Wat is kattenprenten? Alles wat u moet weten!

Kattenprente is een complexe psychologische band tussen een kat en zijn mens. Het is een uitdaging om het proces te beschrijven, maar gemakkelijk om de tekenen te zien. In wezen heeft een kat die op je is ingeprent je geaccepteerd als een andere kat in hun familie. Deze binding is een instinct dat teruggaat op het basisinstinct van wilde dieren en kan worden gezien bij vele diersoorten.

Laten we eens kijken naar wat inprenting is in zijn verschillende vormen en hoe je kat dit gebruikt om dichter bij je te komen. We zullen ook enkele tekenen behandelen om op te letten als u denkt dat uw kat op u is gedrukt. Ten slotte beantwoorden we enkele van de meest voorkomende vragen die we erover horen.

3 katten gezichtsverdeler

Hoe werkt het?

Inprenting in het wild

Hoewel het inprentingsgedrag van katten uniek is, zoals bij elke diersoort, is het belangrijk om te begrijpen wat inprenting is, hoe het gebeurt en de biologie van het proces. Bijna alle zoogdieren met een sterk overlevingsinstinct zullen pas voor het eerst leren wie ze zijn nadat ze zijn geboren (of uitgekomen) en ze hun ouders voor het eerst zien.

Bovendien creëert deze eerste glimp, of inprenting, een band met die ouder, waardoor nakomelingen het vertrouwen krijgen dat in hen nodig is om voedsel en onderdak te bieden en hen uiteindelijk uit te rusten met de nodige vaardigheden om zelfstandig te overleven.

Afbeelding Credit: Piqsels

Doelgerichte inprenting

Soms is het nuttig om mensen op een soort of specifieke groep dieren te drukken. Dieren in een dierentuin moeten bijvoorbeeld al vroeg met ons leren omgaan, omdat verzorgers hard zullen werken om ervoor te zorgen dat ze gelukkig en gezond zijn. Het is belangrijk om een moeder en een nieuwe baby te laten binden.

Toch zullen dierenartsen en ander dierentuinpersoneel kort na de geboorte van de baby met hen beginnen te communiceren om ervoor te zorgen dat ze deel uitmaken van het inprentingsproces, zodat de jongen comfortabel opgroeien met hun omgeving. Dit kan ook gelden voor werkdieren zoals boerderij- of ranchdieren.

En dan zijn er huiskatten

Tenzij je erbij was toen het nest werd geboren, was jij hoogstwaarschijnlijk niet degene die op de kittens drukte. Als er echter een mens aanwezig is en de kittens opgroeien in een beschermde thuisomgeving, voelen ze zich bij de meeste mensen op hun gemak. De manier waarop ze met je omgaan, hangt grotendeels af van hun omgeving in het begin en hun temperament. Verwilderde katten, of katten die in het wild zijn geboren, zullen zich waarschijnlijk niet op hun gemak voelen bij mensen, zelfs als de moeder ooit een huisdier binnenshuis was.

Net als de meeste andere zoogdieren zal een kitten zijn moeder inprenten wanneer ze worden geboren, leren een kat te worden door haar eerst te zien en haar vervolgens te volgen om haar gedrag te leren. Daarom, als je huisdierkat een tweede keer op je drukt, dan is het een heel speciale eer. Om ingeprent te worden, verwelkomt uw kat u als een andere kat in hun gezin. Ze zullen je beginnen te behandelen als een lid van de groep met acties die dat weerspiegelen, zoals het verzorgen en delen van “geschenken” van dode vogels en muizen.

moeder kat neus aan neus met kitten
Afbeelding Credit: Nyura, Shutterstock

kattengezichtsverdeler 2

Wat zijn de tekenen van kattenprenten?

1. Ze blijven dicht bij je

kat slaapt met eigenaar
Afbeelding Credit: masik0553, Shutterstock

Katten brengen geen tijd door met mensen die ze niet leuk vinden. Als ze aan uw zijde blijven, is het veilig om te zeggen dat ze uw bedrijf goedkeuren. Ze kunnen in de buurt liggen, zoals op de achterkant van de stoel waarin je zit, of zelfs zo ver gaan dat ze op je schoot liggen. Met je slapen is vooral bijzonder omdat de instincten van een kat hem ’s nachts kwetsbaarder maken. Ze kunnen zich meer beschermd voelen door jou of dat ze de beschermer moeten zijn. Beide zijn belangrijk voor de ingeprent mens.

thematische pauze

2. Ze kneden je

soft-furry-tabby-kat-liggend-op-zijn-eigenaars-schoot
Afbeelding Credit: Debra Anderson, Shutterstock

Kneden is een ander instinctief gedrag voor katten dat begint wanneer ze kittens zijn. De actie zal helpen de melkproductie van een moederkat te stimuleren. Geurklieren in hun poten stellen hen in staat om hun territorium te markeren en hun omgeving te vullen met hun geur, die beide kalmerend zijn. De handeling van kneden is ontspannend, vaak gedaan om stress te verminderen, maar het is ook een teken dat ze perfect tevreden zijn.

thematische pauze

3. Ze communiceren met u

kat zit op een bank en snuffelt aan baasje vinger
Afbeelding Credit: Soloveva Kseniia, Shutterstock

Communicatie is een beetje anders voor katten dan voor honden en andere huisdieren. Bepaalde rassen kunnen vocaler zijn dan andere, maar miauwen, gebabbel, spinnen en andere geluiden kunnen aanwijzingen geven over hoe ze zich voelen en wat they willen of nodig van u. Spinnen is vooral zinvol omdat het geluk en pure gelukzaligheid kan bewijzen, vooral als ze op je schoot liggen!

