Tylenol-vergiftiging bij katten

Snel overzicht: Tylenol-vergiftiging bij katten

tekstgrootte
Andere namen: Paracetomolvergiftiging
zoeken
Veel voorkomende symptomen: Dofheid, zwakte, slechte eetlust, snelle ademhaling, bruin/grijs of geel tandvlees, gastro-intestinale klachten.
medische dossiers
Diagnose: Geschiedenis van blootstelling aan Tylenol, bevindingen die consistent zijn met de ziekte bij lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek (bloedarmoede, Heinz-lichamen, verhogingen van leverenzymen, verhoogd bilirubine, verhoogde nierwaarden), methemoglobinespiegels, paracetamolspiegels, urinemonsters (bilirubine, hemaglobine, glucose)
kat
Gediagnosticeerd bij katten:Soms
pil
Vereist voortdurende medicatie:Nee
injectiespuit
Vaccin beschikbaar:Nee
jam-medisch
Behandelingsopties: N-acetylcysteïne, methyleenblauw, cimetidine, S-adenosylmethionine (SAMe), vitamine C, glutathion, zuurstofondersteuning, intraveneuze vloeistoffen, ziekenhuisopname.
thuis
Huismiddeltjes:Nee

Tylenol (paracetamol of paracetamol) is een veel voorkomend gif om katten te treffen, en het is vaak dodelijk. Dit artikel is bedoeld om de achtergrond van Tylenol-vergiftiging uit te leggen, katteneigenaren te helpen begrijpen waarom het gebeurt, wat er kan worden gedaan als hun kat wordt aangetast en hoe ze dit in de eerste plaats kunnen voorkomen.

Over Tylenol-vergiftiging bij katten

Tylenol is de merknaam voor een medicijn genaamd paracetamol in Noord-Amerika en paracetamol in Europa. Panadol is een ander veel voorkomend merk dat het medicijn als een actief ingrediënt bevat. Het is een vrij verkrijgbaar medicijn dat veel wordt gebruikt vanwege de pijnstillende (pijnverlichting) en koortswerende (anti-koorts) eigenschappen bij mensen (en soms honden). Het werkingsmechanisme is nog onbekend.

Kun je een kat Tylenol geven?

Zelfs wanneer de dosis paracetamol laag is voor andere soorten, is de toxische dosis voor katten laag en zijn katten zo kwetsbaar voor toxische effecten dat ernstige schade gemakkelijk kan worden aangericht.

Het medicijn is vergelijkbaar met ibuprofen in de manier waarop het een veilige pijnstiller is voor menselijke medicatie, maar zeer gevaarlijk voor katten.

Tylenol wordt meestal gemetaboliseerd door omzetting in inactieve verbindingen door conjugatie met sulfaat en glucuronide. Katten hebben slechts lage niveaus van het enzym glucuronyltransferase dat nodig is om deze conjugaten te produceren, wat betekent dat het medicijn niet zo snel kan worden gemetaboliseerd als bij andere soorten, en er worden verschillende metabole routes gebruikt die schadelijke metabolieten van Tylenol produceren.

Dit maakt katten zeer kwetsbaar voor toxiciteit van Tylenol in vergelijking met andere soorten. Paracetamol toxiciteit kan volgen uit een enkele dosis Tylenol, bij doses zo laag als 10mg/kg die veilig zou zijn bij andere soorten.

De meest voorkomende oorzaak van vergiftiging met Tylenol bij katten is wanneer een eigenaar de medicatie aan zijn huisdier geeft, waardoor het vooral belangrijk is dat mensen worden geïnformeerd dat dit geen medicijn is dat veilig is om te worden gebruikt bij de behandeling van katten.

Hoe Tylenol katten beïnvloedt

hoe tylenol katten beïnvloedt

Tylenol beïnvloedt het lichaam van uw kat anders dan dat van uzelf. Het veroorzaakt schade aan de rode bloedcellen, wat leidt tot ernstige complicaties.

