Hoe een Maine Coon Cat te disciplineren (13 tips en trucs)

Het disciplineren van een kat is heel anders dan het werken met een hond. Katten kunnen territorialer zijn en sommige rassen kunnen zelfs geneigd zijn om in de problemen te komen. Hoewel het veranderen van negatief gedrag nog steeds mogelijk en aangemoedigd is, moet het anders worden gedaan om het meest effectief te zijn.

We hebben hieronder 13 tips en trucs voor het disciplineren van uw Maine Coon-kat vermeld. Veel van deze zullen echter van toepassing zijn op elke kat, jong of oud. We hopen dat u ze nuttig vindt als u en uw kat zich aanpassen aan het stellen van gezonde grenzen.

3 katten gezichtsverdeler

Hoe een Maine Coon Cat te disciplineren

1. Zoek het probleem uit

maine coon kitten in een krabpaal
Afbeelding credit: Nils Jacobi, Shutterstock

Acteren is ongebruikelijk voor Maine Coons, en belabberd gedrag kan betekenen dat er iets mis is. Dit geldt vooral als ze zich meestal goed gedragen en de verandering plotseling is. Het is essentieel om rekening te houden met veranderingen in hun omgeving, mensen in huis, hun eten en andere dingen wanneer ze proberen te achterhalen waarom ze zich zo buiten hun karakter gedragen.

In plaats van te proberen een gedragsprobleem met discipline te corrigeren, kan het nodig zijn om te corrigeren wat het probleem veroorzaakt. Het wordt aanbevolen om eerst dingen uit te sluiten zoals ongelukkig zijn met hun eten, kattenbak, bedlocatie, enz., En zorgvuldig alles te overwegen dat hen angstig kan maken.

thematische pauze

2. Bezoek de dierenarts

Als je thuis niets kunt vinden dat uitlegt waarom ze zich gedragen, is de volgende stap een bezoek aan de dierenarts. Een voorbeeld van een medisch probleem dat gedragsveranderingen veroorzaakt, is door pijn veroorzaakte agressie.

Een kat kan boos op je worden om te voorkomen dat hij wordt aangeraakt of bewogen als hij weet dat het pijnlijk zal zijn. Een dierenarts kan helpen bij het uitsluiten van medische problemen om ervoor te zorgen dat ze gezond zijn voordat hij bepaalt dat de juiste discipline zal helpen het uitdagende gedrag van uw kat te beteugelen.

thematische pauze

3. Hiërarchie instellen

man die een maine coon vasthoudt
Afbeelding Credit: Pixabay

Discipline zal effectiever zijn als je Maine Coon eerst de hiërarchie binnen het huis begrijpt. Ze moeten weten dat het jouw huis is en moeten de regels volgen die je voor iedereen in huis hebt opgesteld, inclusief hen. Ze moeten weten dat zij niet degenen zijn die deze regels creëren, en ze moeten ze gehoorzamen. Zonder deze eerste stap kunnen de volgende stappen niet helpen.

Om je kat te laten weten dat je de roost runt, moet je eventuele tekenen van agressie aanpakken. Mogelijk moet je aanpassen hoe je met ze speelt. Ruw spelen met je handen kan bijvoorbeeld bijten aanmoedigen. Het is het beste om speelgoed te gebruiken dat is ontworpen om actieve speeltijd te bevorderen en ze ervoor te belonen. Het volgen van meer van de onderstaande regels zal ook deze gevestigde hiërarchie bevorderen.

thematische pauze

4. Maak duidelijke regels

Katten kunnen de regels niet volgen als ze niet weten wat ze zijn. Het is essentieel om een duidelijke set regels te hebben voor alle katten in huis en alle gezinsleden te laten weten wat ze zijn, zodat ze ze kunnen handhaven. Je kat mag bijvoorbeeld niet op de badkamer of het aanrecht.

Voordat u een nieuwe kat mee naar huis neemt, moet u met het gezin praten om te bepalen welke regels moeten worden gehandhaafd. Het ene familielid geeft misschien niet om een specifiek gedrag dat een ander niet zou tolereren. Door samen de regels te maken, kan het proces voor iedereen gemakkelijker worden, inclusief de kat. Maak indien nodig een lijst met de regels van de kat en plaats deze ergens zichtbaar totdat iedereen in huis weet wat ze zijn.

thematische pauze

5. Een stopwoord, teken of geluid maken

Maine Coon
Afbeelding Credit: Mariamichelle, Pixabay

Honden kunnen commando’s leren en zijn gemakkelijk te trainen om er nogal wat te volgen. Ze kunnen handsignalen, verschillende fluitjes en zelfs geuren leren. Uw kat is echter veel onafhankelijker en zal waarschijnlijk complexe commando’s negeren of niet begrijpen wat u hem vraagt te doen. Het is het beste om het eenvoudig te houden en één specifieke actie vast te stellen die hun aandacht trekt.

