15 doe-het-zelf kattenspeeltjes om ze bezig te houden die je thuis kunt maken (met foto’s)

Speelgoed is een essentieel onderdeel van het leven van een kat. Ze bieden katten verrijking en lichaamsbeweging, en ze kunnen helpen verveling te verlichten en te voorkomen dat ze destructief gedrag vertonen. Helaas kunnen veel katteneigenaren zich verhouden tot hun katten die vaak speelgoed verliezen terwijl ze ze rondslaan of scheuren met bijten en klauwen.

Doe-het-zelf kattenspeeltjes zijn een geweldige manier om je kat bezig te houden zonder al te veel geld uit te geven. Je hoeft ook geen knutselexpert te zijn om leuke speeltjes voor je kat te maken. Hier zijn enkele doe-het-zelf kattenspeeltjes die je vandaag zelf kunt maken.

3 katten gezichtsverdeler

De 15 diy kattenspeeltjes om ze bezig te houden

1. No-Sew Pom Poms

Materiaal: Katoenen koord, fleece
Gereedschap: Schaar
Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk

Deze eenvoudige DIY no sew pom-pom speelgoed vereist slechts twee items. Het enige wat je hoeft te doen is knippen langs een strook fleece, het oprollen en vastbinden met touw. Als je het eenmaal onder de knie hebt, kun je in een zeer korte tijd meerdere pom poms maken. Deze pom poms kunnen ook snelle en gemakkelijke cadeaus zijn voor andere kattenliefhebbers als je fleece kiest met schattige patronen en kleurrijk touw.

Als je kat van kattenkruid houdt, kun je gemakkelijk wat in de lussen van het speelgoed strooien. Een kleine bel kan ook aan het touw worden bevestigd voor nog meer plezier.

thematische pauze

2. Toiletpapierrol Traktatiedispenser

Materiaal: Voedselmat, wc-papierrollen, eierdoos
Gereedschap: Schaar
Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk

Dit doe-het-zelf toiletrolspeelgoed is een uitstekende manier om je kat aan te moedigen om te snuffelen en te foerageren voor voedsel. Het enige dat nodig is om dit speelgoed te maken, is om wc-papier of papieren handdoekrollen in verschillende vormen te snijden en op een voedselmat te leggen. De rollen kunnen doormidden worden gesneden en je kunt ook de randen rafelen.

Zodra je rollen klaar zijn, kunnen ze op de mat worden gelegd en kun je er lekkernijen in verbergen. Het stapelen van kartonnen eierdozen en het plaatsen van traktaties ertussen is een extra uitdaging voor nieuwsgierige kittens.

thematische pauze

3. Feather Kattenstokje

Materiaal: Touw, veren, vilt, bellen, houten deuvelstaven
Gereedschap: Calqueerpapier, lijmpistool, schaar, potlood, spelden, ijzer
Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk

Kattenstokken kunnen enkele van de duurdere speeltjes zijn die in winkels worden verkocht, dus dit doe-het-zelf kattenstokplan kan je helpen meerdere toverstokken te maken met betaalbare items. Het kost wat tijd om elke toverstaf te maken, maar het proces wordt gemakkelijker en sneller als je er eenmaal een paar hebt gemaakt.

Een groot voordeel van dit doe-het-zelfspeelgoed is dat het zeer aanpasbaar is. Je kunt er dus meer van de favoriete items van je kat aan toevoegen, zoals pom poms, garen en stroken karton.

thematische pauze

4. Kartonnen voedselpuzzel

Materiaal: Kartonnen doos, speelgoed, traktaties
Gereedschap: Schaar, potlood
Moeilijkheidsgraad: Gematigd

Dit kartonnen voedselpuzzelspeelgoed is een andere uitstekende verrijkingsactiviteit voor katten. Je kunt een schoenendoos, frisdrankblikjedoos of een andere kartonnen doos gebruiken die je niet erg vindt om te snijden. Zodra je een doos hebt, kun je beginnen met het tekenen van cirkels en ze uitsnijden. De gaten kunnen even groot zijn of verschillende maten hebben.