Tylenoltoxiciteit veroorzaakt twee problemen bij de kat: methemoglobinemie en hepatotoxiciteit.

De afbraakproducten van Tylenol bij katten beschadigen de rode bloedcellen, waardoor verhoogde niveaus van methemoglobine ontstaan. Dit staat bekend als methemoglobinemie. Zuurstof wordt normaal gesproken in de bloedbaan vervoerd door hemoglobine, een eiwit dat is gehecht aan rode bloedcellen.

Hemoglobine geeft die zuurstof vervolgens af aan cellen in het hele lichaam. Methemoglobine is een ander type hemoglobine dat ook zuurstof in het bloed vervoert, maar het niet aan de cellen afgeeft. Tekenen van methemoglobinemie zijn dofheid, zwakte, snelle ademhaling (tachypneu), cyanose (paarsachtig tandvlees) en ademhalingsmoeilijkheden (kortademigheid).

De gevolgen van het slechte vermogen van katten om Tylenol bij katten te metaboliseren, resulteert ook in levende schade (hepatotoxiciteit) die tekenen van leverfalen veroorzaakt, waaronder saaiheid, inappetentie, geelzucht (icterus), braken en mogelijk de dood.

Symptomen van tylenolvergiftiging bij katten

Tylenol veroorzaakt klinische symptomen bij katten veroorzaakt door methemoglobinemie en hepatotoxiciteit. Deze omvatten saaiheid, zwakte, inappetentie, snelle ademhaling, cyanose, geelzucht, gastro-intestinale overstuur inclusief braken en de dood. Oedeem van de ledematen (voeten) kan worden gezien.

Af en toe lijden aangetaste katten aan het extra probleem van droge ogen, veroorzaakt door verminderde traanproductie.

Diagnose van tylenolvergiftiging bij katten

1. Gedetailleerde geschiedenis

Uw dierenarts zal elk aspect van de achtergrond en algehele zorg van uw kat bespreken. De omstandigheden zullen vaak aanleiding geven tot een vermoeden van blootstelling aan Tylenol (bijvoorbeeld een eigenaar die zijn huisdier dit medicijn geeft). De hoeveelheid paracetamol die is gegeven is aanzienlijk en een lokaal antigifcentrum voor dieren kan worden gecontacteerd als onderdeel van deze eerste discussie.

2. Lichamelijk onderzoek

Uw dierenarts zal uw kat zorgvuldig controleren en controleren op tekenen die wijzen op Tylenol-vergiftiging. In het bijzonder is onderzoek van de slijmvliezen voor geelzucht of cyanose belangrijk.

3. Routinematig bloedonderzoek

Het is zeer waarschijnlijk dat uw DVM-dierenarts routinematig bloedonderzoek kan uitvoeren, inclusief het gebruikelijke panel van diagnostische tests, zoals hematologie (bloedbeeld) en biochemische profielen.

Karakteristieke bevindingen zijn onder meer bloedarmoede (laag aantal rode bloedcellen), met de aanwezigheid van zogenaamde Heinz-lichamen op de bloedfilm (dit zijn kleine vlekken die worden gezien op rode bloedcellen, veroorzaakt door het beschadigde hemaglobine). Biochemische veranderingen omvatten verhoogde leverenzymen, verhoogde nierparameters en verhoogd bilirubine (geelzucht).

4. Gespecialiseerd bloedonderzoek

Methemaglobine kan worden geïdentificeerd in specifieke bloedonderzoeken.

Als er onzekerheid is over de diagnose, kan het mogelijk zijn om serum Tylenol (paracetamol) niveaus te laten meten op een lokale afdeling toxicologie van het menselijk ziekenhuis.

5. Urinetests

Routinematige urinetests (urineonderzoek) kunnen de aanwezigheid van bilirubine en hemaglobine in de urine identificeren en glucose kan aanwezig zijn. Urinesediment kan zogenaamde afgietsels bevatten, met bloedcellen.

