Zal aaien stress bij mijn kat verminderen? Alles wat u moet weten!

Er is een beetje onderzoek gedaan naar de effecten van het aaien van een kat op mensen, en de wetenschap heeft aangetoond dat het aaien van een kat gedurende ongeveer 10 minuten stress kan verminderen. Omdat stress wordt geassocieerd met verschillende gezondheidsproblemen, kan het bezitten van een katachtige je gezonder maken.

Echter er is weinig onderzoek naar de vraag of de kat krijgt eventuele voordelen van aaien. We kunnen veel katten vertellen dat ze het leuk vinden om geaaid te worden op basis van hun gedrag. Toch heeft de wetenschap zich niet verdiept in hoe aaien onze katten beïnvloedt.

Gelukkig is er een beetje onderzoek gedaan naar de effecten van massage op katten. Omdat massage kleinzielig is, vergelijkbaar met aaien, kunnen we aannemen dat de effecten waarschijnlijk vergelijkbaar zijn. Omdat massage echter doelgerichter is, zijn de effecten waarschijnlijk groter dan aaien.

Sommige van deze effecten kunnen zaken als stressverlichting omvatten. Het is echter ook bekend dat het pijn vermindert en helpt bij sommige chronische aandoeningen. Om deze reden wordt massage vaak geassocieerd met het helpen beheersen van chronische aandoeningen, zoals artritis.

3 katten gezichtsverdelerDe effecten van kattenmassage

Het aaien van katten kan de effecten van massage nabootsen, die talrijk zijn, en de wetenschap begint nog maar net de effecten van massage op te merken. Er zijn echter tot nu toe verschillende studies over het onderwerp geweest.

Een studie wees uit dat het manipuleren van zachte weefsels verschillende lichaamssystemen kan beïnvloeden, waaronder het zenuwstelsel, de bloedsomloop en de spieren. Daarom wordt gedacht dat sommige technieken de omstandigheden van deze systemen ten goede kunnen komen. Bijvoorbeeld, artritis, chronische pijn, oedeem en soortgelijke problemen worden verondersteld te worden beïnvloed door massage.

Helaas is veel van deze studie theorie en niet veel testen. Het is ontworpen om de potentiële onderzoeksstart te zijn, maar bevat niet veel gegevens. Gelukkig bevatten sommige andere studies iets meer gegevens. Men ontdekte bijvoorbeeld dat massage de heupzenuwen van een kat kan beïnvloeden. Daarom kan massage worden gebruikt om pijn in dit gebied te verminderen.

Een ander vond dat massage nuttig kan zijn voor katten met artrose. Nogmaals, deze studie bevatte echter niet veel gegevens over de effecten van massage specifiek – alleen veel theorie.

Natuurlijk weten we niet hoe verschillend de effecten van aaien en massage zijn. Het hangt waarschijnlijk veel af van hoe je je kat aait. Als je je kat aait zoals massage vaak wordt gedaan, zullen de effecten waarschijnlijk vergelijkbaar zijn. Als u dat echter niet bent, kunnen er geen effecten zijn.

een kat aaien
Afbeelding Credit: Pixabay

Moet je een gestreste kat aaien?

Vaak hangt het ervan af hoe goed je die kat kent. Proberen om een kat te aaien die je niet goed kent, zal ze waarschijnlijk meer stress bezorgen. Veterinaire publicaties raden echter vaak aan om gestreste katten te masseren en te aaien. Daarom, als u hebben om contact op te nemen met de kat, is het het beste om de kat zachtjes te aaien en te masseren.

In veel gevallen wordt aanbevolen om de kat te laten ontstressen en de situatie te vermijden als ze dat willen. Dwing een kat niet om met je te knuffelen omdat hij gestrest is. Dat zal de katachtige alleen maar verder belasten.

Als je de kat goed kent, kan aaien helpen om wat stress te verlichten. We weten het niet zeker, en dit zal waarschijnlijk extreem situationeel zijn. Soms kan aaien meer stress veroorzaken. Andere keren kan het werken als stressverlichting.

Vanwege de variantie raden we aan om goed op de lichaamstaal van uw kat te letten. Als ze gestrest zijn, probeer dan heel zachtjes en langzaam te aaien. Als de kat ontspant, ga dan verder. Als de kat gespannen, moet je waarschijnlijk stoppen. Dit is een situatie waarin het begrijpen van katachtige lichaamstaal zeer nuttig kan zijn.

