Entropion bij katten: oorzaken, symptomen & behandeling

Entropion bij katten uitgelichte afbeelding

Entropion is een aandoening waarbij de ooglidrand naar binnen rolt, waardoor wimpers en vacht op het oppervlak van het oog wrijven.  Entropion bij katten kan op elke leeftijd voorkomen, maar komt het meest voor bij kittens of oudere katten.

Entropion bij katten kan worden veroorzaakt door ooginfecties, maar kan ook een ooginfectie of schade aan het oogoppervlak (hoornvlieszweren) van de wrijvende vacht veroorzaken. Behandeling van entropion hangt af van waarom het gebeurde, maar het is meestal een combinatie van medicijnen voor het oog en chirurgische correctie van het naar binnen rollen van de oogleden.

Snel overzicht: Entropion bij katten

Wat is entropion bij katten?

Entropion treedt op wanneer de rand van het ooglid naar binnen rolt naar het oppervlak van het oog. Entropion zorgt ervoor dat de wimpers en de vacht op het ooglid tegen het oppervlak van het oog wrijven, waardoor irritatie aan de oogmembranen (bindvlies) of schade aan het hoornvlies (hoornvlieszweren) ontstaat.

Entropion kan zich ontwikkelen in het bovenste ooglid of het onderste ooglid, maar komt het meest voor in het onderste ooglid bij katten. Entropion komt meestal voor bij jonge katten jonger dan een jaar en oudere katten ouder dan 10 jaar, maar elke leeftijd kat kan worden beïnvloed.

Oorzaken van entropion bij katten

Spastische entropion

Bij jonge katten wordt entropion meestal veroorzaakt door chronisch loensen van ooginfecties die “spastische entropion” worden genoemd.

Kittens krijgen vaak ooginfecties van virussen en bacteriën die pijnlijke aandoeningen zoals conjunctivitis en hoornvlieszweren veroorzaken.

De oogpijn veroorzaakt intens loensen, waardoor de ooglidrand uiteindelijk naar binnen klapt, wat resulteert in entropie.  De wrijvende vacht van het entropion verergert vaak de oogpijn, waardoor het entropion nog meer loenst en verergert, wat leidt tot een vicieuze cirkel van pijn en verdere schade.

Oog zinken als gevolg van leeftijd

Bij oudere katten ontwikkelt zich meestal entropion doordat het oog dieper in de oogkas zakt.  Naarmate katten ouder worden, verliezen ze vet en spieren van achter hun oog, wat leidt tot het verzonken uiterlijk van hun ogen.

Terwijl het oog zakt, zinken ook de ooglidranden.  Uiteindelijk draaien de verzonken oogleden naar binnen wat resulteert in entropie.  De irritatie van de ooglidvacht zorgt vaak voor meer loensen en de entropie verergert na verloop van tijd.

Oogdruk

Katten die brachycefalisch zijn, wat betekent dat ze korte neuzen en uitpuilende ogen hebben zoals Perzen, Himalayanen en Birmezen, kunnen entropion hebben die verband houdt met deze gezichtsconformatie. De korte neus en uitpuilende ogen veroorzaken verdringing onder het oog, waardoor de binnenste, onderste oogleden naar de ogen worden geduwd, wat leidt tot inversie van de ooglidrand en entropion.

Entropion kan ook een ontwikkelingsaandoening zijn die wordt gezien bij jonge, niet-gecastreerde mannelijke katten van de grotere kattenrassen, zoals Maine Coons.  Deze katten hebben de neiging om zeer grote jowls of wangweefsel te hebben, en dit kan ervoor zorgen dat de onderste oogleden omhoog worden geduwd in de richting van de ogen, wat leidt tot entropion.

Is entropion erfelijk?

Entropion is erfelijk wanneer het wordt veroorzaakt door rasgerelateerde gelaatstrekken, zoals bij de Perzische, Himalaya- en Birmese rassen. Dit kan ook worden aangeduid als primaire entropion, wat betekent dat het gerelateerd is aan de raskenmerken en niet werd veroorzaakt door een ander oogprobleem (zoals conjunctivitis, bijvoorbeeld).

Symptomen van entropion bij katten

Kat met gewond rechteroog

De symptomen van entropion bij katten zijn loensen, een verzonken uiterlijk voor het oog en meer.

Entropion zorgt ervoor dat de vacht op het oogoppervlak wrijft door het naar binnen rollen van de oogleden, waardoor irritatie en oogpijn ontstaan.