6. Andere tests

Biopten van de nieren en de lever kunnen karakteristieke veranderingen vertonen, maar het is ongebruikelijk dat deze worden uitgevoerd.

Behandeling van tylenolvergiftiging bij katten

Behandeling van Tylenol-vergiftiging bij katten

Er zijn verschillende vormen van behandeling voor Tylenol-vergiftiging bij katten.

Inductie van braken (braken) kan een effectieve manier zijn om de Tylenol uit de maag van de kat te verwijderen als dit snel genoeg wordt uitgevoerd (idealiter binnen een half uur na inname).

Aanvullende behandeling voor paracetamoltoxicose is belangrijk, zelfs als dit wordt uitgevoerd. Actieve kool kan ook worden aanbevolen in een poging om de absorptie van Tylenol uit het spijsverteringskanaal te beperken.

Specifieke behandeling omvat:

Methemaglobinemie

  • Acetylcysteïne. Dit vermindert niet direct methemoglobine, maar het verandert het metabolisme van de kat om het methemaglobine gemakkelijker te beheren.
  • Methyleenblauw. Dit is bedoeld om het methemoglobinegehalte te verlagen, maar het is een uitdaging om dit correct te doseren bij katten, en het kan het probleem zelfs verergeren, dus veel dierenartsen zijn het misschien niet eens met deze behandeling.
  • Cimetidine kan helpen om de afbraak van paracetamol in toxische metabolieten te vertragen
  • Silymarine en glutathion zijn in het verleden ook gebruikt, maar hun werkzaamheid is onzeker.

Leverschade

  • SAM-e (een antioxidant en leverbeschermende medicatie), n-Acetylcysteïne, en ascorbinezuur (Vitamine C) kan allemaal worden aanbevolen.

Algemene ondersteunende behandeling is ook belangrijk, inclusief intraveneuze vloeistoftherapie (en misschien bloedtransfusies), B-vitamines, anti-emetica en goede verpleegkundige zorg (bijvoorbeeld om de normale lichaamstemperatuur te handhaven).

Intensieve monitoring, waaronder herhaald bloedonderzoek, is een belangrijk onderdeel van de zorg voor deze patiënten. Kunstmatige tranen kunnen worden gegeven als een kat last heeft van droge ogen.

Preventie van tylenolvergiftiging bij katten

Eigenaren van gezelschapsdieren moeten Tylenol veilig bewaren, buiten het bereik van huisdieren, en de medicatie mag nooit aan katten worden gegeven.

Conclusie

Tylenolvergiftiging is een veel voorkomende vergiftiging bij katten, meestal veroorzaakt door de toediening van de medicatie aan een huiskat door een eigenaar. Als van een kat bekend is dat hij dit medicijn inneemt, is snelle actie door de kat naar de nooddierenarts te brengen essentieel en kan het levensreddend zijn.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de tekenen van Tylenol-vergiftiging bij een kat?

Typische symptomen zijn saaiheid, zwakte, inappetentie, snelle ademhaling, cyanose, geelzucht, braken en de dood.

Kunnen katten Tylenol nemen?

Tylenol mag nooit door een eigenaar aan een kat worden gegeven, tenzij dit specifiek is aanbevolen in zeldzame, specifieke situaties in zorgvuldig afgemeten doses onder direct toezicht van een dierenarts.

Hoe behandelt u Tylenol-toxiciteit bij katten?

De eerste stappen omvatten het verwijderen van het medicijn uit de maag door braken te induceren en de absorptie te verminderen door actieve kool te geven. Dringende veterinaire behandeling kan medicatie omvatten om de impact van de schade veroorzaakt door Tylenol te beperken, samen met algemene ondersteunende zorg.

Kan Tylenol PM een kat doden?

Helaas is Tylenol-vergiftiging vaak dodelijk binnen twee of drie dagen na toediening.