om resistente infecties te identificeren en aan te pakken. Allergietesten en voedselproeven kunnen worden gebruikt om onderliggende allergische oorzaken van terugkerende infecties te identificeren. Beeldvorming, zoals radiografie (röntgenfoto’s), computertomografie (CT-scan) of magnetische resonantiebeeldvorming (MRI) kan worden aanbevolen om midden- of binnenoorinfecties en tumoren of poliepen uit te sluiten.

Behandeling en prognose van oorontsteking

Behandeling van oorontsteking

Als uw kat een oorontsteking heeft, zal uw dierenarts antiparasitaire medicatie, antibiotica of een ander medicijn voorschrijven, afhankelijk van het type infectie.

De behandeling van een oorontsteking varieert, afhankelijk van wat de infectie veroorzaakt. Oormijtbesmetting wordt behandeld met antiparasietmedicijnen, die systemisch kunnen worden gegeven (meestal via de huid aangebracht) of rechtstreeks op de oren worden aangebracht met oordruppels.

Bacteriële infecties vereisen antibiotica, maar het precieze antibioticum dat wordt gebruikt, kan variëren op basis van wat wordt gezien bij microscopisch onderzoek. Schimmelinfecties worden behandeld met een antischimmelmiddel. De meeste oordruppels bevatten een combinatie van antibiotica en antischimmelmiddelen, gecombineerd met een corticosteroïde om pijn en ontsteking te verlichten.

Katten met een chronische of ernstige oorontsteking kunnen ook worden behandeld met orale of injecteerbare medicatie. Deze medicijnen kunnen de zwelling en ontsteking van de gehoorgang verminderen, waardoor actuele medicijnen effectiever kunnen werken.

Oorreiniging is ook een onderdeel van de behandeling van een oorontsteking. Het verwijderen van overtollig vuil uit de oren helpt de medicatie effectief te werken. Uw dierenarts zal ook een geschikte oorreiniger voor uw kat voorschrijven of aanbevelen. Het is belangrijk om niet te proberen de oren van uw kat schoon te maken met ingrediënten die u thuis hebt (zoals waterstofperoxide of ontsmettingsalcohol), omdat ze erg pijnlijk kunnen zijn en de oorontsteking van uw kat zelfs kunnen verergeren.

Uw dierenarts kan u ook vragen om binnen één tot twee weken terug te keren voor een hercontroleafspraak. Deze hercontrole zorgt ervoor dat uw kat reageert op de voorgeschreven behandeling. Als uw kat niet reageert zoals verwacht, kan uw dierenarts verdere tests aanbevelen of medicijnen wijzigen.

In ernstige gevallen of chronische oorinfecties kan een agressievere behandeling nodig zijn. Dit kan oorreinigingen omvatten die onder anesthesie worden uitgevoerd of zelfs een operatie om een chronisch geïnfecteerde gehoorgang te verwijderen die niet reageert op de behandeling.

Conclusie

Oorinfecties zijn het gemakkelijkst te behandelen wanneer ze vroeg worden ontdekt en snel worden aangepakt. Als u merkt dat uw kat aan zijn oren krabt of tekenen van roodheid of ontsteking opmerkt, neem dan snel contact op met uw dierenarts om een afspraak te maken. Geef alle voorgeschreven medicijnen zoals voorgeschreven en keer terug voor geplande hercontroles, om ervoor te zorgen dat de infectie wordt geëlimineerd en geen chronisch probleem wordt.

Veelgestelde vragen

Hoe weet je of je kat een oorontsteking heeft?

In veel gevallen is het eerste teken van een oorontsteking krabben aan de oren. Sommige katten kunnen ook hun hoofd schudden of hun oor anders vasthouden dan normaal (het oor plat op het hoofd houden of het oor ongewoon bewegen).

Kan een oorontsteking een kat doden?

Hoewel oorinfecties meestal niet dodelijk zijn bij katten, kunnen ze permanente schade veroorzaken. Indien onbehandeld, kunnen oorinfecties gehoorverlies veroorzaken. In sommige gevallen kan een oorontsteking een teken zijn van een ernstigere onderliggende aandoening, zoals een tumor.

Hoe lang duurt een oorontsteking bij katten?

De meeste uitwendige oorinfecties bij katten verdwijnen na ongeveer twee weken behandeling. Sommige gevallen kunnen langdurige behandeling vereisen, vooral als de infectie het middenoor of het binnenoor aantast.

Wat kan ik doen als mijn kat een oorontsteking heeft?

Als u vermoedt dat uw kat een oorontsteking heeft, maak dan een afspraak met uw dierenarts. Uw dierenarts kan de oorzaak van de infectie van uw kat bepalen, evenals een geschikte behandeling.