Entropion symptomen omvatten vaak:

 • Scheel
 • Verzonken uiterlijk aan het oog
 • Opgeheven derde ooglid
 • Poten aan het oog
 • Verhoogde tranen (epiphora) of mucoïde oogafscheiding
 • Rode, gezwollen oogmembranen (conjunctivitis)
 • Waas of troebelheid van het hoornvlies (als een hoornvlieszweer optreedt)

Entropion kan zich ontwikkelen in één oog of beide ogen, afhankelijk van de oorzaak, en de ogen kunnen verschillende symptomen hebben als één oog erger is. Omdat deze symptomen zich bij veel verschillende oogziekten kunnen ontwikkelen, is het erg belangrijk om uw kat kort na het begin van de symptomen door een dierenarts te laten onderzoeken.

Entropion wordt gediagnosticeerd tijdens een volledig oogonderzoek, dat waarschijnlijk ook een gespecialiseerde groene kleurstof (fluoresceïnevlek) test zal omvatten om het oog van uw kat te controleren op een hoornvlieszweer van het entropion.

Behandeling van entropion bij katten

Ooglidchirurgie

Entropion wordt meestal behandeld met ooglidchirurgie.  Hoewel er een paar verschillende technieken zijn, omvat entropionchirurgie het verwijderen van een kleine wig of een “glimlachvormig” stuk vacht en huid van onder de abnormale ooglidrand.

Wanneer dit gebied wordt dichtgenaaid met delicate hechtingen, wordt de ooglidrand weggetrokken van het oog, waardoor het weer in de normale positie wordt omgedraaid. Entropionchirurgie bij katten heeft een zeer goed slagingspercentage.

Uw dierenarts kan aanbevelen om de entropionoperatie uit te stellen als uw kat een jonge, grotere ras, mannelijke kater is, omdat ze er soms uit zullen groeien.

Eyelid Filler Injecties

Zeer recent hebben veterinaire oogartsen gemeld dat ze een injectie met hyaluronzuur ooglidvuller (zoals collageenlipinjecties!) gebruiken om ooglidentropion bij oudere katten te behandelen.

Deze techniek is aantrekkelijk omdat het meestal zonder verdoving wordt uitgevoerd, wat minder duur en minder riskant kan zijn voor oudere katten. De uitkomst is echter veel moeilijker te voorspellen en te controleren in vergelijking met traditionele chirurgische correctie.

Antibiotica

Antibiotische oogmedicijnen worden vaak gebruikt bij katten met entropion om te voorkomen dat een bacteriële infectie zich ontwikkelt, vooral als er een hoornvlieszweer is.  Soms worden pijnstillers aanbevolen, zelfs zonder operatie, maar het is belangrijk op te merken dat deze via de mond worden gegeven – er zijn geen pijnstillende oogdruppels voor katten.

Uw dierenarts kan een verdovende oogdruppel gebruiken tijdens het oogonderzoek, maar dit kan niet worden gebruikt als een voortdurende behandeling voor pijn.

Hoeveel kost een entropionoperatie voor katten?

Kat krijgt oogdruppels

Chirurgie is de meest voorkomende behandeling voor entropion bij katten. De prijs van de operatie hangt af van een reeks factoren, waaronder waar u woont, wie de operatie uitvoert en hoe ingewikkeld de operatie zal zijn.

De kosten van entropionchirurgie zijn afhankelijk van een paar belangrijke factoren:

 • Uw geografische locatie / kosten van levensonderhoud
 • Of de operatie wordt uitgevoerd door een dierenarts van een huisarts of een door de raad gecertificeerde veterinaire oogarts
 • Als één oog (unilateraal) of beide ogen (bilateraal) een operatie nodig hebben
 • Hoe ingewikkeld een entropionoperatie nodig is voor reparatie

Over het algemeen zou routinematige entropionchirurgie voor één oog, uitgevoerd door een dierenarts van een huisarts, variëren van een paar honderd dollar tot 1.000 dollar.  Entropionchirurgie uitgevoerd door een door de raad gecertificeerde veterinaire oogarts kan meer dan 2.000 dollar of meer, vooral als het entropion ernstig is of uitgebreide reconstructieve technieken vereist.

Deze kosten moeten anesthesie en postoperatieve medicijnen omvatten.  Sommige dierenartsen zullen ook het eerste postoperatieve hercontrole-onderzoek opnemen met operatiekosten.

Entropion bij katten herstel

Hoe een kattenogen en -oren te baden

Mogelijk moet u ook de ogen en oren van uw kat reinigen met een vochtig watje of doek.

