7 redenen waarom moederkatten hun oudere kittens aanvallen


Moederkat is de belangrijkste persoon voor pasgeboren kittens. Ze voedt ze, verzorgt ze en zorgt ervoor dat ze zich veilig en beschermd voelen.

Deze sterke band in het vroege leven van kittens betekent niet dat dit tot in hun volwassenheid zal voortduren. Je zou zelfs vijandig gedrag van een moederkat kunnen zien tegenover hun oudere kittens.

Waarom gebeurt dit? Waarom vallen moederkatten hun oudere kittens aan?

Er zijn zeven veel voorkomende verklaringen voor dit katachtige gedrag. Laten we meer over elk van hen leren.

1. Ze voelt niet de drang om voor hen te zorgen

kat boos op het kitten

De rol van een moeder is onvervangbaar voor kittens. De overlevingskans van pasgeboren kitten is aanzienlijk verminderd zonder een moeder aan hun zijde.

Moederkatten hebben een natuurlijke neiging om hun kittens te voeden en te verzorgen. Dit instinct is echter vooral van toepassing op de eerste paar weken wanneer kittens volledig afhankelijk zijn van de zorg van hun moeder.

Zodra een moederkat het gevoel heeft dat haar kittens haar niet nodig hebben om te overleven, kan ze ze gaan afwijzen.

Ze wil ze gewoon laten weten dat ze ze niet meer aan haar zijde wil hebben. Dit kan moeilijk te begrijpen zijn voor ons mensen, maar dit is hoe dingen werken in de kattenwereld.

Een andere mogelijkheid is dat ze er genoeg van had om een paar weken lang elke seconde van de dag zoveel kittens bij zich te hebben. Er is een kans dat ze gewoon haar territorium terug wil en daarom valt ze haar kittens aan.

2. Jaloezie

Katten kunnen afstandelijk lijken, maar ze zijn zich goed bewust van de liefde en aandacht die ze van hun eigenaren krijgen.

Misschien is je kat gewend om het enige huisdier in huis te zijn en al je vrije tijd te krijgen. Nu ze echter is bevallen van een nestje pasgeboren kittens, ben je begrijpelijkerwijs op hen gericht. Je dag staat nu in het teken van het controleren van hun voortgang.

Zoals PetMD uitlegt, kan jaloezie bij katten aanwezig zijn als agressie tegen andere katten die hun veiligheid, status of territorium bedreigen.

Daarom kan uw inwonende kat, ondanks dat ze verwant zijn, haar oudere kittens nog steeds aanvallen als ze voelt dat u meer aandacht aan hen geeft dan aan haar.

Om dit te voorkomen, is het essentieel dat je genoeg tijd met je kat doorbrengt, met haar speelt en haar aait elke keer dat je de kans hebt.

3. Ruimtegebrek

Katten zijn territoriale wezens – sommigen vertonen dit gedrag minder, en sommige meer, maar ze hebben het allemaal in hun aard.

Na verloop van tijd kan een moederkat het gevoel krijgen dat haar kittens haar territorium bezetten en haar ruimte tekort doen. Ze heeft het gevoel dat haar werk met hen klaar is en nu is het tijd voor hen om hun eigen ruimte te zoeken.

Een moederkat die haar oudere kittens aanvalt, laat hen duidelijk weten dat ze haar territorium markeert en wil dat ze eruit komen.

Als je dit gedrag waarneemt, moet je ingrijpen. Het maakt niet uit hoeveel katten je in je huishouden hebt, elk van hen moet zijn eigen ruimte en items hebben.

Katten mogen bijvoorbeeld geen kattenbakken of voer- en waterbakken delen. Dit kan ze zeer territoriaal maken, ondanks dat ze bloedverwant zijn.

4. Een manier om dominantie te tonen

twee katten die vechten

Dominant gedrag is een ander ding dat natuurlijk is voor katten, en zelfs moederkatten kunnen dit manifesteren naar hun oudere kittens.