Zodra alle gaten zijn uitgesneden, kunt u traktaties of balspeelgoed erin plaatsen zodat uw kat rond kan slaan of eruit kan vissen.

thematische pauze

5. Wijn Kurk Speelgoed

Materiaal: Wijnkurk, garens
Gereedschap: Spijker, hamer, tang, verdomde naald
Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk

Dit diy wijnkurk speelgoed is een andere geweldige optie die gerecyclede materialen gebruikt. Het is een bijzonder aantrekkelijk project voor breisters omdat je garenresten kunt gebruiken. Het enige wat je hoeft te doen is een wijnkurk nemen en een spijker van het ene uiteinde naar het andere rijden. Vervolgens gebruik je een verdomde naald om garen door het gat te laten glijden. Het speelgoed is klaar om mee te spelen zodra je knopen aan de uiteinden hebt vastgezet.

Je kunt extra garen aan de uiteinden binden om kwasten te maken. Als je wilt dat het speelgoed interactiever is, kun je het ene uiteinde van het garen langer maken en het speelgoed gebruiken als een kattenstokje.

thematische pauze

6. Junkfood Kattenspeelgoed

Materiaal: Vilt, borduurgaren, kattenkruid
Gereedschap: Garennaald, stoffen schaar
Moeilijkheidsgraad: Gematigd

Je kunt deze schattige vilten kattenspeeltjes maken als je basisnaaiwerk kent. U kunt de planinstructies voor ontwerpinspiratio gebruikenn of maak je eigen voedselontwerpen. Als je kat van kattenkruid houdt, kun je het speelgoed vullen met gedroogd kattenkruid voordat je de lagen aan elkaar naait.

Het kost wat tijd om dit speelgoed te maken, maar ze gaan meestal langer mee dan de meeste doe-het-zelf kattenspeeltjes, zolang je de uiteinden goed naait.

thematische pauze

7. Kat Vispaal

Materiaal: Wolvilt, borduurgaren, houten deuvel, ambachtelijke verf, katoenen touw, kattenkruid
Gereedschap: Schaar, heet lijmpistool, borduurnaald, penseel
Moeilijkheidsgraad: Gematigd

Deze schattige kattenvisstok wordt geleverd met een instructiepagina die gemakkelijk te volgen is. Zodra je het project hebt voltooid, heb je twee schattige vilten vissen voor je kat. De instructies bieden ook optionele stappen voor het opnemen van kattenkruid in de viltvis.

Als je bereid bent om een stapje extra te zetten, kun je de houten deuvel een leuke en levendige kleur geven. Naast het feit dat het een betaalbaar speeltje is, is het gemakkelijk om deze kattenstok op te fleuren en ze aan andere kattenouders te geven als doordachte handgemaakte geschenken.

thematische pauze

8. T-Shirt Kat Speelgoed

Materiaal: T-shirts
Gereedschap: Stoffen schaar
Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk

Deze t-shirt kattenspeeltjes zijn een super snelle en gemakkelijke manier om t-shirts te upcyclen en leuk speelgoed voor je kat te maken. Zodra je stroken t-shirtstoffen hebt gesneden, stapel je ze op elkaar en bind je ze in een knoop. Als je een brede selectie t-shirts hebt, kun je kleuren mixen en matchen om speelgoed met leuke patronen te maken. Voor extra plezier kan kattenkruid in de knoop worden gestopt voordat het wordt vastgezet.

thematische pauze

9. Kat Krabpaal

Materiaal: Sisal touw, tapijt, houtlijm, postdop, houtschroeven, draadnagels
Gereedschap: Hamer, cirkelzaag, snelheid vierkant, utility mes, verstekzaag, boor
Moeilijkheidsgraad: Gematigd

Krabpalen kunnen duur worden, dus je kunt dit doe-het-zelf krabpaalproject proberen als je kosten wilt besparen. Het kost wel enige tijd om de paal in elkaar te zetten en het sisaltouw eromheen te wikkelen. Het is echter een geweldige manier om kattenmeubels te maken die bij die van jou passen.

Je kunt creatief worden met dit project door je tapijtpatroon en de kleur van het sisaltouw te kiezen. De lengte van de paal kan ook perfect worden aangepast aan de lengte van uw kat.

thematische pauze

10. Puzzel kuip

Materiaal: Tupperware container met deksel, speelgoed, traktaties
Gereedschap: Boor, hakzaag, tafelzaag, boorzaag, decoupeerzaag, kreg jig
Moeilijkheidsgraad: Gematigd

Deze puzzelkuip werkt goed als je een oude plastic bak hebt liggen met een deksel erin. Je kunt zoveel gaten snijden als je wilt rond het bad. Zorg er wel voor dat je de randen soepel schuurt, zodat ze je kat geen pijn doen.