Laat bij twijfel de kat het voortouw nemen. We raden aan om de katachtige met je te laten knuffelen als ze het contact initiëren. Pak een gestreste kat echter niet op, zelfs niet als je hem goed kent. In veel gevallen zal intensief omgaan zoals vasthouden en knuffelen de kat alleen maar meer stress bezorgen. Zacht aaien is het beste en jaag de kat niet op als ze opstaan en ergens anders heen gaan.

vrouw die een bange en verlegen kat aait
Afbeelding credit: Susan Schmitz, Shutterstock

Hoe ontstress je een gestreste kat?

Hoewel aaien voor sommige katten stress kan verminderen, zijn er vaak ook andere manieren om stress te verminderen. Indien mogelijk, moet u elke situatie beperken die uw huisdier stress veroorzaakt. Als ze gestrest zijn over het hebben van veel vreemden in je huis, overweeg dan om ze een plek te geven om zich te verbergen voor vreemden. Tenzij je kat werkelijk moet zich bezighouden met de stressvolle situatie, maak ze niet.

Er zijn echter enkele gevallen waarin removing de stressvolle situatie is volledig niet mogelijk. In deze gevallen raden we aan om te overwegen om extra beweging voor uw kat aan te moedigen. Bewegen helpt katten vaak om met stress om te gaan, net als mensen. Dit kun je doen door meer met je kat te spelen en te investeren in meer speelgoed.

Krabpalen en interactief speelgoed kunnen bijvoorbeeld zeer nuttig zijn bij het verbeteren van de lichaamsbeweging.

Je moet ernaar streven om de routine van je kat zo eenvoudig mogelijk te houden. Verander de routine niet tijdens stressvolle periodes van verandering. Dit zal uw kat nog meer stress bezorgen. Voer je kat bijvoorbeeld elke dag op hetzelfde tijdstip. Als er iets moet veranderen, doe het dan langzaam als dat mogelijk is.

Veel katten verstoppen zich als ze gestrest zijn. Zie dit niet als een ongezonde manier voor hen om met de situatie om te gaan, want verstoppen is natuurlijk voor katten. Overweeg in plaats daarvan om hun kattenbak en voedsel in de buurt van hun gebruikelijke schuilplaatsen te plaatsen. Op deze manier kan uw kat gemakkelijk toegang krijgen tot zijn basisbehoeften zonder de stressvolle situatie onder ogen te zien.

Waar mogelijk raden we ook aan om andere verrijkingsactiviteiten te overwegen. Puzzelspeelgoed op basis van voedsel kan bijvoorbeeld nuttig zijn. Zorg er wel voor dat deze verrijkingsactiviteiten leiden tot minder stress voor je kat – niet meer. Dit is niet het moment om je kat mee te nemen op een cross-country roadtrip.

U kunt overwegen om te investeren in kattenferomoonproducten als de dingen bijzonder slecht zijn. Deze producten geven kunstmatige versies van feromonen vrij die katten van nature produceren. Deze feromonen zijn niet detecteerbaar voor mensen, maar ze leidden tot kalmte en minder stress bij katten.

Soms kan het nodig zijn om uw dierenarts erbij te betrekken. Stress kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen – om nog maar te zwijgen van de stress die het veroorzaakt jij. Daarom kunnen katten in sommige situaties medicatie nodig hebben om chronische stress en alle problemen die daarmee gepaard gaan te voorkomen.

Veel stressbestrijdende medicijnen hebben echter bijwerkingen en ze kunnen duur zijn, dus het is het beste om ze als laatste redmiddel te gebruiken. Neem contact op met uw dierenarts als u denkt dat uw kat baat kan hebben bij medicatie.

de hand van een vrouw die een kat aait
Afbeelding Credit: Yerlin Matu, Unsplash

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

De meeste mensen die in de buurt van katten zijn, aaien ze. Er is echter niet veel onderzoek gedaan naar de effecten van aaien op onze katten. Hoewel het in sommige situaties kan helpen stress te verminderen, kan het de dingen in andere alleen maar erger maken. Daarom is het belangrijk om bij het aaien op de lichaamstaal van je kat te letten.

Helaas zullen we moeten wachten tot er meer onderzoek naar dit onderwerp komt voordat we het zeker weten.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: biubiubiu23333, Pixabay