thematische pauze

4. Ze laten je hun buik zien

katteneigenaar die buiten over de buik van haar kat wrijft
Afbeelding Credit: DebraCarr, Shutterstock

Buiken zijn kwetsbaar, vooral voor wilde katten, en je huiskat zal hetzelfde voelen. Besteed aandacht aan de houding van uw kat, vooral wanneer hij zich uitstrekt of zich comfortabel voelt voor een dutje. Als ze hun buik hebben laten zien, is dat een teken dat ze je hun vertrouwen hebben gegeven. Hoewel veel katten er nooit mee zullen instemmen om hun buik te laten wrijven, is uw kat die u toestaat om hun buik aan te raken een teken dat ze volledig op u hebben gedrukt.

thematische pauze

5. Ze wrijven tegen je aan

kat die zijn hoofd tegen de benen van de eigenaar wrijft
Afbeelding Credit: Jaromir Chalabala, Shutterstock

Net als in hun poten hebben katten geurklieren in hun hele lichaam, inclusief langs hun zijkanten en staarten. Ze gebruiken deze geurklieren bij het markeren door tegen dingen te wrijven, vooral je benen en eventuele voorwerpen die je regelmatig gebruikt. “Gemarkeerd” worden door een kat betekent dat ze je als de hunne hebben geclaimd. Sommige katten kunnen dit bij meerdere mensen doen, maar wanneer ze klaar zijn met andere dingen op deze lijst, betekent dit hoogstwaarschijnlijk dat je bij je kat hoort.

thematische pauze

6. Ze verzorgen je

kat likkende eigenaren gezicht
Afbeelding credit: AJR_photo, Shutterstock

Verzorging is essentieel voor katten. Moederkatten verzorgen hun kittens en nestgenoten kunnen ook de praktijk oppakken. Als je twee katten hebt die samen zijn opgegroeid, zie je ze misschien ook elkaar verzorgen. Zelfs wilde katten doen dit. Dit is echter puur een kattengedrag en niet een gedrag dat veel katten met mensen zullen doen, tenzij ze een solide band hebben gecreëerd en je als een kat en onderdeel van hun kattenfamilie zijn gaan zien. Hoewel het als een eer moet worden beschouwd om als onderdeel van hun kattenfamilie te worden behandeld, moet je misschien al vroeg enkele grenzen stellen.

thematische pauze

7. Ze brengen je geschenken

kat die een dode muis draagt
Afbeelding Credit: Markos-Loizou, Shutterstock

Wanneer moederkatten geschenken van voedsel terugbrengen naar hun kittens terwijl ze ze beginnen te spenen van melk en op vast voedsel, zorgen ze voor hun gezin. Volwassen katten blijven hetzelfde doen, en het meenemen van geschenken van dode vogels en muizen is hun manier om je te vertellen dat ze het avondeten voor de nacht hebben meegenomen. Hoewel het misschien niet is wat je in gedachten had, onthoud dat hun hart op de juiste plaats zit!

kattengezichtsverdeler 2

Veelgestelde vragen

Drukken katten op slechts één persoon?

De meeste katten zullen slechts op één persoon drukken, zelfs als ze anderen in huis accepteren en liefhebben. Dit is vergelijkbaar met inprentingsgedrag bij kittens. Wanneer ze worden geboren, drukken kittens slechts één andere kat, hun moeder, in, hoewel ze genegenheid zullen tonen, beschermen en met hun nestgenoten zullen spelen.

Ze accepteren hun nestgenoten als familie, maar ze zijn niet degenen met wie ze de nauwste band voelen. Katten kiezen geen mens om op te drukken zonder een sterke emotionele band te maken.

Kunnen oudere katten ook op mensen inprenten?

Meestal zijn het jongere katten die op een mens drukken. Ze vormen nog steeds emotionele gehechtheden zoals ze deden toen ze werden geboren. Oudere katten kunnen echter een mens kiezen om op te drukken. Het is waarschijnlijker dat het gebeurt als je indruk hebt gemaakt door ze te redden nadat ze in de steek zijn gelaten, voor ze te zorgen als ze ziek zijn geweest of op een andere belangrijke manier in hun behoeften te voorzien.

kat slaapt op de schoot van de eigenaar
Afbeelding credit: Karpova, Shutterstock

Drukken alle katten op hun eigenaren?

Nee! Niet elke kat zal deze sterke gehechtheid met een mens vormen. Er zijn veel factoren, zoals ras, geslacht, leeftijd en opvoeding, die je niet kunt controleren. Ingeprent worden door een kat is een eer. Als je de bovenstaande tekenen hebt opgemerkt en het gevoel hebt dat je kat je als kat heeft geaccepteerd, beschouw jezelf dan net zo goed als als een deel van de jouwe.

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Kattenpdrukken zijn complex en moeilijk vast te pinnen op een eenvoudige definitie. Hoe werkt het? Waarom doen katten het? Dit zijn allemaal vragen die je het beste kunt overlaten aan kattenpsychologen. We kennen echter de tekenen van katteninprenting en dat dit een speciale band is die je hun hele leven met hen zult delen. Koester en koester die band met veel schootknuffels, hoofdkrabben, lange gesprekken en kopstoten. Jullie zullen allebei genieten van de interactie!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Kadres, Pixabay