Zodra je klaar bent met de gaten, kun je een van de speeltjes van je kat toevoegen en zijn favoriete lekkernijen gebruiken om hem aan te moedigen de bak te onderzoeken. Een groot voordeel van dit speelgoed is dat je het plezier kunt veranderen en verschillende speeltjes kunt gebruiken om je kat langer bezig te houden.

thematische pauze

11. Sok Vis Kat Speelgoed

Materiaal: Sokken, papier, vulling, kattenkruid, borduurgaren
Gereedschap: Borduurnaald
Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk

Dit sokvis kattenspeelgoed is een ander geweldig upcyclingproject en het is gemakkelijk te voltooien. Je kunt elke sok gebruiken die je hebt liggen, dus het is een geweldige manier om sokken te gebruiken die hun paar missen.

De sokken kunnen gevuld worden met elke vorm van vulling. Je kunt ze vullen met papier als je kat van gekreukte texturen houdt, of je kunt de sok gewoon vullen met een andere sok als je geen andere materialen hebt.

Je kat kan met dit speeltje gaan spelen zodra je de knoop doorhakt, of je kunt borduurgaren gebruiken om ogen te naaien voor een extra vleugje schattigheid.

thematische pauze

12. Kartonnen Kattenspeelhuis

Materiaal: Twee kartonnen dozen
Gereedschap: Schaar, heet lijmpistool
Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk

Veel katten houden van kartonnen dozen, dus als je er een paar hebt liggen, kun je dit schattige kattenspeelhuis gemakkelijk maken. Dit eenvoudige project omvat het lijmen van twee kartonnen dozen op elkaar. Dan hoef je alleen maar ramen, een ingang en een opening voor je kat uit te snijden om de tweede verdieping te bereiken. Als uw kat de voorkeur geeft aan meer privacy, kunt u het aantal ramen dat u uit de doos snijdt verminderen.

thematische pauze

13. Felt Mouse Kat Speelgoed

Materiaal: Vilt, borduurgaren, vulling, touw, kattenkruid
Gereedschap: Schaar, borduurnaald
Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk

Deze schattige vilten muisspeeltjes zijn vrij snel en gemakkelijk te maken voor beginnende riolen. Het wordt geleverd met afdrukbare instructies en stencils, zodat u de stukken snel kunt monteren en aan elkaar kunt naaien. Het zal handig zijn om een opvulgereedschap bij de hand te hebben, omdat dit speelgoed klein is en het een uitdaging kan zijn om de vulling erin te krijgen.

Je kunt veel muizenspeelgoed maken met verschillende kleuren vilt, en als je het eenmaal onder de knie hebt, kun je ze gemakkelijk cadeau doen aan andere katteneigenaren.

thematische pauze

14. Kattenstaart Kattenkruid Speelgoed

Materiaal: Stof, draad, vulling, kattenkruid
Gereedschap: Naaimachine, schaar, rechte pinnen
Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk

Deze kattenstaartspeeltjes zijn vooral vermakelijk voor katten die dol zijn op kattenkruid. Je kunt ze zo lang maken als je wilt, zodat je kat ze met alle vier de poten kan vastpakken en rond kan rollen terwijl hij het kattenkruid ruikt.

Hoewel de instructies om een naaimachine vragen, kun je met de hand naaien als je er geen hebt. Het zal enige tijd duren, maar je kat zal het geweldig vinden om op dit speeltje te springen en het rond te slaan.

thematische pauze

15. Cat Play Sportschool

Materiaal: Multiplex, houten deuvels, touw, linten
Gereedschap: Boor, schaar
Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk

Deze doe-het-zelf kattenspeelzaal biedt een goed kader voor het bouwen van een basis a-frame. Zodra je de basisstructuur hebt gemaakt, kun je elk soort speelgoed ophangen dat je kat leuk vindt, inclusief linten, veren en bellen. Zodra je kat klaar is met spelen, kun je hem gemakkelijk opvouwen en opbergen.

Als u niet over de tools beschikt om uw eigen a-frame te maken, kunt u vergelijkbare structuren vinden, zoals ladders. Zorg er wel voor dat je de deuvel vastzet met sterke tape, zodat deze er niet afglijdt.

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Doe-het-zelf kattenspeelgoed kan u helpen geld te besparen en uw kat een eindeloze voorraad plezier en entertainment te geven. Ze kunnen wat extra tijd kosten om te maken, maar de moeite is het waard als je je kat ziet genieten van al je unieke creaties. Neem dus contact op met je creatieve kant en kijk wat voor leuk speelgoed je voor je lieve kat kunt maken.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: splityarn, Flickr