Is het reukvermogen van een kat sterker dan dat van een hond? – Het schokkende antwoord!

Katten versus honden zijn al een onderwerp van discussie zolang de twee menselijke metgezellen zijn geweest. Maar er zijn een aantal dingen die katten “beter doen” dan honden, en vice versa. Als je naar de zintuigen kijkt, zal het je misschien verbazen dat, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, het reukvermogen van een kat is beter dan dat van een hond… gewoonlijk.

Een kat heeft tot 200 miljoen reukreceptoren in zijn neus, wat meer is dan mensen hebben (we hebben slechts een schamele 6 miljoen). Honden, ter vergelijking, hebben een gemiddelde van 100 miljoen. Er zijn echter enkele uitzonderingen; hondenrassen zoals de Bloodhound worden al honderden jaren selectief gefokt om ruikende machines te zijn.

Bloedhonden hebben bijna 300 miljoen geurreceptoren in hun neus, waardoor katten 100 miljoen of meer overtreffen. De Bloodhound is een speciaal geval omdat ze zijn gebouwd om geurtrackers te zijn.

Katten daarentegen zijn roofdieren die de top van hun voedselketens domineren; geurtracking is een van hun meest dodelijke wapens en ze zullen urenlang op hun prooi jagen in hun natuurlijke habitat. Daarom moet een kat een goed reukvermogen hebben om te combineren met zijn andere voedselzoekende zintuigen om succesvol te zijn.

Maar hoe verhoudt het reukvermogen van een kat zich tot dat van een hond? Hieronder vergelijken we katten en honden in een tabel om te visualiseren hoe hun reukvermogen concurreert:

Huiskat – alle rassen (Felis Catus sylvestris) Huishond – de meeste rassen (Canis lupus familiaris) Bloedhond (Canis lupus familiaris)
~ 200 miljoen geurreceptoren ~ 100 miljoen geurreceptoren ~ 300 miljoen geurreceptoren

divider-catclaw1Wat maakt het reukvermogen van een kat zo goed?

Het hebben van verschillende olfactorische receptoren is niet het enige onderdeel van het hebben van een goed reukvermogen. De grootte van het olfactorische epitheel (waar geuren worden gedragen) en extra elementen zoals de Flehmen-respons en het vomeronasale orgaan spelen ook een rol bij het zo goed maken van het reukvermogen van een kat.

kat neus-pixabay
Afbeelding Credit: RyanMcGuire, Pixabay

Vomeronasaal Orgel

Het vomeronasale orgaan (of Jacobson’s orgaan) bevindt zich op het dak van de mond van een kat en is het primaire orgaan dat een kat gebruikt om feromonen te detecteren. Dit orgaan is een chemische snelweg naar de hersenen van de kat en pennen achter de bovenste snijtanden van de kat. Geuren worden in de neus en mond genomen en door de tong van de kat in het vomeronasale orgaan geduwd.

thematische pauze

Reactie van The Flehmen

Als je een kat hebt zien pauzeren met zijn kop laag bij de grond, ogen alert en oren naar voren geprikt, maar met zijn mond open hangend (en zelfs tong hangend), heb je de flehmen-reactie gezien. Dit is een bepaalde reeks acties die een kat (en veel andere dieren, zoals paarden) helpen geur in hun neusholte en vomeronasale orgaan te trekken, zodat ze het kunnen analyseren.

Katten gebruiken dit voornamelijk om feromonen te identificeren, die niet kunnen worden opgepikt door hun normale reuksensoren.

kat ruikt met staart
Foto credit: succo, Pixabay

kattengezichtsverdeler 2

Wat is het sterkste zintuig van een kat?

Katten hebben meer dan de vijf zintuigen van een mens om te navigeren en hun wereld te begrijpen. Het reukvermogen van een kat is een van de sterkste zintuigen, maar ze lijken hun zicht het meest te gebruiken bij het jagen op prooien (volgens een recente studie).

Katten zijn ook sterk afhankelijk van hun snorharen in hun dagelijks leven. Snorharen, of vibrissae, zijn hele organen die katten gebruiken om hun omgeving te verkennen. Ze gebruiken ze om de breedte van openingen te beoordelen en minieme veranderingen in luchtdruk te detecteren om prooien te detecteren.

Het gehoor van een kat is veel beter dan dat van een mens, omdat ze hier ook op vertrouwen om meestal hoge geluiden te horen tijdens het jagen en communiceren. Deze geluiden, zoals het gepiep van een muis, zijn meestal veel te hooged voor ons mensen om te horen: een muis communiceert met andere muizen in ultrasone tonen.

Katten hebben een speciale flap op hun oren genaamd Hunter’s flap waarvan wordt verondersteld dat deze wordt gebruikt in combinatie met de kegelvorm van het oor bij het richten van geluiden met een hogere toonhoogte naar hun oren, waardoor ze de hoge toonhoogtegeluiden van hun prooi gemakkelijker kunnen horen. Katten hebben een gehoorbereik van 45 Hz tot 64 Hz (het bereik van een mens is 20 Hz tot 20 kHz), wat ongeveer 1,6 octaven boven het menselijke bereik ligt en één octaaf boven dat van een hond.

kat die naar een zonnebloem ruikt
Afbeelding Credit: scarlett1991, Pixabay

Hebben honden een gevoel dat sterker is dan katten?

Honden (en mensen) hebben in feite een gevoel dat beter is dan dat van een kat, en dat is smaak. Smaak is belangrijk voor alle dieren, omdat smaak kan aangeven of een eten is goed of niet.

Als het gaat om voedsel, vertrouwen katten echter veel meer op hun reukvermogen om hen te verleiden om te eten in plaats van te proeven.

Een kat heeft gemiddeld slechts 473 smaakpapillen, wat in vergelijking met die van een mens klein is. Mensen hebben ongeveer 8000 smaakpapillen en honden hebben er 1.700, wat iets beter is.

divider-catclaw1Laatste gedachten

Katten hebben over het algemeen meer geurreceptoren dan honden, wat betekent dat ze een sterker reukvermogen hebben. Dit geldt echter niet voor alle rassen, omdat bloedhonden een verbazingwekkende 300 miljoen reukreceptoren hebben in vergelijking met de 200 miljoen van de kat. Katten gebruiken hun reukvermogen in combinatie met hun andere zintuigen, zoals zicht, gehoor en snorharen, om op prooien te jagen en door de wereld te navigeren. Elk zintuig dat een kat heeft is veel beter dan dat van een mens, afgezien van smaak!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: MariyaL, Shutterstock