Een populair commando is een eenvoudig handgeklap. Het is luid en zal hen doen schrikken, waardoor hun aandacht wordt afgeleid van wat ze ook doen. Het gebruik van hun naam is meestal niet nuttig voor discipline, omdat je ze elke dag vele malen zult bellen, zelfs als ze iets anders moeten doen.

thematische pauze

6. Gebruik een stevige stem

Nadat je hun aandacht hebt gekregen met welk stopwoord, teken of geluid je in de vorige stap voor hen hebt ingesteld, is het tijd om hen te vertellen dat ze iets verkeerd hebben gedaan. Er is geen reden om te schreeuwen omdat zekely zal niet anders reageren op een luide stem dan een zachte.

Als je de hiërarchie al hebt vastgesteld vanaf stap drie hierboven, zal een eenvoudig woord of zin zoals “loslaten” of “geen beet” hun gedrag meestal stoppen. Je kat zal meestal al weten dat zijn gedrag verkeerd is en stoppen, vooral als je het in het verleden hebt gecorrigeerd. Oogcontact en een stevige stem kunnen uw commando nog effectiever maken.

thematische pauze

7. Wees consequent

crèmekleurige-maine-coon-kat-springen-over-de-couch_Nils-Jacobi_shutterestock
Afbeelding credit: Nils Jacobi, Shutterstock

Zoals we in stap vier al zeiden, is consistentie net zo belangrijk als het stellen van duidelijke regels. Zelfs als je duidelijke regels hebt, zoals van alle balies in het huis afblijven, ongeacht de kamer, moet je consistent zijn met het handhaven van die regels.

Dit moet voor alle leden van het huis zijn. Je kat zou bijvoorbeeld niet in staat moeten zijn om de gordijnen te beklimmen als de kinderen alleen zijn, maar in de problemen komen wanneer je de deur binnenloopt en ze op 3 voet van het plafond vindt. Zorg ervoor dat je het belang hiervan voor iedereen in huis benadrukt en volg het zelf.

thematische pauze

8. Hun aandacht verleggen

Soms komt een kat in de problemen, simpelweg omdat iets zijn aandacht trok en er leuk uitzag. Zodra je ze laat weten dat wat ze doen onaanvaardbaar is, zullen ze alles wat het is met rust laten en iets anders vinden om te doen. Op dat moment kun je iets positiefs aanbieden waarvoor ze worden beloond, zoals een speeltje of krabpaal.

De eenvoudigste manier om de aandacht van een kat om te leiden, is door het stopwoord, teken of geluid te gebruiken dat u in stap vijf hebt vastgesteld. Als het goed wordt gedaan, zal die eenvoudige actie hen laten weten dat ze iets doen wat ze niet zouden moeten doen en zal hun inspanning opgeven. Als het gedrag consistent is, zoals graven in een potplant, is het nog belangrijker om hun gedrag te vervangen door een soortgelijk gedrag dat ze mogen doen.

thematische pauze

9. Zet ze in time-out

Maine Coon met oorpluis
Afbeelding: Public Domain Pictures

Katten kunnen ornery en koppig worden. Wat je ook doet, ze willen gewoon acteren en kieskeurig worden. Ze kunnen je zelfs een houding geven en terugpraten. Klinkt het als je kat? Door ze een rustige ruimte te geven, weg van afleidingen, overprikkeling en je eigen frustratie, kunnen ze een beetje kalmeren. Zelfs slechts 5 minuten in een wasruimte, een zeer grote kast of een slaapkamer met hun favoriete rustplaats kan hen helpen ontstressen.

Vergeet niet dat dit niet gaat over opsluiting als straf, maar over het verwijderen van hen van wat ervoor zorgt dat hun gedrag hun aandacht verlegt en hen laat settelen als ze geagiteerd zijn geraakt. Deze strategie kan voor u werken als u boos bent over iets.

thematische pauze

10. Stel discipline niet uit

Je moet het gedrag onmiddellijk disciplineren als je kat iets verkeerd heeft gedaan. De onmiddellijke correctie stelt hen in staat om het gevolg aan de actie te koppelen. Als je wacht met het geven van straf, zullen ze niet weten waarom ze worden gestraft, wat verwarring zal veroorzaken. Afhankelijk van wat uw kat doet tijdens vertraagde discipline, kunt u zelfs onbedoeld een positief gedrag ontmoedigen.

Dus zelfs als je ’s nachts van de bank moet opstaan of iets uit de slaapkamer moet horen, sta dan op om discipline te geven wanneer dat nodig is. Met consistentie en zonder vertragingen zal het gedrag van uw kat veranderen en zult u er geen last meer van ondervinden.

thematische pauze

11. Beloon goed gedrag

maine coon kat eet traktatie
Afbeelding Credit: Nikola Cedikova, Shutterstock

Het veranderen van het gedrag van je Maine Coon gaat niet alleen over discipline, maar ook over positieve bekrachtiging. Dit geldt vooral omdat ze die negatieve acties vervangen door goede! Zorg ervoor dat je veel van hun favoriete traktaties bij de hand hebt en geef altijd veel huisdieren als je merkt dat ze een alternatief voor negatief gedrag hebben gekozen. Een kat kan zijn acties veranderen voor de beloningen, dus wees consistent in het geven ervan, vooral totdat hun goede gedrag een gewoonte wordt.