Na een entropionoperatie voor uw kat zijn een paar dingen te verwachten:

 • Uw kat krijgt een kleine incisie op de huid van het ooglid met hechtingen in de huid
 • Milde zwelling en roodheid rond de incisie is normaal gedurende een paar dagen na de operatie. Uw kat moet een harde, plastic Elizabethaanse halsband dragen om te voorkomen dat iets de incisie of oogbol aanraakt of wrijft, waardoor schade of infectie ontstaat. Dit is meestal slechts voor een paar dagen, maar uw dierenarts zal exacte richtlijnen geven
 • Uw kat heeft oogmedicatie nodig, meestal 2-3 keer per dag, na een entropionoperatie gedurende 1-2 weken
 • Medicijnen voor pijn en ontsteking worden meestal via de mond gegeven gedurende een paar dagen na een entropionoperatie

Zoals bij elke operatie is het belangrijk om nauwlettend te controleren op tekenen van infectie in de incisie of op het oog.  Tekenen om op te letten zijn onder meer:

 • Overmatige zwelling of roodheid van de incisie
 • Pus-achtige afscheiding uit de incisie of uit het oog
 • Loensen dat erger wordt dan voor de operatie
 • Roodheid en wallen aan de oogmembranen die verergeren
 • Waas of troebelheid aan het oppervlak van het oog (hoornvlies)

Entropion preventie

Om chronisch loensen van entropion te voorkomen, moeten ooginfecties vroeg worden behandeld en moet u uw kat opnieuw laten evalueren als het loensen op enig moment na de behandeling terugkomt.

Entropie bij oudere katten door ingevallen ogen kan niet echt worden voorkomen. Sommige onderzoeken hebben echter aangetoond dat beide ogen een operatie moeten ondergaan, zelfs als de entropion zich slechts in één oog bevindt.

Voor het oog zonder entropion kan een ooglidverkortingsoperatie die tegelijkertijd wordt uitgevoerd, voorkomen dat entropion zich later ontwikkelt.

Conclusie

cat eye infectie uitgelichte afbeelding

Entropion bij katten is een pijnlijke aandoening die snel kan leiden tot schade aan het oogoppervlak als de ooglidrand rolt waardoor de vacht er tegenaan schuurt.

Meestal gezien bij jonge kittens met ooginfecties en chronisch loensen of oudere katten met ingevallen ogen als gevolg van gewichtsverlies en spierverlies, vereist entropion oogmedicatie om bacteriële infecties en hoornvlieszweren te voorkomen. Entropion kan meestal het beste worden behandeld met entropionchirurgie.

Veelgestelde vragen?

Hoe behandel je entropion bij katten?

Entropion bij katten wordt meestal behandeld met een operatie om de ooglidrand goed uit te lijnen. Antibiotische oogmedicijnen kunnen worden gebruikt om bacteriële infecties op het oogoppervlak veroorzaakt door de entropion te behandelen of te voorkomen.

Hoeveel kost een entropionoperatie voor katten?

De kosten van entropionchirurgie kunnen variëren, afhankelijk van veel factoren, zoals waar u woont en of de operatie wordt uitgevoerd door een specialist. Eenvoudige entropionchirurgie voor één oog door een dierenarts van een huisarts kan slechts een paar honderd dollar kosten, terwijl gecompliceerde entropionchirurgie uitgevoerd door een door de raad gecertificeerde veterinaire oogarts meer dan $ 2000 of meer kan zijn.

Kan entropion zichzelf corrigeren?

Milde entropion veroorzaakt door loensen kan zichzelf corrigeren zodra de oorzaak van het loensen is behandeld (zoals conjunctivitis), maar dit komt niet vaak voor.

Waarom trekt het derde ooglid van mijn kat zich niet terug?

Een verhoogd of verhoogd derde ooglid bij een kat is meestal een teken van oogpijn door aandoeningen zoals conjunctivitis, hoornvlieszweren en entropion. Wanneer uw kat oogpijn ervaart, gebruikt hij een speciale spier om zijn oog dieper in de oogkas te trekken, waardoor het derde ooglid over het oogoppervlak omhoog kan komen om het te beschermen.

Bronnen weergeven

Lees RA, Broun HC. Entropioncorrectie bij honden en katten met een combinatie Hotz-Celsus en laterale ooglidwigresectie: resulteert in 311 ogen. Dierenarts Oftalmol. 2007 jan-feb;10(1):6-11.

Witte JS, Grundon RA, Hardman C, O’Reilly A, Stanley RG. Chirurgische behandeling en uitkomst van entropion van het onderste ooglid bij 124 katten. Dierenarts Oftalmol. 2012 Jul;15(4):231-5.

Donnelly K. Ooglidaandoeningen bij honden en katten. In: Reinstein SL, uitg. Gids voor klinische oogheelkunde. 1e ed. NAVC Media; 2019:13-34.