Sommige van de manieren waarop katten dominantie tonen, zijn door urine te markeren of te spuiten, speelgoed te stelen en te hamsteren, specifieke slaapgebieden te claimen, andere katten weg te duwen van de voerbak en andere katten fysiek te intimideren, volgens de Spruce Pets.

Het is mogelijk dat een moederkat vanaf het begin haar dominantie heeft gevestigd, maar haar kittens kunnen nu een leeftijd bereiken waarop ze haar autoriteit uitdagen.

Dit kan een moederkat het gevoel geven dat haar dominantie wordt bedreigd, en dit is de reden waarom ze haar oudere kittens kan aanvallen.

Dit kan eng zijn om op te merken, maar dit is eigenlijk heel natuurlijk bij katachtigen, en het is hun manier om hun sociale hiërarchie te behouden.

5. Een vorm van discipline

Moederkatten zorgen voor hun kittens op de manier waarop ze voedsel, onderdak en baden voor hen bieden. Maar een ander belangrijk ding is dat jonge kittens alles leren over socialisatie en gedrag met andere dieren door hun relatie met hun moeders en hun nestgenoten.

Wanneer een kitten gedrag vertoont dat een moederkat ziet als het gedrag dat moet worden gecorrigeerd, ze kon het aanvallen om het te disciplineren.

Dit is een normaal onderdeel of katachtig gedrag en ook een manier van gezonde socialisatie. Het is ook een manier voor een moederkat om haar kittens te helpen begrijpen hoe ze met andere katten moeten omgaan en wat niet is toegestaan.

Zie je, discipline bij mensen is niet ingewikkeld, omdat het meestal gaat om ouders die mondeling uitleggen wat hun kinderen moeten vermijden.

Katten gebruiken geen woorden om elkaar iets te laten zien, maar moeten specifiek gedrag gebruiken om een statement te maken.

6. Stress

Er is misschien helemaal niets mis met de relatie tussen uw moederkat en haar kittens.

In plaats daarvan kan de moederkat onder ernstige stress staan. Dit kan ervoor zorgen dat ze zich agressief gedraagt tegenover haar nakomelingen.

Er zijn veel dingen die een kat kunnen stressen, zoals bewegen, harde geluiden, elke vorm van verandering in haar omgeving, enzovoort.

Het is cruciaal om moeite te doen om de specifieke stresstrigger voor uw kat te identificeren. Door dit te doen, kunt u haar helpen zich beter te voelen en uiteindelijk voorkomen dat ze zich agressief gedraagt tegenover haar oudere kittens.

7. Ziekte of letsel

Kat die andere kat aanvalt

Ten slotte kan je moederkat ziek of gewond zijn. Katten die zich onwel voelen, kunnen hun kittens aanvallen.

Dierenarts Marlborough wijst erop hoe zieke katten agressief kunnen worden als ze pijn hebben of omdat ze gewoon met rust gelaten willen worden omdat ze zich kwetsbaar voelen.

Het beste wat je in deze situatie kunt doen, is je kat naar een dierenarts brengen.

Je moet dit niet alleen proberen te doen, omdat je je harige vriend banger en angstiger kunt maken. Bovendien kan ze zelfs agressief tegen je worden om te voorkomen dat je haar aanraakt.

Laatste woorden

Van het afwijzen omdat ze het gevoel hebben dat ze niet meer voor hen hoeven te zorgen tot zelfs potentiële gezondheidsproblemen bij hen – er zijn verschillende redenen waarom moederkatten hun oudere kittens aanvallen.

U moet uw best doen om te bepalen wat het geval is met uw kat en vervolgens, indien nodig, ingrijpen.

Sommige situaties kunnen zelfs een afspraak met een dierenarts vereisen.

Vergeet niet dat er altijd een verklaring is voor het agressieve gedrag van een kat. Soms is het misschien gewoon hun natuurlijke instinct, hun manier om dominantie te tonen of hun nakomelingen te disciplineren.