Dit kan enkele maanden duren. Als je langzaam begint met het verwijderen van positieve bekrachtiging en het goede gedrag gaat door, zou het veilig moeten zijn om het helemaal te verwijderen.

thematische pauze

12. Controle maaltijdtijden

Katten kunnen zich gedragen als ze honger hebben. Ze zijn ook geweldige tijdwaarnemers. Heb je ooit gemerkt dat ze je precies een uur te vroeg wakker maken als de tijd verandert? Ze weten wanneer het tijd is om te eten. Als je een voedingsschema voor katten maakt, weten ze wanneer ze moeten eten en dat een maaltijd zal altijd snel komen.

Ze hoeven niets drastisch en negatiefs te doen om je aandacht te trekken, zodat je ze zult voeden. Een voedingsschema kan je ook helpen om op schema te blijven als je een drukke dag hebt, vooral voor degenen die vanuit huis werken en de tijd uit het oog kunnen verliezen.

thematische pauze

13. Geef veel speelplezier

vrouw die haar Maine Coon kat streelt
Afbeelding credit: Liza Kras, Shutterstock

Een andere reden waarom katten in de problemen komen, is verveling. Slecht gedrag kan een teken zijn dat ze niets anders positiefs te doen hebben. Je zou hun negatieve acties kunnen beteugelen met meer positieve acties door ze meer speelgoed te geven, vooral interactieve, en door tijd vrij te maken om met ze te spelen. Andere tekenen van verveling zijn overgrooming en overeten.

Als je je kat veel speelgoed hebt aangeboden en ze lijken nog steeds hoofdpijn te veroorzaken, kan het zijn dat ze het speelgoed niet leuk vinden. Let op welk speelgoed ze gebruiken en welk niet. Het kan enige tijd duren, maar hen dingen aanbieden waar ze van houden, zal veel effectiever zijn in het aanmoedigen van positief gedrag.

Kattenkogelverdeler 1Dingen om te vermijden

Er zijn enkele geweldige tips en trucs voor het disciplineren van uw Maine Coon-kat hierboven vermeld, maar er zijn enkele kattenstraffen die u moet vermijden als u hun gedrag rechtzet.

1. Schreeuwen

maine coon kat die bovenop de kattenbak staat
Afbeelding credit: Nils Jacobi, Shutterstock

Hoewel een stevige stem nodig is om je kat te laten weten dat je meent wat je zegt als je hem vertelt te stoppen, helpt hard schreeuwen niet. Het kan ervoor zorgen dat ze bang voor je zijn, wat een nieuwe reeks problemen kan veroorzaken en hun negatieve gedrag kan verergeren.

thematische pauze

2. Slaan of dreigen

Het slaan of dreigen met het slaan van je kat is dierenmishandeling en kan ervoor zorgen dat je kat zich nog erger gedraagt. Ze zullen je agressieve gedrag beginnen te spiegelen en kunnen bijten of krabben wanneer ze zich gepest of bedreigd voelen.

thematische pauze

3. Opsluiting

witte Maine Coon kat thuis
Afbeelding credit: Pixel-Shot, Shutterstock

Een korte time-out in een andere kamer van niet meer dan 5 of 10 minuten kan nuttig zijn, maar het beperken van een kat tot een kleine ruimte zonder voedsel, water of een kattenbak wordt ook als dierenmishandeling beschouwd. Het zal ook niet helpen om hun negatieve gedrag te stoppen.

thematische pauze

4. Een waterfles

Veel katteneigenaren wenden zich tot de waterfles bij het disciplineren van hun katten. Hoewel het meestal niet als dierenmishandeling wordt beschouwd, raden we het niet aan. Het kan de aandacht van uw kat verleggen, maar het kan er ook voor zorgen dat uw kat bang voor u wordt en afstandelijk wordt. Dat is niet de band die je met je kat wilt creëren, en er zijn veel effectievere manieren om je kat te disciplineren.

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Maine Coons zijn een van de meest relaxte rassen, maar zelfs zij zijn om verschillende redenen vatbaar voor gedragsproblemen. Zodra u medische oorzaken hebt uitgesloten, is het hoogstwaarschijnlijk een gedragsprobleem dat met de juiste discipline kan worden aangepakt. Wanneer het tijd is om duidelijke grenzen te stellen voor hun negatieve acties, zijn er tal van manieren om dit veilig te doen. We hopen dat deze 13 tips en trucs je op weg helpen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Nynke van Holten, Shutterstock